AfterDawn: IT-alan uutiset

Karjala-turnaus teräväpiirtona antenniverkkoon

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 31.10.2008 13:56 Kommentteja (8)

Karjala-turnaus teräväpiirtona antenniverkkoon Digita jatkaa Pekingin olympialaisten aikaan Yle HD:lla aloitettua teräväpiirtolähetysten kokeilua uudella MTV3 MAX HD -kanavalla. Antenniverkkon jakeluun lähetettävä testikanava on osa kokeilua, jolla valmistellaan vuoden 2009 syksyllä alkavia laajempia ja mahdollisesti jatkuvia antenniverkon teräväpiirtolähetyksiä.
MTV3 MAX HD -kanavalla nähdään jääkiekon Karjala-turnauksen otteluita, joita lähetetään teräväpiirtoisena MPEG4-formaatissa. Kavanaa lähetetään vain Espoon Latokasken lähettimestä, joten kanava nähdään antenniverkossa ainoastaan Espoon, Helsingin, Inkoon, Kauniaisen, Kirkkonummen, Lohjan, Nurmijärven, Siuntion, Tuusulan, Vantaan ja Vihdin alueilla. Lisäksi MTV3 MAX HD -kanavaa lähetetään osassa Welhon, DNA:n, Elisan, Lumotv:n ja Turun Kaapelitelevisio Oy:n verkoista, sekä Telia Soneran ja SaunaVision IPTV-palveluissa.

"Koelähetykset Pekingin olympialaisista onnistuivat yli odotusten. Lähetysten aikana toteutetusta katsojatutkimuksesta saadut tulokset vahvistivat käsityksemme siitä, että teräväpiirtolähetykset tuovat aitoa lisäarvoa perheen kaikille katsojille. Karjala-turnauksen aikana jatkamme tutkimuksia sekä katsojan että tekniikan näkökulmasta. Tavoitteenamme on aloittaa teräväpiirtotelevisiolähetykset antenni-tv-verkossa syksyllä 2009", kertoi liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen Digitasta.

Teräväpiirtolähetysten vastaanottoon vaaditaan HD Ready -television lisäksi luonnollisesti myös HD-digiviritin.

Päivitetty lista HD-kanavien saatavuudesta löytyy täältä.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

131.10.2008 15:05

No voi v**** kun tää ruoska tukee vaan mpeg2 lähetystä

231.10.2008 17:08

Anysee on valmiina.

331.10.2008 18:58

Lainaus:
joten kanava nähdään antenniverkossa ainoastaan Espoon, Helsingin, Inkoon, Kauniaisen, Kirkkonummen, Lohjan, Nurmijärven, Siuntion, Tuusulan, Vantaan ja Vihdin alueilla.

No se siitä sitten... Turhaan innostuin asiasta.

431.10.2008 19:01

Tuleeko tuota nyt oulussa dna:n kaapelissa?

Ainakin tuossa koitin hakia, mutta ei löydy tuo kanava?

51.11.2008 0:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pietila:
Tuleeko tuota nyt oulussa dna:n kaapelissa?

Ainakin tuossa koitin hakia, mutta ei löydy tuo kanava?
Turnaus on vasta ensi viikonloppuna.

66.11.2008 15:19

Näkyyköhän pelit nyt sit kumminkaan fullHD:na? Ainakin tällä hetkellä TTV:n verkossa kuva on vain 720 tarkkuudella (tulee jtn testikuvaa /-pätkiä)

76.11.2008 19:28

Kuopio DNA kaapeli kanava 251. kansalaisboxi kombotallentimella ääni kuuluu mutta kuva ei näy. varmaan näkynee mpeg-4 sopivalla boxilla tai usb tikuilla.

http://www.dnaoy.fi/DNA-konserni/Media/T...kaapelissa.aspx

Koko Suomessa ei siis vain helsingissä

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.11.2008 @ 17:03

87.11.2008 10:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti a7r8t:
Näkyyköhän pelit nyt sit kumminkaan fullHD:na? Ainakin tällä hetkellä TTV:n verkossa kuva on vain 720 tarkkuudella (tulee jtn testikuvaa /-pätkiä)
Mielestäni 720p-kuva on parempi tässä tapauksessa. Peli siis tulee 720p50 formaatissa - jossa jokainen frame on 1280x720 pistettä ja 50 sekunnissa, ts. progressiivina. 'Full HD' on lähetysverkossa kuitenkin 1920x540 pistettä 50 kenttää sekunnissa. Full HD-töllöjen deinterlace millä yritetään tehdä 1920x1080 kuvaa on kiekon kanssa aika hankalaa kun kiekko liikkuu kovaa ja mailat heiluvat (pelaajat & asiat ehtivät siis liikkua paljonkin eri kenttien välillä - ei se kiinnosta että laitamainokset tai katsomo saadaan deinterlacetettua paremmaksi kun kiekko häntii tms).

Hienoa mielestäni on että MTV3 hyppäsi kelkkaa mukaan ja heti kunnolla kotimaisella tuotannolla (hdresources.fi). Aikaisemmin MTV:n mielipiteensä on ollut (mikä on median välillä välittynyt) että ei ole syytä siirtyä HD-aikaan ennenkuin Yle siirtyy. Ajatelkaa vielä ~8 vuotta pitää odottaa Yle:ä. Moronit. Tuhlaisivat Areena-rahat mieluummin TV-tekniikkansa päivittämiseen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto