AfterDawn: IT-alan uutiset

Adobe kertoi jälleen tuovansa Flashin iPhonelle

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.10.2008 10:49 Kommentteja (10)

Adobe kertoi jälleen tuovansa Flashin iPhonelle Soutaminen ja huopaaminen Applen iPhonen ja iPod touchin mahdollisen Flash-tuen ympärillä on jatkunut tämän vuoden maaliskuusta asti, kun Adoben toimitusjohtaja Shantanu Narayen kertoi yrityksen työstävän Flash-ohjelmaa iPhonelle. Flashin tuomiselle iPhoneen on kuitenkin yksi suuri este, sillä ohjelmien kehitykseen tarkoitettu iPhone SDK sisältää sopimusteknisiä rajoitteita, joiden takia Flash-tuen tuleminen puhelimiin vaatisi muutoksia Applen suunnalta.
Nyt Adobe on jälleen kertonut tuovansa Flash-tuen iPhoneen, mutta Adobella työskentelevän Paul Betlemin mukaan ohjelman julkaisu riippuu Applesta. Flash On The Beach -tapahtumassa (FOTB) esiintynyt Betlem kertoi, että hänen työryhmänsä on työstänyt Flash-soittimen jo lähes valmiiksi, ja jos Apple antaa sille hyväksyntänsä, voitaisiin Flash-tuki tuoda iPhoneihin ja iPod toucheihin hyvin nopeasti.

Mahdollisen julkaisun ohella iLaitteiden omistajia kiinnostanee se, kuinka jouhevasti Flash-sovellukset toimisivat kyseisillä laitealustoilla. Steve Jobs on aiemmin sanonut, että Flash-tuki jätettiin pois iPhonesta, koska Flash-sovellukset eivät pyörineet laitteille riittävän sulavasti.

Flash-tuen myötä laitteiden ohjelmistotarjonta kasvaisi huomattavasti, mutta samalla jotkin App Storen tarjoamat ohjelmat voisivat menettää selvästi suosiotaan, joka näkyisi tiettyjen kehittäjien tulojen tippumisena ja samalla myös Applen App Storen kautta saamat tulot tippuisivat. Flash-tuesta hyötyisivät erityisesti monet video- ja musiikkipalvelut sekä pieniä Flash-pelejä tarjoavat sivustot.

Jos Flash-tuki tulee kuluttajien ulottuville SDK-ehtojen löysentymisen seurauksena, olisi todennäköistä, että myös Java- ja Silverlight-tuet ilmaantuisivat jossain vaiheessa kuluttajien ladattavaksi. Tämä kuitenkin heikentäisi Applen rautaista otetta laitteiden ohjelmistotarjontaan, mutta Apple voisi välttää tämän ongelman julkaisemalla itse Adoben kehittämän Flash-tuen osana firmware-päivitystä, jolloin SDK:n ehtoja ei tarvitsisi löysentää.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

11.10.2008 12:15

Mitä soutamista ja huopaamista siinä on, että Adobe jatkuvasti itkee vanhentuneen roskansa perään?

Tässä John Gruberin kommentti asiaan:

Lainaus:
I’ve said it before and I’ll say it again: Apple will not publish a Flash player for the iPhone unless and until there exists some other mobile phone that (a) does run Flash, and (b) starts taking sales away from the iPhone. Which, my guess is, means never. Apple has no motivation to allow it.

If Adobe really wants to get Flash on the iPhone, they should shut up about the iPhone and start talking about and coding for Android. An excellent implementation of Flash for Android would give Adobe some amount of actual leverage. Until then, Adobe’s just embarrassing themselves every time they mention it.

21.10.2008 14:35
Jussi
Vahvistamaton

Kuinka suuri osa flash-softista on 1. hyödyllisiä 2. toimivat kosketusnäytöllä (siis mitään hovereita ja muita ei oleteta) 3. ovat riittävän nopeita puhelimeen ja 4. ovat HYVIÄ?

Nuokaan kriteerit eivät sinällään riitä, se flashplayer on todennäköisesti plugin selaimelle ja *ei* saa hidastaa tai kaataa sitä, ainakaan Macilla tuo ei tole realiteetti, mitense voisi kertaluokkaa hitaammalla laitteella toimia kunnolla?

Flashia ja Javaa ei ole tullut iPhonea käytettäessä ikävä. Ainoa missä flash olisi itselleni tarpeen on jotkut videosaitit (ei youtube), niille löytyisi kyllä paljon parempi ratkaisu: videon laittaminen jo jakelupäässä järkevään muotoon (MPEG4 tai h.264).

31.10.2008 15:40

Näin siinä käy kun Apple hallinnoi kaikkea iPhonen sisältöä diktaattorin tavoin: kuluttajien on turha vikistä jos Apple ei halua muita hyödyllisiä teknologioita kilpailemaan puhelimeensa.

41.10.2008 16:01

Lainaus:
"If Adobe really wants to get Flash on the iPhone, they should shut up about the iPhone and start talking about and coding for Android."
Hetkinen. Siis eihän tuota voi edes ottaa vakavasti. Jos he alkaisivat koodaamaan sitä Androidille, eivät he silloin saisi Flashia iPhonelle, vaan Androidille? Epälooginen lause.

51.10.2008 16:12
Jussi
Vahvistamaton

> Apple ei halua muita hyödyllisiä teknologioita kilpailemaan puhelimeensa

Mitä hyyödyllisiä asioita sillä Flashilla nyt oikeasti on tehty? Itsessään se teknologia ei tuo mitään hyötyä käyttäjälle.

> Hetkinen. Siis eihän tuota voi edes ottaa vakavasti. Jos he alkaisivat koodaamaan sitä Androidille, eivät he silloin saisi Flashia iPhonelle, vaan Androidille? Epälooginen lause.

Ei vaan erittäin looginen. Adobe saisi Flashin Androidille (jolle sitä ei myöskään ole) samalla se näyttäisi että homma onnistuu riittävän hyvin ja tuottaisi Applelle painetta antaa Flashin julkaisulle lupa. Tällä hetkellä Applella ei ole mitään syytä lisätä flashia puhelimeen. Huvikseen siihen ei lisätä yhtään mitään ja syystä.

Verratkaa tätä vaikka iPodin puuttuvaan radioon, ei se puutu siksi että Apple ei sellaista osaa tehdä vaan ihan muista syistä: 1. ei juuri käyttöä kun laitteella on keskimäärin parempaa musiikkia (ja vaikka radio-ohjelmaa jos haluaa) kuin mitä radiosta juuri sillä hetkellä tulisi 2. turhat ominaisuudet ovat pahasta.

62.10.2008 8:45
sepi
Vahvistamaton

Jussille:
Mistä lähtien radio on ollut turha ominaisuus. Itse en ainakaan mp3-soitinta laita, missä ei ole radiota. Varmaan aika moni on samaa mieltä.

72.10.2008 12:46
Jussi
Vahvistamaton

Sepi: Luitko yhtään sitä tekstiä?

Pääsyy on se että musiikki, jonka käyttäjä on siihen laittelle laittanut on huomattavasti parempaa käyttäjän mieltymyksiin nähden kuin radiosta tuleva. Myöskin radion äänenlaatu on sitä itseään.

Varsin turha ominaisuus siis, ne harvat jotka tuota *tarvitsevat* voivat ostaa lisälaitteen, mutta ei sitä kannata laittaa laitteeseen "vain koska se on mahdollista". Ominaisuuksia kun on helppo lisätä mutta vaikea poistaa ja se johtaa usein ominaisuuskaaokseen ja monimutkaisiin laitteisiin kun laitteesta tulee uusia versioita toisten perään.

82.10.2008 17:51

Ihmeellistä spekulointia. Kyse on oikeasti vain siitä että Applen pääjohtaja Steve Jobs on pitänyt Flashin tietokoneversiota liian raskaana ja Flashin mobiiliversiota liian rajoittuneena Iphoneen.

Näissä asioissa pitää olla tiukka jotta saadaan Adobe pakotettua kehittämään juuri iPhonelle optimoitu Flash joka koodataan vain ja ainoastaan iPhonea varten niin että he oikeasti ottavat kaikki mahdolliset resurssit käyttöön. Muuten tuloksena ei ole parasta Flash kokemusta mitä iPhonelle on mahdollista tarjota.

92.10.2008 18:21
Sepi
Vahvistamaton

Jussille:

Radiota kuunnellaan vaikka käyttäjällä olisi kuinka paljon musiikkia, hyvääkin sellaista. Se on puhdasta idiotismia jättää radio pois mp3-soittimesta, jos kuluttajat sellaista haluavat. Itse en halua kantaa useaa laitetta mukana, siksi minulla on kännykkä missä on mp3-tuki ja radio.

Hilpeää Apple-fanatismia. "Radio on turha, jos Applessa ei sitä ole"

103.10.2008 2:23
Jussi
Vahvistamaton

Eipä kannata nyt mennä sekoittamaan asioita. Sanoin että iPodissa ei ole radiota koska se on varsin turha ominaisuus, ei toisin päin. Omalta kohdaltani olen todennut tuon mp3-soittimen ja kahden puhelimen kanssa.

On varmasti joukko asiakkaita jotka ovat eri mieltä, heille on sitten muut soittimet, toistaiseksi tuo joukko ei ole ollut se suurempi joukko.

Ja jotta ei jää epäselväksi: on paljon ominaisuuksia[1], jotka ovat hyviä vaikka niitä ei iPodissa ole, radio ei vaan ole yksi niistä.

[1] esimerkkeinä vaikka flacin ja oggin toisto, langaton tiedonsiirto ja kunnollinen kaukosäädin vakiona (ipod touchista sen suuntainen itseasiassa jo löytyy).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto