AfterDawn: IT-alan uutiset

MPAA haastoi Fomdb.com- ja MovieRumor.com-sivustot oikeuteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.7.2008 09:52 Kommentteja (4)

MPAA haastoi Fomdb.com- ja MovieRumor.com-sivustot oikeuteen Elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava Motion Picture Association of America (MPAA) on haastanut kaksi internet-sivustoa oikeuteen, koska sivustot helpottavat tekijänoikeusrikosten tekemistä.
Fomdb.com- ja MovieRumor.com-sivustot ovat mahdollistaneet uutuuselokuvien luvattoman katselun internet-selaimen ja Flash-selainlaajennuksen avulla. MPAA:n lehdistötiedotteen (PDF) mukaan molemmat sivustot ovat hyötyneet taloudellisesti siitä, että kuluttajat voivat katsella sivustojen avulla luvatta uutuuselokuvia.

Tekijänoikeuksia rikkovat videotiedostot eivät sijaitse kummankaan sivuston palvelimilla, vaan muiden vastaavien indeksointi- ja hakusivustojen tuttua kaavaa noudattaen tekijänoikeuksia rikkovat tiedostot tulevat muualta käyttäjien selaimiin.

MPAA on voittanut aiemmin vastaavia oikeusjuttuja ja oikeusjuttujen kohteeksi joutuneet sivustot ovat joutuneet maksamaan miljoonien dollareiden edestä tekijänoikeuskorvauksia, joten Fomdb.com- ja MovieRumor.com-sivustojen tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta.

MPAA:n mukaan internetissä on useita vastaavia sivustoja ja MPAA:n John Malcolm sanoi lehdistötiedotteessa, että MPAA aikoo haastaa näitä sivustoja oikeuteen myös jatkossa. Yhteensä Fomdb.com- ja MovieRumor.com-sivustot houkuttelivat noin 27 000 uniikkia kävijää joka päivä, joten MPAA:n haasteiden kohteeksi kelpaavat myös hieman pienemmät sivustot.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

130.7.2008 10:30

No joo, taas tätä rahastusta. Jenkeissä kun "oikeuslaitos" on sitä mitä on, se jolla on enemmän pätäkkää, voittaa 100% varmuudela. Toivottavasti MS haastaisi tuon MPAA:n vaikka tyhmyydestä oikeuteen ja imis sen loputkin hilut:) En kyllä ole ihan varma joko tuo MPAA on rahakkaampi kuin MS noiden kaikkien kiristysten jälkeen..
Onhan se heppoa noilla rikkaimmilla videofirmoilla nakata milli MPAA:lle, joka taas poistaa kilpailun markkinoilta ja käärii pikufirmojen rahat itselleen.
Pitääpä pistää työhakemus tuonne MPAA:lle, luultavasti kuukausipalkka on suht kova siellä:)

230.7.2008 15:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mice27:
Onhan se heppoa noilla rikkaimmilla videofirmoilla nakata milli MPAA:lle, joka taas poistaa kilpailun markkinoilta ja käärii pikufirmojen rahat itselleen.
No ei Fomdb.com- ja MovieRumor.com-sivustojen toiminta ole kyllä millään tavalla hyväksyttävää. Ei ole kilpailuhengen mukaista tarjota toisten tuotteita ilmaiseksi ja hyötyä itse siintä rahallisesti. Omasta mielestä ihan asiallinen oikeusjuttu.

330.7.2008 15:39

Movierumorissa on mm. uusin x-files joka on nauhoitettu leffateatterissa. Sellanen joka jakelee tuollaista kamaa tuolla laahdulla ja tekee sillä tiliä ansaitse tulla haastetuksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.7.2008 @ 15:44

431.7.2008 4:40

Vastaavia sivustoja on netissä kymmeniätuhansia ja lisää tulee joka päivä. Suurin osa sivustoista on tosin muualla, kuin Usassa, eli MPAA oikeuteen haastamisella ei ole mitään merkitystä. Lähes kaikki Amerikkalaiset sivustot ovat oikeuteen haastamisen jälkeen siirtäneet sivustonsa muihin maihin ja toiminta on jatkunut normaalisti. Siinä mielessä ei ole mitään merkitystä vaikka MPAA oikeuteen haastaa noita sivustoja. Yksi kun saadaan alas on jo 10 tai 100 uutta pystyssä, muualla kuin Usassa. Vähän sama, kuin yrittäisi tyhjentää valtamerien vedet. Yhtä epätoivoista, kuten to-mafian toiminta aina. Nykyään lähinnä naurattaa nämä to-mafian epätoivoiset yritykset, jotka ovat aina jostain kumman syystä aina epäonnistuneet. Mieleen tulee piratebay ja allofmp3. Allofmp3 todettiin lailliseksi Venäjällä, mistä seurasi se, että tuhansia vastaavia sivustoja tuli nopeasti ja lisää tulee, joka päivä. Onhan se toki hyvä, että MPAA menettää rahaa oikeusjutuissa.

Netissä on yli miljardi sivustoa googlen mukaan, joista useat kymmenet miljoonat rikkovat tekijänoikeuksia tavalla tai toisella, joten MPAA:lla riittää töitä. +100 000 sivustoa tulee lisää joka viikko googlen mukaan. Ainoa keino millä saataisiin homma kuriin on sulkea netti. Sen sijaan, että to-mafia muuttaisi toiminta tapaansa. Se jatkaa epätoivoista taistelua koko nettiä vastaan. Useat sadat miljoonat ihmiset ympäri maailman rikkovat tekijänoikeuksia lataavat ja levittävät to-materiaalia luvatta netissä. Määrä vain kasvaa, uudet sukupolvet ovat jo tottuneet saamaan kaiken netistä ilmaiseksi. Netissä tapahtuvien to-rikosten hillitseminen ja vähentäminen on täysin mahdotonta. Lakia on kiristetty mutta se ei ole muuttanut mitään. Ei ole edes vähentänyt tai edes kyennyt hidastamaan to-rikosten kasvua netissä.

Lakia voidaan kiristää ja tuomioita koventaa, mutta se ei tule muuttamaan yhtään mitään. Siksipä to-mafia viimeisimpänä epätoivoisena keinona yrittää saada operaattorit valvomaan asiakkaitaan. Kulut valvonnasta maksaisivat luonnollisesti operaattorit ja asiakkaat. Vaikka to-mafia saisi operaattorit mukaan piraatit vain salaisivat yhteytensä ja toiminta jatkuisi täysin normaalisti. Salauksesta seuraa vain se, että sitten on täysin mahdotonta tietää seurata mitä ihmiset lataavat ja levittävät. Edes operaattorit tiedä mitä salatussa liikenteessä kulkee.

Jos tulevaisuutta pitäisi ennustaa, niin veikkaisin to-mafia yrittää lailla kieltää kryptausten ja salatun liikenteen käytön tulevaisuudessa. Mikä tulee kaatumaan koko idean täydelliseen mahdottomuuteen. Kryptauksia ja salauksia käyttävät esimerkiksi pankit ja muut yhteiskunnalle tärkeimmmät laitokset, yritykset ja yksityiset ihmiset jne. yms. To-mafia dinosauruksen tuhoa odotellessa. To-mafia on jo nyt täysin altavastaajan asemassa taistelussa nettiä ja piraatteja vastaan. Sillä ei ole mitään keinoja, eikä resursseja edes hillitä nettipiratismin valtavaa kasvua. Kun to-mafia havaitsi, ettei se pysty voittamaan se on yrittänyt hillitä nettipiratismin kasvua, mutta ei ole siihen pystynyt. Tulevaisuudessa piraatit todellakin "omistavat" netin ja tekevät mitä haluavat ja sille ei kukaan mahda yhtään mitään. Kaikkein vähiten sille mahtaa mitään tulevaisuudessa on to-mafia. Voi niitä, jotka panevat toivonsa to-mafiaan ja voi niitä, jotka tukevat tuhoutuvaa to-mafiaa.

Suomen to-mafialla on jo resurssit ja keinot vähissä. Jos olisin luovan alan työntekijä. En todellakaan olisi tyytyväinen TTVK:n ja kumppaneiden saamattomaan toimintaan. Minua kuitenkin lohduttaisi se tieto, että TTVK + kumppanit käyttävät vähäiset resurssit elokuva - ja levyteollisuuden oikeuksien puollustamiseen ja jättävät muut tyhjän päälle. Oikein mukavaa. Ehkäpä ammatin vaihto olisi paras ratkaisu luovan alan työntekijöille, kun kukaan ei pysty puolustamaan heidän pieniä oikeuksiaan?

Noin 15 suomalaista trakkeri sivustoa jatkaa toimintaansa yhä ja Suomessa on noin miljoona piraattia, jonka jopa lyhty myöntää 640 000 vähintään. http://www.antipiracy.fi/ajankohtaista/uutinen.html?id=8124

Todellinen luku on luonnollisesti lähempänä tai jopa yli miljoonan. Mitä enemmän piraatteja on sitä vaikeammaksi asiat tulevat to-mafialle. Eikö to-mafian kannattaisi, alkaa muuttamaan toiminta tapojaan, jo viimeistään nyt?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.7.2008 @ 06:05

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto