AfterDawn: IT-alan uutiset

Olohuoneen viihdekeskus - testissä Saunalahden SaunaVisio nettidigiboksi (päivitetty 10.9.2008)

Kirjoittaja Jari Ketola @ 10.9.2008 07:45 Kommentteja (26)

Olohuoneen viihdekeskus - testissä Saunalahden SaunaVisio nettidigiboksi (päivitetty 10.9.2008) Saunalahden SaunaVisio-digiboksi eroaa perinteisestä digiboksista monin tavoin. Sen lisäksi että kaikki tallenteet tehdään verkossa sijaitsevaan 5000 gigatavun tallennustilaan, voi laitteella katsella omia video- ja kuvatiedostoja sekä USB-muistilta että lähiverkosta.
Päivitetty 10.9.2008 viihdekeskuksen tekstitystoiston osalta

Yleistä laitteesta


SaunaVisio pohjautuu ranskalaisen Netgemin Netbox 7600 IPTV-vastaanottimeen. Laitteen käyttöliittymä on mukautettu täysin SaunaLahden ulkoasuun, ja kaikki valikkotekstit ja toiminnot on käännetty hyvälle Suomen kielelle. Kaukosäädin on hieman erikoisesti muotoiltu, mutta istuu mukavasti käteen. Säätimessä on useita nappeja, joita ei SaunaVision käytössä tarvita. Tämä aiheuttaa käytön alkuvaiheessa hieman hapuilua, mutta pian ylimääräiset napit jättää huomiotta.

Liitännät ovat suppeat mutta riittävät; SCART-liittimet TV:n ja AUX-laitteen kytkemistä varten, HDMI-liitin kuvalle ja äänelle, optinen S/PDIF-liitin ja (hieman yllättäen) 3,5mm plugi äänelle, 10/100Mbps Ethernet, USB 2.0 laitteen kyljessä sekä antenniliitin läpiviennillä.

Laitteen kyljestä löytyy myös kortinlukija, mutta ainakaan nykyisellä ohjelmistoversiolla minkään salauksen purkamista ei tueta.

Kuvan SaunaVisiosta saa ulos maksimissaan 1920x1080i50 tarkkuudella, eli täyteen Full HD -tarkkuuteen ei ylletä.

Mediatoistimena laite tukee laajaa video- ja äänikoodekkien kirjoa. Tuettuna ovat mm. videokoodekeista MPEG-4 Part 10 (H.264, AVC jne. - High Profile 4.1 tasoon asti), VC-1, MPEG-4 Part 2 (DivX, Xvid jne.) ja audiokoodekeista MPEG-2/4 AAC, MP3, WMA9, Dolby Digital 5.1, 7.1, DTS ja DTS-HD.

Tekniikan puoleta kaiken pitäisi olla siis kunnossa.

Käyttöönotto


SaunaVision mukana toimitetaan virtalähde, pitkä lähiverkkokaapeli, SCART-kaapeli, HDMI-kaapeli sekä kaukosäädin paristoineen. Laite on johtojen kytkemisen jälkeen valmis käytettäväksi.

Kun laitteeseen kytketään ensimmäisen kerran virrat käydään läpi eri HDTV-näyttötilat, jos käytössä on HDMI-liitin. Sopiva näyttötila valitaan yksinkertaisesti OK-näppäintä painamalla.Näyttötilan valinnan jälkeen asetetaan TV-ruudun kuvasuhde (4:3 tai 16:9), lapsilukon PIN-koodi kanavien lukitsemista varten ja suoritetaan kanavahaku. SaunaVisio sisältää hybridivirittimen, joka toimii niin antenni- kuin kaapeliverkossakin. Virityksen alkaessa valitaan oikea vastaanottotapa, jonka jälkeen boksi suorittaa kanavahaun.Muutaman minuutin haun jälkeen laite on käyttövalmis. Jos laitteeseen on saatavilla ohjelmistopäivitys, tarjoaa laite sitä valikossa automaattisesti. Päivitys kestää muutaman minuutin.


Käyttö digiboksina


Television katselussa SaunaVisio toimii kuten mikä tahansa digiboksi. Kanavat vaihtuvat sujuvasti ja tekstitykset toimivat niin kuin pitääkin. Ohjelmaopas on täyteen ahdetun oloinen, mutta HTTP-pohjainen SaunaVisio-valikon kautta käytettävä ohjelmakartta on huomattavasti selkeämpi. Laitteesta löytyy myös teksti-tv, joka toimii moitteettomasti.Reaaliaikainen katselu

Kun televisiota katsotaan reaaliajassa eli "suorana", näyttää SaunaVisio antenniliitännästä tulevaa signaalia. Näin ollen kyseessä ei ole puhdasverinen IPTV-ratkaisu, jossa myös reaaliaikainen kuva siirretään IP-verkon yli, vaan eräänlainen hybridisovellus. Ratkaisu onkin erittäin toimiva, sillä näin vältetään Internet-yhteyden turha kuormittaminen silloin, kun tallenteita ei katsella.Salattuja kanavia laitteella ei voi katsella eikä tallentaa. Vaikka laitteessa onkin kortinlukija, ei SaunaVisio käytä siihen syötettyä älykorttia salauksen purkamiseen. Maksukanavatarjonta jää siis SaunaVisiolla toistaiseksi saavuttamatta. Saunalahti on kuitenkin lanseeraamassa maksukanavia SaunaVision yhteyteen. Aikataulu tämän suhteen on vielä auki.

Ajastukset ja tallentaminen

Ohjelmien ajastaminen tapahtuu myös muista digibokseista tutulla tavalla - ohjelmaoppaasta valitaan haluttu ohjelma ja ajastetaan sen tallennus. Se mitä seuraavaksi tapahtuu eroaakin perinteisistä bokseista huomattavasti. SaunaVisio lähettää tallennuspyynnön Saunalahden palvelimelle, joka hoitaa ohjelman tallentamisen. Tallennuspyynnön jälkeen SaunaVisio-boksin voi kytkeä halutessaan vaikka kokonaan irti - tallennukset eivät ole lainkaan sidottuja oman boksin toimintaan.Ohjelmia voi ajastaa ainoastaan ohjelmaoppaan eli EPG:n tietojen mukaisesti. Alkamis- ja päättymisajankohtaa ei voi siis vapaasti määrittää. Ohjelman tallentamisen voi kuitenkin aloittaa ohjelman jo alettua. Tällöin ohjelman alku jää toki tallentumatta. Toisin kuin perinteisellä digiboksilla, ei SaunaVisiossa ole mitään rajoituksia kanavien tallennuksen suhteen. Samanaikaisesti voi tallentaa vaikka kaikilta käytössä olevilta kanavilta ja katsella mitä tahansa kanavaa.

Keskitetystä tallennuksesta johtuen tallenteita voi katsella vasta ohjelman päätyttyä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ohjelma ilmaantuu tallennelistaan n. 10-15min kuluttua ohjelman päättymisen jälkeen. Pidempien ohjelmien, esim Pekingin olympialaisten 12-15h lähetysten kohdalla tallenteen ilmaantuminen voi kestää useita tunteja.

Time shifting

Suoran lähetyksen pysäyttäminen eli ns. time shifting ei testihetkellä kuulunut SaunaVision ominaisuuksiin. Time shifting -toimintoa ollaan kuitenkin tuotteistamassa, mutta sen lanseerausaikataulu on avoin.

Tallenteiden katselu

Tallenteita pääsee selaamaan SaunaVisio-valikon kautta. Koska 5000 gigatavuun, eli viiteen teratavuun mahtuu n. 2500 tuntia tallenteita, tai vaikkapa 5000 jaksoa South Parkia, on tärkeää, että tallenteiden käsittely on sujuvaa. SaunaVision tapauksessa homma on näiltä osin hanskassa. Tallenteita voi järjestää alihakemistoihin ja tallenteita voi etsiä hakusanojen perusteella. Tallenteiden selaaminen on todella nopeaa, eikä toiston alkamista tarvi odottaa muutamaa sekuntia pidempään. Jos ohjelman katselu on jäänyt aikaisemmin kesken, kysyy boksi toiston alussa, halutaanko katselua jatkaa aikaisemmasta kohdasta.Katselun aikana tallennetta voi kelata 3x, 10x, 30x, 100x ja 600x nopeudella eteen- tai taaksepäin. Lisäksi tallenteessa voi hypätä 5 ja 15min hyppäyksin eteen tai taakse.

Tavanomaiset digitv-lähetykset välitetään n. 3Mbps nopeudella, joten laajakaistaliittymän nopeusvaatimus (8Mbps) on määritetty aikalailla kohdalleen. 10Mbps liittymällä tallenteiden (niin tavallisten MPEG-2-lähetysten kuin MPEG-4-teräväpiirtolähetystenkään) katselu ei vaikuttanut liittymän "normaalikäyttöön" millään tavalla. Toisaalta jos liittymää kuormitetaan esim. suuria tiedostoja siirtämällä, voi tallenteen katselu alkaa pätkimään. Pätkiminen jatkuu usein, vaikka yhteyden kuormitus loppuisikin. Tällöin ainoa tapa saada toisto sujuvaksi on pysäyttää tallenteen toisto ja aloittaa se uudelleen kohdasta, johon jäätiin. SaunaVisio ei siis välttämättä sovi talouteen, jossa torrentit laulavat yötä päivää.

Tallenteita ei voi suoranaisesti siirtää tietokoneelle jatkokäsittelyä (esim. DVD-levylle polttamista) varten, mutta pienellä kikkailulla myös tämä onnistuu osaavalta käyttäjältä.

Puhelin- ja selainkäyttö


Ajastukset selaimella ja puhelimella

SaunaVision ehkä kätevin ominaisuus on mahdollisuus muokata ajastuksia ja tallenteita WWW-selaimella - niin tietokoneen kuin matkapuhelimenkin kautta. Palveluun kirjaudutaan boksikohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Ajastukset voi tehdä suoraan ohjelmaoppaasta ohjelman nimeä klikkaamalla. Ohjelmia voi myös hakea hakusanojen perusteella, jonka lisäksi ohjelmista voi luoda jatkuvia, aina tallentuvia ajastuksia. Jatkuva ajastus luodaan valitsemalla kanava, jolta haetaan, ja määrittelemällä ohjelman nimi. Ohjelman nimen voi määrittää joko tarkasti (esim. South Park (K15)) tai ohjelman nimen osalla (esim. *dokumentti* tallentaa kaikki ohjelmat joiden nimessä esiintyy teksti dokumentti). Tämä avainsanojen perusteella tapahtuva ajastus on erittäin kätevä ja toimiva ominaisuus. Kun siihen kerran tottuu, on vaikea tulla toimeen esimerkiksi ainoastaan tiettyyn ajankohtaan toistuvien ajastusten kanssa.Ajastuksia voi lisätä ja muokata myös matkapuhelimille suunnitellun kevyen käyttöliittymän kautta. Käytännössä mikä tahansa nykyaikainen WWW-selaimella varustettu puhelin käy ajastusten muokkaamiseen.Tallenteiden katselu selaimella

Tallenteita voi poistaa ja järjestää alihakemistoihin. Lisäksi tallennettuja ohjelmia voi katsella selaimella VLC-pluginin kanssa. Tekstitykset eivät toimineet kirjoitushetken uusimmalla VLC-versiolla (0.8.6i), mutta muutoin katselu toimii erinomaisesti. Toisto alkaa muutamassa sekunnissa ja oikean kohdan hakeminen tallenteesta sujuu helposti liukukytkimellä. Tallenne siirtyy HTTP-protokollan yli alkuperäisessä muodossaan (eli MPEG-2 Transport Streamina), eikä sitä pakata millään tavalla uudelleen. Kuva on siis niin hyvää kuin suomalainen DigiTV vain olla voi.


Teräväpiirto (HDTV)


SaunaVision kanssa pääsimme kokeilemaan myös HDTV-toistoa YLE:n Peking HD -lähetysten muodossa. Kuten aikaisemmin raportoimme, ovat HD-lähetykset, kuten arvata saattaa, kaunista katseltavaa. Etenkin perinteiseen "SD"-kuvaan tottunut silmä lepää 1080i kuvaa katsellessa. HD-kanavaa lähetettiin n. 6Mbps bittinopeudella, 1080i (eli lomitetulla 1920x1080) tarkkuudella. Vaikka lomitettu kuva onkin herkempi liike-epäterävyydelle kuin lomittamaton, ei mitään sahalaitaisuutta testilaitteistoilla esiintynyt.Olympialaisten ulkopuolella SaunaVision kautta on nähtävissä BBC:n teräväpiirtoista "testikuvaa" SaunaVisio HD-kanavan kautta. HD-kanavalla pyörii muutama BBC:n tuottama luontovideopätkä, jotka tuovat hyvin esiin teräväpiirtolähetysten parhaat puolet.Toistaiseksi SaunaVisioon ei ole tulossa olympialaisten kaltaisia, säännöllisiä HD-lähetyksiä. Kaikki valmiudet HD-toistoon SaunaVisiossa kuitenkin on, ja Pekingin olympiakisojen lähetykset osoittivat, että tekniikka on kaikin puolin valmis HD-aikaan siirtymiseen.

SF Anytime videovuokraamo


SaunaVisio-palvelun kautta on käytettävissä myös SF Anytimen video-on-demand videovuokraamo. Tämän testin yhteydessä palvelua ei testattu.


Mediatoistin (Viihdekeskus)


Hieman yllättäen SaunaVisio sisältää myös erinomaisen mediatoistimen. Laite tukee video-, kuva- ja äänitiedostojen toistamista niin USB-muistilta kuin lähiverkonkin yli UPNP:tä käyttäen.

UPNP-palvelimena voi käyttää mm. Windows Media Connectia, TVersityä, MythTV:tä, TwonkyMediaa, Gmediaserveriä tai esimerkiksi useita Buffalon NAS-laitteita. Omat testimme suoritimme GeeXboX uShare-palvelinohjelmaa käyttäen.Laite toisti lähestulkoon kaiken, mitä sille syötimme. Matroska-paketoitu MPEG-4 kuva ja Dolby Digital 5.1 ääni (H264/AC3 MKV) toistuivat ongelmitta 1080p resoluutioon saakka. MOV-tiedostot (niin SD-tarkkuudella kuin 720p ja 1080p tarkkuudellakin) eivät myöskään aiheuttaneet SaunaVisiolle ongelmia. WMV9 videot, Xvid/DivX videot AVI-paketissa, DVD-levyjen VOB-tiedostot ja M4V-tiedostot olivat myös pelkkiä suupaloja. Ainoastaan Warhammer 40,000: Dawn Of War II HD Cinematic Trailer (Video: DivX 5 1280x720 30.00fps, Audio: PCM 44100Hz stereo 1411Kbps) aiheutti USB-muistilta toistettuna valtaisaa nykimistä. Nykimisen syy jäi selviämättä.Parantamisen varaakin videotoistossa on. Viihdekeskus ei tue lainkaan tekstityksiä (testattu mm. SUP, SRT, IDX/SUB) eikä toiston jatkamista kohdasta, johon aikaisemmin jäätiin. Etenkin jälkimmäinen ominaisuus olisi aktiivisessa käytössä toivottava ominaisuus. Päivitys: Käyttäjiemme mukaan ainakin SRT-tekstitykset toimivat sekä TVersity että Mediatomb UPNP-palvelimilta että USB-muistilta. Windows Media Connectilla ja Windows Media Playerillä tekstitysten kanssa on ollut ongelmia. Ainakin TVersityllä videon toisto jatkuu kohdasta, johon aikaisemmin jäätiin.

MP3- ja OGG-tiedostot toistuvat ongelmitta. Laite näyttää toiston aikana kappaleen tiedot, ja hakemistosta löytyvät musiikkikappaleet Jukeboksi-näkymässä. Kappaleet voi soittaa myös satunnaisessa järjestyksessä. Varsinaiseksi jukeboksiksi SaunaVisiosta ei kuitenkaan ole, koska soittolistoja ei voi muokata itse, ja vaikka M3U-muotoiset soittolistat laitteella aukeavatkin, ei se osaa käsitellä niitä oikein.Kuvien katseluun SaunaVisio käy myös mainiosti. Katselu sujuu niin kuva kerrallaan kuin diaesityksenäkin. Teräväpiirtotelevisiolla lomakuvien esittely saa ihan uusia ulottuvuuksia.

Musiikkitiedoston voi jättää soimaan taustalle kuvien katseluun siirryttäessä. Jostain syystä musiikin toisto kuitenkin katkeaa, kun diaesityksen aloittaa.

Kokonaisvaikutelma ja yhteenveto


Kaiken kaikkiaan SaunaVisio jätti erittäin positiivisen kuvan niin helppokäyttöisyytensä, vakautensa kuin vaivattomuutensakin ansiosta. Tallennustila ei hetkessä lopu kesken. Boksille tallennettiin testin aikana kaikki YLE:n olympialähetykset (niin YLE TV2:n, YLE FST5:n kuin Peking HD-kanavankin), jonka jälkeen tallenteita oli kertynyt satoja tunteja. Tilaa tallenteet veivät noin 1,6 teratavua, eli 1600 gigatavua. Tallennuskapasiteetista oli käytetty siis vajaa kolmannes.

HDTV-ominaisuudet ovat kohdallaan niin IPTV- kuin viihdekeskuskäytössäkin. Mikäli SaunaVision kautta tulee saataville muutakin IPTV-sisältöä kuin BBC:n koelähetykset, nousee palvelun arvo entisestään. Etenkin mikäli teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen muilla keinoin ei ole mahdollista (katso luettelomme HD-kanavien tarjonnasta Suomessa).

Viihdekeskuksena SaunaVisio suoriutui tehtävästään lähestulkoon yhtä hyvin kuin puhtaasti tähän tarkoitukseen tehty Popcorn Hour A-110 -verkkotoistin, joka oli testattavana samaan aikaan (juttu Popcorn Hourista luvassa myöhemmin).

Jo tällaisenaan SaunaVisiota on helppo suositella tallentavan digiboksin korvikkeeksi ympäristöön, jossa maksukanavien katseluun ei ole tarvetta. Palvelun hinta, 14,95€/kk eli n. 180 euroa vuodessa, saattaa tuntua korkealta. Kahdessa vuodessa hintaa kertyy keskimääräistä laadukkaamman tallentavan digiboksin verran. 5000 gigatavun tallennustilaa ei kuitenkaan mikään digiboksi kykene tarjoamaan, eikä millään markkinoilla olevalla laitteella päästä keskitettyjen, automatisoitujen tallenteiden tuomaan vaivattomuuteen.

SaunaVisio tarjoaa ehdottomasti rahalle hyvää vastinetta!

Päivitys 10.9.2008: Käyttäjiemme mukaan ainakin SRT-tekstitykset toimivat sekä TVersity että Mediatomb UPNP-palvelimilta että USB-muistilta. Windows Media Connectilla ja Windows Media Playerillä tekstitysten kanssa on ollut ongelmia. Ainakin TVersityllä videon toisto jatkuu kohdasta, johon aikaisemmin jäätiin.

Plussat:
+ Valtava tallennustila
+ Käyttömukavuus ja -nopeus
+ Keskitetyt tallennukset
+ Tallennusten riippumattomuus oman boksin toiminnasta
+ Usean (vaikka kymmenen) kanavan samanaikainen tallennus
+ Hakusana-ajastukset
+ Tallenteiden ja ajastusten hallinta selaimella ja matkapuhelimella
+ Tallenteiden katselu selaimella
+ Viihdekeskus erinomaisen kattavalla formaattituella
+ Teräväpiirtovalmiudet

Miinukset:
- Kaukosäätimen sekavuus
- Ajoittaiset, joskin harvinaiset pätkimiset
- Riippuvuus nettiyhteydestä ja sen toimivuudesta
- Tallenteiden hankalahko siirtäminen tietokoneelle
- Hinta varauksin

Edellinen Seuraava  

26 kommenttia

19.9.2008 20:26

Paha puute tuo tekstitystuen puuttuminen, muuten kuulostaa oikein asialliselta peliltä

29.9.2008 20:43

Olen käyttänyt SaunaVisiota osana SaunaKotitotaalia, joka maksaa 38 EUR/kk. Tärkeintä minulle on 25/1 Mbit/sek yhteys ja sitten WippiesHomebox ja viimeisenä SaunaVisio. Jatkossa järjestys saattaa muuttua toisinpäin.

Siis 38 EUR/kk saan ADSL WLAN-reitittimen johon olen kytkenyt
1) printterin, jota käytän yhteisesti kaikilta kodin tietokoneilta,
2) tavallisen puhelimen joka on nyt ilmainen VoIP-puhelin normaalin lankapuhelin numeron kanssa,
3) USB-levyaseman jota käytän langattomasti yhteisenä kodin tietokoneitteni serverinä, sekä vielä
4) tässä jutussa mainitun SaunaVision digiboxin jossa ei tallennustila lopu.
5) Lisäksi voin käyttää yhteyttä ilmaiseksi nopeaan 3G:hen kunhan hommaan vaikkapa Nokian E71-luurin.

Upea tekninen yhdistelmä, eikä maksa paljon.

39.9.2008 20:47

Unohtui sanoa, että torrentit tipahtelevat 1.5 Mtavua sekunnissa eli yksi disketti täyttyisi sekunnissa.

49.9.2008 20:54

Tekstissä mainittu kauko-ohjain eli remo on ok. Se muistuttaa mailaa. Pyöreä pää kuuluu kouraan.

Toinen ohjaimeni kotona on Sony joka on tasapaksu pulikka ja siitä pitää aina arpoa kuinka päin se sattuu käteen. Yleensä aina väärinpäin.

59.9.2008 20:54

Pari kohtaa jäi vähän epäselväksi, esim. se, että voiko laitteella katsella toista kanavaa samalla kun tallentaa toista? Oletettavasti kyllä, koska tallennus ei ole riippuvainen boksista. Entäpä voiko vehkeellä tallentaa kahta tai useampaa kanavaa yhtäaikaa?

69.9.2008 20:58

Ohjelmat nauhoitetaan kai HD:na. Siksi nauhoitus on parempi kuin suora lähetys. Tämä pitää tarkistaa.

79.9.2008 21:13

Kiinnostaa mutta ei kiinnosta. Mua ei toi digiboksi tallennuspalvelu kiinnosta tippaakaan. Mulla on ollut tallentava digiboksi mutta en laittanut mitään talteen. Tai yhden dokkarin missä oli juttu serkustani. Mutta tuskin tolla boksilla sitä pystyy säilyttää vuosia tai laittaa talteen jonnekin muualle. Enivei, pidän saunalahden visiota vielä surkeana, juuri sen takia ettei Hd-kanavia ole saatavilla. Jos discoveryn ja silver HD kanavat olisi tarjolla tohon 15e olisi boksi jo täällä.
Sitkun noita hd kanavia tulee niin sit rupee kiinnostaa mutta aikasemmin en koske pitkällä tikullakaan. Mua harmittaa se, ettei saunalahti myy samanlaista palvelua kuin soneran extra joka sisältää itse iptv boksin ja palvelussa on ilmaiseksi monta hd kanavaa. (tai ainakin oli viimeksi sillai kun kaverin luona kävin)

Toi että lähiverkon kautta pystyy katsomaan videoita ja erityisesti matroskan 1080p videoita pisti mielenkiintoa mutta tekstityksen puuttuminen taas lamaanutti sen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.9.2008 @ 21:18

89.9.2008 21:15

Hyvä uudistus muuten nämä testit täällä aD:ssä :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.9.2008 @ 21:16

99.9.2008 22:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ramu2000:

Toi että lähiverkon kautta pystyy katsomaan videoita ja erityisesti matroskan 1080p videoita pisti mielenkiintoa mutta tekstityksen puuttuminen taas lamaanutti sen.
Ei varsinaisesti puutu. Käytän Tversityä ja se kyllä toistaa SRT:t verkon yli verkkolevyltä. Ongelmana on, että nuo tekstitykset kaatavat Saunaboksin 2-20 minuutin välein.

109.9.2008 22:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Samuli23:
Paha puute tuo tekstitystuen puuttuminen, muuten kuulostaa oikein asialliselta peliltä
Yllättävän harva laite vaikuttaa tekstityksiä tukevan. Taitaa olla suuressa maailmassa hyvinkin toissijainen ominaisuus. Valitettavasti.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Spike_B:
Pari kohtaa jäi vähän epäselväksi, esim. se, että voiko laitteella katsella toista kanavaa samalla kun tallentaa toista? Oletettavasti kyllä, koska tallennus ei ole riippuvainen boksista. Entäpä voiko vehkeellä tallentaa kahta tai useampaa kanavaa yhtäaikaa?
Hyvä huomio - seikka jäi mainitsematta. Samanaikaisesti voi tallentaa vaikka kaikkia kanavia, eikä kanavien tallentaminen vaikuta mitenkään siihen, mitä kanavaa voi katsella. Tallennuksethan tehdään siis Saunalahden palvelimilla. Toisin sanoen SaunaVisio ei itse tallenna mitään ja siirrä tallennetta verkkolevylle, vaan tallennukset tehdään "etänä".

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti carabao:
Ohjelmat nauhoitetaan kai HD:na. Siksi nauhoitus on parempi kuin suora lähetys. Tämä pitää tarkistaa.
Ainoastaan HD-lähetykset tallennetaan HD:na. Tavalliset SD-lähetykset tallennetaan sellaisenaan, eli MPEG-2 transport streamina. Käytännössä kaikki lähetykset tallennetaan alkuperäisessä muodossaan, eikä mitään muutoksia tehdä. Esimerkiksi Nelosen "HD"-lähetystä ei voi SaunaVision kautta ainakaan vielä seurata.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TemeTee:
Hyvä uudistus muuten nämä testit täällä aD:ssä :)
Mukavaa jos kelpaavat, ja ehkä jopa jotakuta hyödyttävät! =)

119.9.2008 22:40

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ramu2000:

Toi että lähiverkon kautta pystyy katsomaan videoita ja erityisesti matroskan 1080p videoita pisti mielenkiintoa mutta tekstityksen puuttuminen taas lamaanutti sen.
Ei varsinaisesti puutu. Käytän Tversityä ja se kyllä toistaa SRT:t verkon yli verkkolevyltä. Ongelmana on, että nuo tekstitykset kaatavat Saunaboksin 2-20 minuutin välein.
Mielenkiintoista. Ei tullut TVersityllä jakamista testattua. Ilmeisesti et transkoodaa videoita TVersityllä vaan jaat videot sellaisenaan, jolloin SaunaVisio vastaa itse tekstitysten näyttämisestä..? Eli tekstitystuki löytyisi sittenkin.

Pakkaamalla kuvan uudestaan ja käyttämällä eri filttereitä tekstitysten "polttamiseksi" saa tekstit toki näkyviin. Tällöin kuvanlaatu kärsii huomattavasti.

Mikäli mahdollista, pyrin testaamaan tekstitystukea vielä syvällisemmin lähiaikoina.

129.9.2008 23:00

Ja nyt ketuttaa! Ketutaa niin vietävästi, kun meille ei saa tuota SaunVisionia. me maksetaan 8megan yhteydestä 46€ / kk.. Ja yhteydestä toteutuu 6,92megaa.. Ei siinä mitään mutta kun vertaa hintoja, niin tänne olisi mahdollista saada jo 24megasen netin. Eli kyllä siinä säätää aika suuren läjän rahaa jos kerran 38€ sisältää 24megasen netin, ja tuon boksin. + 5000gigaa tallennustilaa. MIKSI OI MIKSI TÄNNE EI SAA TUOTA!!! ...ärsyttää...

139.9.2008 23:20

Lainaus:
Ilmeisesti et transkoodaa videoita TVersityllä vaan jaat videot sellaisenaan, jolloin SaunaVisio vastaa itse tekstitysten näyttämisestä..?

Testailin transkoodauksella ja ilman, sama lopputulos. Vaikka transkoodaaminen päällä, boksi tuntuu hoitavan -- lyhytaikaisella menestyksellä -- aina tekstityspuolen. Voi olla lussu TVersityä pyörittävä konekin ongelmana, joka Wlanin kautta verkossa.

149.9.2008 23:24

Ja muuten, tversityn kanssa jatkaa samasta kohdasta kuin mihin katselu jäi -- ellei onnistu saamaan boksia tilttiin noiden tekstitysten kanssa.

1510.9.2008 0:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti carabao:
Olen käyttänyt SaunaVisiota osana SaunaKotitotaalia, joka maksaa 38 EUR/kk. Tärkeintä minulle on 25/1 Mbit/sek yhteys ja sitten WippiesHomebox ja viimeisenä SaunaVisio. Jatkossa järjestys saattaa muuttua toisinpäin.

Siis 38 EUR/kk saan ADSL WLAN-reitittimen johon olen kytkenyt
1) printterin, jota käytän yhteisesti kaikilta kodin tietokoneilta,
2) tavallisen puhelimen joka on nyt ilmainen VoIP-puhelin normaalin lankapuhelin numeron kanssa,
3) USB-levyaseman jota käytän langattomasti yhteisenä kodin tietokoneitteni serverinä, sekä vielä
4) tässä jutussa mainitun SaunaVision digiboxin jossa ei tallennustila lopu.
5) Lisäksi voin käyttää yhteyttä ilmaiseksi nopeaan 3G:hen kunhan hommaan vaikkapa Nokian E71-luurin.

Upea tekninen yhdistelmä, eikä maksa paljon.
HMM! Annas kun arvaan: asut kaupungissa, tod. näk. yhdessä Suomen 5 isosta kaupungista? Ei IHAN toimi tänne taajama-alueelle tollanen paketti, pelkkä 8/1 netti maksaa täällä poikkeuksetta 50€/kk, maksimi onkin sitten 24/8...(max. upista en ihan varma)

1610.9.2008 1:16

Kyllä mulla SRT tekstitykset toimii ilman ongelmia. Leffat tulee wlanin yli läppärilta jossa on Ubuntu ja Mediatomb tai usb tikulta/500gb levyltä.
Vistan ja ja windows media connectin/media playerin kanssa en tekstityksiä saanut kerrasta toimimaan ja jätin homman siihen. Useamman kuukauden ollut kotitotaali ja homma on enimmäkseen toiminut kuin junan vessa.

jotkut tietyt kodekit saattaa joskus kaataa koko boxin niin että taritaan IVO-reset. max pari kertaa kuussa joutunut boottaamaan boxin.

torrentit aiheuttaa pätkimistä jos upstream on yli ~65kt/s, downstreamiä ei ole tarvinnut rajoittaa vielä. ja linja on 10/1 mbit/s

ohjelmien tallennus koneelle onnistuu helposti kunhan lukee ohjeet saunalahden palstalta. tapoja on ainakin 3.

1710.9.2008 4:18

IPTVn miinuspuoli -> Riippuvuus nettiyhteydestä ja sen toimivuudesta

Sinänsä aika hämmentävää :)

Vähänkuin sanoisi sanomalehden huonoksi puoleksi paperin tarpeellisuuden :)

Mutta hyvä merkintä ehdottomasti, sai yhden lukijan tuumimaan potentiaalista ostoa..

----
Si.S

1810.9.2008 7:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ExogenBoy:
Ja muuten, tversityn kanssa jatkaa samasta kohdasta kuin mihin katselu jäi -- ellei onnistu saamaan boksia tilttiin noiden tekstitysten kanssa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jetinf:
Kyllä mulla SRT tekstitykset toimii ilman ongelmia. Leffat tulee wlanin yli läppärilta jossa on Ubuntu ja Mediatomb tai usb tikulta/500gb levyltä.
Vistan ja ja windows media connectin/media playerin kanssa en tekstityksiä saanut kerrasta toimimaan ja jätin homman siihen. Useamman kuukauden ollut kotitotaali ja homma on enimmäkseen toiminut kuin junan vessa.
Kiitokset näistä tiedoista! Päivitin oikaisut juttuun. Toivon mukaan ehdin vielä testaamaan SaunaVisiota muidenkin UPNP-servereiden kanssa.

1910.9.2008 9:26

Itse olen ollut tyytyväinen Saunalahden 8/1 Kotitotaalin käyttäjä.
Saunavisio on pelannut muuten lähes täydellisesti, mutta TVersityllä en ole edelleenkään saanut tekstityksiä toimimaan.

2010.9.2008 19:15

Juu tuli kokeiltua hetki kun toi k.o laite ilmesty mainoksiin ja sillon ainakin nauroin vkon ja heitin sorsaa vai mikä se oli..

2111.9.2008 9:12

Joku kommentoi Totaali-liittymien saatavuutta ja näinhän se on:

http://saunalahti.fi/tiedote/tiedote.php?index=2856

Mielestäni Totaali toimii peruskäytössä ihan OK ja nyt sain viimein siirettyä vanhan lankanumeronikin VOIPin piiriin. Tosin siinä oli hetken ongelmana että numerosta pystyi soittamaan mutta sinne ei tullut puheluita. No, eilen illalla klo 21.15 soitto vikanumeroon ja tänä aamuna 5.27 oli tullut meili että nyt pelittää. Ja pelittäähän se.

Toisaalta tälläinen kehittyvä palvelu juurikin kaipaa "hevi juusereita" (en siis minä, heh heh!) jotka jaksavat kokeilla ja säätää, ja varsinkin valittaa jos joku ei toimi. Taitaa olla yksi tehokkaimpia tapoja viedä asioita eteenpäin. Kiitos siis heillekin!

2217.9.2008 2:11

Olen myös käyttänyt Saunavisiota heinäkuusta 2008 lähtien. Mukana siis 24/1 Mbit nettiyhteys tuohon 38 eur/kk hintaan. Olen ollut vain kohtalaisen tyytyväinen palveluun pikkuvikojen vuoksi ja mielestäni on hyvä tuoda niitä esille.

Tässä uutisartikkelissa kehutaan YLE Peking HD kuvaa moitteettomaksi. Kuvan tarkkuus oli kyllä ällistyttävän erinomainen, mutta lähetyksessä esiityi nykimistä noin 5-10 kertaa minnuutissa. Nykimiset eivät kestäneet kuin joitakin sadasosa sekuntteja, mutta häiritsivät kuitenkin katsomista niin voimakkaasti, että katsoin mielummin normikuvaa. Samaan aikaan netin muu käyttö oli olematonta. Ongelma toistui samanlaisena päivästä riippumatta koko kisojen ajan. Onkohan muilla käyttäjillä ollut samanlaisia kokemuksia? Jos tätä ei saada korjattua, niin HD-kanavat saavat puolestani olla rauhassa.

Lisäksi kerran tallennettu elokuva hukkasi tekstityksen pariksi minuutiksi, mutta palasi kuitenkin niin, että tekstitys laahasi tuon viiveen verran perässä. Kuvitelkaaka elokuvan katsomista kun tekstityksen teksti on sanottu pari minuuttia sitten :). Tämä vika korjaantui noin 30 min katselun jälkeen, mutta jäi pysyväksi viaksi tallenteeseen eli näkyi myös seuraavalla katselukerralla tuolla 30 minuutin osuudella.

Myöskin laitteen valikoissa liikkuminen tapahtuu välillä nykien ja suurella viiveellä (saattaa tietty johtua verkon kuormasta).

Lisäksi liittymän mukana "ilmaiseksi" tulevan Saunaboksin mukana EI tule HDMI-kaapeli kuten artikkelissa väitettiin. Taikka sitten varastomies oli vain ystävällisesti unohtanut sen minun laatikostani :)

Kerrotaan nyt jotain posiitivistakin. Artikkelissa puhutaan SF Anytime elokuvavuokraamopalvelusta. Palvelua on erittäin helppo käyttää. Siihen siirrytään samasta valikosta kuin tallenteisiinkin. Kun elokuva on valittu, siitä voi katsoa trailerin ilmaiseksi tai vain "vuokrata" leffan, jolloin turvakoodi kysytään (eli luvaton käyttö estetty). Elokuvan kuvanlaatu on jokseenkin samaa kuin DVD. Tosin silloin tällöin bittivikoja saattaa esiintyä (noin 0-5 kpl/elokuva) mikä näkyy kuvassa pienenä pikselimössönä jollakin rajatulla alueella hyvin lyhen hetken. Hinnat vaihtelevat 3 - 4,9 € ja vuokrahinta lisätään lisätään kuukausilaskuusi automaattisesti. Leffa on katsottavissa välittömästi ja 24 tunnin ajan niin monta kertaa kuin haluat.

Saatavilla on useita elokuvia, joskin tarjonta painottuu vielä harvinaisempiin elokuviin. Tarjonta lisääntyy kokoajan ja kunnes se saavuttaa normaalin vuokraamon tarjonnan, sekä mahdolisesti hieman alemman hintatason, siirryn kokonaan tähän. Kaikkein parastahan tiettenkin on, että leffaa ei tarvitse palauttaa :D

P.S. Alue jolla palvelua käytän on Tampere (keskusta) ja näyttölaitteena HD Ready Sony KDF-E50A11E.

2317.9.2008 7:31

Meilläkin on nyt ollut kotitotaali jo heinä-elokuusta asti. Netti toimii n. 11/1 nopeudella mikä on ihan riittävä, mutta pitänee vielä hieman lyhennellä kaapeleita yms. jos vaikka saisi kuristettua vielä megan tai pari lisää tuohon downstreamiin.

Saunavisio on toiminut erinomaisesti. Nauhoitukset onnistuvat ja nykimistä ei ole havaittavissa ellei nyt ihan tukossa ole kaista jostain muusta syystä.

Omien videoiden toisto tökkii hieman. Tuki eri formaateille on kyllä kattava, mutta joidenkin videoiden kohdalla boxi tosiaan on erittäin kaatuma-altis. Matroskat toistuvat myös, mutta mitään mahdollisuutta en ole löytänyt eri ääni/tekstitys raitojen vaihtamiseen. Tekstitystä ei ole tullut testattua paitsi sen verran että tuo ei niitä ainakaan näytä jos on .mkv ja .srt tiedostot samassa hakemistossa. Pitää kokeilla AVI:en kanssa myös jahka kerkeää. Eli ei tämä ihan vielä XBMC:tä korvaa paitsi HD videoiden (niiden jotka toimii) kanssa.

Joidenkin omien videoiden kanssa ääni on säröytynyt ja käy korviin. Dialogista saa selvää, mutta pitää pitää TV:n kaiuttimet todella hiljaisella jotta sirinä ei haittaisi. Pitää vielä testata josko optisella ulostuksella vahvistimelle tuo ongelma häviäisi.

Kaikenkaikkiaan ihan tyytyväinen olen. Hinta on melkeinpä kohdallaan tässä paketissa. Hieman piti viilata asetuksia uShare:ssa ennenkuin sain sen toimimaan saunavision kanssa, mutta se oli yhden illan homma Gentoon wikin pläräyksellä höystettynä.


-W

2417.9.2008 11:00

Saunavisio on ollut käytössä vuoden alusta ja jossain vaihessa muutin sen kotitotaliksi. Muuten toimii hienosti, mutta HD testikanavat ja YLEn suuren bittivirran lähetykset pätkii armotta. Euroviisut ja Pekingin olympialaiset tallenteina jää katsomatta. Lähimpään keskukseen on n. 4 km, joten 24/1 jää haaveeksi. 8/1 tai mitä sieltä todellisuudessa tuleekaan ei täällä riitä.

2517.9.2008 15:09

Kiitos kaikille kommenteista!

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juha_snow:
Tässä uutisartikkelissa kehutaan YLE Peking HD kuvaa moitteettomaksi. Kuvan tarkkuus oli kyllä ällistyttävän erinomainen, mutta lähetyksessä esiityi nykimistä noin 5-10 kertaa minnuutissa.
Suoria PekingHD-lähetyksiä en valitettavasti voinut katsella. Tallenteissa kuvailemaasi pätkintää ei esiintynyt missään vaiheessa - ainakaan noin pahana. Muuta pätkimistä kyllä esiintyi, mutta testin aikana Saunalahden päässä lisättiin SaunaVisio-kapasiteettia, joka poisti omalla kohdallani kaiken pätkimisen.

Kuvailemaasi tekstitysongelmaan en ole itse törmännyt. Tuollainen voi toki tulla kohdalle, jos jostain syystä lähetyksessä on ollut "sopiva" virhe, joka rikkoo tallenteesta tekstityksen synkronoinnin. Kaikenlaisia tekstitysongelmia on tullut vastaan, ja täysin varmasti niitä myös SaunaVision kanssa esiintyy.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juha_snow:
Lisäksi liittymän mukana "ilmaiseksi" tulevan Saunaboksin mukana EI tule HDMI-kaapeli kuten artikkelissa väitettiin. Taikka sitten varastomies oli vain ystävällisesti unohtanut sen minun laatikostani :)
Tarkistan Saunalahdelta, mikä HDMI-kaapelin toimituspolitiikka on nykyään.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Wizor:
Matroskat toistuvat myös, mutta mitään mahdollisuutta en ole löytänyt eri ääni/tekstitys raitojen vaihtamiseen. Tekstitystä ei ole tullut testattua paitsi sen verran että tuo ei niitä ainakaan näytä jos on .mkv ja .srt tiedostot samassa hakemistossa. Pitää kokeilla AVI:en kanssa myös jahka kerkeää. Eli ei tämä ihan vielä XBMC:tä korvaa paitsi HD videoiden (niiden jotka toimii) kanssa.
Tekstitysongelma vaikuttaisi liittyvän uShareen. Aikaisempien käyttäjäkommenttien perusteella tekstitykset kuulostaisivat toimivan ainakin TVersityn kanssa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Wizor:
Joidenkin omien videoiden kanssa ääni on säröytynyt ja käy korviin. Dialogista saa selvää, mutta pitää pitää TV:n kaiuttimet todella hiljaisella jotta sirinä ei haittaisi. Pitää vielä testata josko optisella ulostuksella vahvistimelle tuo ongelma häviäisi.
Omat testini tein pääasiassa optisen ulostulon kanssa, eikä säröytymistä esiintynyt missään vaiheessa. Pidemmät pätkät jäi kyllä katsomatta.

2617.9.2008 21:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ketola:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juha_snow:
Lisäksi liittymän mukana "ilmaiseksi" tulevan Saunaboksin mukana EI tule HDMI-kaapeli kuten artikkelissa väitettiin. Taikka sitten varastomies oli vain ystävällisesti unohtanut sen minun laatikostani :)
Tarkistan Saunalahdelta, mikä HDMI-kaapelin toimituspolitiikka on nykyään.
Itselläni tuli HDMI-kaapeli mukana.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ketola:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Wizor:
Matroskat toistuvat myös, mutta mitään mahdollisuutta en ole löytänyt eri ääni/tekstitys raitojen vaihtamiseen. Tekstitystä ei ole tullut testattua paitsi sen verran että tuo ei niitä ainakaan näytä jos on .mkv ja .srt tiedostot samassa hakemistossa. Pitää kokeilla AVI:en kanssa myös jahka kerkeää. Eli ei tämä ihan vielä XBMC:tä korvaa paitsi HD videoiden (niiden jotka toimii) kanssa.
Tekstitysongelma vaikuttaisi liittyvän uShareen. Aikaisempien käyttäjäkommenttien perusteella tekstitykset kuulostaisivat toimivan ainakin TVersityn kanssa.
Totta. Asensin Mediatombin niin alkoi tekstityksetkin näkymään. Matroskan mimetype piti vain käsin lisätä tuonne config.xml tiedostoon. Lisää testailua :)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ketola:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Wizor:
Joidenkin omien videoiden kanssa ääni on säröytynyt ja käy korviin. Dialogista saa selvää, mutta pitää pitää TV:n kaiuttimet todella hiljaisella jotta sirinä ei haittaisi. Pitää vielä testata josko optisella ulostuksella vahvistimelle tuo ongelma häviäisi.
Omat testini tein pääasiassa optisen ulostulon kanssa, eikä säröytymistä esiintynyt missään vaiheessa. Pidemmät pätkät jäi kyllä katsomatta.
Jep. Varmaankin optisella toimii. Harmi kun vahvistimessa on vain yksi paikka moiselle niin pitänee vaihdella XBoxin kanssa tuota piuhaa tarpeen mukaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
2 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
3 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto