AfterDawn: IT-alan uutiset

Pennsylvanialainen äiti taistelee Universal Musicia vastaan

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.7.2008 00:08 Kommentteja (11)

Pennsylvanialainen äiti taistelee Universal Musicia vastaan Tekijänoikeusrikkomukset internetin eri videopalveluissa ovat yleistyneet vuosien saatossa ja joissakin tapauksissa tekijänoikeuksien haltijat ovat vieneet tapauksia oikeuteen asti. Yksi näistä oikeusjutuista koskettaa levy-yhtiö Universal Music Groupia (UMG) ja pennsylvanialaista äitiä, jotka taistelevat oikeudessa siitä, voiko äiti käyttää laillisesti Princen Let's Go Crazy -kappaletta oman YouTube-videonsa taustalla.
Kyseisessä videossa Stephanie Lenzin lapset leikkivät keittiössä ja taustalla kuuluu kyseinen Princen kappale. UMG vaati aluksi Yhdysvalloissa voimassa olevan DMCA-lain nojalla, että kyseinen video pitää poistaa YouTubesta, koska taustalla kuuluva musiikki on videossa ilman levy-yhtiön suostumusta ja täten rikkoo heidän tekijänoikeuksiaan. YouTube poisti videon palvelusta, mutta Lenz valitti tästä, jolloin asia meni oikeuden käsiteltäväksi. Pian UMG kuitenkin perui omat syytöksensä ja video on jälleen YouTubessa, mutta oikeusjuttu on edelleen käsiteltävänä.
Oikeudessa Lenziä auttaa sananvapautta ja yksityisyyttä internetissä puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation). Heidän mielestään video on selvä osoitus ns. Fair Use -laista, joka mm. sallii tekijänoikeudella suojatun sisällön käytön omissa tuotoksissaan ilman erillistä lupaa, kunhan sisällön käyttö on vähäistä. Lenz haluaa oikeudelta päätöksen, joka osoittaa, että musiikin käyttäminen videon taustalla ei riko lakia. Tämän lisäksi Lenz haluaa UMG:ltä korvauksia perättömästä DMCA-vaatimuksesta.

Perättömät DMCA-vaatimukset ovat yleinen ongelma Yhdysvalloissa, sillä toistaiseksi juuri ketään ei ole rangaistu perättömien DMCA-vaatimuksien takia. UMG:n asianajajan mukaan levy-yhtiötä ei voi kuitenkaan rangaista tässä tapauksessa, koska DMCA-laissa ei vaadita, että pyynnön tekevän osapuolen pitäisi tarkistaa mahdollisen rikkomuksen kohdalla, että täyttääkö se ns. Fair Use -lain ehtoja. EFF on kuitenkin toista mieltä, sillä väärät DMCA-poistot aiheuttavat niiden saajille ongelmia. Lenzin tapauksessa hänen piti aluksi selvittää miksi hänen videonsa poistettiin YouTubesta ja tämän jälkeen Lenzin piti vielä osoittaa YouTubelle, että video ei riko tekijänoikeuksia.

DMCA-väärinkäytöksistä ei ole toistaiseksi ennakkotapausta, jonka takia juttu on erittäin tärkeä monille tahoille. Lenz on valmis viemään jutun vaikka korkeimpaan oikeuteen saakka. Hänen mielestään ei ole oikein, että isot mediajätit syyttävät ihmisiä rikoksesta, jota he eivät ole tehneet. Lenzin ja EFF:in ensimmäinen valitus asian suhteen hylättiin jo aiemmin, mutta tuomari Jeremy Fogel antoi mahdollisuuden toiseen valitukseen.

Jos Lenz voittaa ja UMG joutuu maksamaan hänelle korvauksia perättömästä poistopyynnöstä, tulee myös muille tahoille jatkossa korkeampi kynnys tehdä poistopyyntöjä, sillä perättömät pyynnöt saattavat tulla kalliiksi, jos ihmiset valittavat niistä oikeuteen.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

121.7.2008 00:24

Kappas. Toivottavasti tuokin huumori -ihme saataisiin pois.

221.7.2008 00:32

laittakaas joku linkkiä tähän videoon, haluan nähdä ehdottomasti tämän.

kylläpäs voi pienestä tapella iso ihmiset, tou on ihan kuin pikkulapset ja sanasota.

321.7.2008 01:20

Voi helvetti sentää et jotkut on kaheleita, eihä tuost videost saa mitää selvää mikä siel soi.
tis is ö meerika...

421.7.2008 01:35

Harmi ettei Suomessa ole organisoitu tuollaista asiantuntevaa puolustusorganisaatiota.

Suomessa jossain tapauksessa lähinnä vaikuttaa, että puolustuskin on korruptoitunut troijan hevonen.

521.7.2008 08:07
Drunkken
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pallero20:
laittakaas joku linkkiä tähän videoon, haluan nähdä ehdottomasti tämän.

kylläpäs voi pienestä tapella iso ihmiset, tou on ihan kuin pikkulapset ja sanasota.
http://www.youtube.com/watch?v=N1KfJHFWlhQ
:E? Tuossahan se oli uutisessa, ja englanninkielisessä myös.

621.7.2008 08:57

Eh siis tosiaan soi taustalla mankasta?! Kun luulin että äiti on lisännyt itse videoon taustalle Princen biisin.

Siis voiko enään pienemmästä TO-mafia alkaa nostelee syytteitä?? Tämä alkaa jo menee aika sairaaksi eikö?

721.7.2008 09:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti markokaup:
Eh siis tosiaan soi taustalla mankasta?! Kun luulin että äiti on lisännyt itse videoon taustalle Princen biisin.

Siis voiko enään pienemmästä TO-mafia alkaa nostelee syytteitä?? Tämä alkaa jo menee aika sairaaksi eikö?
heh he o menny jo autokorjaamolle tuli äijä valittaan tekijänoikeusmaksuista ku korjaajat soitti musiikkia niin kovalla että asikkaatkin kuuli

821.7.2008 10:36

En kyllä ole niin fani, että olisin tuon Princen biisiksi tunnistanut. Eihän se kuullostanut edes biisiltä, pelkkää taustakohinaa.

Mutta joo ei kyllä ole oikein, että ihmisiä saadaan syyttää moisesta taustametelistä ilman mitään seurauksia.

921.7.2008 12:25

Siinä taas nähdään kun suuret levy-yhtiöt luulevat että he voivat tehdä mitä haluavat, ja heti kun joku vähän pistää hanttiin "Perutaan omat syytökset" Tämmönen ärsyttää jumalattomasti.

Tuo video kestää 30 Sek eikä siitä sitä biisiä tunnista, silkkaa kiusantekoa.

1021.7.2008 16:35

No mutta pitäähän Princen jostain saada tuloja kun ei sen levyjäkään enää kukaan osta. Nostatetaan kanteita sieltä täältä niin ehkä jostain tärppää.

1123.7.2008 03:58

Toivottavasti teosto tai joku puuttuu siihen kun pikku pallipäät huuattaa viidakko musiikkia peltilehmissään:(
Mutta uutisesta voi sanoa että homma alkaa olla aika pelottavaa ja hemmetin typerä pilkun viilausta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto