AfterDawn: IT-alan uutiset

Käräjäoikeus tuomitsi Teoston ravintolataksojen korotuksen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.7.2008 01:27 Kommentteja (9)

Käräjäoikeus tuomitsi Teoston ravintolataksojen korotuksen Tekijänoikeusjärjestöjen ja ravintoloiden väliset oikeustaistelut musiikin soittamiseen ja esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuskorvauksista ovat saaneet jälleen yhden lisäyksen, kun Helsingin käräjäoikeus totesi hiljattain, että tekijänoikeusjärjestö Teosto käytti väärin määräävää markkina-asemaansa, kun järjestö nosti ravintoloiden musiikinesitysmaksuja toissa vuonna.
Teosto muutti hinnoittelua vuoden 2006 toukokuussa, jolloin se yhdisti ravintoloille sekä tanssi- ja huvipaikoille tarkoitetut hinnastot yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämä muutos nosti useiden yritysten tekijänoikeusmaksuja sadoilla prosenteilla, jonka seurauksena 11 isoa majoitus- ja ravintolayritystä vei Teoston oikeuteen.

Koska Teostolla on määräävä markkina-asema, on sen harjoittaman hinnoittelun oltava johdonmukaista ja ennakoitavaa, mutta käräjäoikeuden mukaan Teoston tekemä muutos ei täyttänyt näitä kriteereitä, eikä hinnastossa tapahtuneita muutoksia voi perustella millään hyväksyttävällä ja laillisella perusteella, jonka takia Teosto ei voi soveltaa näitä hintoja kyseisiin majoitus- ja ravintolayrityksiin.

Oikeustaistelu ei ole kuitenkaan vielä ohi, sillä kumpikaan osapuoli ei saanut tahtoaan lävitse käräjäoikeudessa, jonka seurauksena ainakin Teosto aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Teosto haluaisi saada yritykset maksamaan sen asettamat tekijänoikeuskorvaukset. Majoitus- ja ravintolayritykset koettavat puolestaan saada oikeutta hyväksymään yritysten ehdottamat pienemmät korvaussummat. Käräjäoikeus tuli kuitenkin siihen lopputulokseen, ettei se voi ruveta keksimään sopivaa hinnastoa.

Teoston lisäksi ravintoloita vastaan tekijänoikeuskorvauksista on tapellut Gramex.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

117.7.2008 2:53

Joku sais kalauttaa noi Teoston hipit maan pinnalle sieltä pilvistä leijailemasta, alkaa mennä "vähän" överiksi niiden touhu..

217.7.2008 4:34

Aiheeseen liittyen.. TV-kanava maksaa korvaukset(johon rahat tulevat mainoksista) ohjelman tekijöille... Jokainen voi vapaasti katsoa ohjelmaa omasta televisiostaan... mutta jos televisio on paikassa jossa sen näkee enemmän kuin 1 ihminen pitää ohjelmistä maksaa toiseen kertaan...

Entä jos on niinmonta vastaanotinta kuin on katsojia?
(ja menevätkö ravintoloiden maksamat teostomaksut tv-kanavalle vai artisteille? Jotenki loogista olisi että nämä maksut päätyisivät tv-kanavalle.. mutta jos näin on niin miksi silloin pitää katsoa mainoksia? Niillähän rahoitetaan ohjelmat..)(tässä tekstissä on kirjotiusdlgaö-virheitä, mutta luulen että siitä saa jotenkin selvää^^)

317.7.2008 4:40

Kyllä Teosto yrittää esittää hra "kaiken tietävää ja taitavaa erehtymätöntä laskutajaa"!

417.7.2008 5:16

Hyvitysmaksutkin haisee pahalle. Haistaako joku ? Hyh hyh. Suomen banaanitasavallassassa tosin ketään ei kiinnosta vaikka haisiski.

1. EU:ssa on valtion tuki kielletty yrityksille, jotta valtio ei vääristäisi kilpailua. hyvitysmaksuja kerätään asetuksella, mutta niitä ei lainkaan tilitetä ulkomaille, vaan koko summa jätetään kotimaahan. Suositaan kotimaista. Sellainen on EU:ssa kiellettyä.

2. Perustuslain mukaan veroista on säädettävä lailla ja asetuksilla voidaan säätää vain pienehköistä asioista. Silti hyvitysmaksuasetuksella on säädetty 10 vuodessa yli 100 miljoonaa eurosta. Se ei ole pienehkö asia. Onkohan asiaan vaikuttanut se, opetuministeriössä on johtajana Jukka Liedes, joka on ollut myös ESKIn hallituksen jäsen ?

3. Sinänsä hyvitysmaksujen suuruuskin ihmetettää. Sananvapauteen kuuluu oikeus kopioida teoksia omaan käyttöön ja muutaman kappaleen myös ystäville. Silti siitä kerätään yli 10 miljoonaa vuodessa vaikka se on perusoikeus. Ikäänkuin hyvitykseksi artisteille.

Suomessa levymyynnin kokonaisarvo taitaa olla jotain yli 50 miljoonaa (IFPI-sivuilla tilasto). Joidenkin juttujen mukaan artistien osuus on 4% eli koko levymyynnistä se tekisi noin 2 miljoonaa.

Miten ihmeessä voi olla perusoikeuksien kannalta perusteltua, että jos artistien osuus on koko levymyynnistä 2 miljoonaa, että heille sitten täytyy hyvittää yli 10 miljoonaa siitä,että ihmiset kopioivat itselle kopioita omista levyistään. Vaikka se kuuluu perusoikeuksiin ja perusoikeuksien pitäisi olla lähtökohtaiesesti ilmaisia, jos poikkeuksia tehdään, niin poikkeusten pitäisi olla kohtuullisia....Ehkä jos perusoikeuksiin tehtäisiin poikkeus, niin 5% olisi jotenkin kohtuullinen, eli 2 miljoonasta 5% olisi 100 000 euroa.

Tosin hyvitysmaksuilla hyvitetään myös mm. elokuvien kopiointia. Miten lie se onnistuu kun niissä on tietääkseni kopiosuojat.

517.7.2008 10:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IsoJorma5:
Suomessa levymyynnin kokonaisarvo taitaa olla jotain yli 50 miljoonaa (IFPI-sivuilla tilasto). Joidenkin juttujen mukaan artistien osuus on 4% eli koko levymyynnistä se tekisi noin 2 miljoonaa.
http://ifpi.fi/tilastot/kokonaismarkkinat.html

Tuossa kyllä lukee että äänitteiden vähittäismyynnin arvo euroina vuonna 2006 oli 99 milj. euroa.

617.7.2008 11:13

Teostolla on alkanut menemään nyt liian kovaa. En voi käsittää näitä tempauksia millään tavalla.
On hyvä, että on olemassa tekiänoikeuksia valvova yksikkö, mutta kun tämä yksikkö nyt sattuu ajamaan vain oman tilipussinsa oikeuksia.. Ei artistien yms..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.7.2008 @ 11:28

717.7.2008 14:04

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IsoJorma5:
Suomessa levymyynnin kokonaisarvo taitaa olla jotain yli 50 miljoonaa (IFPI-sivuilla tilasto). Joidenkin juttujen mukaan artistien osuus on 4% eli koko levymyynnistä se tekisi noin 2 miljoonaa.
http://ifpi.fi/tilastot/kokonaismarkkinat.html

Tuossa kyllä lukee että äänitteiden vähittäismyynnin arvo euroina vuonna 2006 oli 99 milj. euroa.
Vielä pahempi. Suurin osa omaan käyttöön kopioiduista on nimenomaan ulkomaalaisia biisejä. Hyvitysmaksuilla on tarkoitus hyvittää artisteja. Mitenköhän se on perusteltavissa, että vaikka suuri on kopioiduista on ulkomaalaisia, niin hyvitysmaksuja ei lainkaan hyvitetä ulkomaalaisille artisteille, vaikka tarkoitus on hyvittää artisteja. Summa jätetään vaan pokkana kotimaahan. EU- kilpailun vääristämis asetukset....Jos joku kopioi Britneyn biisejä, niin siitä hyvitetään suomalaista artistia....

Olisikohan tässä käytetty sitä kuuluisaa Opetusministeriön Jukka Liedeksen logiikkaa ? Onhan se tietty kiva että Jukan tekijänoikeusjärjestö kavereilla riittää rahaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.7.2008 @ 14:09

817.7.2008 22:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yabomatic:
Teostolla on alkanut menemään nyt liian kovaa. En voi käsittää näitä tempauksia millään tavalla.
Käsitätkö jos asia muotoillaan hyvinkin yksinkertaiseen muotoon. Tämä on muuten yksi kuoleman synti - Ahneus.

93.4.2009 13:24

Ahneella on toivottavasti edelleen paskainen loppu. Vaan turha tässä maassa on juuri muuta tehdä kuin nurista pimeässä nurkassaan. Kumma kun yleisö ei tajua kuinka paljon heitä tässä maassa loppujen lopuksi kusetetaan. Joku teostokin, maksujen keräämiseen kuluu heidän mukaansa varoja, kun pitää palkata kymmeniä ihmisiä tsekkaamaan pankkitilin saldo vartin välein. Ja mistä lähtien JÄRJESTÖLLÄ on ollut oikeus rahastaa mielivaltaisesti koko kansaa? Eiköhän laiteta oma järjestö pystyyn ja ruveta rahastamaan levy-yhtiöiltä kierrätysmaksuja jokaisesta painetusta levystä ja sen kotelosta?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto