AfterDawn: IT-alan uutiset

Norja uhkaa viedä iTunesin DRM-suojauksen markkinaneuvoston käsiteltäväksi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.9.2008 09:44 Kommentteja (4)

Norja uhkaa viedä iTunesin DRM-suojauksen markkinaneuvoston käsiteltäväksi Applen iTunes-kaupan FairPlay-nimellä kulkeva DRM-suojaus ei ole ollut kaikkien kuluttajien ja laitevalmistajien mieleen, sillä Apple ei ole sallinut muille osapuolille pääsyä FairPlayn teknisiin yksityiskohtiin, jonka takia iTunesin DRM-suojattu sisältö toimii ainoastaan Applen omilla laitteilla ja ohjelmistoilla.
Euroopan kuluttajaviranomaiset eivät ole sulattaneet tätä toimintaa, ja koska Apple ei ole painostuksesta huolimatta muuttanut toimintaansa, uhkaa Norjan kuluttaja-asiamies Bjoern Erik Thon nyt viedä tapauksen Norjan markkinaneuvoston käsiteltäväksi.

Markkinaneuvosto voi Norjassa pakottaa yrityksiä muuttamaan toimintaansa uhkasakon voimalla.

Applelle tilanne on ikävä, sillä kaikki suuret levy-yhtiöt eivät halua, että iTunes myy heidän kappaleitaan DRM-vapaina, koska he pelkäävät Applen saavan liian suuren ylivoiman musiikkimarkkinoilla. Täten Applen vaihtoehtoina ovat lähinnä DRM-suojatun materiaalin myynnin lopettaminen tai FairPlayn avaaminen kilpailijoille. Thonin mukaan Applen on vastattava syytöksiin viimeistään marraskuun 3. päivä, mutta koska Apple tuskin saa neuvoteltua tässä ajassa parempia sopimuksia levy-yhtiöiden kanssa, näyttää markkinaneuvoston käsittely vääjäämättömältä.

Norjan lisäksi markkinaneuvoston päätös vaikuttanee ainakin Suomessa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa, sillä kaikkien näiden maiden kuluttajaviranomaiset ovat esittäneet Applelle samanlaisia vaatimuksia, jonka lisäksi kyseisten maiden kuluttajaviranomaiset tukevat täysin Norjan kuluttaja-asiamiehen toimia. Thonin mukaan Applen toiminnan tuomitseminen Norjassa takaa käytännössä sen, että asiasta tulee EU:n laajuinen käytäntö. EU:n kuluttajansuojakomissaari Meglena Kuneva on myös vastustanut Applen toimia vapaan kilpailun rajoittamisen osalta, joten Applen kannalta tilanne ei vaikuta hyvältä. Toistaiseksi Apple ei ole antanut kommentteja lehdistölle asian tiimoilta.

Norjan markkinaneuvosto aloittaa tapauksen käsittelyn näillä näkymin ensi vuoden alkupuolella ja neuvoston ratkaisua voidaan odotella ensi kesänä.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

130.9.2008 13:33

Noo jos tämän takia iTunes Store suljetaan Suomessakin, niin takaisin (täyspäiväisesti) Piratebayn suojiin. Ei oikein iPhonessa muut suojatut toimi eli laillista vaihtoehtoa ei ole tarjolla ainakaan yhtä laajamittaisesti, Amazonkin toimii vain USA:ssa. Elämä on...

21.10.2008 9:08

Ainahan voi ostaa sen CD-levyn ja ripata sen, vai onko se jo laitonta?

31.10.2008 23:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti FatlError:
Ainahan voi ostaa sen CD-levyn ja ripata sen, vai onko se jo laitonta?
No kaikissa levyissä on nykyään jo jonkinlainen kopioinnin esto joka tekee tuostakin laittoman.

41.11.2008 10:04

hmm.

Jos nyt oikein tulkitsin niin lainsäädännön mukaan kaverilta kopioitu PC peli "X" on laiton laatikossani VAIKKA omistaisin kyseisestä pelistä alkuperäisen version?

Siis koska kopioitu peli on crakatty, eli sen koodia on muutettu niin se tekee minusta silti kriminaalin vaikka olisinkin ostanut alkuperäisen pelin?

Ai että miksi omistaa crakatty kopio jos on alkuperäinen? En halua naarmuttaa DVD:tä, koska keräilen ja pidän hyvässä tallessa myös vanhat ostamani pelit. Käytän crackkia sen sijaan ettei tarvitsisi joka pelauskerta etsiä levyä ja laittaa sitä asemaan.

Jos homma on noin niin alkuperäisen pelin omistaminen ja asentaminen, ja sen pelaaminen netistä imutetun PELKÄN crakin avulla on siis myös laitonta?

Onko pelkän crackin imuttaminen sitten myös laitonta jos se kerran sisältää pelin .exe tiedoston joka on pelifirman omaisuutta mitä on muuteltu (mikä on yleensä kiellettyä)?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto