AfterDawn: IT-alan uutiset

Olympialaiset antenniverkkoon 720p -formaatissa

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 28.7.2008 15:40 Kommentteja (8)

Olympialaiset antenniverkkoon 720p -formaatissa Digitan julkaisema teräväpiirtotietopaketti osaa kertoa, että ensi viikolla alkavat Pekingin olympiakisat lähetetään pääkaupunkiseudun antennitalouksiin 720p -formaattia käyttäen. Lähetysten tarkkuus on siis 1280 x 720p, joka on yli kaksi kertaa tarkempi resoluutio kuin nykyisin käytössä oleva ns. SD-tason digilähetyskuva. Lisäksi käytetty formaatti on progressiivinen, eli lomittelematon, joka on urheiluhulluille usein HD-kuvan ehdoton edellytys. Digitan mukaan formaatin määräsi yhtiön tekemä markkinatutkimus, jossa selvitettiin 720p ja 1080i -formaattien soveltuvuutta olympialaisten lähetykseen.
Kanava YLE Peking HD löytyy Espoon lähetinaseman VHF-kanavalta 8. Teräväpiirtolähetysten vastaanottamiseksi taloudesta täytyy löytyä MPEG-4/AVC -pakkausta osaava teräväpiirtodigiboksi tai em. formaattia osaava teräväpiirtotelevisio. Antenniverkon HD-digiboksien valikoima on ainakin AfterDawnin laitevertailun mukaan suhteellisen suppea, antenniverkon HD-digibokseja ei löydy listoilta kuin seitsemän, joista kahdelle löytyy tällä hetkellä palvelusta myös hinnat.

Paras -- ja helpoin -- mahdollisuus teräväpiirtolähetysten kokeiluun antenniverkossa on niillä, joiden televisiossa on valmiina MPEG-4 -purkuun kykenevä HD-digiviritin. Näiden televisioiden joukoon kuuluvat mm. Sonyn uusimmat taulutelevisiot. Lisäksi osa PC:n digivirittimistä osaa purkaa -- joko ohjelmallisesti tai suoraan rautatasolla -- MPEG-4 -pakattua teräväpiirtolähetystä.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

128.7.2008 20:43
hentriz
Inactive

Olisihan ollut muuallekkin kiva saada näitä HD-testilähetyksiä, kuin vain pääkaupunkiseudulle. Edes ja vain tuon takia olisin hankkinut uuden boxin, mutta kun ei muualle noita näköjään saada. Tosin onhan ymmärrettävää, että testilähetykset eivät kata koko maata.
Toivottavasti hyvin menee YLEn osalta.

228.7.2008 20:54

Älä muuta sano. Ei auta edes asua Suomen mediakaupungiksi itseään tituleeraavalla Tampereella. Mikä mediacity se on kun ei edes hoodeetä näy. Lelut olisivat jo kunnossa. Ehkä joku kaveri tsadista striimaisi IP-verkkoja pitkin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.7.2008 @ 20:56

328.7.2008 23:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jhgrc:
Älä muuta sano. Ei auta edes asua Suomen mediakaupungiksi itseään tituleeraavalla Tampereella. Mikä mediacity se on kun ei edes hoodeetä näy. Lelut olisivat jo kunnossa. Ehkä joku kaveri tsadista striimaisi IP-verkkoja pitkin.
Kyseessähän on edelleenkin vain testilähetykset.. en tajuu miks ihmiset on niin käärmeissään asiasta.

429.7.2008 10:37

Lainaus:
Kyseessähän on edelleenkin vain testilähetykset.. en tajuu miks ihmiset on niin käärmeissään asiasta.

Koska mäkin haluan päästä mukaan 'testaamaan' ja katsomaan parempaa kuvaa kisoista (tai mistä tahansa) ton crappyn SD-lähetteen sijaan maksamatta turhasta (vrt. eurosport HD). Pääkaupunkiseudulla testattiin HD:tä jo lähettämällä DVB-T:llä Euroviisuja 720p resolla. Nyt kun ilmataajuuksia on vapautettu heittämällä analogiset pois, miksei samalla testata feed:n lähettämistä muualle maahan ja sieltä ilmaan? Tai kaapeliyhtiö edelleenlähetä testisignaalia DVB-C -verkkoon, kävis se mulle niinkin.

Pääkaupunkiseudulla on Nelonen HD (vaikkakin vielä skaalattua kuvaa) sekä nämä Ylen testit. Muu Suomi Elbonian-tyylistä kehitysmaata, vaikkakin TV:n käyttäjistä on ~75% (ja TV:n lupamaksajista kotitalouksien suhteessa).. USA:ssa arviolta 33% kotitalouksista on HD:n piirissä jo vuonna 2007. Suomessa turhaan viivytellään väistämätöntä, vai katsooko mielestäsi kansakunnat SD:tä vielä vuonna 3000?

HD on mun olohuoneessa ollut jo vuodesta 2004 lähtien euro1080-testilähetyksistä (nykyään HD1). Joten vähän tässä kalvaa mikä kestää tässä maassa 50-luvun TV:n päivittämisessä 2000-luvulle.. Yle mainostaa vuotta 2016!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.7.2008 @ 10:49

529.7.2008 11:23

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jhgrc:
Älä muuta sano. Ei auta edes asua Suomen mediakaupungiksi itseään tituleeraavalla Tampereella. Mikä mediacity se on kun ei edes hoodeetä näy. Lelut olisivat jo kunnossa. Ehkä joku kaveri tsadista striimaisi IP-verkkoja pitkin.
Kyseessähän on edelleenkin vain testilähetykset.. en tajuu miks ihmiset on niin käärmeissään asiasta.

Kannattaisi mielellään testauttaa vähän isommalla porukalla, niin jos vaikka tässä HD-aikaan siirtymisessä (sitten joskus tulevaisuudessa) vältyttäisiin sellaisilta pahoilta möhläyksiltä, joita digiTV:hen siirryttäessä tehtiin.

630.7.2008 0:10

Olen itagon kanssa samaa mieltä, lopettakaa itkeminen. Alatelkaa vaikka tätä suljettuna beta-testauksena johon vain pk-seudulla asuvilla on mahdollisuus.

730.7.2008 5:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jhgrc:
Älä muuta sano. Ei auta edes asua Suomen mediakaupungiksi itseään tituleeraavalla Tampereella. Mikä mediacity se on kun ei edes hoodeetä näy. Lelut olisivat jo kunnossa. Ehkä joku kaveri tsadista striimaisi IP-verkkoja pitkin.

Kyllä noi kisat näkyy TAMPEREELLAkin, jos on saunalahden Saunavisio-palvelu
Tai KotiTotaali.
Vaatii vähintään 8 megasen yhteyden yms.
vielä saattais ehtiä saamaan tuon, kestäähän kisatkin jonkun aikaa...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.7.2008 @ 05:20

831.7.2008 14:44

Lainaus:
Kyllä noi kisat näkyy TAMPEREELLAkin, jos on saunalahden Saunavisio-palvelu[/url]

Edelleenkin määre on voimassa että ei tarvisi maksaa lisää (miksi myös Canal+ / Eurosport HD:n torppasin).

Samoin noissa Saunavisioissa ja muissa IPTV-palveluissa on yleensä vikana että laajakaista menee siihen. Lataapa samalla vaikka XP:n SP3:sta ja yritä katsoa kisoja. Ei tarvi vastata mitään epämääräistä IP-laatuluokista. OPA:n moukari tökkisi enemmänkin kuin kiekko MM-lätkässä tänä keväänä.

On olemassa tiettyjä syitä miksi erillinen DVB-verkko on olemassa. Kyseessä on maanlaajuinen multicast-verkko mistä vieläkin IP-puolella unelmoidaan ja IP-kaistaan ajatellen out-of-band -> toisten häiriöt/ruuhkat/käyttöaste eivät vaikuta toiseen.

Kommenttiin "suljettu beta". Toki ymmärrän betan, mutta suljettu Beta on tehty jo Euroviisuissa, nyt suljettua betaa voisi mukavasti laajentaa trunkkaukseen muualle suomeen. Varsinkin kun 200 tuntia 'koe-HD' lähetyksiä on kyseessä, ei kuulosta enään niin betalta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto