AfterDawn: IT-alan uutiset

Ubisoft haastoi Assassin's Creed -peliä monistaneen firman oikeuteen nettivuodosta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.8.2008 16:37 Kommentteja (15)

Ubisoft haastoi Assassin's Creed -peliä monistaneen firman oikeuteen nettivuodosta Assassin's Creed -pelin PC-versio näki virallisesti päivänvalon tämän vuoden huhtikuussa, mutta pelin luvattomat kopiot levisivät verkkoon jo helmikuussa. Pelin julkaissut Ubisoft on nyt selvittänyt, mistä luvaton pelikopio levisi eteenpäin ja yrityksen mukaan pelin luvaton kopio karkasi nettiin mm. pelejä monistavan Optical Experts Manufacturing -yrityksen (OEM) tiloista.
Tämän seurauksena Ubisoft on haastanut OEM:n oikeuteen Yhdysvalloissa vaatien OEM:ltä vähintään kymmenen miljoonan dollarin korvauksia. OEM on Ubisoftin mukaan syyllistynyt tekijänoikeusrikokseen, törkeään huolimattomuuteen ja OEM on myös rikkonut yritysten välistä sopimusta.

Tapaus sai alkunsa helmikuussa, jolloin OEM sai Ubisoftilta haltuunsa Assassin's Creed -pelin sen monista varten. Eräs OEM:n työntekijä vei kuitenkin pelin kotiinsa ja levitti sitä sitten internetin avulla luvatta eteenpäin. Ubisoftin mukaan tätä luvatonta kopiota on ladattu internetin kautta yhteensä yli 700 000 kertaa. Pelin PC-versio ei vastaavasti menestynyt kovin hyvin Yhdysvalloissa, jossa sitä oli ostettu kesäkuun loppuun mennessä vain noin 40 000 kappaletta. Pelin konsoliversiot myivät sen sijaan viime vuonna tapahtuneen julkaisunsa yhteydessä miljoonia kopioita.

Netissä luvatta levinnyt kopio aiheutti taloudellisten tappioiden lisäksi ongelmia Ubisoftin maineelle, sillä Ubisoft oli laittanut tarkoituksella esijulkaisuversioon "ominaisuuden", joka kaataa pelin tietyssä kohdassa. Tällä tavalla yritettiin estää luvattomien kopioiden toiminta, mutta osa pelisivuista tekikin arvostelunsa luvattoman kopion pohjalta, jonka takia arvostelurintamalla esiintyneet kommentit peliä vaivaavasta ongelmasta aiheuttivat huonompia arvosanoja ja aiheuttivat sekaannusta kuluttajien keskuudessa.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

18.8.2008 17:20

Jaa tuon takia Assassin's Creedin sai niin nopeasti ;)

28.8.2008 17:26

Eikä huono myynti liity mitenkään siihen, että peli oli loppujen lopuksi melko kehno esitys, erityisesti sisällöltään...

38.8.2008 18:54

Niin ja PC pelaajilla ei varmasti ole mitään syytä ostaa noin kehnoa peliä, kun tarjonta on niin hyvää muutenkin. Konsoleilla taas asiat ovat varmaan toisin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.8.2008 @ 18:56

48.8.2008 19:41

Väitättekö muka, ettei pelin ilmaiseksi saaminen verkosta vaikuta pelin myyntiin mitenkään ?

58.8.2008 19:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lexaur:
Väitättekö muka, ettei pelin ilmaiseksi saaminen verkosta vaikuta pelin myyntiin mitenkään ?

vaikuttaahan se...
mut peli on paska, sen takia ei myy.
ja nyt ubisoft syyttää tätä kopiointifirmaa.

68.8.2008 19:59

Lainaus:
Netissä luvatta levinnyt kopio aiheutti taloudellisten tappioiden lisäksi ongelmia Ubisoftin maineelle, sillä Ubisoft oli laittanut tarkoituksella esijulkaisuversioon "ominaisuuden", joka kaataa pelin tietyssä kohdassa. Tällä tavalla yritettiin estää luvattomien kopioiden toiminta, mutta osa pelisivuista tekikin arvostelunsa luvattoman kopion pohjalta, jonka takia arvostelurintamalla esiintyneet kommentit peliä vaivaavasta ongelmasta aiheuttivat huonompia arvosanoja ja aiheuttivat sekaannusta kuluttajien keskuudessa.

Jo monistuksessa ja softassa _tahallisia_ bugeja en usko sekunttiakaan.

78.8.2008 21:03

Lainaus:
Lainaus:
Netissä luvatta levinnyt kopio aiheutti taloudellisten tappioiden lisäksi ongelmia Ubisoftin maineelle, sillä Ubisoft oli laittanut tarkoituksella esijulkaisuversioon "ominaisuuden", joka kaataa pelin tietyssä kohdassa. Tällä tavalla yritettiin estää luvattomien kopioiden toiminta, mutta osa pelisivuista tekikin arvostelunsa luvattoman kopion pohjalta, jonka takia arvostelurintamalla esiintyneet kommentit peliä vaivaavasta ongelmasta aiheuttivat huonompia arvosanoja ja aiheuttivat sekaannusta kuluttajien keskuudessa.

Jo monistuksessa ja softassa _tahallisia_ bugeja en usko sekunttiakaan.

Ei se ole bugi, jos sen tarkoituksena onkin kaataa ohjelma. Se on ominaisuus. Muistan eräästä FAQista lukeneeni jotain tälläistä:
Q: Why software crashes when time limit in trial version exceeds?
A: Our intentions was to close the software, but it fails. Call it feature, not a bug.

88.8.2008 21:58

No huhhuh. Voi se joskus olla vaikeeta :o

98.8.2008 21:58

Kyllähän asiakas auton ostaa koeajettuaan, vaikka bensansyöttö kolmen vartin päästä katkeaakin ja joutuu lopun matkan kävelemään takaisin autokauppaan.

109.8.2008 4:40
Kellopeli
Inactive

En oikeen itsekkään pidä tuosta käytännöstä, että pelit levitetään tällä tavoin p2p verkkoihin nopeammin, kuin peli ilmestyy kauppojen hyllyihin. Pelitalot menettää potentiaaliset pelin ostajat sekä rahat, joilla tehdään tulevat pelit (julkaisupäivää seuraavat päivät on myynnin kannalta tärkeimmät pelitaloille) ja mitä pelin lataaja saa? Pelin lataaja saa pelin odottamaansa aiemmin, mutta kuinka paljon se tätä lataaja kiinnostaa? Sillä ei ole juurikaan merkitystä warettajalle, että ilmestyykö peli p2p verkkoihin ennen julkaisupäivää vai kuukauden sen jälkeen. Se lataa sen joka tapauksessa ja on yhtä iloinen molemmissa tapauksissa.

Eli lyhyesti sanottuna tämä käytäntö on huono mollemille, pelin kehittäjille ja warettajille.

119.8.2008 9:50

Lainaus:
A: Our intentions was to close the software, but it fails. Call it feature, not a bug.

Jos tämä vastaus on Ubisoftilta aihetta koskien, niin sehän todetaan jo tuossa lauseessa, että kyseessä on ohjelmavika eli bugi.

Wikistä
Lainaus:
software bugs are referred to jokingly as undocumented features. ("It's not a bug; it's an undocumented feature!") This usage has its origin in some of Microsoft's responses to bug reports for it original "Word for Windows" product. (James Gleick, What Just Happened, ch.1).
Fraasi "se ei ole vika, vaan ominaisuus" on myyntimiesten/koodaajien käyttämä tekosyy huonolle koodille. Huolimattakin siitä, että lopputulos olisi ollut tässä tapauksessa sama. Eli edelleen olen sitä mieltä, että ubilla eivät jättäneet tahallisesti bugia ohjelmaan. Ovat jälkeenpäin ajatelleet, että kun softa ei myynyt, niin bugista voidaan kehitellä helposti tällainen "maineen menetys"-syyte.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.8.2008 @ 09:58

129.8.2008 12:46

Kyllä warettaminen vaikuttaa niin peliteollisuuteen, elokuviin kuin ohjelmien tekoonkin. Siis olet oikeasti _idiootti_ jos väität toisin!!

Siksi omasta mielestäni sitä sopisi vähentää/rajoittaa jotta saamme nauttia hyvistä tuotannoista jatkossakin.

Lataa pelisi, leffasi taikka ohjelmasi ilmaiseksi, mutta jos pidät siitä - osta se!! Näin minä ole aina tehnyt!

139.8.2008 16:55

ihan sama ostan tämän pelin kuitenkin mutta hinnat ovat sitä luokkaa taas että joudun odottamaan jokatapauksessa.

149.8.2008 19:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Fidelaar:
Kyllähän asiakas auton ostaa koeajettuaan, vaikka bensansyöttö kolmen vartin päästä katkeaakin ja joutuu lopun matkan kävelemään takaisin autokauppaan.

Kyllä minäkinkin itkisin jos varastetusta autosta katkeasi bensaletku.

1511.8.2008 8:56

höhö. Sepot mittelee. Oatakaa vaan sikanne säkissä ja kutsukaa minua idiootiksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto