Macista kodin viihdekeskus - Plex -mediasoitin testissä

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 23.10.2008 16:13 Kommentteja (30)

Macista kodin viihdekeskus - Plex -mediasoitin testissä

Alkusanat

Syystä tai toisesta vuosikausia kasvaneen ja yhä kasvavan ihmisjoukon toiveita täydellisestä mediasoittimesta on laiminlyöty. Tehtävä ei tietysti ole yksinkertainen, kun samaan pakettiin toivotaan helppokäyttöistä ja monipuolista käyttöliittymää, lähes kaiken kattavaa tiedostoformaattitukea ja potkua pyörittää sitä hienointa Full HD -teräväpiirtoformaattia. Tähän mennessä, ainakaan toimituksen tietoisuuteen, ei ole tullut kyseenlaista ohjelmaa/laitteistoa. Xbox 360 petti sille aikoinaan asettamamme odotukset ja saman teki myöskin PS3. Erilaiset PC:n rautaan pohjautuvat HTPC-viritykset vaativat yleensä hermoja, säätämistä ja perheenjäsenten kouluttamisen epäkäytännöllisten käyttöliittymien käyttäjiksi.
Plex (lataa) iskee juuri tähän kultasuoneen. Plex (OSXBMC) on Mac OS X -versio tunnetusta XBMC-mediasoittimesta (XBox Media Center). Juuri tuo mainittu XBMC piti aiemmin parhaan mediasoittimen kruunua, mutta vanhaksi jääneen Xboxin tehot eivät enää riitä nykystandardeihin, kuten 1080p videon pyörittämiseen. Xboxista ei myöskään löydy lainkaan digitaalista videon ulostuloa, jonka lisäksi XBMC:n käyttäminen vaatii mod-piirin asentamisen konsoliin. Myös vanhan Xboxin saatavuus alkaa olla jo heikohko. Plexin kehittäjät lupaavat laajaa formaattitukea, jonka lisäksi ohjelmaa voi muokata omanlaisekseen muun muassa skineillä.Tässä testissä kävimme läpi Plexin mediatoisto-ominaisuuksia, verkko-ominaisuuksia, sekä käyttöliittymää ja käytettävyyttä.

Intel-pohjaisille Maceille tehty sovellus vaatii uusimman version OS X -käyttöjärjestelmästä (Leopard), joten vanhemmat Mac-koneet eivät valitettavasti voi ohjelmaa pyörittää.

Testikokoonpanon tiedot


Mac Mini
1.66 GHz Intel Core Duo
2GB 667 MHz DDR2 SDRAM
OS X Leopard 10.5.5Ominaisuudet


Plexistä löytyvät laajat ominaisuudet, joiden avulla valjastat Mac-koneestasi (lähes) täydellisen mediasoittimen. Video-, musiikki- ja kuvatiedostot voidaan toistaa/näyttää omalta tietokoneelta koneelta tai verkon yli muun muassa samba- ja UPnP-verkkojaoista. Lisäksi Plexin mukana tulevat valmiit scriptit YouTube-videoiden ja Applen sivuilta löytyvien elokuvatrailereiden katsomiseen. Lisäominaisuutena Plexin Weather -valikosta voit tarkastaa oman paikkakuntasi sään.

Videon ja musiikin toisto


Plexin tiedostotuki on omiaan olohuoneen mediakeskukseen. Ohjelmalla voi toistaa niin MP3, OGG, AAC, FLAC-musiikkitiedotot kuin valtaosan videotiedostoistakin. Testatuista tiedostomuodoista muun muassa MPEG4, AVI, MOV ja MKV toimivat ongelmitta ja Plexin mukana tulee laaja valikoima decodereita, joten vain harvinaisemmat pakkaukset tai tiedostomuodot jäävät toistamatta. Lisäksi Plex tukee useimpia still-kuvaformaatteja mukaanlukien JPEG, GIF, PNG ja BMP -tiedostot sekä toistaa elokuvat suoraan DVD-levyiltä (jotenkuten - siitä lisää myöhemmin) -- ja myöskin DVD-levykuvista eli esim. IMG ja ISO -tiedostoista). Mainittakoon vielä järjestelmäkameran omistaville, että Plex näyttää myös RAW-kuvat (testattu Canonin CR2-muotoisia kuvia).Tiedostojen lukeminen onnistuu myös suoraan .RAR ja .ZIP -paketeista. Ohjelma avaa paketit samalla tavoin kuin hakemistot ja niin kuvien, videoiden kuin musiikinkin toistaminen onnistuu helposti paketeista ilman suurempia viiveitä.

Plexin videotoisto tarjoaa kattavat asetukset testitykselle, äänelle ja kuvalle. Plex tunnistaa tekstitykset automaattiset, mutta tarvittaessa tekstityksen lataaminen onnistuu myös valikosta -- jos vain tekstitys on Plexin tukemassa muodossa. Valikon kautta voi muuttaa myös tekstitysten ajoitusta. Äänivalinnoista voi säätää äänenvoimakkuutta, korjata ajoitusta ja vaihtaa ääniraitoja. Ohjelma tunnisti kaikki tärkeimmät tekstitystiedostot ja näytti ne moitteettomasti -- mukaan lukien MKV-tiedostoon upotetut tekstit.Videoasetuksista löytyvät omat kohdat lomituksen hallinnalle, videon skaalausmetodille, näyttötavalle, sekä zoom- ja pixel ratio -asetuksille. Lisäksi toiston aikana videolle voi lisätä yhteensä kahdeksan kirjainmerkkiä. Bookmarkit tallentuvat koneelle, joten esimerkiksi verkkojaoista toistettavien tiedostojen bookmarkit säilyvät vaikka ohjelman sulkisi.DVD-elokuvien toistaminen suoraan DVD-levyltä ei vielä toimi aivan toivotulla tavalla. Plexin nykyisessä kehitysversiossa elokuvien toistaminen optiselta medialta on estetty lukuisten bugien vuoksi. Nyt elokuvan toisto onnistuu lisäämällä DVD-levy ohjelman lähdekansioihin, ja avaamalla VIDEO_TS kansio suoraan sitä kautta.

Kuten videoidenkin toisto on musiikin toisto pullollaan valikoita, ja asetuksia löytyy mukava määrä. Asetuksista löytyvät muun muassa LastFM- ja freedb-integraatiot, ääni- ja karaokeasetukset sekä musiikkikirjastovalinnat. Soittolistojen ja valikkojen käyttäminen vaatii kuitenkin paneutumista, mikäli haluaa tehdä muutakin, kuin soittaa musiikkia kappale kerrallaan tai aakkosjärjestyksessä - tästä tarkemmin Käytettävyys-osiossa.

Albumeille, elokuville ja tv-sarjoille voi hakea tiedot, arvostelut ja kansikuvat eri internet-tietokannoista, jolloin musiikki- ja videokokoelmien selaamisesta tulee huomattavasti mielekkäämpää ja näyttävämpää.Verkkojaot ja -toistaminen


Plexissä kenties parasta ovat sen verkko-ominaisuudet. Mediatoisto onnistuu verkon ylitse niin Windows-verkoista ja samba-jaoista kuin UPnP-servereiltä. Testissä teräväpiirtomateriaali toistui vaivatta verkon ylitse langallisesti, mutta WLANin yli katselu pätki HD-laatuisilla videoilla. Toiston onnistuminen on luonnollisesti riippuvainen verkkoyhteyden nopeudesta, joten langattomastikin teräväpiirtovideon katseleminen onnistuu 802.11g-standardin (54Mbps) yhteyksiä käyttämällä, kunhan mikään muu liikenne ei kuormita yhteyttä liiaksi. Uusissa Maceistä ja valtaosassa uusista tukiasemista löytyvä 802.11n (jopa 300Mbps) puolestaan riittänee helposti teräväpiirtomateriaalille.Medialähteiden lisääminen ja poistaminen on tehty helpoksi. Kun haluttu mediatila (kuvat, video tai musiikki) on valittu , näyttää Plex mediahakemistot sekä lisäyskohdan, josta verkkojakoja (ja paikallisia hakemistoja) voidaan lisätä lähdelistalle. Tiedostolähteitä voi luonnollisesti myös muokata ja poistaa valikosta.

Käytettävyys


Plexiä voi ohjata monella tapaa. Kokeilimme niin näppäimistön, hiiren kuin kaukosäätimenkin avulla ohjaamista. Mac minin mukana toimitettavalla kaukosäätimellä menujen selaus oli kaikkein intuitiivisinta ja Plex -projektin yksi kulmakivi onkin suunnitella käyttöliittymä Applen koneiden mukana tulevan kaukosäätimen ympärille. PC-maailmassahan kaukosäädinkäyttö joudutaan tekemään useiden eri valmistajien tuotteiden kompromissina, vaikka Windows Media Center -kaukosäädin onkin melko hyvin vakioitu. Näppäimistö puolestaan helpottaa esimerkiksi hakutoimintojen käyttöä. Hiirituki ei ainakaan vielä tässä betaversiossa ollut kovin kaksinen ja ohjelman käyttö pelkällä hiirellä onkin hieman hankalaa. Olohuoneessa kaukosäädin on kuitenkin useille ihmisille se ainut vaihtoehto.Ohjelman käyttömukavuus paranee sitä mukaa kun ohjelma tulee tutuksi. Plexin dokumentaatio on varsin kattavaa, ja siihen onkin syytä tutustua ainakin kaukosäädinkomentojen osalta ennen käytön aloittamista.

Perustarpeet, kuten videon ja musiikin toiston omalta koneelta, Plex tyydyttää pienellä vaivalla. Mikäli kuitenkin haluat lisätä muutamia tiedostolähteitä, järjestää tiedostoja, ladata kansikuvia, vaihtaa raitoja tai vaikkapa etsiä sopivia tekstitykset, niin varaa reilusti aikaa ohjelman toimintaan perehtymiseen ja eri valikoiden opetteluun.

Lisäominaisuudet ja scriptit


Perinteisen video- ja musiikkitoiston lisäksi Plex tukee myös YouTube-videoiden ja Apple.com:sta löytyvien elokuvatrailereiden katselua suoraan verkon ylitse. Omina scripteinään toimivat ominaisuudet toimivat varsin sukkelasti, eikä suurempia viiveitä puskuroinnissakaan (buffering) havaittu.Säätiedot saa päälle asetuksista, josta voi valita kolme paikkakuntaa pikavalintoihin ja asuinpaikan, jonka mukaan määritetään lämpötilayksikkö. Suomestakin löytyi suhteellisen hyvin kaupunkeja, joten lähimmän ison kaupungin sään saa ainakin näkyviin. Sen hetkinen sää näkyy valikkonäkymässä oikeassa yläkulmassa sekä laajemmat säätiedot - neljän päivän sää, kosteusprosentti, tuulen voimakkuus, jne - Weather-osiossa.Plexiä saa ohjattua kätevästi myös etänä. Sisäänrakennetun web-palvelimen voi laittaa päälle asetuksista, jonka jälkeen kuvien näyttöä ja videoiden ja musiikin toistoa voidaan ohjata selaimella.

Yhteenveto


Kokonaisuutena Plex on loistava mediasoitin. Yhdessä hiljaisen, pienen ja elegantin Mac Minin kanssa se sopii oivasti niin olohuoneeseen kuin tietokonepöydällekin. Ohjelma toistaa lähes kaiken sille syötettävän ja tekee sen sulavasti. Käyttöliittymä on Applemaisen hiottu ja vaikka muutama nytkähdys huomattiinkin niin se toimii beta-vaiheen ohjelmaksi erittäin hyvin. Mikäli ohjelmaa kehitetään tulevaisuudessa samaan tahtiin kuin tähänkin asti ja käyttöliittymään onnistutaan hieman yksinkertaistamaan (esim. valikkorakenteiden osalta) tulee Plex olemaan varsin houkutteleva ratkaisu olohuoneen viihdekeskukseksi.

Valitettavasti Steve Jobs ei ole innostunut Blu-raysta, eikä uusiin Mac-koneisiin ei ole odotettavissa sisäänrakennettuja Blu-ray-asemia. Näin ollen Plexillä ei ainakaan lähitulevaisuudessa päästä nauttimaan Blu-ray-elokuvista. Jo nyt voidaan kuitenkin todeta, että mikäli omistat Macin (tai olet valmis uhraamaan uuteen n. 500 euroa) ja tarvitset kaikenkattavaa mediasoitinta niin Plex on erittäin hyvä valinta. Tulevaisuudessa Plexiin on kaavailtu myös tukea EyeTV:n digitv-korteille, mutta tuon ominaisuuden aikataulusta ei projektin sivuilla mainittu vielä mitään.

Plussat ja miinukset


+Erittäin kattava tiedostoformaattituki
+Käyttö kaukosäätimellä (varauksin)
+Sulava käyttöliittymä
+Verkko-ominaisuudet
+Scriptituki (Youtube & Apple.com trailerit)
+Ulkonäkö ja sen muokkaus (skinit)

-Käyttöliittymän monimutkaisuus
-DVD-levyjen tuki puutteellinen
-Intel ja OS X Leopard pakollisia
-Ajoittainen kaatuilu

Lataa Plex täältä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

30 kommenttia

123.10.2008 16:29

Mac...

Heti kun luopuvat siitä sisäsiitoisuudestaan niin voin _ehkä_ harkita applen tuotteiden hankkimista.

223.10.2008 17:21

Löytyyhän tämä XBMC myös windowsille...

323.10.2008 18:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Baabo:
Löytyyhän tämä XBMC myös windowsille...
Kuka hullu käyttää Windows-ohjelmaa kodin mediakeskuksena?

423.10.2008 19:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Baabo:
Löytyyhän tämä XBMC myös windowsille...
Erona onkin juuri se, että Plex on rakennettu Macin ympärille, eli kaukosäädin on aina sama, jne joten kaikki on optimoitu tuota varten. Olen etsinyt XBMC-for-Xboxin korvaajaa jo vuosia, tavoitteena löytää ratkaisu joka toistaa __kaiken__ kuten XBMC:kin (tähän asti rajannut mm. Popcorn Hourin, Xbox 360:n, PS3:n ja monta, monta muuta mediatoistinta), mutta on pieni, hiljainen, tukee DVI tai HDMI-ulostuloa, pystyy toistamaan 1080p MKV:t (rajaa pois originaali Xboxin) eikä vaadi lainkaan säätämistä [i](rajaa pois Linux ja Windows-pohjaiset ratkaisut). Plex näyttäisi nämä kriteerit sen osalta mitä olen pikaisesti toimistolla tuon parissa leikkinyt.

523.10.2008 20:44

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Baabo:
Löytyyhän tämä XBMC myös windowsille...
Kuka hullu käyttää Windows-ohjelmaa kodin mediakeskuksena?
Tässä sitten löytyy heti yksi "hullu" joka on käyttänyt windows mediacenteriä jo kaksi vuotta kodin mediakeskuksena, ensin xp mediacenter editionia ja nyt vuoden verran vista home premiumin mediacenteriä.. enkä löydä mediacenteristä mitään suurempaa vikaa tai ongelmaa, käyttöliittymä kaukosäätimellä käytettynä on todella helppo ja selkeä käyttää, suomenkielinen, vakaa, ja mukana tuleva ilmainen! ohjelmaopas on todella kattava helppoine nauhoitusvalikoineen.
Windows mediacenter myös käynnistää tietokoneen lepotilasta suoraan televisiotoistolle kaukosäätimellä, ja tietenkin myös sammuu lepotilaan yhdellä kaukosäätimen napin painalluksella. Osaa myös käynnistyä lepotilasta automaattisesti kerran vuorokaudessa ladatakseen ohjelmaoppaan. Myös nauhoitus käynnistyy lepotilasta silloin kun nauhoitushetki koittaa, vaikka kone olisi välillä ollut pidemmänkin aikaa sammuksissa. Ja tietenkin myös muut mediatoiminnot hoituu samalla kaukosäätimellä.
Eli toimii aivan kuten nauhoittava digiboksi, kaukosäätimestä päälle ja kaukosäätimestä sammuksiin. Jos joku väittää että se ei toimi, niin vika on käyttäjässä, tai sitten laitteessa ja sen asetuksissa.

Jostain kumman syystä lähes kaikki mediacenter ohjelmien kehittelijät jäljittelevät windows mediacenterin ulkoasua ja valikoita... miksiköhän? ;-)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.10.2008 @ 20:49

623.10.2008 20:47
neon8
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti peex:
Mac...

Heti kun luopuvat siitä sisäsiitoisuudestaan niin voin _ehkä_ harkita applen tuotteiden hankkimista.
Menee offtopic nyt mut menkööt..

Niin no tuohan on hiukan kaksipiipuinen juttu, okei kaikki suunnitelllaan saman katon alla ja kovinkaan "avointa" ei ole.. Mutta siksi osx onkin vakaampi ja varmatoimisempi kuin Microsoftin käyttikset.. Myönnetään että onhan se varmastikin Applelle helpompaa suunnitella käyttöjärjestelmää kun tietää tarkasti alustan millä sitä pyöritetään, tämä on syy miksi tavalaan arvostan Microsoftin käyttiksiä, vaikkakaan en niitä käytä..

Sittenpä asiaan, Hieno artikkeli ja tämänkaltaisia juttuja olisi mukava lueskella enemmänkin =)

Ja kyllähän tämä taas herätti vanhaa ajatusta, mac ministä olohuoneeseen töllön alle =)

723.10.2008 21:29

DVBViewer tukee edellä mainittuja ominaisuuksia. Lisäksi ohjelma toimii myös television katselussa erinomaisesti: (ylen tekstit myös tallenteissa, ajastukset netin yli, tuki lähes kaikille markkinoilla oleville digivirittimille jne.) Ohjelman käyttöliittymä on suomeksi eikä hintakaan 15€ pitäisi kirpaista liikaa.

823.10.2008 21:36

Lainaus:
Jostain kumman syystä lähes kaikki mediacenter ohjelmien kehittelijät jäljittelevät windows mediacenterin ulkoasua ja valikoita... miksiköhän? ;-)

Jep jep. Plex näyttää ihan Windows Media Centeriltä: http://www.tinkeringwithin.com/2008/07/1...aeon-skin-demo/

923.10.2008 22:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Baabo:
Löytyyhän tämä XBMC myös windowsille...

Sekä Mäkille että Linuxille..

1024.10.2008 13:45

Voi jeesus mikä fanipoika-artikkeli. Paljonkos tästä mediahuoraamisesta maksetaan?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.10.2008 @ 13:46

1124.10.2008 14:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti temexi:
Voi jeesus mikä fanipoika-artikkeli. Paljonkos tästä mediahuoraamisesta maksetaan?
Ihan tavallinen arvosteluhan tämä oli.

Ei millään pahalla, mutta nämä Applen vihaajat ovat ehkä jo hauskempia tapauksia kuin Sonyn vihaajat kommentteineen. :D

Niin ja ennen kuin haukutte, ainut omistamani Applen tuote on hyllyssä pölyttyvä muutaman vuoden vanha iPod, eli en ole mikään "faniboy". :D

1224.10.2008 15:09

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti temexi:
Voi jeesus mikä fanipoika-artikkeli. Paljonkos tästä mediahuoraamisesta maksetaan?
Ihan tavallinen arvosteluhan tämä oli.

Ei millään pahalla, mutta nämä Applen vihaajat ovat ehkä jo hauskempia tapauksia kuin Sonyn vihaajat kommentteineen. :D

Niin ja ennen kuin haukutte, ainut omistamani Applen tuote on hyllyssä pölyttyvä muutaman vuoden vanha iPod, eli en ole mikään "faniboy". :D
Missä minä olen App£ea vihannut? Väitin vain artikkelia kieliposkella kirjoitetuksi fanipoika hötöksi mihin niin usein nykymediassa törmää. Sama on nähty jos ties kuinka monta kertaa, MythTV ja kumppanit, mutta nyt kun App£e tämän tuo markkinoille, on se monille kuin vapahtajan uusi tuleminen.

Niin ja omistan myös iPodin, jos se jotain nyt jostain kertoo.

1324.10.2008 15:47

Lainaus:
Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti temexi:
Voi jeesus mikä fanipoika-artikkeli. Paljonkos tästä mediahuoraamisesta maksetaan?
Ihan tavallinen arvosteluhan tämä oli.

Ei millään pahalla, mutta nämä Applen vihaajat ovat ehkä jo hauskempia tapauksia kuin Sonyn vihaajat kommentteineen. :D

Niin ja ennen kuin haukutte, ainut omistamani Applen tuote on hyllyssä pölyttyvä muutaman vuoden vanha iPod, eli en ole mikään "faniboy". :D
Missä minä olen App£ea vihannut? Väitin vain artikkelia kieliposkella kirjoitetuksi fanipoika hötöksi mihin niin usein nykymediassa törmää. Sama on nähty jos ties kuinka monta kertaa, MythTV ja kumppanit, mutta nyt kun App£e tämän tuo markkinoille, on se monille kuin vapahtajan uusi tuleminen.

Niin ja omistan myös iPodin, jos se jotain nyt jostain kertoo.
Siis Mac on vain kyseisen ohjelmiston julkaisualusta vanhan x-boxin ja windowsin rinnalla. Ei Apple ole julkaissut kyseistä ohjelmaa.

1424.10.2008 17:54

Lainaus:

Nyt kun Apple tämän tuo markkinoille, on se monille kuin vapahtajan uusi tuleminen.


Ei Apple mitään ole tuomassa. Plex on XBMC-systeemiin pohjautuva open source -projekti.

Lainaus:

Ei millään pahalla, mutta nämä Applen vihaajat ovat ehkä jo hauskempia tapauksia kuin Sonyn vihaajat kommentteineen. :D

Niinpä. :D

1524.10.2008 18:59

Oli tuomassa tai ei, se ei ollut alkuperäinen pointtinikaan. Vaan pointti oli tämän artikkelin läpinäkyvästä mediahuoraamisesta, jonka pohjalla nyt usein vain tuntuu olevan ko. merkki.

1624.10.2008 19:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti temexi:
Oli tuomassa tai ei, se ei ollut alkuperäinen pointtinikaan. Vaan pointti oli tämän artikkelin läpinäkyvästä mediahuoraamisesta, jonka pohjalla nyt usein vain tuntuu olevan ko. merkki.

Luin tuon jutun muutamaan kertaan uudelleen oikein ajatuksen kanssa ilman mitään Apple-laseja. En kyllä löydä siitä minkäänlaista Apple-hehkutusta tai varsinaisesti muutakaan "läpinäkyvää mediahuoraamista". Siis mistä ihmeestä tällaiset antipatiat voi juontaa juurensa? :D

1724.10.2008 20:13

Lueppas vielä kolmas kerta vaikka tuskin se auttaa? Tuohon lopputiivistelmään se kiteytyy hyvin.

"Yhdessä hiljaisen, pienen ja elegantin Mac Minin kanssa se sopii oivasti niin olohuoneeseen kuin tietokonepöydällekin. Ohjelma toistaa lähes kaiken sille syötettävän ja tekee sen sulavasti.

Kuitenkin:
"Käyttöliittymä on Applemaisen hiottu ja vaikka muutama nytkähdys huomattiinkin niin se toimii beta-vaiheen ohjelmaksi erittäin hyvin.

Ja:
"Jo nyt voidaan kuitenkin todeta, että mikäli omistat Macin (tai olet valmis uhraamaan uuteen n. 500 euroa) ja tarvitset kaikenkattavaa mediasoitinta niin Plex on erittäin hyvä valinta."

Vaikka:
"Valitettavasti Steve Jobs ei ole innostunut Blu-raysta, eikä uusiin Mac-koneisiin ei ole odotettavissa sisäänrakennettuja Blu-ray-asemia. Näin ollen Plexillä ei ainakaan lähitulevaisuudessa päästä nauttimaan Blu-ray-elokuvista.
Tulevaisuudessa Plexiin on kaavailtu myös tukea EyeTV:n digitv-korteille, mutta tuon ominaisuuden aikataulusta ei projektin sivuilla mainittu vielä mitään."

1824.10.2008 23:50

heh... vasta nyt tuli tuo juttu luettua tarkemmin läpi, ja tarkastettuani ominaisuudet myös plexin sivuilta, pisti tosiaan muutama asia silmään...

Lainaus:
Plexistä löytyvät laajat ominaisuudet, joiden avulla valjastat Mac-koneestasi (lähes) täydellisen mediasoittimen.
Eli siis, jos ohjelmasta puuttuu tuki tv-virittimille, eli normaalien tv kanavien katsominen ei onnistu ilman jotain purkkavirityksiä, ja toisaalla todetaan myös että dvd elokuvat ei toistu suoraan levyltä, niin mikä tästä tekee lähes täydellisen mediasoittimen, aplen sivuilta ladattavat elokuvatrailerit, vai kentis youtube videot?

lisäksi:
[i]"Kuten videoidenkin toisto on musiikin toisto pullollaan valikoita, ja asetuksia löytyy mukava määrä."
"Soittolistojen ja valikkojen käyttäminen vaatii kuitenkin paneutumista, mikäli haluaa tehdä muutakin, kuin soittaa musiikkia kappale kerrallaan tai aakkosjärjestyksessä"
"Hiirituki ei ainakaan vielä tässä betaversiossa ollut kovin kaksinen ja ohjelman käyttö pelkällä hiirellä onkin hieman hankalaa."
"Plexin dokumentaatio on varsin kattavaa, ja siihen onkin syytä tutustua ainakin kaukosäädinkomentojen osalta ennen käytön aloittamista."[/
i]

En oikein ymmärrä mikä tästä plexistä tekee niin erinomaisen helppokäyttöisen muihin mediakeskuksiin verrattuna? itseäni ainakin kaikenlaiset pullollaan toimintoja olevat valikot ennemminkin ärsyttää kuin helpottaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.10.2008 @ 23:52

1925.10.2008 00:15

Lainaus:
Eli siis, jos ohjelmasta puuttuu tuki tv-virittimille, eli normaalien tv kanavien katsominen ei onnistu ilman jotain purkkavirityksiä, ja toisaalla todetaan myös että dvd elokuvat ei toistu suoraan levyltä, niin mikä tästä tekee lähes täydellisen mediasoittimen, aplen sivuilta ladattavat elokuvatrailerit, vai kentis youtube videot?
Oikeastaan samat, jotka XBMC:stä tekivät aikanaan parhaan mediasoittimen (ja ei, sekään ei osaa toistaa/tallentaa TV:tä, kovin, kovin suosittu se silti on :-), vain sama kiskaistuna nykyaikaan. Muutamia mainitakseni: 1080p AVC/MKV-videoiden toisto, täydellinen tuki käytännössä kaikille mahdollisille tekstitysformaateille, DVDR-imagejen toisto menuineen suoraan levykuvista. Xbox 360 löytyy olohuoneesta ja mikään em. tempuista ei onnistu kuten sen pitäisi. En halua re-encodata videoita, streamata niitä tai muuta vastaavaa. Haluan 4 teratavun NAS-levyn lähiverkkooni ja laitteen, joka ei humise, hurise tai puhise, kytkeytyy televisioon, toistaa kaiken lähiverkosta löytämänsä mediantapaisen kuten pitääkin ja jota myös parempi puoliskoni osaa käyttää :-)

En siis omista Maccia, en ole koskaan omistanutkaan, enkä usko, että tulisin pöytäkoneeksi koskaan sellaista laittamaankaan, mutta jätin laitesodat taakseni aikanaan Amigaa puolustaessani 15v takaperin :-) Olen etsinyt XBMC:tä vastaavaa, mutta "modernimpaa" ratkaisua aika kauan ja kun Plexiin törmäsin, pyysin sisältötiimiä testaamaan sen. Tässä siis tulos -- kun luin mitä pojat softasta löysivät ja näin sen pari kertaa käytännössä, olin aika vakuuttunut. Omaan tarpeeseeni ja ainakin pitkälti muidenkin vehjettä testanneiden mielestä konsepti on pientä hiomista vaille "valmis" tuonne TV-tason alahyllylle :-)

2025.10.2008 00:42

Jep, hyvä artikkeli. En ymmärrä miten tästäkin artikkelista joku saa päähän applea ihannoivan puolen. Enemmänkin tässä kehuttiin plexiä ja haukuttiin macin rajoituksia (bluray).

2125.10.2008 11:44

Pitkästä aikaa täällä, kun löytyi erittäin mielenkiintoinen artikkeli, kiitos Afterdawn! Kuten dRD:kin, olen etsinyt pitkään seuraajaa kerta kaikkiaan erinomaiselle Xbox XBMC:lle ja Mac Mini + XBMC vaikuttaa oikein lupaavalta.

Ihan pari lisäkysymystä:

- Saako Mac Minin käyntiin kuten muut viihdelaitteet, eli painamalla jotain kaukosäätimen nappia? Ja kauanko suunnilleen kestää käynnistyksestä kun XBMC on käyttövalmiina?
- Riittääkö varmasti Mac Minin 1.8/2.0 Ghz dualcore kaikkiin 1080p mkv-tiedostojen toistamiseen? XBMC käyttää ymmärtääksen samoja kirjastoja kuin ffdshow, joka ei aivan parhaiten ole optimoitu HD-toistoon. Onko huoleni turha?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.10.2008 @ 11:48

2225.10.2008 12:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Diaboli:
- Riittääkö varmasti Mac Minin 1.8/2.0 Ghz dualcore kaikkiin 1080p mkv-tiedostojen toistamiseen? XBMC käyttää ymmärtääksen samoja kirjastoja kuin ffdshow, joka ei aivan parhaiten ole optimoitu HD-toistoon. Onko huoleni turha?
Ainakin meidän testeissämme tuo toimistolta löytyvä wanhemman sukupolven Mac Mini (1.66GHz) jaksoi vääntää nykimättä kaikkia videoita mitä sille heitettiin eteen, myös 1080p MKV:t ja myös mm. 1080p QT-trailerit. Ainoat nägit tulivat kun isolla bitratella olevaa materiaalia ladattiin WLANin yli firman lähiverkosta, tuolloin esiintyi pätkimistä, mutta tuokin ilmeisesti liittyi ainakin osittin lähiverkon kuormitukseen enemmän kuin 802.11g:n hitauteen (mutta päätäni en pantiksi laita, että G riittää kaikkeen HD-materiaaliin. Jotkut ovat ehdottaneet "futureprooffauksen" varalle noin 20 euroa maksavaa Macciin tarkoitettua 802.11n -adapteria). Langallista nettiä käytettäessä kaikki videot pyörivät ilman takkuilua. Puskurointiasetuksien säätäminen verkkojakoja varten on ilmeisesti vielä "tulossa"-listalla, ainakaan sitä ei menuista löytynyt.

Mutta oma fiilis on Plexin pohjalta pitkälti se, että kun valuuttavarantoa hieman löytyy, taidan pistää barebones Minin tilaukseen ilman näppäimistöä ja muuta turhaa lisäryöhnää ja lisätä sen tuohon Toppyn kaveriksi olohuoneeseen.

2325.10.2008 18:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Diaboli:

- Saako Mac Minin käyntiin kuten muut viihdelaitteet, eli painamalla jotain kaukosäätimen nappia? Ja kauanko suunnilleen kestää käynnistyksestä kun XBMC on käyttövalmiina?

Maccia ei tarvitse sammuttaa, vaan se laitetaan nukkumaan, josta herää käyttövalmiiksi saman tien. Mini vie muuten testien mukaan nukkuessaan virtaa suurin piirtein saman verran sähköä kuin pois päältä ollessaan.

Huhujen mukaan Mini uusiutuisi lähiaikoina. Mikäli näin käy, täytyy laittaa heti ostoslistalle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.10.2008 @ 18:39

2426.10.2008 21:04

Mac-fanaatikon tekstiä Mac-fanaatikoille. Teksti suorastaan pursuaa asiavirheitä littyen muihin järjestelmiin. Applen koneista kyllä löytyy ATI:n ja nVidian näytönohjaimia muttei tue kummankaan valmistajan piiritason mpeg2- ja mpeg4-purkua joka on todellakin anteeksiantamatonta Applelta. Myös bluray-tukea ei ole käyttöjärjestelmätasolla vaikka vuosi on 2008.

2526.10.2008 21:09

"Yhdessä hiljaisen, pienen ja elegantin Mac Minin kanssa se sopii oivasti niin olohuoneeseen kuin tietokonepöydällekin. Ohjelma toistaa lähes kaiken sille syötettävän ja tekee sen sulavasti.

Kuitenkin:
"Käyttöliittymä on Applemaisen hiottu ja vaikka muutama nytkähdys huomattiinkin niin se toimii beta-vaiheen ohjelmaksi erittäin hyvin.

Ja:
"Jo nyt voidaan kuitenkin todeta, että mikäli omistat Macin (tai olet valmis uhraamaan uuteen n. 500 euroa) ja tarvitset kaikenkattavaa mediasoitinta niin Plex on erittäin hyvä valinta."

Vaikka:
"Valitettavasti Steve Jobs ei ole innostunut Blu-raysta, eikä uusiin Mac-koneisiin ei ole odotettavissa sisäänrakennettuja Blu-ray-asemia. Näin ollen Plexillä ei ainakaan lähitulevaisuudessa päästä nauttimaan Blu-ray-elokuvista.
Tulevaisuudessa Plexiin on kaavailtu myös tukea EyeTV:n digitv-korteille, mutta tuon ominaisuuden aikataulusta ei projektin sivuilla mainittu vielä mitään."
------------------------

Em. tuote on jo syntyessään jälkeenjäänyt. PS3:sta löytyy huomattavasti laajempi tuki kaikille edelleen markkinoilla oleville nykyaikaisille HD-formaateille lähes täydellisiä digitaalia ulostuloja myöten. Applen vehkeistä puuttuu kaikki. PS3:sta saa neljään sataan (400) euroon; rampautettu MacMini+lisävarusteet ohjelmineen kertaluokkaa enemmän.

Jotain rajaa Applen huoraamiselle.

2626.10.2008 23:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti R00T:
PS3:sta löytyy huomattavasti laajempi tuki kaikille edelleen markkinoilla oleville nykyaikaisille HD-formaateille lähes täydellisiä digitaalia ulostuloja myöten.
Huoh. Koko arvostelussa ei ole juurikaan otettu kantaa Applen puolesta tai vastaan, vaan arvosteltu open source-softaa nimeltä Plex.

PS3 ei tue mitään kovalevyltäni löytyviä formaatteja sellaisessa muodossa kuin sen niitä haluaisin tukevan. Eli H264/AVC -pakattu Matroska ei toistu. DivX ja XviD toistuvat, mutta irtotekstit (eivätkä edes .divx:ään upotetut, DivX Ultran speksien mukaiset tekstit) eivät toistu. DVDR-levykuvat (.img, .iso, .nrg) eivät toistu. VOBit toistuvat, mutta ilman valikoita.

"Huoraamisesta" tai suosimisesta jos keskustellaan, kannattaa tehdä pikainen haku termille "PS3" esim. opasalueeltamme, johon olemme kirjoittaneet useita erilaisia hackeja miten yleisimmät verkosta ladattavat formaatit saadaan näkyviin PS3:lla ja Xbox 360:lla, koska suoraan kumpikan "olohuoneen viihdekeskus" ei tue niitä formaatteja, joita ihmiset oikeasti suosivat.

Yhteenvetona, PS3 ja Xbox 360 ovat teknisesti, alustoina erittäin loistavia ja olen odottanut kuin kuuta nousevaa, että Sony tai Microsoft tajuaisivat tehdä esim. virallisen porttauksen XBMC:stä laitteilleen tai kuunnella kerrankin käyttäjiään siitä, mitä ja miten mediaa pitää toistaa. Tai sitä, että jompikumpi konsoli crackataan niin, että voidaan ajaa ns. homebrew-softaa rautatasolla -- tämähän avasi aikoinan alkuperäisen Xboxin oikeasti mediasoittimeksi, juurikin XBMC:n synnyn myötä.

Mutta sitä odotellessa, vaihtoehtoja ollaan etsitty kuin kuuta nousevaa, mm. Popcorn Hour -mediasoittimelta odotettiin paljon, mutta sekin petti muutamalla osa-alueella ja jäi edelleen esim. crackatyn alkuperäisen Xboxin taakse mediasoittimena. Plex vaikuttaa softana varteenotettavimmalta vastustajalta jo yli puoli vuosikymmentä kestäneelle XBMC:n valta-asemalle. Ja tällä siis ei ole muuta tekemistä Applen raudan kanssa kuin se, että Plex on suunniteltu vain yhtä alustaa varten, kuten alkuperäinen XBMC:kin oli, joten optimointi mm. rautaa, kaukosäädintä, jne varten voidaan tehdä tehokkaasti ja järkevästi.

Ja sinä kauniina päivänä, kun Pleikalle tulee Oikeasti Toimiva[tm] mediatoistoalusta, menee yksi konsoli ostoskoriin samantien :-) Sonyn mediaparanoian tuntien siinä voi tosin vierähtää tovi...

2727.10.2008 22:55
berethiel
Inactive

Itselläni on xbox ja siinä tuo xbox media center. Sitä yhdistelmää on vaikea lyödä, Tekisivät laitteen mihin olisi tuo mediacenter vakiona asennettuna ja mahdollisuuden päivityksiin. Siis tarvitsen "xboxin" mediacenterillä. siis laitteella ei niin väliä kunhan se toimii ja mieluiten erillinen edullinen laite. Xbox nimenomaan oli edullinen ja se toimii vieläkin viihdekeskuksena. Eikä mediacenterkään ole välttämätön kunhan sen korvaa vähintäänkin yhtä toimiva ohjelmisto. Loistavaa työtä ovat xbmc:n porukka kuitenkin tehnyt. Siitä voisi moni ottaa oppia. Luulisi isolla rahalla saavan toimivan aikaiseksi, mutta kun ei taida onnistua. Ahneus ilmeisesti estää.

2823.12.2008 21:35

Lainaus:
Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Baabo:
Löytyyhän tämä XBMC myös windowsille...
Kuka hullu käyttää Windows-ohjelmaa kodin mediakeskuksena?
"
Eli toimii aivan kuten nauhoittava digiboksi, kaukosäätimestä päälle ja kaukosäätimestä sammuksiin. Jos joku väittää että se ei toimi, niin vika on käyttäjässä, tai sitten laitteessa ja sen asetuksissa.
"

No itellä kyseinen mediacenter lopetti toimintansa tyystin. Mediacenter kaatuu, ja nauhoitus ei enään onnistu. Kaatumista tapahtuu myös joka neljännen kanavavaihdon jälkeen.. Että se siitä.

2925.12.2008 01:56

Ihan kiva juttu mutta itselle tästä ei paljoa hyötyä ole, meinaan on aika helppo asennella XBMC ihan linuxiinkin ja windowssilla olen sitä kanssa kokeillut mutta edelleenkin olen sillä kannalla että jos mediacentteriä meinaa rakennella niin ei ainakaan aloiteta sillä windowssilla kun tulee ylimääräisiä kuluja esim. lisenssi ja luultavasti syö turhaan tehojakin jne jne.

Ja muuten XBMC ei tarvitse piiriä pyöriäkseen xboxilla, ainoastaan jonkun näköinen modi kuten vaikkapa softamodi riittäää vallan mainiosti.

Olisi todella hyvä juttu jos ilmestyisi joku valmis ja alustasta riippumaton helppo linux mediacenter "out of box" paketti vaikka sitten perustuen juuri tuohon mainittuun xbox mediacenteriin.

Pitää kyllä vähän tutkia tuota plexiä että onko miten kummallinen verrattuna xbox mediacenteriin.

3012.3.2009 20:07

Olen myöhään liikkeellä, mutta silti: Kiitokset mielenkiintoisesta testistä. Olen itse miettinyt Plexiä omaan olohuoneseen, joten lisätieto on aina paikallaan.

Mutta täytyy myöntää että nämä kommentit on aika ihmeellisiä. Siis jos jossain testissä satutaan kehumaan jotain Mac-softaa, niin heti aletaan kitisemään "Apple-huoraamisesta"? Jos testattu softa olisi pyörinyt Windowsin päällä, ja testikommentit olisi olleet täsmälleen samoja, niin valittaisitteko sitten Microsoft-huoraamisesta? Tuskin.

En nyt oikeasti ymmärrä mikä tässä on ongelmana. OS X:n päällä pyörivää ohjelmaa kehuttiin, ja se on nähtävästi väärin. Miksi olisi? Tulisiko Mac-ohjelmia sitten haukkua, myös silloin jos ne ovat hyviä? Jos niitä kehuu, se on "huoraamista"? Voisiko joku hieman avata tätä logiikkaa?

Kyllä pikemminkin tuntuu siltä, että joillekin ihmisille Apple ja OS X on punainen vaate, eikä mistään niihin liittyvästä saa sanoa mitään hyvää. Ei edes silloin, jos kyse on kolmannen osapuolen softasta, josa sattuu pyörimään OS X:n päällä...

Sen sijaan että tässä "huorattaisiin", niin ei ole tullut mieleen, että ehkä Plex on oikeasti hyvä ohjelma? Mitään Apple-hehkutusta en artikkelissa juurikaan nähnyt. No, Mac Minin sanottiin olevan pieni, elegantti ja hiljainen, ja sitä se on. Samaten Applen käyttöliittymien sanottiin olevan hiottuja, ja sitähän ne on.

Jos kerran tässä artikkelissa on kyse "huoraamisesta", niin voisitteko ystävällisesti osoittaa artikkelin mahdolliset asiavirheet?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto