AfterDawn: IT-alan uutiset

RDM tuo huippusalauksella varustetun kilpailijan Blu-ray-levyille?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.10.2008 10:58 Kommentteja (10)

RDM tuo huippusalauksella varustetun kilpailijan Blu-ray-levyille? Blu-ray-formaatti on jälleen saamassa uuden kilpailijan, kun internetiin ilmaantui tietoja Royal Digital Median (RDM) uudesta optisesta levyformaatista.
RDM:n uusi ja ainakin toistaiseksi nimeämätön formaatti ei käytä Blu-rayn tapaan sinistä laservaloa datan lukemiseen, vaan dataa luetaan levyltä punaisen laservalon avulla, joten levyt vastaavat tältä osin esim. DVD-levyjä. Täten levyjen ja soittimien hinta saadaan Blu-rayn vastaavia hintoja alemmaksi, koska soittimissa ja tallennuslaitteissa voidaan käyttää edullista jo olemassa olevaa tekniikkaa levyjen lukemisessa ja kirjoittamisessa.

Uuden formaatin levyille luvataan tallennuskapasiteetiksi 100 gigatavua, jonka lisäksi elokuvalevyt tukevat videon tallennusta 1920p-resoluutiolla. Blu-rayn suurin tuettu resoluutio on vastaavasti 1080p ja kuluttajille on toistaiseksi tarjottu vain 50 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustettuja levyjä, vaikkakin useat valmistajat ovat jo esitelleet suuremmilla tallennuskapasiteeteilla varustettuja Blu-ray-levyjä.

Kuluttajien kannalta uuden formaatin ikävin uudistus on DreamStream-yhtiön kehittämä kopiointisuojaus, jota tullaan käyttämään uusilla levyillä suojaamaan dataa luvattomalta kopioinnilta. DreamStreamin tekemän kehitystyön myötä uusilla levyillä voidaan käyttää 2 048 -bittistä European Encryption Solution -salausmenetelmää (EES). Blu-ray-elokuvissa käytössä on 128-bittiseen AES-salaukseen perustuva suojaus, jonka Muslix64-nimimerkillä tunnettu henkilö onnistui kiertämään vuoden 2006 lopulla. DreamStreamin toimitusjohtajana toimiva Ulf Diebel sanoo yrityksen lehdistötiedotteessa Muslix64:n tekemien toimien aiheuttaneen lukuisia ongelmia Blu-ray-formaatille, jonka lisäksi elokuvastudiot ovat menettäneet huomattavia summia rahaa ongelman aiheuttaneen piratismin seurauksena.

Blu-ray-elokuvien kopiointisuojauksia on myöhemmin parannettu BD+-kopiointisuojauksen avulla, mutta tämäkään suojausmenetelmä ei ole aukoton, joten Blu-ray-elokuvien luvaton kopiointi on mahdollista.

Lehdistötiedotteen mukaan formaatin virallinen julkaisu tapahtuu ensi vuoden alkupuolella ja tavoitteena on, että uuden formaatin elokuvat ja niitä toistavat soittimet olisivat saman hintaisia nykyisten DVD-soittimien kanssa. Uudet soittimet tulisivat olemaan yhteensopivia nykyisten CD- ja DVD-levyjen kanssa.

Lehdistötiedote herättää kuitenkin monia epäilyksiä formaatin todellisesta tilanteesta, sillä esim. "Royal Digital Media" ja "European Encryption Solution" -hakuyhdistelmät Googlessa eivät tuota juuri muita tuloksia kuin lehdistötiedotteeseen viittaavia uutisia. Tämän lisäksi lehdistötiedotteen mainitsema hintataso ei uuden formaatin vaatimien laitteisto- ja lisensointimuutosten myötä kuulosta kovinkaan uskottavalta. Formaatin todellinen tilanne selvinnee kuitenkin toivottavasti ensi vuoden alkupuolella, mutta ainakaan toistaiseksi DreamStreamin antamat tiedot eivät vakuuta allekirjoittanutta.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

130.10.2008 11:43

Liekö huijausta koko juttu.

"Huippusalaus" on kyllä suorastaan vitsi tässä tapauksessa. Jokainen DRM:n fundaamentaaliset ongelmat ymmärtävä tietää, ettei käytetyn salausalgoritmin vahvuudella ole juurikaan merkitystä. DRM:n murtaminen ei perustu käytetyn algoritmin murtamiseen vaan siihen tosiasiaan, että jokaisella, joka haluaa levyjä katsoa, on oltava hallussaan tarvittavat purkuavaimet. Jos purkuavain on olemassa soittimessa tai soitinohjelmistossa, voidaan se sieltä myös poimia.

Ensimmäiset AACS-murrot taidettiin tehdä WinDVD:n ja jonkin toisen ohjelmiston muistidumppeja tutkimalla. Edes muistin salaaminen ei auta, sillä myös sen salaamiseen käytetyn avaimen täytyy jostain löytyä... ja niin edelleen. DRM on, ja tulee aina olemaan, systeemin kompleksisuuteen perustuvaa "turvallisuutta", security by obscurity.

230.10.2008 12:53

Se on turha minkään yhtiön kehitellä uusia saluksia, kun ne kumminkin murretaan. JOtkut ihmiset kylläkin pitävät salausten murtamisen haasteesta.

330.10.2008 13:03

Heh heh koko Huippusalaukselle...

Onko tämä hyvä aika ottaa vetoja vastaan siitä, kuinka kauan tuon julkaisemisesta kestää sen purkamiseen?

Oma toive / arvio:
alle 4 viikkoa

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.10.2008 @ 13:05

430.10.2008 13:14

Siis jos uusi tekniikka ei tarjoa enempää kuin isompaa tallennustilaa ja yli tarkkuutta mitä ei edes pysty katsomaan nykyisillä tv:llä. Niin tuntuu siltä että sen läpi meno tulee olemaan aikas vaikeata.

Vai pitäskö mun ostaa tämä uusi tekniikka kotiini että joku taasen saa laulaa vanhaa "Tämä on taatusti purkamaton kopiosuojaus" -mantraansa? Jonka sitten purkaa joku norjalainen lukiolaispoika alle 3 -viikon julkaisusta.

530.10.2008 16:00

Alkaa olla aika kulunut tämä "on kehitetty uusi vedenpitävä salaus..." Kuten Joker totesi, sen purkuavaimen on pakko olla soittimessa, että levyä ylipäänsä pystyy lukemaan ja jos se avain on siellä, sen kyllä saa sieltä jollain ongittua.

630.10.2008 17:05

Lainaus:
Blu-ray-elokuvien kopiointisuojauksia on myöhemmin parannettu BD+-kopiointisuojauksen avulla, mutta tämäkään suojausmenetelmä ei ole aukoton, joten Blu-ray-elokuvien luvaton kopiointi on mahdollista.

eli suomeksi HTPC ym multimedia tietokoneella leffojen toisto on lähes mahdotonta

itellä tällä hetkellä LG Blu-ray soitin pölyttyy pc:een koristeena kun tämä hieno kopiosuojaus estää BD levyjen toiston edes AnyDVD-blu-ray ei toista uusimpia levyjä

BD leffat kuten Ironman BD leffan katsoin PS3 avulla

730.10.2008 18:14

2 h ton julkaisusta joku erittäin ystävällinen hakkeri murtaa sen ja piuha laulaa, posta cräckin nettisivuilleen ja sieltä se leviää kuin rutto kunnes joku keksii uuden surkean suojauksen.
Miksei nämä yhtiöt tajua että vaikka niillä on käytössä kaiken maailman ekspertit jotka viettää puol vuota salauksen kehittämiseen sit on rehelliset ja ystävälliset ekspertit jotka tekee näitten muitten työn tyhjäksi.
Ja toi formaatti vois olla aika hyvä, ku en jaksa maksaa 200 e bluray-asemasta niin voin käyttää tätä samaa vanhaa roskakasaa mitä mul nyt on.

830.10.2008 18:56

hei...nyt tuli se olo... mikäs se nyt olikaan, ainiin deja vu...

930.10.2008 23:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti thejammy:
hei...nyt tuli se olo... mikäs se nyt olikaan, ainiin deja vu...
Samat sanat, ei varmaan kestä murtamisessa/ohittamisessa pitkään... nyt sit otettava tosiaan ja veikattava ni voi olla rahaa tuloillaan.

1031.10.2008 15:20

Eikö Blu-ray levykin olleet muka niin hyvin kopiosuojattuja, tai niin ne ainakin väitti. Se salaus murrettiin muistaakseni alle kahdessa viikossa :D Jos tässä menisi nyt arviolta se kolmeviikkoa.. :) Kaiken kaikkaan.. 'Sen minkä ihminen on tehnyt, sen voi ihminen myös purkaa'

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto