AfterDawn: IT-alan uutiset

The Pirate Bayn trakkeri kertoo lataajille vääriä IP-osoitteita

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.10.2008 11:21 Kommentteja (9)

The Pirate Bayn trakkeri kertoo lataajille vääriä IP-osoitteita The Pirate Bayn (TPB) ja tekijäoikeusjärjestöjen välinen taistelu on käynyt kuumana jo useiden vuosien ajan. Osapuolten välinen kisailu ei rajoitu pelkästään lehdistötiedotteisiin ja oikeusjuttuihin, vaan paremmuutta mitataan myös tietoteknisillä taidoilla.
Koska TPB:n trakkeri on avoin kaikille, on sen avulla helppo selvittää tiettyjä tiedostoja lataavien henkilöiden IP-osoitteet. Tekijänoikeusjärjestöt voivat pelotella tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvattomia lataajia näiden tietojen avulla esim. Isossa-Britanniassa, jossa he voivat IP-osoitteen avulla ilmoittaa lataajan internet-operaattorille, että kyseisen internet-liittymän omistajalle täytyy lähettää varoituskirje luvattomasta lataamisesta.

Myös TPB:n ylläpitäjät ja Opentracker-trakkerin kehittäjät ovat olleet tietoisia tästä ongelmasta, jonka vuoksi Opentracker-trakkerin kehittäjät ovat muokanneet trakkerin toimintaa viime vuonna siten, että asiakassovelluksen pyytäessä tiettyä torrentia jakavien käyttäjien IP-osoitteita lisätään tähän listaan satunnaisia IP-osoitteita. Täten oikeiden jakajien löytämiseksi on BitTorrent-ohjelman tarkistettava jokaiselta IP-osoitteelta erikseen, että nämä varmasti jakavat kyseisen torrentin tiedostoja.

BitTorrent-ohjelmat tekevät tämän tarkistuksen automaattisesti, joten tavalliselle lataajalle väärät IP-osoitteet eivät aiheuta harmia, mutta tekijänoikeusjärjestöjen täytyy tämän vuoksi tarkistaa erikseen se, että jakaako kyseinen IP-osoite todellakin tekijänoikeudella suojattua sisältöä, jolloin trakkerin jakamat IP-listat eivät sellaisenaan riitä todisteeksi.

Satunnaisten IP-osoitteiden lisäämisen varjopuolena on tosin se, että näille IP-osoitteille lähetetyt tarkistuspyynnöt saattavat aiheuttaa turhia hälytyksiä esim. koneen tietoturvaohjelmassa, jonka lisäksi internet-yhteyden omistaja saattaa saada esim. DMCA-poistopyyntöjä, vaikka hän ei olisi koskaan käyttänyt BitTorrent-ohjelmaa.

TPB:n perustajiin kuuluva Fredrik "TiAMO" Neij kertoi TorrentFreak-sivustolle, että TPB aikoo tulevaisuudessa parantaa tekijänoikeusjärjestöjen toimien havaitsemista trakkerilla mm. kehittämällä automaattista tunnistusmenetelmää, jonka avulla IP-osoitteita keräävät tahot saadaan suljettua palvelun ulkopuolelle.

TorrentFreak huomauttaa kuitenkin, että kaikkia nuuskijoita ei saada suljettua trakkerien ulkopuolelle, joten ulkopuoliselta tarkkailulta suojattu tiedostojenvaihto ei onnistu yksityisten tai julkisten BitTorrent-trakkerien avulla.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

121.10.2008 11:46

Kuulin juttua, että voidaan lisätä jopa satoja ellei tuhat väärää IP-osoitetta, huhua vai totta mene ja tiedä?

221.10.2008 11:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti okse:
Kuulin juttua, että voidaan lisätä jopa satoja ellei tuhat väärää IP-osoitetta, huhua vai totta mene ja tiedä?

Veikkaisin että kyseessä on tuhansia tekaistua osoittetta.

321.10.2008 15:18

Kaikkea ne keksii... Onhan se laiton jakaminen ja lataaminen väärin tekijöitä vastaan, mutta kun valikoima on mitä on, ja DRM-painaa päälle, niin moni ryhtyy lataamaan laittomasti. Ehkäpä DRM-kannattajat huomaa näillä keinoilla, että DRM vaan haittaa käyttöä... Toivotaan, toivotaan...

421.10.2008 19:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xenico:
Kaikkea ne keksii... Onhan se laiton jakaminen ja lataaminen väärin tekijöitä vastaan, mutta kun valikoima on mitä on, ja DRM-painaa päälle, niin moni ryhtyy lataamaan laittomasti. Ehkäpä DRM-kannattajat huomaa näillä keinoilla, että DRM vaan haittaa käyttöä... Toivotaan, toivotaan...

Oli drm tai ei niin ei paljoa kiinnosta maksaa mitään paska laatuisista ämpäreistä.

521.10.2008 19:55

"Veikkaisin että kyseessä on tuhansia tekaistua osoittetta."

riippunee kait tekaisijan laskentatehosta.. ;o)

622.10.2008 0:12

Lainaus:
"Veikkaisin että kyseessä on tuhansia tekaistua osoittetta."

riippunee kait tekaisijan laskentatehosta.. ;o)
Ei riipu. Muutaman IP:n generoiminen ei syö laskentatehoa kuin nimeksi.

On taas hyvä kerrata hiukan BitTorrent-protokollan tracker-osiota: http://wiki.theory.org/BitTorrentSpecification

Jokaista pyyntöä kohden voidaan lennosta arpoa uusia IP-osoitteita, joten mitään rajaa ei ole - paitsi tietysti IPv4-avaruus. Client pyytänee tyyppillisesti 30-200 IP-osoitetta kerrallaan trackerilta, joten siihen arvotaan mukaan jokin määrä fake-IP-osoitteita. Tokihan nämä IP:t voivat olla tallennettuna erikseen johonkin pooliin, mutta en näe syytä siihen.

724.10.2008 19:31

Paljonkohan tähän kaikkeen tekijänoikeuspaskaan on hukattu aikaa ja rahaa?

81.11.2008 9:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Whiskey:
Paljonkohan tähän kaikkeen tekijänoikeuspaskaan on hukattu aikaa ja rahaa?
Kumpa edes pieni osa tuosta olisi mennyt pelien hintojen laskemiseen, pelikehittelyyn ja varsinkin erinäisten suojausten kehittelyn lopettamisesta säästettyjen rahojen laittamiseen ohjelmien laadun, tukipalvelujen sekä originaalituotteen hinnan laskemiseen.

Jos vaikka 10-15€ tippuis pelien hinnasta niin ostaisin varmasti noin 10 peliä enemmän vuodessä kun nykyään.

96.2.2009 14:38
Hybridi
Inactive

"Tavalliselle lataajalle väärät IP-osoitteet eivät aiheuta harmia, mutta tekijänoikeusjärjestöjen täytyy tämän vuoksi tarkistaa erikseen se, että jakaako kyseinen IP-osoite todellakin tekijänoikeudella suojattua sisältöä, jolloin trakkerin jakamat IP-listat eivät sellaisenaan riitä todisteeksi. "

Hienoa, hyvä, hyvä... :DD

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto