AfterDawn: IT-alan uutiset

Tältä näyttää olympialaiset teräväpiirtona - katso kuvat

Kirjoittaja Jari Ketola @ 10.8.2008 16:21 Kommentteja (28)

Tältä näyttää olympialaiset teräväpiirtona - katso kuvat Yleisradion teräväpiirtokokeilu Pekingin olympialaisista on nyt kestänyt kaksi päivää. Pienten käynnistysvaikeuksien jälkeen lähetykset ovat toimineet ilmeisen hyvin ja tarjonneet HDTV-vastaanottoon kykeneville skarppeja urheiluelämyksiä.
Antenniverkossa HD-lähetykset välitetään 720p-tarkkuudella kun taas satelliitilähetyksissä, kaapeliverkossa ja Saunalahden SaunaVisio IPTV-lähetyksissä kuvantarkkuus on 1080i. Molemmat lähetystarkkuudet ovat perinteiseen 576i-tarkkuuteen nähden ylivertaisia. Toivottavasti kokeilun myötä Suomessa innostutaan siirtymään jatkuviin HD-lähetyksiin nopeutetulla aikataululla.
Tähän saakka kanavapomot ovat suhtautuneet hyvin nihkeästi HD-lähetyksiin. Esimerkiksi Ylen pääjohtaja Mikael Junger lupasi alkuvuodesta Taloussanomien haastattelussa, etteivät pääkanavat muutu teräväpiirtoisiksi ennen vuotta 2016. Myös MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara kommentoi Taloussanomille samaan äänensävyyn. "Johan Suomenmaahan syntyisi kapina, jos dibiboksit pitäisi taas vaihtaa jonkin teräväpiirron takia," Karhuvaara totesi. Pikeminkin uskoisin kapinan seuraavan siitä, ettei teräväpiirtotelevisioista saisi merkittävää hyötyä kuin vasta vuosien kuluttua.

Alla muutama vertailukuva tavallisen (SD) digilähetyksen ja teräväpiirtoisen (HD) lähetyksen välillä. Teräväpiirtokuvat on kaapattu Saunalahden SaunaVision IPTV-lähetyksestä (anamorfinen, lomitettu 1440x1080 resoluution kuva, h264-pakkaus). Myös tavalliset digilähetykset on kaapattu IPTV-lähetyksestä (anamorfinen 576i lähetys, MPEG2-pakkaus).

Vasemmanpuoleinen kuva on SD-lähetyksestä. Klikkaa kuvaa nähdäksesi 1:1 suurennoksen. SD-kuva on skaalattu samaan kokoon HD-kuvan kanssa vertailun helpottamiseksi


Kuva 1. Ammunnan tulosluetteloa


Kuva2. Ammunnan "rinnakkaiskuvaa"

Kiitokset Saunalahdelle SaunaVisio-testilaitteen toimittamisesta!

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

28 kommenttia

110.8.2008 17:07

Aika suuri ero on kyllä. Mites kun en ole ihan perillä näistä teräväpiirto asioista, onko 1080i parempi kuin 720p?

210.8.2008 17:19
hentriz
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ckh:
...onko 1080i parempi kuin 720p?

Itsekään en ole perillä, enkä ole satavarma, mutta ainakin tarkkuudelta 1080i pitäisi olla parempi. Mutten entäs se lommitus, miten se vaikuttaa vaikka reso on eri, siitä en osaa sanoa. Viisampi auttakoot meitä :-)
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ckh:
Aika suuri ero on kyllä.

Kieltämättä ero on todellakin ja selvästi silmin nähtävissä, miksei koko digihässäkkö tuonut heti 720p-resoa antenni&kaapeliverkkoon.

310.8.2008 17:23

En minä ihan noin suurta eroa ajatellut, joten auts, katotaanpa saisiko tännekin HD -telkan jonakin vuonna (vaikka ero ei aivan yhtä suuri n. 2,5m päästä). Ja 1080i:n ja 720p:n erot voit lukea noista viestisi linkeistä :D.

410.8.2008 17:29

On tullut nyt seurattua noita YLE-HD lähetyksiä niin paluu normii alkaa KETUTTAA.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.8.2008 @ 17:30

510.8.2008 17:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Whasssup:
Ja 1080i:n ja 720p:n erot voit lukea noista viestisi linkeistä :D.
Juu erot kyllä tidetään, mutta olisi mukava tietää kumpi noista on sitten käytännössä tarkemman näköistä.

610.8.2008 17:49

Kyllähän tuon progressiivisen kuvan edut etenkin urheilua katsottaessa ovat kiistattomat.

710.8.2008 18:31

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Whasssup:
Ja 1080i:n ja 720p:n erot voit lukea noista viestisi linkeistä :D.
Juu erot kyllä tidetään, mutta olisi mukava tietää kumpi noista on sitten käytännössä tarkemman näköistä.
1080:n ja 720:n eron näkee ehkä sitten kun on se reilusti yli 50" ruutu.
Noilla normi 32-42 tuumaisilla ei ole käytännössä mitään eroa kuvanlaadussa vaikka olisi kuinka hifisilmä.. Jos joku huomaa kuvanlaadussa pienemmällä ruudulla eroa niin valehtelee. Tai sitten katselee telkkaria 10 sentin päästä, mutta silloinhan ei koko kuvaa nää.. ;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.8.2008 @ 18:33

810.8.2008 18:42

Aika rankan eron nuo kuvat antavat noista,

mutta eipä paljoa hetkauta omalla 38" kuvaputkella =)

910.8.2008 21:53

No sul on sitte muute pikkuse iso TV^ : D en kans tiiä tosta lomituksesta i ja p mut p on parempi ku i : D

1010.8.2008 21:54

Heh, itsekin vertailun vuoksi tullut hypittyä välillä YLE HD:n ja TV2:n välillä, screenshotteja on tullut ja kerättyä.
Uinti erityisesti on HD:nä ihan järkyttävän hyvännäköistä, SD:nä taas ihan järkyttävää kuraa. HD:nä pirun nättiä, kun välillä näyttävät niitä hidastuskuvia edestäpäin, kun uimari hyökkää sieltä pinnan alta ja nostaa vesipatsaan ja pisarat ilmaan.

1110.8.2008 22:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OneMember:
Aika rankan eron nuo kuvat antavat noista,

mutta eipä paljoa hetkauta omalla 38" kuvaputkella =)
Kuvakoon puolesta HD-tasoisesta kuvasta olisi toki jo iloa. Kuvaputki-TV:t toistavat toisaalta SD-lähetykset huomattavasti armollisemmin kuin esim. LCD-televisiot. Onhan nykyiset digilähetykset käytännössä suunniteltu juurikin kuvaputkitelevisioille.

Ainakin 40-42" kuvakoossa ero 1080p:n ja 720p:n välillä on usein vaikea havaita (nimenomaan siis progressiivisessa kuvassa). Siksipä TV-katselussa 720p on jo varsin riittävä tarkkuus useissa olosuhteissa. 1080i-signaalissa kuvan prosessointi, eli lomituksen poisto, nousee avainasemaan. Omalta osaltani voin sanoa että 1080i50 (eli lomitettu 1920x1080 -resoluution kuva 50Hz kuvataajudella) toimii loistavasti. Nopeatempoisissakaan lajeissa (esim. koripallo) ei ole havaittavissa liike-epäterävyyttä tai deinterlace-häiriöitä. Kuva on myös aavistuksen verran terävämpää kuin 720p-tarkkuuteen skaalattu kuva.

Profiilisivullani on pari 1:1 kuvaruutukaappausta Ylen lähetyksestä. Lisää materiaalia ja raportointia seuraa kisojen aikana.

1210.8.2008 22:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Heh, itsekin vertailun vuoksi tullut hypittyä välillä YLE HD:n ja TV2:n välillä, screenshotteja on tullut ja kerättyä.
Uinti erityisesti on HD:nä ihan järkyttävän hyvännäköistä, SD:nä taas ihan järkyttävää kuraa. HD:nä pirun nättiä, kun välillä näyttävät niitä hidastuskuvia edestäpäin, kun uimari hyökkää sieltä pinnan alta ja nostaa vesipatsaan ja pisarat ilmaan.
Samoja havaintoja olen tehnyt. HD:n kuvan paremmuus ei toki ole yksin paremman tarkkuuden ansiota, vaan suuri merkitys on myös käytettävällä pakkauskoodekilla. H.264 (aka AVC aka MPEG-4 part 10) on järkyttävän paljon tehokkaampi koodekki kuin esim. DVB-lähetyksissä käytettävä MPEG-2 (vastaava kuvanlaatu n. puolella MPEG-2:n vaatimasta bitratesta).

1310.8.2008 22:31

Voikun digiaika olisi edes 720p kuvaa kaikilta kanavilta...

1410.8.2008 22:34
AfterDawn Addict

Eilen tuli Veikon koneessa katseltua Ylen HD kanavaa hetken aikaa... Oli kyllä todella mainio kuva ;)1510.8.2008 23:28

Olen siinä onnekkaassa asemassa että mulla näkyy toi ylen HD lähetys.

Täytyy sanoa että ero on iso, mutta HD-kuvan hyödyt ei pääse parhaimmilleen koska fudismatsit tuppaavat tulevan fst-, ja UTV-kanavilta. Esimerkiksi juuri fudiksessa siitä olisi enemmän iloa kuin jossain purjehduksessa. Urhelukanavan kuvanlaadulla ei oikein halua katsoa mitään :/

1611.8.2008 00:07

Lainaus:
Tähän saakka kanavapomot ovat suhtautuneet hyvin nihkeästi HD-lähetyksiin. Esimerkiksi Ylen pääjohtaja Mikael Junger lupasi alkuvuodesta Taloussanomien haastattelussa, etteivät pääkanavat muutu teräväpiirtoisiksi ennen vuotta 2016.
No huhhuh. Tuolloin on varmaan jo teeveitä mitkä muuttaa itse kuvan vaikka suoraan mustavalkoiselta 1800- luvun kuvalta full hd:ksi. Että kyllä sitä saa odottaa taas vaihteeksi.

1711.8.2008 11:54

Kyllä tuo vanha kuva on vain karmea. Kyllä YLE:n on siirryttävä HD:hen niin pian kuin mahdollista. Mutta suuri kysymys on, että onko mahdollista katsella HD-kanavia myös näillä nykyisillä bokseilla, mutta samalla paskalla kuvalla siis. Eli, että ei kai kaikkien taas tarvitse boksejaan vaihtaa sitten kun HD:hen siirrytään. Ei se itseäni haittaa, mutta ei ihmiset rupea taas ostamaan uusia digibokseja, vaikka HD olisi viidenkin vuoden päässä.

1811.8.2008 12:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Elucca:
Mutta suuri kysymys on, että onko mahdollista katsella HD-kanavia myös näillä nykyisillä bokseilla, mutta samalla paskalla kuvalla siis. Eli, että ei kai kaikkien taas tarvitse boksejaan vaihtaa sitten kun HD:hen siirrytään. Ei se itseäni haittaa, mutta ei ihmiset rupea taas ostamaan uusia digibokseja, vaikka HD olisi viidenkin vuoden päässä.
Tuo ei valitettavasti ole mahdollista, vaan boksien vaihtorumba on edessä, jos teräväpiirtoa halutaan katsella. Siksi HD-kanavat tulevatkin olemaan vuosikaudet rinnakkain SD-lähetysten kanssa, ja jälleen tuhlataan kallisarvoista lähetyskapasiteettia kahteen identtiseen lähetykseen.

Digitalisoinnissa Suomi halusi olla kärkijoukossa, mutta nyt on mennyt pupu pöksyyn ja halutaan jarrutella. Ehkei kansaa olisi pitänyt ärsyttää hätiköidyllä, huonosti toteutetulla siirtymällä, vaan odottaa rauhassa HD-standardien valmistumista ja siirtyä suoraan todelliseen seuraavan sukupolven tekniikkaan.

Onneksi HD-tuki tulee laitteisiin pikkuhiljaa, joten vastaanotinten määrä tulee pikkuhiljaa kasvamaan kuin itsestään, kun kuluttajat uusivat laitteistoaan.

1911.8.2008 14:06

Lautas-antennia kehiin vain. Paha vaan sanoa ettei ole telkkaria kun on antenni nurkalla.

2012.8.2008 11:29

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:21

2112.8.2008 12:05

Itse en kyllä tajua tätä valitusta, ja kaikkein vähiten jossain afterdawnissa. Mitä väliä sillä on jos digibokseja joutuu uusimaan, itse ainakin uusin niitä joka tapauksessa. Vai onko täällä monellakin vielä menossa ihka ensimmäinen digiboksi? Kyse ei kuitenkaan ole yleensä kovin monenkaan kympin sijoituksesta(ja joku on todellakin niin urpo että hankkii monen sadan euron tallentavan digiboksin eikä tietokonetta dvb-kortilla.. no.. ketä siinä nyt sitten voi syytellä?)

2212.8.2008 15:30

canalin asiakkaat saavat lisäksi nauttia eurosportHD kanavasta ;)

2312.8.2008 22:52

En kyllä havainnut noin suurta eroa. Kuinka heikolla signaalilla toi perus digikuva on oikein otettu? Itse en huomaa digilähetyksessä noin suurta eroa.

2413.8.2008 01:05

Paina vain rohkeasti pausea ja tunge naamasi ruutuun kiinni.
Kyllä se on juuri tuollaista kuraa, ellet dekoodaa ja upskeilaa esim. ffdshowlla, jolloin päästään hiukan parempaan tulokseen.

2514.8.2008 00:01

No kuka kattoo nokka kiinni ruudussa tv:tä? Kysympä vain. En minä ainakaan jaksaisi pidemmässä käytössä kiinnittää huomiota noiden eroon.

2614.8.2008 23:43

Saunavision kautta en saanut Ylen HD-lähetyksiä pelaamaan, tosin lomani vuoksi testaus jäi suppeaksi. Elgaton digiboxin kautta ylen HD-lähetykset näkyivät hyvin.

2716.8.2008 15:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ketola:
Digitalisoinnissa Suomi halusi olla kärkijoukossa, mutta nyt on mennyt pupu pöksyyn ja halutaan jarrutella. Ehkei kansaa olisi pitänyt ärsyttää hätiköidyllä, huonosti toteutetulla siirtymällä, vaan odottaa rauhassa HD-standardien valmistumista ja siirtyä suoraan todelliseen seuraavan sukupolven tekniikkaan.
Kun katselee siirtymätaulukkoa analogisesta digitaaliseen tekniikkaan
( http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_terrestrial_television )
alkaa vahvasti vaikuttaa siltä, että Suomi ehtii aloittaa HDTV-lähetykset (DVB-T2 ?) ennen kuin useimmissa maissa loppuvat analogilähetykset. Tästä kai nousee sitten kauhea poru, että "olisi pitänyt heti siirtyä XXXHD-TV -tekniikkaan" ...

2822.8.2008 19:21
Masse14
Inactive

Huh! Onhan tuo teräväpiirto paljon tarkempi kuin normaali :P

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto