Miniläppärit testissä

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 3.10.2008 16:11 Kommentteja (23)

Miniläppärit testissä Otimme testiin kolmen suurimman miniläppärivalmistajan pienikokoiset kannettavat tietokoneet. Testissä olivat Asus Eee PC 901, Acer Aspire One A110 ja MSI Wind U100. Testilaitteet erosivat toisistaan niin teknisten ominaisuuksien, käyttöjärjestelmien kuin hinnankin suhteen.
Laitteiden tekniset tiedot (tarkemmat tiedot Laitevertailusta):

Asus Eee PC 901
-1,6GHz Intel Atom
-1GB DDR2
-8,9"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-20GB SSD
-Windows XP

Acer Aspire One A110
-1,6GHz Intel Atom
-512MB DDR2
-8,9"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-8GB SSD
-Linpus LinuxMSI Wind U100
-1,6GHz Intel Atom
-1GB DDR2
-10"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-80GB HDD
-Windows XP


Järjestyksessä vasemmalta oikealle (ei mittakaavassa): Asus Eee PC 901, MSI Wind U100 ja Acer Aspire One A110

Kokeilujakso koostui lähinnä pintapuolisista havainnoista, nettiselailusta, videontoistotesteistä sekä miniläppäreille olennaisten ominaisuuksien kuten akun keston, toiminnallisuuden ja langattomien yhteyksien vertailuista. Löydät omat testiartikkelit kustakin miniläppäristä seuraavista linkeistä: Asus Eee PC 901, Acer Aspire One A110 ja MSI Wind U100.

Kaikki miniläppärit vaikuttivat varsin laadukkailta - etenkin kun otetaan huomioon niiden alhaiset hinnat. Acerin ja MSI:n kannettavat erottuivat edukseen hieman muovisemman vaikutelman antavasta Eee PC 901:stä. Raahattaviksikin haukuttuihin 15 tuuman läppäreihin verrattuna testatut laitteet olivat miniläppäri-nimen veroisia. Aspire One on selkeästi joukon kevein alle kilon painoisena, mutta suurin ja painavin, kymmenen tuuman näytöllä varustettu, MSI Wind:kään ei paina syliä.

Akun kesto on järeämmillä akuilla varustetuissa Eee PC:ssä ja Windissä omaa luokkaansa, ja testin aikana niiden käyttöajassa päästiin lähelle ilmoitettua kuutta (Asus) ja seitsemää (MSI) tuntia. Acerin kolme tuntia on puolestaan aika vaatimaton akkukesto, ottaen huomioon SSD-levyn ja virtapihin Atom-prosessorin.
Osaksi isommasta akusta johtuen Asus on Aceria hieman paksumpi

Koneiden tehot ovat lähes identtiset, sillä saman prosessorin lisäksi kaikissa on yhdysrakenteinen GMA 950 -näytönohjain. Keveämmän Linux-käyttöjärjestelmän ansiosta Acer oli ehkä hieman pirteämpi peruskäytössä, vaikka RAM-muistia on puolet (512MB) kilpailijoiden määrästä (1024MB). Videotoistossa Windows-miniläppärit ottivat puolestaan voiton toistamalla onnistuneesti 720p-resoluution DIVX AVI -videota. MPEG-4 AVC, eli h.264 koodekilla pakattuja 720p-videoita ei mikään läppäri jaksanut pyörittää. Myös pelikäytössä kokeilimme kumpaakin Windows-läppäriä ja yllätykseksemme huomasimme, että esimerkiksi uusi FIFA 09 -demoversio pyöri siedettävästi, joskin minimiasetuksilla.

Tavanomaisemmissa käyttötesteissä pääosan saivat näppäimistön ja touchpadin käytettävyys, käynnistymisnopeus sekä WLANin kantomatka.

Acerin Linux käynnistyi selvästi nopeammin kuin Windows-käyttöjärjestelmällä varustetut MSI ja Asus. Kuitenkin myös Windows-koneet käynnistyivät hyvin rivakasti - reilusti alle minuutissa. Testiyksilöiden selkeästi suurimmat käytettävyyserot löytyivät puolestaan näppäimistön ja touchpadin eroavaisuuksista. MSI:n touchpad otti voiton hieman kehnomman Asuksen ja huonon näppäinsijoitteilun vaivaaman Acerin nenän edestä. Tilannetta tasoitti Acerin loistava näppäimistö, joka peittosi isomman Windinkin. Kahdesta testissä olleesta Eee PC 901:stä toinen oli ilmeisesti "sunnuntaikappale", sillä sen näppäintuntuma oli todella kehno.Asus Eee PC 901 on ainut kolmesta, jossa on 802.11n-standardin mukainen WLAN ja se siivitti myös kantomatkavertailussa Eee PC:n voittoon. Hieman huonommin kuuluvien Acerin ja MSI:n erot olivat varsin pienet.

Järjestyksessä alhaalta ylös: 15" HP, 12" iBook, Acer Aspire One A110, Asus Eee PC 901

Kiitos yhteistyöstä: SERV-IT MSI Asus


AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

23 kommenttia

13.10.2008 16:45

Erittäin havainnollinen ja hyödyllinen testi, auttaa varmasti monia päättämään miniläppärin valinnassa :), kirjoitusvirhekkin oli "-512GB DDR2 ", tarkoitus varmaa 512mb.

23.10.2008 17:18
masa92
Inactive

Mitäs jos AD tekis ihan oman osaston näille testeille. Niitä voisi tulla enemänkin...

33.10.2008 17:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masa92:
Mitäs jos AD tekis ihan oman osaston näille testeille. Niitä voisi tulla enemänkin...
Tarkoitus onkin, että näitä tulisi jatkossa vähän useammin ja enemmän. Sijoittelu, mihin niitä tulisi tunkea, on ehkä vielä vähän hakusessa, mutta todennäköisesti tulemme jotenkin kytkemään testit laitevertailun kylkeen kiinni tulevaisuudessa.

43.10.2008 17:37

Hyvä hyvä, näitä lisää.
Semmoinen omaan mielipiteeseen pohjautuva ehdotus, että näistä kaikista laitteista ei olisi tarvinnut laittaa omaa juttua tuonne uutisiin, vaan olisi pelkästään tämä "miniläppärit testissä", josta sitten voisi laitteiden arvosteluihin klikata. Näytti hieman hassulta tuo etusivu, kun oli noita tuommoinen määrä ilmestynyt vaikka olisivat voineet olla kaikki saman otsikon alla. :)

53.10.2008 18:18

Upeeta AD! näitä lisää! =)

63.10.2008 19:48
hentriz
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Juffeo:
Upeeta AD! näitä lisää! =)

Voiko mitään muuta lisätä? Suomeksi: lisää!

73.10.2008 22:45

Hyvä ja ajankohtainen testi ja vertailu, mutta itse kyllä suuresti kummastelen miksi acerilta on valittu tuo A110 linux malli joka ei sovi ollenkaan samaan sarjaan, asus 901:n ja windin sarjaan olisi sopinut acerin A150 XP malli joka olisi ollut noita muita vastaava 1 gigan keskusmuistillaan ja XP käyttöjärjestelmällä.
Vai haluttiinko tietoisesti antaa acerista kuva huonoimpana vaihtoehtona valitsemalla testiin malli joka ei ole vertailukelpoinen asuksen ja msi:n kanssa?

83.10.2008 22:46

Pikkuläppäreitä tuntuu tulevan markkinoille niin tiuhaan tahtiin nykyään, että tällaiselle testille on huutava tarve. Hienoa AD.

93.10.2008 23:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Hyvä ja ajankohtainen testi ja vertailu, mutta itse kyllä suuresti kummastelen miksi acerilta on valittu tuo A110 linux malli joka ei sovi ollenkaan samaan sarjaan, asus 901:n ja windin sarjaan olisi sopinut acerin A150 XP malli joka olisi ollut noita muita vastaava 1 gigan keskusmuistillaan ja XP käyttöjärjestelmällä.
Vai haluttiinko tietoisesti antaa acerista kuva huonoimpana vaihtoehtona valitsemalla testiin malli joka ei ole vertailukelpoinen asuksen ja msi:n kanssa?
Itse asiassa pidimme Aceria nimenomaan pirteimpänä koneena, vaikka keskusmuistia oli vähemmän. Mielestäni tuo käy jutuistakin ilmi - ainakin niin oli tarkoitus.

Linpusilla varustettu A110 otettiin testiin juurikin sen vuoksi, että saatiin vertailtua samalla prosessorilla varustettuja laitteita eri ympäristöissä. Acer osoitti hienosti sen, miten pienemmälläkin keskusmuistilla pärjää hyvin, kun käyttöjärjestelmä on riittävän kevyt. XP ei tätä millään muotoa ole.

A150 ja muitakin miniläppäreitä testataan sitä mukaa kun testimahdollisuuksia tulee.

Kiitokset kaikille palautteesta ja kiitoksista!

104.10.2008 07:43

Jep, oiva lisä sivustolle!

114.10.2008 14:04

hienoa!!

124.10.2008 14:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Hyvä ja ajankohtainen testi ja vertailu, mutta itse kyllä suuresti kummastelen miksi acerilta on valittu tuo A110 linux malli joka ei sovi ollenkaan samaan sarjaan, asus 901:n ja windin sarjaan olisi sopinut acerin A150 XP malli joka olisi ollut noita muita vastaava 1 gigan keskusmuistillaan ja XP käyttöjärjestelmällä.
Vai haluttiinko tietoisesti antaa acerista kuva huonoimpana vaihtoehtona valitsemalla testiin malli joka ei ole vertailukelpoinen asuksen ja msi:n kanssa?
ööm.. tossa kyllä havainnollistettiin et siinä on LINUX eli se on melko samalla tasolla yksinkertaisesti sen takia että linux on nopeampi. xp ja muut windows-roskat on raskaita. Itelläni koneessa molemmat sekä linux että windows kuitenkin kun haluan asioita nopeasti hoitaa niin käytän mieluummin linuxia, xp:tä käytän peleihin ja muuhun. Oops meni pikkasen offtopic..

134.10.2008 16:16

Ei tässä nyt ollut tarkoitus taas tuota samaa linux/windows vääntöä herättää, ihmettelin vaan laitevalintaa siksi että mielestäni vertailu olisi ollut selkeämpi jos olisi vertailtu keskenään samaan luokkaan kuuluvia laitteita, ilman käyttöjärjestelmävertailua, kun linux ja windows koneiden vertailu keskenään menee kuitenkin väittelyksi siitä kumpi käyttöjärjestelmä on parempi. Joka tapauksessa testi oli minunkin mielestäni muuten hyvä ja ajankohtainen joten kiitos hyvästä aihevalinnasta toimitukselle :-)

144.10.2008 16:32

Hiukan sai "hätäisen"/pintapuolisen testin vaikutelman, aivan kuin testit olisi tehty hirvittävällä kiireellä. Ongelmat oli sivuutettu ja siirrytty seuraavaan kohtaan (mm. Asus webcam ja Wind fifa09).

Suuntaus on kuitenkin hyvä ja testit tulevat tarpeeseen ja sopivaan rakoon. Nettiä lueskellessa miniPC markkinat tuntuvat käyvän aika kuumina. Antoipa testi ainakin hyvän katsauksen eri vaihtoehtoihin (mainittuna minuksena olikin jo eri versiot) Kaikkia malleja olisi voinut olla XP:nä ja lisäksi yksi Linux rinnalle verrokiksi.

Kiitoksia kuitenkin kovasti. Suuntaus on oikea!

155.10.2008 20:54
repa44
Inactive

Hei!
Olette testanneet, mutta ei kerrottu mitään koneiden ongelmista. Ostin tämän Acer Onen, halusin nimen omaan Linux mallin koska oletin että silloin on Windows ongelmat poissa. Kun sai koneen verkot lakkasivat toimimasta tunnin kuluttua. Kone noudettiin huoltoon ja kun se palasi, Jälleen sama juttu, ajattelin jo jättää koko koneen sikseen koneessa oli myös sellanen ilmiö että jos koneen laittoi Z tilaan tai se itse meni valmiustilaan niin hiiri lakkasi toimimasta vika korjaantui ainoastaan irroittamalla akun koneesta, mutta pyysin vielä koneelle huoltoa. Koneeseen tullessa siihen oli vaihdettu uusi emolevy ja näppäimistö, nyt kun tämä meni valmius tilaan niin hiiri lakkasi jälleen toimimasta. Poistin akun jälleen koneesta, nyt palautui normaalisti hiiri, mutta näyttö pimeni muuten. Lähetin koneen jälleen huoltoon jolla reissulla se on tällä hetkellä. Onko testaajilla tai muilla koneen käyttäjillä vastaavia kokemuksia?
Terv. *edit:Q / sähköpostiosoitteet kielletty*

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.10.2008 @ 23:10

167.10.2008 01:56

Mikä ihmeen sunnuntaikappale? Ainakin tähän asti se on ollut maanantaikappale.

178.10.2008 07:27

Lokakuun mikrobitissä on vertailtu myös näitä kannettavia, siitä löytyy muutama aukeamallinen juttua niiden toimivuudesta.

188.10.2008 09:45

Onnistunut vertailu, kiitoksia. MB:n vastaavan vertailun tulokset näyttivät vähän omituisilla. Tämä vertailu hakkaan sen uskottavuudessa mennen tullen. MB:n mukaan Acerissa on huononäppäimistö ja eee:n etureunan nappulat saivat miinusta acerin nappuloihin nähden. Minusta kummallisia tulkintoja.

1916.10.2008 16:41

Millä codekeilla tuo h.264-testi tehtiin?


CCCP+CoreAVC+MPC koneeseen niin toimii ainakin Aspire ONE X150:sessä jopa 1080p materiaali sulavasti.

2016.10.2008 18:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Limasika:
Millä codekeilla tuo h.264-testi tehtiin?


CCCP+CoreAVC+MPC koneeseen niin toimii ainakin Aspire ONE X150:sessä jopa 1080p materiaali sulavasti.
Testit tehtiin pelkästään VLC:n sisäänrakennetuilla codeceilla, ideana nimenomaan se, että niitä ei ole optimoitu millekään tietylle prosessorille ja/tai grafiikkapiirille, jolloin vertailukelpoinen kuva laitteen suorituskyvystä saadaan, eikä niinkään ideana ollut tutkia pystytäänkö 1080p:tä pyörittämään _mitenkään_ ko. laitteissa.

2117.10.2008 11:28
repa44
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti repa44:
Hei!
Olette testanneet, mutta ei kerrottu mitään koneiden ongelmista. Ostin tämän Acer Onen, halusin nimen omaan Linux mallin koska oletin että silloin on Windows ongelmat poissa. Kun sai koneen verkot lakkasivat toimimasta tunnin kuluttua. Kone noudettiin huoltoon ja kun se palasi, Jälleen sama juttu, ajattelin jo jättää koko koneen sikseen koneessa oli myös sellanen ilmiö että jos koneen laittoi Z tilaan tai se itse meni valmiustilaan niin hiiri lakkasi toimimasta vika korjaantui ainoastaan irroittamalla akun koneesta, mutta pyysin vielä koneelle huoltoa. Koneeseen tullessa siihen oli vaihdettu uusi emolevy ja näppäimistö, nyt kun tämä meni valmius tilaan niin hiiri lakkasi jälleen toimimasta. Poistin akun jälleen koneesta, nyt palautui normaalisti hiiri, mutta näyttö pimeni muuten. Lähetin koneen jälleen huoltoon jolla reissulla se on tällä hetkellä. Onko testaajilla tai muilla koneen käyttäjillä vastaavia kokemuksia?

Hei!
Kone palasi jälleen runsaan kahden viikon matkalta oli käynyt jossakin pidemmällä koska näkyi maininta lentorahdista, nut oli vauhdetty virtakortti. Ei sinää enää muuta vaihdettavaa varmaan ollutkaan. Mutta viimein tuntiusi toimivan!

2212.6.2009 01:46

Ostin Acer Aspire Onen Irlannista nyt puol vuotta sitten, Ongelmia ei oo viela ilmaantunut oikein mitaan... Tms en oo ainaskaan huomannut... Itella nyt kaytossa uus kerneli.... sickboyn... Kubuntu Linux, ja muistia en ole edes lisannyt ja toimii mainiosti pikkasen joskus meinas tokkia joillain leffoilla mutta kun otti kompositionin pois kdesta ni ei mitaan ongelmia... Mainio peli suosittelen.

Tms muistin lisaaminen varmaa ois jarkevaa..

234.9.2010 02:41
Mike Morning
Vahvistamaton

How many of those are still for sale in Finland?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto