AfterDawn: IT-alan uutiset

Jukka Kemppinen: Taiteilijat kuin kuutamolla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.10.2008 14:12 Kommentteja (6)

Jukka Kemppinen: Taiteilijat kuin kuutamolla EU-komissaari Charlie McCreevyn suunnitelmat laajentaa äänitteiden tekijänoikeudellista suoja-aikaa nykyisestä 50 vuodesta 95 vuoteen ovat keränneet runsaasti vastustusta mm. Suomen kirjastoseuralta. Nyt oman mielipiteensä asiasta on kertonut informaatio- ja teknologiaoikeuden professori ja oikeustieteen dosentti Jukka Kemppinen.
Kemppinen pureutuu blogi-kirjoituksessaan tekijänoikeudellisen suoja-ajan pidentämisen tukemiseen, jossa on hänen mielestään huijattu artisteja. Kemppinen viittaa kirjoituksessaan maanantaina ilmestyneen HS:n sivuilta löytyneeseen vetoomukseen, jossa suuri joukko suomalaisia artisteja vetoaa siihen, että päättäjät tukisivat suoja-ajan pidentämistä. Vetoomuksen taustalla seisovat Suomen Muusikkojen Liitto ry ja Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat eli lyhyemmin ÄKT ry, jotka tahtovat monien muiden tahojen tapaan pidentää äänitteiden suoja-aikaa.

Muusikkojen Liitto on pahoin pettynyt (PDF) EU:n nykyiseen tilaan, sillä suoja-ajat ovat monissa maissa paljon pidemmät kuin EU:ssa. Liiton mukaan pidempi suoja-aika löytyy ainakin Yhdysvalloista (95-120 vuotta), Meksikosta (75 vuotta), Chilestä (70 vuotta), Brasiliasta (70 vuotta), Perusta (70 vuotta), Turkista (70 vuotta), Intiasta (60 vuotta) ja Venezuelasta (60 vuotta), jonka lisäksi Australia ja Singapore ovat laajentamassa omia suoja-aikojaan 70 vuoteen.

Kemppinen uskoo kuitenkin monien muiden akateemisten ihmisten tavoin, että muutoksesta hyötyvät käytännössä ainoastaan levy-yhtiöt, tekijänoikeusjärjestöt ja muutamat suosituimmat artistit, jonka takia Kemppinen ihmettelee minkä takia niin monet artistit ovat allekirjoittaneet kyseisen vetoomuksen. Monet artistit ovat nimittäin luovuttaneet tekemiensä äänitteiden kaikki oikeudet levy-yhtiöille, jotka suoja-ajan pidentyessä pääsisivät nauttimaan lisätuloista.

Lisäksi Kemppinen viittaa blogissaan akateemisten tahojen tekemiin tutkimuksiin, jotka kumoavat useat kohdat, joiden avulla suoja-ajan pidentämistä yritetään lobata läpi. Tutkimuksien mukaan suoja-ajan pidentäminen mm. heikentäisi kuluttajien tilannetta, sillä levy-yhtiöt voisivat myydä äänitteitä pidempään yksinoikeudella, jolloin eri julkaisijat eivät voisi kilpailla keskenään esim. äänitteen myyntihinnoilla tai jakelutavoilla.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

130.10.2008 14:25

Lainaus:
Tutkimuksien mukaan suoja-ajan pidentäminen mm. heikentäisi kuluttajien tilannetta, sillä levy-yhtiöt voisivat myydä äänitteitä pidempään yksinoikeudella, jolloin eri julkaisijat eivät voisi kilpailla keskenään esim. äänitteen myyntihinnoilla tai jakelutavoilla.

Nimenomaan näin. Nykyistä suoja-aikaa pitäisi mieluumminkin lyhentää reilusti, ja pakottaa muullakin lainsäädännöllä myös julkaisijat kilpailemaan samoista kappaleista.

Lainaus:
Monet artistit ovat nimittäin luovuttaneet tekemiensä äänitteiden kaikki oikeudet levy-yhtiöille, jotka suoja-ajan pidentyessä pääsisivät nauttimaan lisätuloista.

Varsinkin eteenpäin myydyillä oikeuksilla suoja-ajan pitäisi olla selvästi nykyistä lyhyempi. Ja muutkin julkaisijat pitäisi päästää saman kappaleen ja artistien "kimppuun".

230.10.2008 14:27

Veikkaan että tuokin laki valmistellaan kuten muutkin tekijänoikeuksia koskevat. Asiantuntijoita ei kuulla ja jos kuullaan, niin heidän mielipiteistä ei välitetä. Perusoikeuksilla pyyhitään peppua.

Yksi tapa on kuulemma hoitaa asiantuntijoiden kuuleminen siten että annetaan minuutin puheenvuoro aikaa puhua vaikeasta asiasta.

Valmistelut lienee tekee ESEKI entinen hallituksen jäsen Jukka Liedes, joka on monelle tuttu Lex Karpelan valmistelusta. Lex Karpelan valmistelun aikaan hän istui vielä ESEKIn hallituksessa.

Mutta Suomessa, kuten muissakin banaanitasavalloissa on ihan ok, että järjestöt jotka höytyvät laista, niin niiden hallitusten jäsenet saavat valmistella lait.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.10.2008 @ 17:13

331.10.2008 7:25

Nyt jäi Kemppisen blogin tärkein pointti huomaamatta, eli proffien kirjallinen vetoomus direktiviä vastaan, ensimmäisenä allekirjoittajana nobelisti Kenneth Arrow. Tuolla alkaa olla painoarvoa.

431.10.2008 17:16

Luin jostakin perusteluja tälle ajan pidentämiselle ja esille tuli mm. se, että tuo 95 vuotta kattaisi paremmin artistin elinajan, kun nykyisellä suoja-ajalla voi käydä niin, että suoja-aika umpeutuu, kun artisti elää vielä. Jos olettaa, että joku alkaa tekemään musiikkia 15-20-vuotiaana niin tuo suoja-aika huomioon ottaen voisi sitten tehdä johtopäätöksen, että muusikot elävät keskimäärin 110-115-vuotiaiksi, koska suoja-ajan pitää olla noin pitkä.

56.6.2009 21:24

Niin tämäkin lakiehdotus hyödyttää todellakin vain niitten oikeuksien OMISTAJIA ja niitäkin vasta eläkepäivillä. Tällähetkellä ei montaa (voisin melkein lyödä vetoa ettei yhtään) muusikkoa löydy joilla olsi itsellään omistuksessa 40-50v sitten tekemänsä musiikin oikeudet??? Voihan tietty olla tilanteita että on perinyt noita oikeuksia vanhemmiltaan tai jotain.

Hyötyjiä ovat ne joilla on tällähetkellä omistuksessaan paljon vanhoja klassikkojen oikeuksia jotka olisivat raukeamassa vuosikymmenen parin sisään

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.6.2009 @ 21:29

68.6.2009 16:26

Lainaus:
... tuo 95 vuotta kattaisi paremmin artistin elinajan, kun nykyisellä suoja-ajalla voi käydä niin, että suoja-aika umpeutuu, kun artisti elää vielä.
Itse en ymmärää, miksi suoja-ajan pitäisi kestää kuolemaan asti. Mutta jos juuri se nyt jostain syystä on kynnyskysymys, niin
voisihan laissa sitten lukea vaikka "50 vuotta tai vähintään kuolinvuoden loppuun".
Silti, varsinkin eteenpäin myydyistä teoksista jo 50 vuotta on mielestäni liian pitkä aika.

Vähän asian vierestä, mutta näissä vaaleissahan valittiin EU:hun ensimmäinen ruotsalainen Piraattipuoluelainen.
Minusta ainakin on hauska nähdä saako siellä mitään aikaan, tasapainottaisiko edes hieman tätä viimeaikaista tekijänoikeuslakien tiukentumisvaatimustrendiä. Yksin tuskin saa ikaan paljonkaan, mutta kun seuraavissa vaaleissa tulee täydennyksiä Suomesta ja Saksasta, niin ehkä edes pientä painoarvoa saattaa löytyä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto