AfterDawn: IT-alan uutiset

Uudet näytöt säästävät omistajansa kukkaroa

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 14.8.2008 11:24 Kommentteja (15)

Uudet näytöt säästävät omistajansa kukkaroa Fujitsu Siemens Computers kertoi jo muutama kuukausi sitten tuovansa markkinoille lepotilassa nolla wattia tehoa kuluttavia näyttöjä. Normaalisti tehoa kuluu lepotilassa yhdestä kuuteen wattia. Säästö onkin siis varsin merkittävä pidemmällä ajanjaksolla tarkasteltaessa.
Ulos on tulossa aluksi kaksi mallia, 20-tuumainen P20W-5 ECO ja 22-tuumainen P22W-5 ECO. Molemmat näytöt kuuluvat Fujitsun Scenicview Premium Line ECO -tuoteperheeseen. Myöhemmin ensi kuussa ovat luvassa 24- ja 26-tuumaiset näytöt. Asiasta kertoo TechConnect Magazine.

Fujitsu arvioi näytön säästävän kahdeksan tunnin päivittäisellä käytöllä (16 tuntia lepotilassa) omistajansa varoja vuosittain noin 7,5 euroa tavalliseen näyttöön verrattuna.

Sähkölaskun pienenemisen mahdollistavat Fujitsun uudet virransäästöteknologiat. Näytön ja virtalähteen toimintaa säätelevän tekniikan ansiosta valmiustilassa näyttö kytkeytyy kokonaan irti virtalähteestä, jolloin päästään nollakulutukseen. Näytöistä löytyy myös DisplayView AutoBrightness -ominaisuus, joka säätelee automaattisesti näytön kirkkautta.

Molemmissa nyt saataville tulevissa näytöissä käytetään 1680 x 1050 -resoluutioon kykeneviä paneeleita. Vasteajan kerrotaan olevan viisi millisekuntia. Myös HDMI-liitin löytyy.

Euroopan lisäksi näytöt saapuvat kauppojen hyllyille näin alkuvaiheessa ainakin Lähi-Idässä ja Afrikassa. Pienemmän näytön ohjevähittäishinnan kerrotaan olevan 419 euroa.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

114.8.2008 12:10

Ostin Mirai lcd tv:n, jossa näkyy olevan (ja mittari näyttää myös)
alle 1w stand by (0,9w) Joten vaikka eri asia kuin pc-monitori, niin ei kovin suurta ole tuo kulutus.

214.8.2008 13:12
Delarent
Inactive

Säästän huimat 7.5e jos vaihdan tuollaiseen eco monitoriin.
Eli siis perus 24" tulee n. 100e ero.
Eli siis jos omistan näytön 13 vuotta ja rapiat , niin olen saanut säästettyä tuon 100e erotuksen sähkökuluissa.

Jippii =)

314.8.2008 13:37

Mutta ajattelehan miten hyvän mielen saat kun säästät energiaa ja sitä kautta ilmastoa ;). Samaan aikaan tietysti joku pilalle hemmoteltu jenkkiteini hurauttaa isiltä saadun Hummerin käyntiin ja sekin ilo meni sitten siinä...

414.8.2008 14:55

Tai ostaa ihan minkä vaan näytön ja siihen väliin katkaisijalla olevan pistorasiahässäkän.

Tuon näytön hinnassa kyllä otetaan se mitä sähkössä säästää.. :|

514.8.2008 15:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Delarent:
Säästän huimat 7.5e jos vaihdan tuollaiseen eco monitoriin.
Eli siis perus 24" tulee n. 100e ero.
Eli siis jos omistan näytön 13 vuotta ja rapiat , niin olen saanut säästettyä tuon 100e erotuksen sähkökuluissa.

Jippii =)
Nuo ilmoitetut ajat on varmaankin annettu työ aikojen mukaan. Laskeppas säästö, kun näyttöjä on 500kpl, tekee 3750€/vuosi. Ei sekään vielä ihmeellinen säästö, mutta ilmaista rahaa sekin jos nuo ovat normi hintaisia littuja.

614.8.2008 15:33
SotaOrava
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Delarent:
Säästän huimat 7.5e jos vaihdan tuollaiseen eco monitoriin.
Eli siis perus 24" tulee n. 100e ero.
Eli siis jos omistan näytön 13 vuotta ja rapiat , niin olen saanut säästettyä tuon 100e erotuksen sähkökuluissa.

Jippii =)
Nuo ilmoitetut ajat on varmaankin annettu työ aikojen mukaan. Laskeppas säästö, kun näyttöjä on 500kpl, tekee 3750€/vuosi. Ei sekään vielä ihmeellinen säästö, mutta ilmaista rahaa sekin jos nuo ovat normi hintaisia littuja.
Jeah ja maksat näytöistä 50000€ extraa \o/

714.8.2008 16:27

Itseä mietityttää nykyinen ekorumba siinä mielessä, että moniko on hiilidioksidin vähentämisen lisäksi miettinyt että minkä verran näyttö tuo säästöjä CO2-päästöissä verrattuna esimerkiksi typpitrifluoridiin (NF_3), jota käytetään varsin paljon näyttöjen valmistuksessa.

Typpitrifluoridi on hiilidioksidin tapaan kasvihuonekaasu, paitsi että se on täysin synteettisesti valmistettu ja että se on moninkertaisesti potentimpi kuin hiilidioksidi - tietolähteet sanovat että olisi 17200 kertaa hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu. Vaikkei kyseistä kaasua niinkään paljon (vielä) valmisteta, niin kehityskäyrä kertonee kuitenkin vähän minnepäin ollaan menossa. Taitaapa vielä olla että ei kuulus mokoma edes esim Kioton sopimukseen, koska kyseessä on sen verta "uusi" aine.

814.8.2008 18:18

Lapset lapset homma on kuiteskin niin että noita tai vastaavia myydään miljoonia maailmassa ja se jo näkyykin kulutuksessa.Mitään järkeä alkaa inttämään jostain 1 näytöstä ihan kuin olisitte jotain maailman keskipisteitä ;)

914.8.2008 19:26

"nolla wattia tehoa"

Alkaa nakertamaan nämä fysiikan vastaiset järjettömät lausahdukset.

Näytössä on pakko olla joku komponentti joka reagoi siihen signaaliin joka kertoo milloin näyttö pitää herättää lepotilasta ja se komponentti vaatii virtaa, muuten homma ei toimi.

Kyllä on mahdollista tiputtaa virrankulutus todella pieneksi, mutta nolliin sitä ei saa muuta kuin estämällä virran pääsy näyttöön, mutta silloin sitä ei herätetä millään virransäästösignaalilla henkiin. On osasia jotka voivat varata sähkövirtaa mutta ei sekään virta ikuisuuksia kestä; jossain vaiheessa se "herättäjäosanen" on pakko ladata, eli se lataaminen kuluttaa virtaa.

Usbihan tuo virtaa ja sillä virralla voisi pitää sitä "herätekomponenttia" virrassa. Tälläinen usb-ratkaisu on kyllä enemmänkin käsitteillä nussuttelua; periaatteessa "näyttö ei kuluta" vaan se on keskusyksikön virta joka kuluu!

mutta nämä mainospaskeet on jo aika uskomattomia.

1014.8.2008 19:33

Samaa mieltä. Kyllä sielä joku ohjain on, joka kuluttaa virtaa ja kun se jokin kuluttaa virtaa, niin se virta pitää saada verkkovirrasta ja hakkurin kauttahan se tulee, jossa hyötysuhde pienissä virroissa on mitä on.

1115.8.2008 7:27

Eikö ihmiset enää osaa käyttää jo ikivanhaa keksintöä, joka kulkee nimellä virta-nappi? Katkaisee virrat näytöstä, niin ei ole kulutusta. Ihmeellistä vouhotusta turhanpäiväisestä asiasta, johon on täysin looginen toiminto jo olemassa.

1215.8.2008 13:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pipioykky:
Eikö ihmiset enää osaa käyttää jo ikivanhaa keksintöä, joka kulkee nimellä virta-nappi? Katkaisee virrat näytöstä, niin ei ole kulutusta. Ihmeellistä vouhotusta turhanpäiväisestä asiasta, johon on täysin looginen toiminto jo olemassa.
Noissa uusissa nöytöissä ja telkkareissa ei ole varsinaisesti virtanappia, joka katkaisisi kokonaan virrat. Tai voi tietysti joissakin olla, mutta useimmiten kyseessä on vain ohjaus, jolla suljetaan suurempi lenkki.

1315.8.2008 19:55

Minun laiselleni himo-nerdille on turha tuollasta valmiustila-paskaa syöttämään ku näyttö on 12/7 päällä (ihme kyllä, mutta nukun). Ja tietokonekaan ei vie yhtään sähköä kun jalalla polkee jatkojohdon virtanapin kiinni...

1416.8.2008 23:09

Jokohan nämä olisi niitä 8-bittisellä paneelilla varustettuja?
Turhaa ongelmajätettä jos eivät tuota sisällä. En koskaan osta uutena päänäytöksi noita 6-bitin paneeleita käyttäviä näyttöjä, kutittaa kun "puolet" väreistä puuttuu.

1517.8.2008 9:43

Entä paljon kului energiaa uuden näytön kehitystyöhön? Tai paljon kuluttaa tuollaisen näytön valmistaminen verrattuna vanhoihin joissa esim. ei ole "DisplayView AutoBrightness" ominaisuutta?

Tällaiset asiat tuppaavat aina unohtumaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto