AfterDawn: IT-alan uutiset
Osallistu Elisan arvontaan ja voita Xiaomi Mi Robot Vauum-Mop Pro -robotti-imuri!

The Groundin sopimukset eivät syntyneet helpolla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 23.7.2008 02:19 Kommentteja (13)

The Groundin sopimukset eivät syntyneet helpolla Torstaina ovensa avaavan The Ground -nettimusiikkikaupan suurin ero kaikkiin muihin suomalaisiin nettimusiikkikauppoihin on DRM-vapaus, jonka myötä kaupassa kuluttajille myydään mm. MP3-muodossa olevia musiikkikappaleita.
The Groundin juuret lepäävät tiistaina suljetussa Levyvirasto.net-verkkokaupassa, joten aivan ensikertalaisia kaupan pyörittäjät eivät ole. The Groundin perustajana ja Levyvirasto-yhtiön toimitusjohtajana tunnettu Antti Peisa kertoi Digitoday-verkkojulkaisulle, ettei kaupan perustaminen ole kuitenkaan ongelmatonta. "Ongelma on se, että nettimusiikkikaupan perustaminen on pirun kallista. Levy-yhtiöt eivät halua toimia minkään pikkuprojektin kanssa. Ne varmistavat omilla ennakoillaan, että tässä on oikeat rahat kyseessä" kommentoi Peisa.
Peisan mukaan suurten levy-yhtiöiden saaminen mukaan omaan nettikauppaan maksaa satoja tuhansia euroja. The Ground on saanut rahoitusta Tekesiltä, jonka turvin nettikauppa tarjoaa avautumisen yhteydessä kuluttajille yli 300 000 DRM-vapaata musiikkikappaletta. Näistä kappaleista noin 10 000 on tuttuja Levyvirasto.net-verkkokaupan tarjonnasta. Korkeiden aloituskustannuksien lisäksi hommia on riittänyt sopimusten tekemisessä, ja Peisan mukaan suurten levy-yhtiöiden kanssa neuvottelu ei ole aina ollut nautintoa.

256–320 kbps MP3-tiedostojen lisäksi The Ground aikoo tarjota kuluttajille myös häviöttömästi pakattuja FLAC-tiedostoja. Kauppa ei aio kuitenkaan luottaa pelkän DRM-vapauden voimaan, sillä Suomeen on jo tulossa muitakin DRM-vapautta hyödyntäviä musiikkikauppoja. The Groundissa asiakkaat voivat mm. lukea kriitikoiden mielipiteitä levyistä ja myös arvostella itse ostamaansa musiikkia pisteiden muodossa. Tavoitteena on, että kaupan avulla myydään vuoden loppuun mennessä kymmeniä tuhansia musiikkikappaleita.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

123.7.2008 02:54

Aika vähän nuita biisejä on, mutta aion kyllä itse henkilökohtaisesti tukea moista, mikäli hinnat on kohallaan ja löytyy mieluisaa musiikkia. Toivottavasti muutkin huomaavat, että kopionsuojaus on jo aikansa elänyttä tavaraa ja se joutaa jo roskiin!

223.7.2008 12:42

täälläkin paljon nähnyt warettajien paukuttelevan henkseleitään että drm-vapaa musiikki myisi ja "itsekkin ostaisin", veikkaanpa että ei myy sen enempää, kun ilmaiseen ovat tottuneet...

323.7.2008 13:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trevil:
täälläkin paljon nähnyt warettajien paukuttelevan henkseleitään että drm-vapaa musiikki myisi ja "itsekkin ostaisin", veikkaanpa että ei myy sen enempää, kun ilmaiseen ovat tottuneet...

Riippuu henkilöstä. En nyt muista mikä kauppa oli kyseessä, mutta jokin musiikin verkkokauppa jokin aika sitten ilmoitti että drm vapaan musiikin myymisen aloittaminen nosti heidän myyntiään 800%

423.7.2008 15:08

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trevil:
täälläkin paljon nähnyt warettajien paukuttelevan henkseleitään että drm-vapaa musiikki myisi ja "itsekkin ostaisin", veikkaanpa että ei myy sen enempää, kun ilmaiseen ovat tottuneet...

Riippuu henkilöstä. En nyt muista mikä kauppa oli kyseessä, mutta jokin musiikin verkkokauppa jokin aika sitten ilmoitti että drm vapaan musiikin myymisen aloittaminen nosti heidän myyntiään 800%
varmasti alkuun näkyy piikkinä myynneissä, epäilen vaan että tälläinen muuttaisi jonkun warestajan tottumuksia kovin ihmeellisesti.

523.7.2008 15:15

Tämän warettajan tottumuksia ainakin moinen palvelu voisi muuttaa, vaikka fyysisten tallenteiden kannattaja ja keräilijä olenkin, eikä rahan takia ei ole tarvinnut koskaan harrastella. Tuo arvostelu/kritiikkiosasto on erittäin tervetullut lisä, odotetaan innolla.

623.7.2008 15:29

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trevil:
täälläkin paljon nähnyt warettajien paukuttelevan henkseleitään että drm-vapaa musiikki myisi ja "itsekkin ostaisin", veikkaanpa että ei myy sen enempää, kun ilmaiseen ovat tottuneet...

Riippuu henkilöstä. En nyt muista mikä kauppa oli kyseessä, mutta jokin musiikin verkkokauppa jokin aika sitten ilmoitti että drm vapaan musiikin myymisen aloittaminen nosti heidän myyntiään 800%
"DRM-vapaiden musiikkikappaleiden lisäys 7Digitalin valikoimiin nosti vuodessa musiikin myyntiä 300 prosenttia."
[url=http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/14742.cfm][/url]

723.7.2008 15:45

Joo, ite en vielä drm vapaata musaa mp3 muodossa osta, mutta sitten kun flac (tai vastaava drmvapaa) tulee niin sitten lähtee myös omia euroja kyiseisiin liiketoimintoihin.

Nykyisten kauppojen ongelma drm:n lisäksi on laatu.. Ite en halua mitään 192kbit "moskaa" vaan häviötöntä. (tai lähelle.. joku 320kbit voisi olla jo ihan ok)

823.7.2008 17:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vese:
Nykyisten kauppojen ongelma drm:n lisäksi on laatu.. Ite en halua mitään 192kbit "moskaa" vaan häviötöntä. (tai lähelle.. joku 320kbit voisi olla jo ihan ok)
Edellisen uutisen käyttäjäkommenteista löytyy infona, että ilmeisesti noin 95% kaikesta myynnissä olevasta materiaalista on pakattu LAMElla 320kbps:nä, eli pitäisi kultakorvillekin kelvata (edes Hydrogenaudiossa ei ole tainnut kukaan kehdata väittää erottavansa FLACin ja hyvin pakatun 320kbps MP3:n toisistaan ;-).

923.7.2008 19:59

Itse olen "kokeillut" muutamaa netistä ladattavaa biisiä, hermot on mennyt siinä kohtaa kun olen siirtänyt biisin kännykkään tai mp3-soittimeen siinä toivossa että toimisi siinäkin... jälkeenpäin luin että suojattujahan ne olivat sitten. Tämä tapahtui joskus aikoja sitten, olen seurannut nyt korvat tarkkoina tapahtumien kehittymistä ja nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan.

Itse aion tukea kehitystä ostamalla Ground:lta kappaleen jos toisenkin, ihan periaatteen vuoksi. Hyvä hyvä kiitos.

1023.7.2008 22:03

Lainaus:
Peisan mukaan suurten levy-yhtiöiden saaminen mukaan omaan nettikauppaan maksaa satoja tuhansia euroja.
Tarkentaisin tähän, että emme suinkaan ole maksaneet satoja tuhansia euroja levy-yhtiöille, vaan tämä on pikemminkin arvio kaupan perustamisen kokonaiskustannuksista. Ennakot ovat huomattavasti pienempiä, mutta toki merkittäviä. Mutta ennakot ovat ennakoita - eli sen rahan saa myyntien mukaan takaisin. Ihan hyvä malli, jolla levy-yhtiöt välttävät pahimmat ongenonkijat.

Lainaus:
Peisan mukaan suurten levy-yhtiöiden kanssa neuvottelu ei ole aina ollut nautintoa.
Harvoin mitkään liikeneuvottelut nautintoa ovat :) Levy-yhtiöiden kanssa neuvotellessa ongelmana on tosiaan jo lähtöasetelma - me olemme pieni firma itä-euroopasta, ja neuvottelukumppani on globaali suuryritys. Digiasiat hoidetaan yleensä keskitetysti esimerkiksi Lontoosta käsin. Täytyy kuitenkin todeta, että Suomen EMIssä meidän palvelusta tunnutaan olevan aidosti innoissaan, ja siellä ollaan tyytyväisiä, että vihdoinkin heidän laadukas kataloogi on tarjolla kokonaisuudessaan mp3-muodossa. Esimerkiksi EMIn vuoden suurinta julkaisua, Coldplayn Viva La Vidaa ei saa Suomessa ostettua ilman DRM:ää.

Tai no, huomenna saa. Eikä hintakaan ole paha - albumit myymme sentin alle kymmenen euron (vertauskohtana useiden drm-kauppojen 12-13 euroa).

Ja pahoittelut jos viestini koetaan liian kaupalliseksi, ylläpito on vapaa poistamaan tai editoimaan kaupparatsun pahimmat ylilyönnit :)

Antti Peisa
The Ground

1123.7.2008 22:46

Ainakin Sakarashopista levykauppa ÄX:n sivuilta saa DRM-vapaata tavaraa, jos nyt tätät ihan "oikeaksi" nettikaupaksi voi mainita =)

1223.7.2008 22:50

Jos jotain Ground kaipaa niin mainostusta. Hyvää musiikkikauppaa saattaa olla aika vaikea löytää ja siksi tyydytäänkin drm suojattuihin yleisiin kauppoihin.

1323.7.2008 23:10

en henkilökohtaisesti ymmärrä esim vesileiman merkitystä tälläisessä musiikissa jos sitä ei kerran jaa eteenpäin niin miksi se rajoittaa ostoa?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto