AfterDawn: IT-alan uutiset

3D-elokuva valtion syyniin

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 22.8.2008 15:02 Kommentteja (16)

3D-elokuva valtion syyniin Valtion elokuvatarkastamo tarkastaa ensimmäistä kertaa Suomen elokuvahistoriassa 3D-elokuvan, kun seikkailuelokuva Matka maan keskipisteeseen saa ikärajamäärityksen. Elokuva on ensimmäinen 3D-elokuva, joka saa Suomessa laajemman levityksen. Se tullaan näkemään Vantaalla, Hämeenlinnassa, Joensuussa ja Kajaanissa.
Elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimon mukaan elokuva on paljon vaikutusvoimasempi kolmiuloitteisena ja tämä täytyy ottaa huomioon ikärajan määrittämisessä.

"Luulen etteivät nykylapset koe 3D:tä kuitenkaan yhtä dramaattisena, kun efekteihin on sadan vuoden ajan totuttu. Mutta ilman muuta kokemus on tavallista voimakkaampi", Paloheimo kertoi Ilta-Sanomille.

Jules Vernen romaaniin perustuva ja Brendan Fraserin tähdittämä koko perheen seikkailuelokuva saa ensi-iltansa 5.9.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

122.8.2008 15:13

Noniiin, hienoa :) Toivottavasti näitä tulee lähiaikoina lisää, varmasti paljon säväyttävämpi kuin normaali leffa.

222.8.2008 15:48

Vielä ku tampereelle tulis tällänen 3D teatteri :P mut joo, kai sitä vois joku päivä lähtee hämeenlinnaan katteleen leffaa :D

322.8.2008 16:06

Sitä kyllä suureksi ihmettelen, kun tänne takapajulaan, Joensuuhun! tulee tämmöisiä. Olin ihan varma että jos niitä tulee nii sitten lähimpänä kuopioon. Mukava ratkaisu tämäkin. Toivottavasti liput ei ole tyyliin 20 e...

422.8.2008 16:13

Lainaus:
Se tullaan näkemään Vantaalla, Hämeenlinnassa, Joensuussa ja Kajaanissa.
Miksi ihmeessä ne jossain metsän perällä näytetään :o Tänne kun tulisi niin menisin heti katsomaan.

522.8.2008 16:23

Bio Rexissä on valmiudet 3D esiyksille, ja täällä jumalan selän takana Kajaanissa sattuu olemaan sellainen. :P

622.8.2008 16:48

Ai ai, kyllä olisi herkkua päästä vilkaisemaan.

722.8.2008 17:09

Mitens tuo homma käytännössä toimii... 3d-lasit päähän vai?

822.8.2008 17:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Mitens tuo homma käytännössä toimii... 3d-lasit päähän vai?
Kyllä. Ilmeiseti ja ainakin toivottavasti tällä kertaa käytetään punaisen ja vihreän linssin sijaan polaroivia kakkuloita.

922.8.2008 18:02

Onko noi imax teattereita vai jotain muuta? parempia/huonompia? Lasithan nuo vaativat ja 20min imax (juonetonta)elokuvaa katsellessa tuli mieleen, että mitenköhän jaksaisi pitää niitä laseja täyspitkän elokuvan ajan. Halvat rimpulat ei mitenkään päähän sopivat olleet ja alkoi painaa ja puristaa aika äkkiä.

1022.8.2008 18:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti molli:
Ai ai, kyllä olisi herkkua päästä vilkaisemaan.
Tuumasta toimeen ;)

1122.8.2008 23:43

Perustuvat vissiin polarisoiviin laseihin. Katselin yhden 3D-videojutun laseilla ja näytti hyvältä. Halvoissa laseissa on kuitenkin vikoja, esim. polarisaatiot eivät ole tarkalleen pysty- ja vaakasuorassa, jolloin syvyysefekti heikkenee. Samoin käy jos lasit ovat vinossa. Monissa 3D-jutuissa syvyysefektiä käytetään liian voimakkaana, kuva hyppii silmille. Sopivista aiheista, esim. maisemat ja eläimet, tehdyt 3D-elokuvat ja videot ovat oikein esitettyinä paljon parempia kuin tavalliset. Ero on samaa luokkaa kuin siirtyminen musta-valkoisesta väreihin.

1223.8.2008 1:35

Mahtavaa! 3d-leffaa ei voi verrata oikein mihinkään, ainakaan varsinaisesti 3d:lle tehtyä. Se on paljon suurempi harppaus kuin vaikka värikuva tms. Kävin rapakon takana muutaman kerran 3d leffassa ja se oli jotain aivan käsittämätöntä. Varsinkin animaatiot jäi mieleen semmoisena kokemuksena että oksat pois. Se oi ole enää eloKUVA vaan tuntuu kuin kaikki tapahtuisi aivan oikeasti juuri silmien edessä, tai ei oikeastaan edessä, vaan kaikkialla ympärillä. Räjähdyksissä ihan oikeasti tulee kiven lohkareet ja sirpaleet päälle ja itse ainakin vaistomaisesti väistin joka kerta.

Mutta sitä en ymmärrä miten sama leffa voidaan tehdä sekä 3d että ei, sillä 3d vaatii aivan toisenlaisia efektejä ja kamera-ajoja jotta siitä saadaan jotain irti. Pelkkä elokuva muutettuna 3d muotoon ei juuri muuta kokemusta.

1323.8.2008 3:31

FlankerF: miten sama leffa voidaan tehdä sekä 3d että ei

Käsittääkseni 3D-elokuvan tavallisessa versiossa näytetään yksinkertaisesti vain toisen silmän näkemä kuva. Tietenkin kaikki syvyysefektit häviävät ja jotkut kohdat näyttävät omituisilta.

Kauan sitten jotkut televisiokanavat kokeilivat värikoodaukseen perustuvia 3D-ohjelmia, mutta niiden laatu on parhaimmillaankin heikko, koska osa väreistä näkyy vain toiselle silmälle. Tavallisella televisiolla tai tietokonenäytöllä 3D:n saa aikaan vain joko värien tai suljinlasien (LCD-lasit) avulla. LCD-lasit himmentävät kuvaa ja vaativat liitäntäjohdon näyttölaitteeseen.

3D kuvaus on aika ovelaa hommaa, koska kahden samanlaisen kameran lisäksi tarvitaan kuvaaja, joka osaa kohdistaa kamerat toisiinsa nähden oikein, ikäänkuin ihmisen silmät kauas tai lähelle katsottaessa. Samanlainen korjaus täytyy tehdä keinotekoiseen 3D-kuvaankin. Tämä korjaus täytyy löytää kokeilemalla, koska ihminen voi säätää silmien asentoa toisiinsa nähden, mutta 3D-elokuvassa tämä on kiinteä kompromissi.

1424.8.2008 0:23

Juu, täällä kainuun korvessa sitten pyörii joku u2 3d- elokuva törkeällä 13 euron hinnalla. Taidan itse ainakin pysyä ihan tässä 2deessä.

158.11.2008 23:30

Lainaus:
Lainaus:
Se tullaan näkemään Vantaalla, Hämeenlinnassa, Joensuussa ja Kajaanissa.
Miksi ihmeessä ne jossain metsän perällä näytetään :o Tänne kun tulisi niin menisin heti katsomaan.

kehäkolmosen takana ei ole elämää, näinkö se mielestäsi on? Kerrankin jotain uutta tulee ensimmäisenä jonnekin muualle kuin sinne hienoon ja AH! niin täydelliseen Helsinkiin...

169.11.2008 0:48

Mutta sitä en ymmärrä miten sama leffa voidaan tehdä sekä 3d että ei, sillä 3d vaatii aivan toisenlaisia efektejä ja kamera-ajoja jotta siitä saadaan jotain irti.

Olen katsellut ensimmäisen polven 3D-elokuvia 1950-luvulta 2D-muodossa. Tietysti ne näyttävät hiukan omituisilta. Osittain syynä on sen ajan kameroiden hankala käsittely, osin 3D efektien ylikorostus. Ihan kuin olisi kuvattu väärä polttovälisellä objektiivilla liian läheltä.

Löysin aiemmin mainitsemani 3D lehden yhteystiedot: 3D World, Future Publishing, UK, www.3dworldmag.com . Tilausosoite on www.myfavouritemagazines.co.uk/tdw/p039 . Lehtiä on muitakin, mutta tässä on mainosten seassa kohtuullinen määrä hyviä artikkeleja. Lehti on suunnattu 3D animaatioiden ja pelien tekijöille. Joidenkin numeroden mukana on tullut isoja ohjelmiakin, esim. Cheetah3D, Bryce ja 3DS Max training CD, valitettavasti vain Macille.

Sama kustantaja julkaisee muitakin hyviä lehtiä, jonka takia he näyttävät saavan ilmaisjakeluun asiallisia ohjelmia. En seuraa 3D World lehteä säännöllisesti, olen saanut vain näytenumeroita muun lehden kautta. Menossa näyttää olevan lähelle sadas numero. Elokuvien ja animaatioiden lisäksi 3D-juttuja käytetään ja tarvitaan monimutkaisten tietojen havainnollistamisessa ja monimutkaisten laitteiden suunnittelussa. Oppiaineena aihetta voi opiskella Suomessa hyvin teoreettisesti ainakin fotogrammetrian nimellä koneensuunnittelu- ja arkkitehtioppilaitoksissa. Varmaan myös taidepuolella.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto