AfterDawn: IT-alan uutiset

Vain tunnetut artistit menestyvät "maksat jos tykkäät" -periaatteen markkinoilla?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 26.10.2008 13:52 Kommentteja (4)

Vain tunnetut artistit menestyvät "maksat jos tykkäät" -periaatteen markkinoilla? Aiemmin sekä Radiohead- että Nine Inch Nails - yhtyeet ovat osoittaneet sen, että "maksat jos tykkäät" -periaatteella levitettävä musiikki on ainakin tietyille yhtyeille taloudellisesti kannattavaa tapa levittää omaa tuotantoaan.
Monet tahot ovat kuitenkin epäilleet, ettei kyseinen toiminta olisi taloudellisesti kannattavaa kuin tunnetuille artisteille, ja TorrentFreak-sivuston tekemä selvitys Jamendo-verkkopalvelun kautta tehdyistä lahjoituksista näyttää tukevan tätä käsitystä.

Jamendon kautta artistit ja yhtyeet voivat jaella omaa musiikkiaan Creative Commons- ja Free Art -lisenssien avulla. Vuonna 2005 avattua Jamendo on onnistunut keräämään sivustolle yli 420 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Sivuston kautta musiikkia jakaa ilmaiseksi lähes 10 000 artistia ja yhtyettä.

Jamendo mahdollistaa palvelussa musiikkia jakavien tahojen tukemisen PayPal-lahjoitusten avulla, mutta ainakaan toistaiseksi lahjoituksia ei ole juuri sadellut muusikoille, sillä Jamendon rekisteröityneistä käyttäjistä vain alle puoli prosenttia on lahjoittanut rahaa musiikin tekijöille. Yhteensä lahjoituksia on tullut hieman yli 2 700 kappaletta ja niiden kokonaissumma on noin 36 000 dollaria eli noin 28 000 euroa, jolloin keskimääräinen lahjoitussumma on hieman yli 13 dollaria.

Eniten Jamendon kautta lahjoituksia on saanut Rob Costlow, jonka kokonaispotti on kohonnut yli 1 000 dollariin kolmen vuoden aikana. Tänä aikana Costlowin albumeita on ladattu Jamendosta yli 50 000 kertaa, jonka lisäksi yksittäísten musiikkikappaleiden kuunteluita Costlowin tuotannolle on kertynyt yli puoli miljoonaa kappaletta.

Costlowin ohella lahjoituksia on kertynyt noin 650 eri taholle. Kaikki yhtyeet ja artistit eivät tosin vastaanota lahjoituksia Jamendon kautta, joten lahjoitusten määrät voisivat olla hieman suurempia, jos kaikki tahot vastaanottaisivat lahjoituksia palvelun kautta.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

126.10.2008 15:12

Olisi se aika kummallista jos tuntemattomat artistit menestyisivät. Varsinkin sitten kun ne menestyvät niin ne eivät enään ole tuntemattomia. :D

"Vain jo ennenstään tunnetunt artistit pärjäävät" kuullostaisi fiksummalta.

Ei nämä vapaaehtoiset lahjoitukset kuitenkaan mitään hyväntekeväisyyttä ole. Kukaan tuskin lahjoittaa artistille jonka musiikista ei pidä erittäin paljon. En osaisi edes kuvitella itseäni lahjoittamassa rahaa artistille vaikka pitäisin sen musiikista koska sellaista musiikkia riittää valtavia määriä. Sen musiikin täytyisi olla jotain täydellisyyttä hipovaa jotta tämän köyhän ihmisen rahapussin nyörit vapaaehtoisesti aukeisivat. Sitten vielä se että sattuisin tuntemattomista artisteista löytää moisen helmen... aika epätodennäköistä.

226.10.2008 20:08

kyllä se varmaan aika paljon musiikin "hyvyydestä" on kiinni aukaiseeko väki kukkaronnyörejään. mitä tullut tätä suomalaista mikseri sivustoa selailtua joskus niin kyllä sielläkin suurin osa on aika karseeta tavaraa.

e: mutta joo, kyllä sieltäkin silti kourallinen artisteja löytyy joille voisi pennosen jos toisenkin lahjoittaa kelpo musiikista

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.10.2008 @ 20:09

326.10.2008 20:24

Voisin maksaa artistille vaikken musiikista pitäisikään. Olen maksanutkin, konserttilipun muodossa. Sen sijaan Teoston ja levy-yhtiön herrojen elättäminen ei kiinnosta pätkääkään, menis nekin oikeisiin töihin.


Junior Member Since 2003.

412.11.2008 8:58

Kohu-uutinen: Vain tunnettujen artistien levyt myyvät hyvinv
kauppias: "joo, en tajuu, mut vain harvoin noita ostetaan joita ei tunneta yleisesti"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
1 kommentti
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
1 kommentti
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
2 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....

Uutisarkisto