AfterDawn: IT-alan uutiset

Testissä Acer Aspire One A110

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 3.10.2008 16:15 Kommentteja (14)

Testissä Acer Aspire One A110 Testasimme kolmen suurimman miniläppärivalmistajan pikkukannettavat. Tässä artikkelissa on vuorossa Acer Aspire One A110. Voit lukea muiden kahden mallin testit seuraavista linkeistä ja yhteenvedon täältä.
*Asus Eee PC 901
*Acer Aspire One A110
*MSI Wind U100


Alkusanat ja paketti auki


Acer Aspire One A110 on Asus Eee PC 901:n tavoin 8,9 tuuman näytöllä varustettu miniläppäri. Testiyksilö oli varustettu 8GB:n SSD-levyllä ja Linux-käyttöjärjestelmän Linpus-jakeluversiolla. Pakkauksen sisältä löytyi ohjekirja, itse kone ja kahteen osaan jaettu, miniläppäriin suhteutettuna, melko isokokoinen virtapiuha. Minkäänlaista suojalaukkua ei paketin mukana tullut. Heti ensikosketuksesta lähtien Aspire One antoi varsin hyvän laatuvaikutelman. Muovisen oloiseen Asus Eee PC:hen verrattuna Aspire One oli jämäkän ja laadukkaan tuntuinen. Laite on saatavissa testissä olleen sinisen version lisäksi valkoisena, pinkkinä ja ruskeana.

Acer mahtuu aukikin helposti 15-tuumaisen HP:n päälle

Tekniset tiedot ja suorituskyky


Testattu Acer Aspire One A110 on teknisesti lähes identtinen Asuksen Eee PC 901:n kanssa. Suurimpina eroina käyttöjärjestelmän lisäksi on pienempi muistin määrä ja Bluetoothin puuttuminen. Tässä tarkemmat tekniset tiedot:

Acer Aspire One A110
-1,6GHz Intel Atom
-512MB DDR2
-8,9"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-8GB SSD
-2200mAh 3-kennon akku
-Linux (Linpus)
-1.3 megapikselin kamera
-802.11b/g WLAN
-3 USB-porttia, VGA-ulostulo, mikrofoni- ja ääniliitännät, verkkoliitäntä, SD-muistikorttipaikka ja muistikortinlukija

Acer Aspire One A110 on normaalikäytössä todella pirteä. Kevyt Linux-käyttöjärjestelmä pyörii vaatimattomalla puolen gigan muistilla erittäin sulavasti ja nytkähdyksiä ei havaittu. Itseasiassa Aspire One oli testikolmikon vikkelin kone mitä tulee navigointiin, lienee juuri käyttöjärjestelmänsä ansiosta. Kummatkin gigatavun muistilla varustetut Windows-koneet jähmettyivät muutamia kertoja ohjelmien avausten tai raskaamman selailun yhteydessä. VLC:llä toteutettu videoiden toisto onnistui 960x544-resoluution XVID:iin asti mallikkaasti, mutta kaikissa teräväpiirtovideoissa (720p/1080p avi/mov/wmv) esiintyi pätkimistä. Valmiiksi asennetut soittimet eivät tukeneet kovinkaan hyvin eri videoformaatteja, joten tällä koneella on viisainta asentaa heti alkuunsa VLC (jossa codecit jne tulevat mukana), mikäli haluaa katsoa liikkuvaa kuvaa. Valitettavasti Acerin konetta ei ehditty testata pelikäytössä.

Acer Aspire One A110:stä loistavan matkaläppärin tekee sen huima käynnistynopeus. Käynnistynapin painalluksesta kului ainoastaa 19 sekuntia kun Linux oli käynnistynyt "SmartStart"-näkymään. SmartStart-valikosta löytyi omat pikavalinnat mm. selaimelle, soittimille, asetuksille, pikaviestimille, jne. Näistä ja muista ohjelmista lisää seuraavassa kappaleessa.Käytettävyys ja ohjelmat


Aspire One on elementissään kevyessä tekstinkäsittely- ja nettiselailukäytössä, sillä aiemmin kehutun kevyen käyttöjärjestelmän lisäksi näppäimistö toimii uskomattoman hyvin. Minikokoiseen koneeseen on ahdettu yllättävän toimiva näppäimistö, jonka tuntuma on testiyksilöistä paras. Loistavaa pakettia kuitenkin särkee hieman huonohko touchpad, jonka pienet näppäimet ovat sijoitettu vaikeasti oikealle ja vasemmalle puolelle touchpadiä. Myöskään touchpadin tuntuma ei ole oletusasetuksilla kovin hyvä, mutta herkkyyttä säätelemällä vastekin paranee.


Acerissa Firefox toimi nopeasti ja varmasti

Acer on laittanut Linux-minikannettavaansa valmiiksi lähes kaikki tarvittavat ohjelmistot. SmartStartista löytyvät napit suoraan muun muassa OpenOffice.org:n tekstinkäsittelyohjelmille, pikaviestimelle, mailiohjelmalle, mediasoittemelle ja tiedostonhallinnalle. Mikäli vaadit koneelta kuitenkin kaikkien tärkeimpien videoformaattien toistoa niin edessä on VLC:n asennus, sillä esiasennettu soitin ei suostunut soittamaan montaakaan tiedostomuotoa. Ohjelmien päivitys ja asennus saattaa olla tavalliselle kaduntallaajalle hieman haasteellista, mutta mikäli pieni Googlettelu ei ole este, niin asennuksetkin onnistuvat. Acerin mukana tulee varsin toimiva toimisto-ohjelmistopaketti, josta löytyvät hyvät ja kevyet sähköposti-, kalenteri-, muistio-, rss-lukija -ohjelmat.


Helppokäyttöinen RSS-lukija löytyy esiasennettuna

Kuten kahdessa muussakin testatussa miniläppärissä niin myös Acer Aspire One A110:ssä on 1.3 megapikselin webkamera. Esiasennettu pikaviestin osasi käyttää sisäänrakennetua kameraa suoraan ilman kummempia muutoksia. Peruskäyttäjälle kerrottakoon, että mikäli pikaviestin ei ole yhteensopiva kaverin ohjelman kanssa, niin on ohjelmiston päivittäminen, kuten jo kerroimme, saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia.
Valitettavasti valmiiksi asennettu Media Master ei tue montaakaan formaattia

Akku ja langattomuus


Akun kestossa Acer Aspire One A110 jää jälkeen MSI:n ja Asuksen miniläppäreistä, sillä kone toimitetaan 3-kennoisen akun kanssa, jonka kestoksi kerrotaan 3 tuntia - puolet vähemmän kuin kahdella kilpailijalla. Laitteeseen on saatavilla 5200mAh 6-kennon akku, jolla käyttöaika moninkertaistuu. Myös langattomissa yhteyksissä Acer antaa hieman etumatkaa muille, sillä laitteesta puuttuu kokonaan Bluetooth-yhteydet. Langattomiin verkkoihin yhdistyminen kuitenkin onnistuu 802.11b/g-standardeja tukevalla WLANilla. Kantavuus ei yllä Eee PC 901:n tasolle, mutta kuuluu hieman MSI:n Wind U100:aa paremmin.

Aspire One A110:n akku on selvästi testiyksilöiden heikoin


Yhteenveto


+todella nopea käynnistys
+näppäimistön tuntuma erittäin hyvä
+ohjelmat latautuvat nopeasti ja ovat helppokäyttöisiä
+videotoisto VLC:llä
+selain toimii sulavasti
+toimivat sähköposti-, kalenteri-, muistio- ja rss-lukija-sovellukset
+hyvä wlan-kuuluvuus

-peruskäyttäjän vaikea päivittää ohjelmia uusiin versioihin (esim. Firefox 3) tai asentaa uusia ohjelmia
-videotoisto perusohjelmilla (Media Master, mplayer)
-touchpad vaatii totuttelua (näppäimet heikosti sijoiteltu)Testilaitteen toimitti SERV-IT

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

13.10.2008 16:50

Oikein näppärä vekotin. Suosittelen ehdottomasti Linuxilla varustettua versiota, on vieläpä halvempikin. Virustorjuntaohjelmat, spyware putsaajat ja muut palomuurit kyykyttävät Windows-version hetkessä. Tälläisten koneiden idea kun on nimenomaan salamannopea toiminta ja huolettomuus, sen saa vain Linux mallilla.

Runko on jämäkkä ja langattomalla usb-hiirellä käytettävyys nousee huimasti. Touchpadit kun on aina aika hankalia käyttää.

Mikäli tarvitsee enemmän tilaa niin esimerkiksi 8 gigaisella SD-muistikortilla voi tuplata tilakapasiteetin.

23.10.2008 22:58

Linux mallin valintaa voi puolustella hinnalla, mutta ei kyllä millään muulla. Jos aiheeseen tutustuu huomaa netin olevan pullollaan keskusteluita ongelmista tuon linpus linuxin kanssa joka A110:iin on asennettu.
Netti on myöskin pullollaan keskusteluita XP:n asentamisesta tuon linuxin tilalle. Itselläni on sekä A110 ja A150 mallit, ja kyllä tuon A110 linux mallinkin käyttö sai aivan uutta sisältöä sen jälkeen kun siihen tuli asennettua nlitella kevennetty xp.
Mitä tulee väitteeseen windows-version "kyykyttymisestä" niin omassa A150 mallissani on tällä hetkellä xp:n rinnalle asennettu vlitella kevennetty Vista ultimate, ja ei sitä kyllä kyykkäämään saa, laite toimii kuin junan vessa ilma jumittelua.

34.10.2008 11:08

Nuo kaikki johtuu siitä, että Linux ei ole niin tuttu käyttöjärjestelmä kuin Windows. Naapurin Pentti ei osaa käyttää Linuxia ja suosittelee siksi Windowsia, ilman mitään oikeita syitä.

Monet taas ostaa koneen Linuxilla ja sitten huomaavat, että eihän tämä Linux olekaan Windows. Sitten sitä halutaan vaihtaa siihen ns. tuttuun ja turvalliseen (eli turvattomaan), ilman sen kummempaa tutustumista Linuxiin.

Jos koneen tarkoituksena on surffailla netissä, kirjoittaa jotain pientä tekstinkäsittelyllä, vilkaista sähköpostit ym.. niin paljon mieluummin minä käytän salamannopeata Linpusta.

Linuxin mukana tulee SSD-flashlevy, joka on perinteiseen kovalevyyn verrattuna virtapihi, äänetön, ei aiheuta värinöitä ja on tärinänkestävä. Aika hyviä ominaisuuksia pienelle läppärille. Bonuksena ei tarvitse ajaa virus- ja spywaretorjuntaohjelmia taustalla viemässä vähäisiä prosessoritehoja ja akkua.

Harva viitsii tai osaa alkaa säätää noilla nliteilla, Linpus kun on käyttövalmiina heti paketista nostettaessa. Ei kyllä kannata vaihtaa SSD-flashlevylle Windowsia.

44.10.2008 12:48

Linux versiotakin saa sitten A150 mallina ja täysin samalla raudalla entä XP versiota. Hintaakin on sen 50 euroa vähemmän niin ei kyllä tarvinut kauoa miettiä kumman sitä ottaisi. Akkukestohan tässä Acerissa ei ole kyllä hääppöinen mutta jospa ne 6cell akut rantautuisivat markkinoille kohtapuolin.

55.10.2008 09:33

Tuon linpusin eduksi on ehdottomasti muodostunut tuo nopea käynnistysaika. Varsin näppärää minusta. Kokeilin ubuntua tuossa mutten saanut boottiaikaa millään noin alas niin laitoin linpusin takaisin.

65.10.2008 13:57

Harmi sinänsä ettei Ubuntu boottaa niin nopeasti, mutta parempi tuttu kuin tuntematon... Onelle on sitäpaitsi jo oma Ubuntu-versionsa, OneLinux (vai oliko One Linux).

75.10.2008 18:40

No käytin tuota ubuntua tuossa melkein kaksi kuukautta ja huomasin, että pystyn tekemään linpusilla kaikki ne asiat johon konetta käytän: mythtv, surffaus, tekstinkäsittely ja videonkatselu (vlc:llä) toimii erinomaisesti. DNA mokkulakin toimii loistavasti. Ja bonuksena saa vielä sen nopean boottiajan. Ei tarvitse edes käyttää sleeppiä, kun boottaa niin nopeaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.10.2008 @ 18:42

86.10.2008 08:16

Olet mielestäni siinä ihan oikeassa, etä Linpusia ei pidä vaihtaa, jos siihen ei ole selvää tarvetta (motto: If its not broke, don't fix it). Se toimii niinen sovelluksineen hyvin.

Itsellläni on kuitebkin muutamia työkaluja, jotka on aika välttämättömiä:

- yhdistyksen jäsenrekisterin tietokanta FileMaker Widows-versiona, jota ajan Wine:n päällä (kokeilkaas muuten Wineä, sillä tekee joskus pieniä ihmeitä ilman Windowsia)
- TreePad Lite, joka on lyömätön puumaisesti järjestelevä ja vapaasanahaulla varustettu tiedonkeruu- ja organisointityökalu toimittajalle tai kenelle vain, joka haluaa kaikki tekstit käden ulottuville
- erilaiset Prism-sovellukset, joilla voi suoraan selata Google Docsia tai Facebookia... Ubuntuun tottuneena en viitsinyt alkaa opetella näitä

Tästä olen sitten maksanut sen hinnan, että äänet eivät vieläkään toimi, vaikka olen joka tempun tehnyt. Kyllä ne kuntoon tulevat, mutta viritellä täytyy... ja sitä ei Linpusissa tarvitse tehdä.

910.10.2008 13:49

Itse olen yllättynyt, että testissä ja kommenteissa Linpus saa positiivista palautetta.

Kokeilin käyttää Linpusia, mutta vaikutelma oli kädettömämpi kuin 2000 luvun alun kämmenmikroissa. Kunnollisen Linux jakelun asennustuskan jälkeen laite on ollut miellekkäämpi.

1026.11.2008 23:46

näppärä kone pieni ja silleen, mutta ongelma tuli tämän mokkulan kanssa.
tosin ongelma ratkesi kun laitto ubuntusta mobile version niin johan alko mokkulat toimimaan

1127.11.2008 07:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti akisal:
Itse olen yllättynyt, että testissä ja kommenteissa Linpus saa positiivista palautetta.

Kokeilin käyttää Linpusia, mutta vaikutelma oli kädettömämpi kuin 2000 luvun alun kämmenmikroissa. Kunnollisen Linux jakelun asennustuskan jälkeen laite on ollut miellekkäämpi.
Linpusin kehut ovat niin suhteellisia. Kun ensin teki töitä kaksi päivää Ubuntun kanssa että sai WLANin ja äänet toimimaan, sitten päivityksen jälkeen samat kaksi päivää ilman tulosta, ja sama juttu Ubuntu-pohjaiseen mutta Onelle nimenomaan räätälöidyn Kuki Linux beetan kanssa, niin vitsit rupeavat loppumaan.

Oma johtopäätökseni on, että jos vehkeen saa toimimaan Ubuntu 8.04:llä, niin sitä ei pidä päivittää ennenkuin muut kertovat niksit.

8.04:n virittelyssä tästä sivusta voi olla iloa: http://www.aspireoneuser.com/forum/viewt...&st=0&sk=t&sd=a

Olisi mahtavaa jos joku vaibautuis sen vielä kääntämään, mielellään hyvin rautalankaversiona. En rohjennut käydä kernelinlaihduttamistalkoisiin omin päin.

1227.11.2008 07:10

Yksi iso ongelma on se, että en saa asennettua Linpusia takaisin vaikka mikä olisi. Olen imenyt levykuvan verkosta kahteen kertaan, juntannut sen muistitikulle UndetBootin4Win:illä ja yrittänyt asentaa - palkki liikkuu millin ja jumittuu sitten, ja näppiksen vasemman reunan oikeanpuoleisin LED alkaa vilkkua. Jotain sekin kai merkitsee...

1316.2.2009 09:08

Mulla on tällä Acer Aspire Onella Windows XP. Tuli MinunSonera paketissa.

1424.6.2010 16:28

Moi,

tyttöystävän Acer Aspire Oneen tuli seuraavanlainen ongelma:

Kone kyllä käynnistyy, mutta ei käynnisty ns. loppuun asti eli työpöytäkuvakkeita ym. ei näy.

Tulee musta näyttö, yläreunassa tekstikenttä, jossa valinnat Internet ja Työpöytä,alapalkissa näkyy kaikki normaalit kellot ym.

Osaisiko kukaan sanoa mitä on tapahtunut ja miten ongelman voisi korjata.

Ja mistähän saisi imuroitus Linpus Linuxin, näyttää siltä että sen joutuu asentamaan uudestaan. Tai voi olla että vaihdetaan käyttöjärjestelmää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto