AfterDawn: IT-alan uutiset

download.fi suomettui

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 31.7.2008 17:59 Kommentteja (9)

download.fi suomettui AfterDawnin sisarsivusto, download.fi, on noussut parissa vuodessa varsin isoksi tekijäksi ilmaisohjelmien jakelussa kotimaassamme. Suosion on huomannut erilaisten tilastokäppyröiden ohella myös jatkuvasti kasvavasta palautevuoresta, jota käymme läpi päivittäin.
Yksi yleisimpiä toiveita on ollut tieto siitä, onko jokin tietty sivuilta löytyvä ohjelma saatavilla myös suomeksi. Olemme kesän mittaan tehneet taustalla tähän liittyviä teknisiä muutoksia ja vihdoin tänään saimme viimeiset palaset paikoilleen tekniikan suhteen. Eli nyt download.fi:n ohjelmalistauksissa näkyy ohjelman nimen vieressä pienen pieni Suomen lippu, jos kyseinen latausversio sisältää itsessään suomenkielisen version. Tarkennettu hakutoiminto tarjoaa myös mahdollisuuden rajata haut pelkästään suomenkielisiin ohjelmiin.

Jotkut ohjelmat jaellaan erillisinä kieliversioina -- kuten vaikkapa Firefox -- ja näissä tapauksissa lisäämme suomenkielisen version omana ohjelmanaan palveluun.

Suurin ongelma on tällä hetkellä jäljellä olevan työn määrä -- download.fi:ssä on lähes 2 000 ohjelmaa ja emme voi mitenkään käydä jokaista yksitellen käsin ja ottaa selvää, onko kyseisen softan latauspaketissa mukana suomenkielinen versio. Mutta etenemme pikkuhiljaa, eli ohjelmaversioiden päivitysten mukana softatiimimme samalla päivittää kielitiedot ohjelmiin paikoilleen.

Lisäksi eriytimme sivustojemme latauslaskurit lähes kymmenen vuoden pakkoavioliitostaan, eli nyt download.fi:ssä näkyvät latausluvut ovat todellakin download.fi:stä ladattujen kertojen määrää vastaavat, eivätkä sisällä esim. englanninkielisen AfterDawnin lukuja. download.fi:stä on vajaan kahden vuoden aikana (erillisiä sivustokohtaisia lukuja alettiin mittaamaan lokakuussa 2006) ladattu noin 6,4 miljoonaa ohjelmaa.

Nyt download.fi on vain mielenkiintoisen haasteen edessä -- miten jatkokehittää sivua? Eli kertokaa ideanne, mitä download.fi:lle voisi vielä tehdä vai onko sivusto "valmis"?

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

131.7.2008 18:24

Taas tekee AD historiaa... keksimällä nimittäin uuden suomenkielisen sanan :D.

231.7.2008 18:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Taas tekee AD historiaa... keksimällä nimittäin uuden suomenkielisen sanan :D.

suomettui.. itekkin kattoin että "wtf" :D

331.7.2008 18:44

ehkä vain uusi merkitys suomettumiselle

431.7.2008 18:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Taas tekee AD historiaa... keksimällä nimittäin uuden suomenkielisen sanan :D.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomettuminen

531.7.2008 19:06

Ite kans mietin vähä et "öööh? suomettui?" Mut hei, nyt toi sana on melkein neutraali ku ennen se on aina ollu negatiivinen mut AD yrittää muuttaa selkeesti tota sanaa

631.7.2008 19:08

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Taas tekee AD historiaa... keksimällä nimittäin uuden suomenkielisen sanan :D.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomettuminen


Juurikin näin. Tuttu sana uutisista varmaan valtaosalle yli kolmekymppisistä, päätin vain käyttää sitä tietoisesti väärin saaden lyhyen is ytimekkään otsikon :-) Palataanko aiheeseen, pienetkin kehitysideat tai huomiot bugeista/käytettävyysongelmista, jne oval tervetulleita.

731.7.2008 21:30
hentriz
Inactive

Nääh... Download.fi on jo nyt aika perfect... Ainakin minun mielestäni :-)

81.8.2008 2:17

Download.fi on hieno sivusto, harmi vaan että verkkokapasiteettia tuntuu olevan vähän ja fyysinen sijainti saksassa (selittänee osaltaan)..

91.8.2008 12:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti raatti:
Download.fi on hieno sivusto, harmi vaan että verkkokapasiteettia tuntuu olevan vähän ja fyysinen sijainti saksassa (selittänee osaltaan)..
Tarkoitatko nyt sivuston itsensä verkkokapasiteettia (==sivut latautuvat hitaasti) vai tiedostopalvelinten kapasiteettia (ladatut tiedostot tulevat hitaasti)?

Sivusto itsessään on samassa palvelinklusterissa kuin AfterDawnkin, joka sijaitsee Yhdysvalloissa -- servereita on siellä 4kpl jauhamassa Apachea ja BlueDragonia ja 2kpl MySQL-palvelimia. Tuo kokonaisuus on kiinni suoraan kolmessa runkoverkossa gigabitin switchillä, ilman kaistarajoituksia.

Tiedostot tulevat hajautetusti eri palvelimilta, joita on nyt 6kpl -- kolme Yhdysvalloissa, muistaakseni 20Mbps yhteydellä kukin ja kolme Hollannissa, 10Mbps yhteydellä kukin. Iltaisin (Suomen aikaa) tiedostopalvelimilta menee ulos täyden kaistan leveydeltä tavaraa (~90Mbps), joten latausnopeudet ovat toisinaan vähän kehnoja. Aamuisin ja päivisin kaistaa pitäisi olla "tarpeeksi", tosin ei koskaan 20Mbps:ää enempää latausta kohti.

Pyrimme aika ajoin lisäämään tiedostopalvelinten määrää ja kapasiteettia, mutta Suomesta tuskin tulemme palvelimia hankkimaan, johtuen hinnasta -- AfterDawnin eri versiot plus download.fi vievät yhteensä kuukausitasolla tuollaisen 10-20 teratavua kaistaa ja muutama vuosi sitten "paras tarjous" tuolle kaistamäärälle ja nopeudelle mitä Suomesta saimme pyöri viisinumeroisissa summissa kuukautta kohti :-)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.8.2008 @ 12:39

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto