AfterDawn: IT-alan uutiset

The Pirate Bayn linja pysyy samana Arboga-kohussa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 9.9.2008 17:51 Kommentteja (11)

The Pirate Bayn linja pysyy samana Arboga-kohussa Arbogan lapsimurhien ruumiinavauskuvien leviäminen internetiin on herättänyt runsaasti keskustelua eri medioissa. The Pirate Bayn (TPB) ylläpitäjät saivat viikonlopun ja alkuviikon aikana osakseen rankkaa kritiikkiä, kun he eivät suostuneet poistamaan tapauksen julkista esitutkinta-aineistoa palvelustaan.
TPB on nyt julkaissut asian tiimoilta oman tiedonantonsa, jossa TPB kertaa tapauksen faktat ja pyytää samalla anteeksi murhattujen lasten omaisilta, joiden sähköpostilla lähettämä poistopyyntö sai eräältä TPB:n ylläpitäjältä turhan tiukkasävyisen vastauksen.

TPB:n ylläpitäjät eivät ole mielissään siitä, että Ruotsin TV4-kanava vääristeli asioita, esim. väittämällä, että TPB:n ylläpitäjät olivat itse laittaneet esitutkinta-aineiston palveluun. Myös kanavan tekemästä Peter Sunden haastattelusta jätettiin osia näyttämättä, jonka takia TPB tuli tapauksessa esiin huonossa valossa.

TPB:n ylläpitäjät tähdentävät myös, että tapauksen esitutkinta-aineisto on julkista materiaalia, joka olisi tarvittaessa voitu määrätä salassa pidettäväksi, mutta näin ei tehty. Ylläpitäjien mukaan julkisen aineiston kohdalla oikea valitusosoite ei myöskään ole TPB tai internet, vaan valitukset pitäisi kohdistaa tapauksen syyttäjälle tai veriteon tekijälle. TPB ei aio myöskään muuttaa kantaansa, vaan esitutkinta-aineistoon pääsyn mahdollistava torrent-tiedosto tulee säilymään TPB:n palvelimilla kaikkien ladattavana.

Median nostama kohu sai aikaan ns. Barbra Streisand -ilmiön, jonka myötä kyseisen torrentin suosio kasvoi selvästi, sillä ennen kohua torrenttia oli ladattu yhteensä sata kertaa, mutta kohun jälkeen latausten määrä oli noussut jo yli 20 000 kappaleeseen. TPB:n ohella samaa esitutkinta-aineistoa löytyy nyt muiltakin torrent-trakkereilta ja tietyiltä internet-sivustoilta.

Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask sanoo, että nykyinen laki esitutkinta-aineiston osalta voisi kaivata muutoksia yksityisyyden suojan osalta, mutta ministeri ei halunnut ottaa kantaa siihen, millaiset muutokset olisivat tarpeen.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

19.9.2008 18:20

Täysin oikein. Ja epäselvyyden vuoksi siis tämä tapaus ei ole rikos, siksi siis kenelläkään ei ole mitään oikeutta vaatia poistamaan kyseisiä kuvia, ei edes isän, jonka kuuluisi valittaa syyttäjälle, eikä TPB:lle.

Niinkuin uutisessa mainittu, niin kuvat löytyvät jo monelta internet sivustolta. Ei siis tarvitse ladata torrenttia, vaan kuvat voi käydä katsomassa suoraan.

Lainaus:
Esitutkinta-aineisto on julkista materiaalia, joka olisi tarvittaessa voitu määrätä salassa pidettäväksi, mutta näin ei tehty.
Juuri näin, kiitos syyttäjälle.

29.9.2008 18:32

Itseasiassa syyttäjän olisi pitänyt käyttää järkeänsä ja nähdä mitä tulee tapahtumaan ja määrätä aineisto salaiseksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.9.2008 @ 18:34

39.9.2008 19:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stillborn:
Itseasiassa syyttäjän olisi pitänyt käyttää järkeänsä ja nähdä mitä tulee tapahtumaan ja määrätä aineisto salaiseksi.
Eipä syyttäjää nyt sentään voi vaatia näkemään tällaista tilannetta etukäteen. On kuitenkin hieman eri asia mennä johonkin tarkoituksella tutkimaan kyseisen jutun tutkintamateriaalia (=kenties joku oikea syykin), kuin että kuvat ovat netissä kaikkien "hihi, katos kun on raakaa materiaalia"- tyyppien pällisteltävinä. Tästedes syyttäjältä voi odottaa tuollaista kaukonäköisyyttä, mutta tilanne voisi tietysti johtaa siihenkin että juttuja laitetaan salaisiksi vain siitä syystä ettei niitä haluta nettiin "turhaan" levitykseen. Ja silloin niitä ei näkisi siitä oikeastakaan syystä niin helposti.

49.9.2008 20:35

Lainaus:
tämä tapaus ei ole rikos, siksi siis kenelläkään ei ole mitään oikeutta vaatia poistamaan kyseisiä kuvia,


Joopajoo. Demokratiassahan jokaisella on oikeus vaatia mitä haluaa kunhan se ei riko mitään lakia, eri asia saako haluamansa läpi. Onhan minullakin periaatteessa oikeus vaatia vaikkapa pakkoruåtsia poistettavaksi perusopetuksesta, mahdollisuudet tosin olisivat mitättömät.

59.9.2008 21:04

Ihan odotettu lopputulos. Näin sen pitikin mennä.

69.9.2008 21:35

Eiköhän Ruotsissakin aineistoa voida määrätä osin salaiseksi, eli tämän kaltaisissa tilanteissa juurikin kuvat, muu materiaali taas ei liene kovin haitallista. Toivottavasti vastuussa olevat ottavat oppia asioiden hoidosta.

710.9.2008 1:11

Oma mielipide on todellakin murhattujen lasten vanhempien kanssa sama, että ihan hyvin olisi voinut tehdä poikkeuksen tuossa osalta.

Poikkeus vahvistaa säännön...

Ihan heitän tälläisen ilmoilleen.
Jos kyseessä olisi Lapsiesi/Perheenjäseniesi ruumiinavaus kuvia niin tekisitkö kaiken että kuvat poistettaisiin palvelimelta (oli sitten mikä tahansa palvelin kyseessä).

Oma vastaus tuohon ainakin tosi helppo. KYLLÄ...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.9.2008 @ 01:13

810.9.2008 3:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bluewer:

Poikkeus vahvistaa säännön...

Ihan heitän tälläisen ilmoilleen.
Jos kyseessä olisi Lapsiesi/Perheenjäseniesi ruumiinavaus kuvia niin tekisitkö kaiken että kuvat poistettaisiin palvelimelta (oli sitten mikä tahansa palvelin kyseessä).

Oma vastaus tuohon ainakin tosi helppo. KYLLÄ...

Tottakai vaatisin, että ne on poistettava. Mutta koska olin tyrinyt, enkä vaatinut oikeuden määrätä niitä salaisiksi, ei voi muuta kun turvautua oman käden oikeuteen. Pieksisin oman, tyrineen, asianajani henkihieveriin esimerkiksi muille lainoppineille. Sen jälkeen sieppaisin Piraattipoukaman ylläpitäjat ja pistäisin heidät tekemään jotain tosi nöyryyttävää. Tämän tietysti videoisin ja pistäisin jakoon nettiin. Linnaahan siitä tod.näk. tulisi, mutta tietäisimpähän parantaneeni maailmaan hiukan.. tai sitten en ;)

910.9.2008 14:01

Se mitä vapaaseen sananvapauteen tulee Tpb ylläpitäjät syyllisty mihinkään..sen lataajan ja uploaderin mielenkuvasta ennemmin jotain kertoo mitä haluaa hakea/tarjota palvelimelta.

1012.9.2008 11:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bluewer:
Oma mielipide on todellakin murhattujen lasten vanhempien kanssa sama, että ihan hyvin olisi voinut tehdä poikkeuksen tuossa osalta.

Poikkeus vahvistaa säännön...

Ihan heitän tälläisen ilmoilleen.
Jos kyseessä olisi Lapsiesi/Perheenjäseniesi ruumiinavaus kuvia niin tekisitkö kaiken että kuvat poistettaisiin palvelimelta (oli sitten mikä tahansa palvelin kyseessä).

Oma vastaus tuohon ainakin tosi helppo. KYLLÄ...
Heti alkuun *REPS*.. Kerros miten poikkeus vahvistaa säännön? Sulla on vaikka muovinen neliön muotonen esine ja hajotat siitä kulman (toisin sanoen rikot alkuperäistä sääntöä siihen kuvioon) niin tämä vahvistaa mitään?
Tai yksinkertaisesti siinä vaiheessa kun tehdään poikkeus, se on jo irti säännöstä tai tavasta ja osottaa ettei sitä tarvi. Kait myös tiedät että tuo "Poikkeus vahvistaa säännön" on naisten suusta tullut, hirveesti en sillon menis puhumaan jotain ääneen.

Vastaan samalla kysymykseesi: Jos minun sukulaisten tai lapsien (mitä onneksi ei vielä ole) ruumiinavaus kuvia menisi nettiin niin EI, en vaatisi niitten poistamista. Silloin kuin sukulaiseni on elossa he ovat sukuani, mutta kuolleena he ovat muisto. Tässä tapauksessa on vielä rikos kiinni, jotkut voivat ladata sen yleisesti virallisten papereitten silmällä pidon takia (samalla tavalla kuin telkkarista katsotaan Poliisi tv ja rikos tarinoita suomesta sarjoja) Myös se että isä on turvottanut tästä asiasta pullan on hänen oma vikansa. Kummatkin noista syistä on täysin kiinni UTELIAISUUDESTA, on vain inhimillistä olla utelias :)

Uutiseen: Aivan oikeeta linjaa TPB pitelee, kyseessä on kumminkin yleinen taistelu vapaan tiedostonjaon puolesta, mikä tahansa keino saada se alas (moraalinen tai moraaliton) kyllä varmasti kelpaa jenkki firmoille. Minun tietääkseni taistelussa / sodassa EI käydä kumartelemaan, niiailemaan ja tekemään palveluksia toisille, sillä taval vaan alistuu.

Siitä ei ole edes pitkä kuin jonkun iltalehden sivuilla oli "Lasten ohjelmassa piirretty hahmo ajoi skootterilla ja piti viiniLASIA kädessä", josta sadat vanhemmat oli sitten soittanut firmaan ja vaatinut ohjelman asettamista esitys kieltoon. Tämä on oiva esimerkki miten nopeesti sana "vapaa" alkaisi riistäytymään käsistä, jos kaikkien toiveita alettaisiin kumartelemaan ja toteuttamaan. Lainatakseni jotakin häröö täältä foorumilta "Kohta olisi Teletapitkin kiellossa".

Henk.koht olen filut ladannut ja katsonut, sisälti varmaan 3000 sivua tekstiä ja syyttäjälle menevää matskua, mutta vain muutama kymmentä oikeeta kuvaa. Omasta mielestäni Ogrish ja Rotten on tarjonnut paljon raaempi kuvia kuin nuo. Vielä voisi lisätä, että WW ja WW2 kuvatkin on netissä jaossa jo vuodesta -95, onko kukaan näistä mitään rutissut? Myös mistäs sitä tietää onko kyseessä taas yksi Warner Brossin tavoista yrittää mustamaalata TPB laittamalla itse jakoon nuo kuvat?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.9.2008 @ 12:14

1113.9.2008 19:44

Lainaus:
Siitä ei ole edes pitkä kuin jonkun iltalehden sivuilla oli "Lasten ohjelmassa piirretty hahmo ajoi skootterilla ja piti viiniLASIA kädessä", josta sadat vanhemmat oli sitten soittanut firmaan ja vaatinut ohjelman asettamista esitys kieltoon. Tämä on oiva esimerkki miten nopeesti sana "vapaa" alkaisi riistäytymään käsistä, jos kaikkien toiveita alettaisiin kumartelemaan ja toteuttamaan. Lainatakseni jotakin häröö täältä foorumilta "Kohta olisi Teletapitkin kiellossa".
No voi hurja, sitten ei nähtiasi teletappeja. On kokonaan kaksi eri asiaa että tv-yhtiö päättää olla julkaisematta jotain ohjelmaa, kuin että sen näyttäminen olisi minkään sortista taistelua tai lisäisi jonkun vapauksia. Tässä on taas tehty kärpäsestä härkänen. Jokainen päätoimittaja päättää mitä lähettää tai julkaisee, ja hän saa ottaa asiakaspalautteen huomioon tai ei.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto