AfterDawn: IT-alan uutiset

Kiinan CH DVD on nyt CBHD

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.7.2008 20:58 Kommentteja (10)

Kiinan CH DVD on nyt CBHD Kerroimme viime vuonna Kiinassa käyttöön tulevasta China High Definition DVD (CHDVD) -teräväpiirtoformaatista, joka perustuu suurelta osin nyt jo kuolleeseen HD DVD -formaattiin.
Nyt Shanghai United Optical Disc on ilmoittanut, että ensimmäinen tuotantolinja on valmis tuotantoon ja samalla formaatti saa uuden China Blue High-definition Disc -nimen (CBHD). Ensimmäiset levyt on tarkoitus saada markkinoille vuoden viimeisellä neljänneksellä. DVD-tuotantolinjojen muuntaminen CBHD-linjoiksi maksaa tietojen mukaan noin 800 000 dollaria. DVD-tuotantolinjojen muuntaminen vastaavasti Blu-ray-linjoiksi maksaa puolestaan noin 3 miljoonaa dollaria, joten CBHD:llä on ainakin hintaetu puolellaan.

Hintaetua lisäävät myös alhaisemmat lisensointikustannukset, sillä yhdestä CBHD-soittimesta täytyy maksaa lisensointimaksuja noin 55 yuania eli noin 5 euroa. CBHD:llä ei ole kuitenkaan suurien Hollywood-studioiden tukea takanaan, jonka takia formaatille ennustetaan todella suuria vaikeuksia taistelussa Blu-ray-formaattia vastaan, vaikka levyjen ja soittimien hinnat ovatkin edullisempia.

Kilpailu teräväpiirtolevyjen herruudesta on ollut erityisen tarjontarikasta Aasiassa, jossa on esitelty useita erilaisia formaatteja. Toistaiseksi kuitenkaan mikään formaatti ei ole pystynyt pistämään kampoihin Blu-raylle, vaikka monien muiden formaattien valmistuskustannukset olisivat alhaisempia kuin Blu-rayn vastaavat valmistuskustannukset.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

128.7.2008 21:26

Tule sellanen ei kai taas olo. Tosin onnke vaikuttaa todella marginaaliselta kilpailijalta.

228.7.2008 21:56

Kiinassa on kuitenkin ISOT markkinat, 1,1 miljardia ihmistä, ja piraattimyynnin osuus ehkä suurimpia missään. Tod. näk. tulee nopeammin noille omille kiekoille siellä uutuudet ja sitten joskus kun kerkeää, niin sonyn sinisäteelle. Jotka on paikallisille niin kalliita ettei niitä kukaan osta kun muitakin vaihtoehtoja on.

Ei siis pidä aliarvioida vielä vaikutuksia Kiinan suunnalla, vaikkei tuosta mitään maailmanlaajuista juttua koskaan tulekaan. Sony ja Hollywood pitää muuta maailmaa sen verran tiukassa DRM-narussa että muu maailma on hiljaa. Se nähtiin HDDVD:n kanssa. Teknisesti yhtä hyvä, mutta vähemmän kuluttajaa rajoittavia tekijöitä ja löyhemmät DRM-suojaukset -> varma tappio.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.7.2008 @ 22:00

328.7.2008 22:49

Kun Kiinan hallitus jyrähtää että kaikki siellä julkaistavat elokuvat pitää olla CBHD formaatissa,jopa lännen puudelit joutuvat nöyrtymään.Esimerkiksi jenkit ovat Kiinan talutusnuorassa jo pelkästään sen takia,että Kiinan rahoilla siellä on vietetty kulutusjuhlia.Kiinalla on merkittävä määrä jenkkien velkakirjoja joten jenkeissä ollaan hiljaa.Ja muun maailman mielipiteillä ei sitten mitään arvoa edes olekkaan.

429.7.2008 0:04

Epic fail.

529.7.2008 9:35

olisin jokseenkin tyytyväinen kun tuo voittaisi bluerayn edes jossain mielessä vaikka sitten vain siellä kiinassa.

629.7.2008 10:41

Ei Kiinassa Hollywood-leffoja kattella kuten ei Intiassakaan.

Kiinan ja Intian omat elokuvatuotannot voivat käyttää ihan sitä formaattia mitä ne haluavat ja markkinoita piisaa.

729.7.2008 13:24

edullisimmat lisenssimaksut, edullisemmat valmistuskustannukset - se näkyisi myös kuluttajahinnoissakin. Jos jollain on "mielikuva" laadukkaammista länsimaisista tuotteista niin eikun vaan; asiakashan sen maksaa. Todellisuus taitaa kuitenkin olla se, että aihiot tulevat kuitenkin Aasiasta ja formaatti on länkkäreiden tuotoksia joiden käyttöoikeus on hinnoiteltu pilviin.

Hassua on huomata, miten toisen formaatin hype kohdistuu yleensä epäoleellisen asian esilletuontiin; bluerayssa vängätään että on parempaa valikkoa ja muuta. Itse elokuvan (joka on se tuotteen pääasia) laatu on yhtä hyvää niin bluerayssa, HD DVD:ssä kuin CHDVDssä. Bluerayssa on enemmän "kapasiteettia" mutta kuinka monen "oikeasti" (siis ei mitään 86245876 imutettua leffaa tai 23746239486 mp3:sta) tarvitsee tallentaa 50 gigaa kerralla tavaraa? Voin sanoa, että minulle riittää yksi dvd-levy puolen vuoden aikana kertyneille tärkeille tiedostoille.

Vielä hassumpaa minusta on se, että ihmiset lähtevät siihen epäoleellisten asioiden ylistämiseen mukaan; ihan täysillä vieläpä :-D

829.7.2008 18:30
hentriz
Inactive

Kuten Kortonki mainitsikin jo, niin Kiinassa on sen verran paljon ihmisiä ja markkinatkin jatkat kasvuaan, että Kiina menee (ellei mennyt jo) Yhdysvaltojen ohi. Kaiken lisäksi Kiinasta alkaa tulemaan jo Yhdysvaltojen kaltainen suurvalta, joten ihan kelpo vastus Blu-Raylle.
Kiinassa myös ihmisten talouden vaurauden kasvu jatkuu kokoajan ja Hollywoodin väenkin on jo kohta pakko osoittaa kiinostusta Kiina kohtaa, sillä Kiinassa todellakaan kaikki EIVÄT halua elää oman maansa sisällä. Kokemusten perusteella voin väittää näin. Eli jos Hollywood tosiaan haluaa kasvattaa markkinoitaan, sen on katsottava sekä Kiinaan että Intiaan. Aasia tulee ja jyrää.
Eli kyllä siellä Aasiassa on markkinoita ja luulisi, että Kiina pystyy Aasiassa suhteellisen paljon pompottaa palloa oman pillin mukaan.
Siihen, tuleeko todellisuudessa tästä vastusta Blu-Raylle, siihen silti ihan vielä usko. Jos tämä kilpailu (Blu-Ray vs CBHD) käytäisiin viidentoista vuoden päässä tulevaisuudessa, silloin voisin jo veikata CBHD:n voittoa tai kovaa vastusta Sinilevylle, mutta en ehkä ihan vielä.
Kuitenkin toivon hyvää menestystä CDHD:lle Aasiassa tai vaikka pelkästään Kiinassa, niin näkisi koko Yhdysvallat (Ja Eurooppakin), että Kiina, Intia ja koko muu Aasia pitää ottaa jo suurempaan rooliin markkinoissa.

930.7.2008 11:02

Onhan se selvä, että tuotantokustannukset on kiinassa pienemmät, kun siellä tehtaissa häärä 10-vuotiaita "työntekijöitä" viiden sentin tuntipalkalla. Toisivat tänne eurooppaan tuon linjansa, niin jopas pomppais kustannukset pilviin.

1030.7.2008 13:53

Katsokaapas muuten ihan piruuttaan seuraavan kerran kun ostatte vaikkapa sen "länsimaisen ja laadukkaan" japanialaisen Sonyn. Missähän mahtaa olla tehty. Samassa vaikkapa Pohjois-Korealaisessa alihankkijan tehtaassa ne siellä pikkutytöt näppärillä lapsensormillaan kokoaa vuoropäivinä pleikkari kolmosia ja CBHD-soittimia.

Valmistuspaikassa tai kustannuksissa ei ole mitään eroa. Lisenssimaksuista se kuluttajalle näkyvä hintaero muodostuu. Niinkuin aikaisemminkin on mainittu.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.7.2008 @ 14:02

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto