AfterDawn: IT-alan uutiset

Casiolta käynnykkänäyttö uskomattomalla resoluutiolla

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 25.9.2008 13:23 Kommentteja (13)

Casiolta käynnykkänäyttö uskomattomalla resoluutiolla Älypuhelimien näyttöjen suhteellisen alhainen tarkkuus on ollut pitkään ainoa rajoite, joka on estänyt muun muassa internet-sivujen kunnollisen selailun. Apple toi iPhone- ja iPod touch -laitteisiinsa erittäin toimivat zoomausominaisuudet, mutta perimmäinen ongelma on kuitenkin pysynyt. Näin ei välttämättä kohta enää ole, sillä Casio on esitellyt uutta kahden tuuman LCD-mobiilinäyttöään, joka yltää huimaan 960 x 560 pikselin resoluutioon. Asiasta kertoo Engadget.
Kahden tuuman QHD-näytön (Quarter High Definition) tarkkuus on täsmälleen neljäsosa täydestä teräväpiirtotarkkuudesta (1920 x 1080 pikseliä). Näinkin pieneen näyttöön mahdutettuna moinen natiiviresoluutio tarkoittaa pikselitiheyden olevan huimat 546 pikseliä tuumaa kohden. Näytön luvataan toistavan yhteensä 16,8 miljoonaa eri väriä.

Tällä hetkellä esimerkiksi Nokian älypuhelimet on varustettu lähes poikkeuksetta 240 x 320 pikselin näytöillä. Applen tekeleistä löytyy sen sijaan Nokian vastaaviin verrattuna tuplaresoluutioon (320 x 480 pikseliä) yltävät näytöt. Casion uusi tulokas tulee siis pesemään kaikki nykynäytöt ainakin resoluutiossa. Asia erikseen on tietysti myös se, kenen näkö riittää näkemään muutaman senttimetrin levyiseksi kutistetun internet-sivun.

Niin tai näin, lisätarkkuus on aina tervetullutta, ja harvoin siitä haittaa on. Suurempi tarkkuus asettaa kuitenkin mobiililaitteelle aivan uudet tehovaatimukset, joka puolestaan heijastunee suoraan laitteen akkukestoon ja hintaan. Laitevalmistajien ulottuville uuden näyttönsä Casio aikoo tuoda jo lähitulevaisuudessa.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

125.9.2008 13:45

Hienolta ja kalliilta vaikuttaa.
Tosin taas pieni naarmu ruudussa saattaa ottaa rankasti päähän =/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.9.2008 @ 13:47

225.9.2008 17:15

Totahan se on sitten kiva tihrustella... Tuleekohan siinä suurennuslasi mukana? (Saattaisi tulla tarpeeseen...) Aika herkullisen näköinen hedelmäkuva :)

325.9.2008 18:36
Asiaaa
Vahvistamaton

No nyt on asiallista tekstiä. :P Kunhan noita sais vielä vaikkapa 2,6" kokosina ni ei menis ihan niin tihrustelusks. :)

425.9.2008 18:37
Asiaaa
Vahvistamaton

No nyt on asiallista tekstiä. :P Kunhan noita sais vielä vaikkapa 2,6" kokosina ni ei menis ihan niin tihrusteluks. :)

525.9.2008 18:37

Hienoa! Varmasti on monia sovellutuksia, missä tuota lisätarkkuutta tarvitaan. Tuskin ihan noissa tarkkuuksissa vielä joutuu liikaa tihrustamaan. Tai sitten liian pieniä pikseleitä pitää kompensoida jollakin muulla tavalla.

625.9.2008 22:35
Jussi
Vahvistamaton

Reilu 500 dpi on *todella* paljon. Erittäin hienoa että näyttötekniikka kehittyy, mutta ei sille kahden tuuman näytölle juuri nykyistä enempää saa mahtumaan, huomattavasti paremman näköisenä toki.

725.9.2008 23:02

Omasta mielestäni 240x320 resoluutio on aivan riittävä 2"-3" näytöille. Itselläni on nokian n93 ja katselen paljon leffoja/sarjoja sillä, ja tekstityksen olen polttanut kiinni. Isompi resoluutio on turha tuon kokoisissa näytöissä.

826.9.2008 8:10

Itelle riittää nokia 6670 näytön reso.

926.9.2008 11:54

546 pikseliä tuumalle kuulostaa jo hieman yliampuvalta, nykyisissä PC-näytöissä taitaa olla n. 5 pikseliä/milli eli 125 dpi, mikä sekin vaikuttaa jo aika riittävältä, vaikka kuinka läheltä koittaa tihrustaa.

Toisena verrokkina voi pitää PSP:n 4,3" / 480×272 näyttöä, joka sekin on jo melko hyvä tarkkuudeltaan. Sillä laadullahan 960 x 560 pikselin näyttö voisi hyvin olla pinta-alaltaan neljä kertaa suurempikin (eli halkaisijaltaan tuplat).

Mutta parempihan se on vähän liikaa kuin liian vähän, jos tarkkuudesta puhutaan.

En kyllä itse paljon alle 4":n näytöllä viitsisi leffoja katsella.

1029.9.2008 9:02
jussik
Vahvistamaton

Pitää muistaa, että pikseleiden lisääntyminen tarkoittaa myös raskaampaa grafiikan käsittelyä. Muistia kuluu enemmän ja tehoja vaaditaan prosessorilta. Suuremman datamäärän käsittelyn hitaus näkyy selvimmin käytettävyydessä, kun järjestelmän vasteaika laskee. Onko tällä hetkellä laitteissa tarpeeksi tehoja suuremman pikelimäärän laskemiseen?

1120.10.2008 7:15
spam
Vahvistamaton

hDGSI9 <a href="http://evzgwdiyxsax.com/">evzgwdiyxsax</a>, txkuwhzifryn, [link=http://pqpdduxbwrhf.com/]pqpdduxbwrhf[/link], http://lbfuvylzzajr.com/

1220.10.2008 7:16
spam
Vahvistamaton

hDGSI9 <a href="http://evzgwdiyxsax.com/">evzgwdiyxsax</a>, txkuwhzifryn, [link=http://pqpdduxbwrhf.com/]pqpdduxbwrhf[/link], http://lbfuvylzzajr.com/

1320.10.2008 7:16
spam
Vahvistamaton

hDGSI9 <a href="http://evzgwdiyxsax.com/">evzgwdiyxsax</a>, txkuwhzifryn, [link=http://pqpdduxbwrhf.com/]pqpdduxbwrhf[/link], http://lbfuvylzzajr.com/

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....
Amazon levittäytyy kaikkialle elämääsi – Esitteli puheohjattavan mikron Amazon levittäytyy kaikkialle elämääsi – Esitteli puheohjattavan mikron (21.9.2018 10:47)
Amazon teki eilen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ainakin sen selväksi, että yhtiö haluaa levittää Alexa-puheavustajan aivan kaikkialle – koteihin, autoihin, työpaikoille ja kaikkiin mahdollisiin ....
Spotify avaa ovet kaikelle musiikille – Lataa ilmaiseksi sisältöä Spotifyhin Spotify avaa ovet kaikelle musiikille – Lataa ilmaiseksi sisältöä Spotifyhin (21.9.2018 10:23)
Spotify on päättänyt avata muusikoille mahdollisuuden ladata musiikkiaan suoraan suoratoistopalveluun, minkä lisäksi koko prosessi on artiseille täysin ilmaista. Tällä hetkellä työkalu on beta-asteella ....
iPhone XS ja XS Max tulivat kauppoihin – Hinta saattaa karkottaa ostajia iPhone XS ja XS Max tulivat kauppoihin – Hinta saattaa karkottaa ostajia (21.9.2018 09:59)
Applen uudet iPhone XS- ja iPhone XS Max -älypuhelimet ovat tulleet myyntiin Suomessa. Puhelimia on saatavilla kaikkien suurimpien myyntikanavien kautta, muun muassa operaattorit, elektroniikan ....
Kiinan rikkain mies pettyi Trumpiin – Luopuu lupauksesta luoda miljoona työpaikkaa Kiinan rikkain mies pettyi Trumpiin – Luopuu lupauksesta luoda miljoona työpaikkaa (20.9.2018 16:23)
Presidenttikautensa alussa Donald Trump haali ympärilleen ystäviä ja lupasi teollisuudelle hyvää verohelpotusten muodossa, mutta viimeisen vuoden aikana hänen politiikkansa on perustunut uhittelulle. ....

Uutisarkisto