AfterDawn: IT-alan uutiset

Brittipiraatti sai 15 kuukauden vankeusrangaistuksen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.8.2008 14:10 Kommentteja (8)

Brittipiraatti sai 15 kuukauden vankeusrangaistuksen Bristolissa asuva Gary Boulter on tuomittu 15 kuukauden vankeusrangaistukseen ja 12 000 punnan eli noin 15 000 euron sakkoihin piraattilevyjen myynnistä ja tuotemerkkien väärinkäytöstä. 59-vuotias Boulter myönsi itse oikeudelle syyllistyneensä yhteensä 23 eri rikokseen, joihin kuuluivat mm. videopelien, elokuvien, musiikin ja aikuisviihteen luvaton kopiointi ja tuotemerkkien väärinkäyttö.
Boulter pyöritti kotonaan kopiointipajaa, jossa hän teki ja myi luvattomia kopioita CD- ja DVD-levyistä. Poliisit pääsivät Boulterin jäljille nimettömän vihjeen perusteella, ja kun poliisit tekivät ratsian hänen kotiinsa vuonna 2005, löytyi asunnosta yli 2 300 kopioitua levyä ja 500 tyhjää DVD-levyä. Luvattomien kopioiden arvo katukaupassa olisi ollut vähintään 50 000 puntaa. Boulter sanoi ratsian jälkeen tekevänsä kopioita ainoastaan ystävilleen ja perheenjäsenilleen, mutta poliisit löysivät hänen tietokoneeltaan todisteita, joiden mukaan Boulter oli tehnyt kopioita myös muille tahoille rahasta.

Sakkojen lisäksi Boulterin täytyy maksaa korvauksia 10 500 punnan eli noin 13 000 euron verran niille tahoille, joiden tuotteita hän kauppasi luvatta tai joiden tuotemerkkejä hän oli käyttänyt luvatta. Jos Boulter ei pysty maksamaan näitä korvauksia seuraavan puolen vuoden sisällä, kasvaa hänen vankeustuomionsa pituus yhdeksällä kuukaudella.

Kuluttajien etuja suojelevan Trading Standards Departmentin edustaja Neil Derrick sanoi, että tapauksen pitäisi toimia varoittavana esimerkkinä niille, jotka miettivät vastaavien toimien harrastamista. Derrick huomautti myös, että Boulter myi luvatta aikuisviihdettä, jota kuuluisi olla saatavilla vain alan liikkeistä. Boulteria oikeudessa puolustanut Oliver Willmott sanoi Boulterin olevan aivan tavallinen ja mukava perheenisä, jonka harrastuksesta liikkeelle lähtenyt toiminta ei aiheuttanut huomattavia taloudellisia menetyksiä asianomaisille. Willmott huomauttaa myös, että suurin osa vankeustuomiosta johtuu tuotemerkkien luvattomasta käytöstä eikä varsinaisesta kopioinnista.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

128.8.2008 15:14

"Poliisit pääsivät Boulterin jäljille luvattoman vihjeen perusteella, ja"
Luvaton vihje? Vai luvaton viihde? Vai mitä ihmettä tuossa tarkoitetaan?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.8.2008 @ 15:14

228.8.2008 15:29

Taas potkitaan yrittäjää munille..Olisiko tuo luvaton vihje sellainen, mitä ei ole annettu tekijänoikeusjärjestölle, vaan suoraan poliisille?

Vakavasti puhuen, tuomio tuntuu oikeudenmukaiselta rikoksiin nähden, kerrankin.

328.8.2008 18:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opelman:
"Poliisit pääsivät Boulterin jäljille luvattoman vihjeen perusteella, ja"
Luvaton vihje? Vai luvaton viihde? Vai mitä ihmettä tuossa tarkoitetaan?
ettei kuitenkin olisi kyseessä "nimetön vihje" ;)

428.8.2008 19:20

Lainaus:
Poliisit pääsivät Boulterin jäljille luvattoman vihjeen perusteella, ja kun poliisit tekivät ratsian hänen kotiinsa vuonna 2005, löytyi asunnosta yli 2 300 kopioitua levyä ja 500 tyhjää DVD-levyä. Luvattomien kopioiden arvo katukaupassa olisi ollut vähintään 50 000 puntaa.

Milläköhän matematiikalla tuo on laskettu. 50 000/2300 = 21,7 puntaa (n. 27€) per levy. Saa olla melkoisia levyjä jos kopioista maksetaan tuollaisia summia. Missä logiikka?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.8.2008 @ 20:34

528.8.2008 20:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti d_2ned:

ettei kuitenkin olisi kyseessä "nimetön vihje" ;)

kyllä, korjasin uutisen.

629.8.2008 16:44

Lainaus:

Milläköhän matematiikalla tuo on laskettu. 50 000/2300 = 21,7 puntaa (n. 27€) per levy. Saa olla melkoisia levyjä jos kopioista maksetaan tuollaisia summia. Missä logiikka?
Kannattaa varmaan laskea mukaan myös nuo tyhjät levyt, koska ne oli todennköisesti myös tarkoitettu täytettäväksi laittomalla materiaalilla, vahi kotivideoitako luulet tämän perheen isän niihin aikoneen laittaa? Toki, oikeudessa ei "mitä jollain olisi saatettu tehdä" -argumentillä ole mitään merkitystä.

Noinkin laskettuna olisi kappaleelle tullut kuitenkin hintaa keskimäärin 22.1571623€, jota nyt ei varmaan kukaan usko kenenkään maksavan piraattituotteesta, kun aitojenkin hinnat ovat 20€ hujakoilla (Suomessa, muualla toki yleisesti halvempaa).

Varmaan arvio £14k ja £28k (17'308-34'742€) välillä olisi ollut mokomalle satsille realistisempi.

731.8.2008 16:20

Lainaus:
Boulter sanoi ratsian jälkeen tekevänsä kopioita ainoastaan ystävilleen ja perheenjäsenilleen

Pisti hymyilyttämään :)

82.9.2008 8:34

Korvauksiin oli varmaan laskettu mukaan jo myytyjä levyjä, eikä vain ratsiahetkellä löydettyjä...

Enemmän huvitti tuo uhka, että jos et puoleen vuoteen (ilmeisesti vankilasta käsin) hanki ylimääräistä rahaa 13.000e korvauksia varten, lisääntyy tuomio yhdeksällä kuukaudella. Kukahan tuollaisia rahoja pystyy hankkimaan vankilasta käsin rehellisesti, jos ei ole varallisuutta?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto