Kuusi brittioperaattoria mukaan luvattomien lataajien varoittamiseen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.7.2008 16:45 Kommentteja (10)

Kuusi brittioperaattoria mukaan luvattomien lataajien varoittamiseen Luvattomien lataamisten valvonta on jälleen edennyt askeleen eteenpäin Isossa-Britanniassa, kun Ison-Britannian kuusi suurinta internet-operaattoria ovat lupautuneet valvomaan asiakkaidensa internet-liikennettä, jotta luvaton lataaminen saadaan kuriin.
Tekijänoikeudella suojattuja tiedostoja luvatta jakelevat BT:n, Virginin, Orangen, Tiscalin, BSkyB:n ja Carphone Warehousen asiakkaat voivat siis jatkossa saada kirjeen, jossa kerrotaan heidän internet-yhteyttä käytettävän luvattomiin tiedostojen jakeluihin. Suunnitteilla on myös muita keinoja luvattomien latauksien hillitsemiseksi, kuten internet-yhteyden hidastaminen ja internet-operaattoreiden omat lailliset kauppapaikat, joiden kautta kuluttajat voivat ostaa esim. musiikkitiedostoja. BSkyB julkaisi jo aiemmin tällä viikolla oman kuukausimaksullisen tilauspalvelun, jonka avulla laajakaista-asiakkaat voivat ladata itselleen musiikkia. Muiden operaattoreiden vastaavia palveluita odotetaan markkinoille lähiaikoina.Vielä helmikuussa monet Isossa-Britanniassa toimivat internet-operaattorit olivat valvontaa vastaan, mutta hallitus uhkasi operaattoreita lakimuutoksilla, jos nämä eivät suostu yhteistyöhön tekijänoikeusjärjestöjen kanssa, jonka seurauksena suurimmat operaattorit suostuivat yhteistyöhön tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.

Kirjeiden lähettämistä testataan kolmen kuukauden ajan ja jos niiden lähettäminen ei tunnu tehoavan, säädetään asiasta uudet käytännöt, joihin voivat kuulua mm. erilaiset rajoitukset tai jopa koko internet-yhteyden sulkeminen pahimpien tapauksien yhteydessä. Äänitealan etujärjestö IFPI:ä (International Federation of the Phonographic Industry) johtava John Kennedy otti uutisen ilolla vastaan ja hänen mukaansa kyseessä on suuri askel taistelussa piratismia vastaan.

Brittioperaattoreiden päätös saattaa näyttää esimerkkiä muillekin eurooppalaisille internet-operaattoreille, joten keskustelu asiasta muuttuu jälleen ajankohtaiseksi muissakin EU-maissa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

124.7.2008 17:15

Relakks on briteissä nyt kova sana.

224.7.2008 18:40

taitaa kato käydä noilta operaattoreilta jos on tarjolla joku muu operaattori.

324.7.2008 21:24

Kunhan ei tulis sama käytäntö Suomeen :(

424.7.2008 21:47

Yksi vielä niin on saman verran kuin oli veljiä jukolassa!


525.7.2008 01:00

Lainaus:
Kunhan ei tulis sama käytäntö Suomeen :(
Mitenköhän tuo onnistuu esim. wippies-systeemien kanssa. Ei voi takuu varmasti tietää kuka käyttää liittymääsi ja mihin. Salasanoja takuulla jaeltu ja varasteltu ympäriinsä. Eikö britanniassa muka ole samanlaisia jaettuja yhteyksiä???

625.7.2008 06:27

Lainaus:
Lainaus:
Kunhan ei tulis sama käytäntö Suomeen :(
Mitenköhän tuo onnistuu esim. wippies-systeemien kanssa. Ei voi takuu varmasti tietää kuka käyttää liittymääsi ja mihin. Salasanoja takuulla jaeltu ja varasteltu ympäriinsä. Eikö britanniassa muka ole samanlaisia jaettuja yhteyksiä???
Onhan noita, eikä se onnistukkaan. Turhaa resurssien tuhlausta tälläinen valvominen. Eikä operaattorikaan pysty kaikkea liikennettä valvomaan.

Saas nähä miten tässä käy.. mut pahalta näyttää.

725.7.2008 07:48

Lainaus:
Lainaus:
Kunhan ei tulis sama käytäntö Suomeen :(
Mitenköhän tuo onnistuu esim. wippies-systeemien kanssa. Ei voi takuu varmasti tietää kuka käyttää liittymääsi ja mihin. Salasanoja takuulla jaeltu ja varasteltu ympäriinsä. Eikö britanniassa muka ole samanlaisia jaettuja yhteyksiä???
Eikös se niin ole, että ensisijaisesti verkon haltija on vastuussa siitä, mitä hänen verkkonsa kautta tehdään? Kuulostaa osittain typerältä, mutta näin se taisi olla.

Eipä tuossa jutussa mitään pahaa ole. Jos joku rikkoo lakia, ei varmaankaan ole pahasta, jos häntä asiasta varoitetaan ja annetaan jopa mahdollisuus parantaa tapansa. Jotkut voivat ehkä ajatella, että operaattorit saattavat nyt lähetellä kirjeitä väärille henkilöille ja tehdä muitakin virheitä. Hyvin mahdollista, mutta vääristä ilmoituksista on toivottavasti helppoa neuvotella.

Eihän esimerkiksi Tullikaan mikään 100-prosenttinen ole ja varmasti tuottaa osalle rehellisestä kansalle päänvaivaa turhan takia, mutta tuskinpa kukaan täysin haluaisi sitä lopettaa.

825.7.2008 11:38

Lainaus:

Eikös se niin ole, että ensisijaisesti verkon haltija on vastuussa siitä, mitä hänen verkkonsa kautta tehdään? Kuulostaa osittain typerältä, mutta näin se taisi olla.

Näinpä, mutta missä määrin odotetaan että kaikki tietokoneen käyttäjät osaavat salata avoimet wlan-verkkonsa?

Nykyään hyvin monessa laajakaistassa tungetaan jos jonkinmoinen langaton lähetin mukaan ja sen Matti Meikäläisen joka ottaa kannettavan ja pienimmän mahdollisen laajakaistan pankkiasioiden ja satunnaisten nettisurffailuja varten, joutuu soittelemaan ensimmäiseksi jonkun jätkiksen paikalle sen takia kun tämä operaattoreiden toiminta tarkoittaa suoraan sanoen sitä, että "Sinulle tulee paskaa kouraan jos et osaa tehdä tuota salausta".

Ei varmasti operaattorit tuota noin suoraan sano, mutta noinhan se kylmästi menee. Toki ohjeita on, mutta ei ne ohjeet varmasti Matti Meikäläiselle aukea heti. Ja operaattorit ei tietenkään itse vastuuta halua ottaa, koska hommasta huolehtiminen maksaa: koko touhu jää yllättäen käyttäjän harteille.

Homma voisi mennä paremmin alas, jos operaattorit alkaisivat neuvomaan asiakkaita kunnolla ja konffaamaan "trokaamansa" boxit salatuksi. Mutta vissiinkös tuota tapahtuu: operaattorille tärkeintä on tulos ja tuotteen myynti, ei se miten asiakas pärjää tuotteensa kanssa.

Minusta nämä nykypäivän toimintamallit on aivan uskomattomia: Keksitään uusi "sääntö", eikä itse tehdä mitään sen toteutumisen eteen. Se jos mikä on kaksinaamaista puuhaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.7.2008 @ 11:40

926.7.2008 01:06

No jos suomessa joku operaattori tämmöistä alkaisi harrastaa ja joku operaattori taas ei ja sattuisin olemaan tämän valvovan operaattorin asiakas niin hyvin nopeasti vaihtuisi palveluntarjoaja tuohon toiseen ei valvovaan. Luultavasti monet muutkin tekisivät tämän ja luultavasti se myös näkyisi operaattoreiden rahapusseissa ja luultavasti se jolla pussi pienenee alkaa vähän miettiä, että olisiko parempi vain palata vanhaan malliin takaisin, kun kerran naapuri talossa eri logon firma hakee uutta rahapussia, kun vanha kerran on jo täynnä.

1026.7.2008 12:16

Hallituksella välähti tämän uutisen myötä, ja viimeistään ensivuonna käytäntö on sama suomessakin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto