AfterDawn: IT-alan uutiset

Ensimmäinen suomalainen DRM-vapaa musiikkikauppa

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 11.7.2008 13:35 Kommentteja (19)

Ensimmäinen suomalainen DRM-vapaa musiikkikauppa Suomeen ollaan avaamassa ensimmäistä MP3-musiikkitiedostoja myyvää musiikkikauppaa. The Ground -niminen verkkomusiikkikauppa aukeaa lehdistötiedotteen mukaan tämän kuun 24. päivänä. Kaupasta tekee erityisen verrattuna muihin suomalaisiin musiikkikauppoihin se, että yksikään myytävä musiikkikappale ei sisällä DRM-kopiosuojausta. Lisäksi musiikkia on saatavilla myös CD-muodossa.
Musiikkia luvataan tulevan tarjolle lukuisilta sekä kotimaisilta että ulkomaisilta levy-yhtiöiltä. Suurista levy-yhtiöistä kerrotaan mukana olevan heti alusta alkaen EMI:n. Neuvottelut muiden suurien levy-yhtiöiden kanssa ovat myös pitkällä.

Kotimaisesta MP3-tarjonnasta vastaavat tällä hetkellä Fullsteam, Poko, Monsp, Texicalli, Rockadillo ja Backstage Alliance.
Kohta päivänvalon näkevässä musiikkikaupassa tullaan kokeilemaan uusia lähestymistapoja musiikkiin. Muun muassa artisteja ei selata aakkosjärjestyksessä, vaan musiikki listautuu käyttäjien antaman palautteen mukaisesti. The Ground lupaakin ravistella ennakkoluulottomasti pitkään paikoillaan polkenutta musiikin verkkomyyntiä.

The Groundin perustajilla on selvät näkemykset DRM-vapaan musiikin menestymisestä ja tarpeesta.

"Kopiosuojauksista luopuminen on yksi perusedellytys digitaalisen kaupan kasvulle. Suurin osa suomalaisista kuluttajista on sen verran valveutunutta, ettei heille kannata edes yrittää myydä käyttöoikeuksiltaan rajoitettuja tiedostoja. Fiksu kuluttaja valitsee siinä tilanteessa CD:n tai jättää musiikin kokonaan ostamatta", arvioi yrityksen lehdistötiedotteessa palvelun perustavan Levyvirasto Oy:n toimitusjohtaja Antti Peisa.

"Suomessa on jouduttu odottelemaan, että suurten levy-yhtiöiden MP3-kokeilut laajenevat myös meille asti. Olemmekin useiden levy-yhtiöiden kanssa neuvoteluissa pitkällä, ja uskon että pääsemme myymään heidänkin materiaaliaan MP3-muodossa vielä tämän vuoden puolella. Seuraava askel onkin siirtyminen täysin häviöttömiin formaatteihin", Peisa visioi.

Artisteille palvelu tarjoaa halvan ja helpon tavan markkinoida musiikkiaan. Heiltä ei edellytetä levy-yhtiösopimusta tai muuta jakelijaa, vaan jokaiselle artistille tarjotaan ilmainen kauppapaikka.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

111.7.2008 13:52

Kauan siinä kestikin :| Nyt vois jopa harkita ostavansakin jotain.

211.7.2008 14:03

Jos tuohon ei laiteta vesileimoja, niin kyllä kiinnostaa. Mp3:n bitrate lienee vielä avoin?

311.7.2008 14:39

Ehdottomasti mielenkiintoinen kauppa, tuollaista onkin tässä odoteltu. Omalta osaltani ongelmana varmaan kuitenkin jatkuu itse kuuntelemani musiikin vaikea saatavuus kun on sen verran marginaalista ja mainstreamistä poikkeavaa, mutta toivottavasti tuolta edes jotain mielenkiintoista löytyy että pääsee osoittamaan tukea DRM vapaalle musiikille.

411.7.2008 15:12

Edistystä \o/ musiikkikaupalle. Jos bitrate on mp3-tiedostossa yli 192kbp/s; kuulija ei yleensä erota alkuperäistä ja pakattua toisistaan. Ogg vorbikseen riitti muistaakseni 160kbp/s.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.7.2008 @ 15:13

511.7.2008 18:03

En millään usko että yksikään yritys voisi yrittää edes myydä 128 kbp/s ämppäreitä..

Kunhan valikoima on hyvä ja maksun voi suorittaa nettipankki tunnareilla niin en näe mitään ongelmia.

611.7.2008 18:17

Riippuu kyllä aika paljon kajareista/headsetistä huomaako 128kb/s mp3-tiedostosta eroa. Varmaan jos olis paremmat, mutta näillä antiikkisilla mono-headseteillä ei eroa huomaa.

711.7.2008 18:58
PSP_hirmu
Inactive

Nyt vielä hinnat vähn nykyisistä alemman niin saattaisin jopa alkaa ostaa musiikin.

811.7.2008 18:58
PSP_hirmu
Inactive

Nyt vielä hinnat vähän nykyisistä alemmas niin saattaisin jopa alkaa ostaa musiikin.

911.7.2008 22:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jokujaska:
Edistystä \o/ musiikkikaupalle. Jos bitrate on mp3-tiedostossa yli 192kbp/s; kuulija ei yleensä erota alkuperäistä ja pakattua toisistaan. Ogg vorbikseen riitti muistaakseni 160kbp/s.
Varos kommenttejasi, kohta joku kultakorva tulee tänne ripittämään, kuinka pakattu musiikki ei voi koskaan olla alkuperäisen studiolaadun kaltaista :P

Vaan joo, mainio veto, jos saavat vielä myytävää materiaaliakin. Nuo mainitut kotimaiset artistit ovat kyllä allekirjoittaneelle aivan tuntemattomia, mutta jospa sinne vielä joskus eksyisi jokin tutumpikin artisti.

1011.7.2008 23:06

"Varos kommenttejasi, kohta joku kultakorva tulee tänne ripittämään, kuinka pakattu musiikki ei voi koskaan olla alkuperäisen studiolaadun kaltaista :P "

Jep jep, eihän se ohennettu maalikaan ole alkuperäisen maalin veroista, mutta pakko tehdä jotta maalista tulee käyttökelpoista.


Athlon64 3400+ | 2048Mb DDR400 | Club GF7800GS

1112.7.2008 00:17

Lainaus:
Nuo mainitut kotimaiset artistit ovat kyllä allekirjoittaneelle aivan tuntemattomia, mutta jospa sinne vielä joskus eksyisi jokin tutumpikin artisti.
Niin mainitut olivat levy-yhtiöitä ja niillä kyllä on tallissa myös tunnetumpia artisteja, kuten vaikka Popeda.

1212.7.2008 10:02

Jos tuo on kerran samaa lafkaa kuin Levyvirasto niin laatu on täysin riittävä. Ja jossain oli vielä maininta, että he tähtäävät häviöttömään laatuun joskus lähitulevaisuudessa. Ja hinnatkin ovat mielestäni kohtuullisia tuolla levyviraston kaupassa.

1312.7.2008 10:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluekkis:
Ehdottomasti mielenkiintoinen kauppa, tuollaista onkin tässä odoteltu. Omalta osaltani ongelmana varmaan kuitenkin jatkuu itse kuuntelemani musiikin vaikea saatavuus kun on sen verran marginaalista ja mainstreamistä poikkeavaa, mutta toivottavasti tuolta edes jotain mielenkiintoista löytyy että pääsee osoittamaan tukea DRM vapaalle musiikille.
Sama juttu oman musiikkimaun kanssa. Rapakon takaa kiinnostaa pari artistia, joista Suomessa harvat tietää. Kiinnostavaa soundtrack-musiikkia ei myöskään tunnu löytyvän, mutta uutisen kaupalla tuskin tulee olemaan laaja valikoima niitä. Toivottavasti kauppa sprinttaa nopeasti kohti losslessia, omilla kajareilla uskoisin erottavani hävikilliset 320kb/s laadusta. Täytyy kuitenkin jossain vaiheessa katsastaa ko. store :)

1412.7.2008 12:52

Itelle riitää hyvin 192kbp/s, 256kbp/s (vai mikä se olikaat) olisi vielä kivempi, sillä omilla kuulokkeilla 128kbp/s vain särisee, jos laittaa voluumia vähänkäät isommalle, mutta jos kuuntelee kännykästä, niin silloin ei ole paljoa väliä.

1512.7.2008 15:35

Kyllä minäkin uskallan väittää, että bitrateilla on eroa ainakin, jos käyttää laadukkaita kuulokkeita. Ja sillä, millä ohjelmalla mp3:t on tehty.

1612.7.2008 18:47

Kirjoittelen tässä Levyviraston suunnalta. MP3-bitrate tulee hieman vaihtelemaan - meidän nykyinen tarjonta (www.levyvirasto.net) on pääosin ~256 vbr, Lamella pakattuna (en muista ulkoa tarkkaa presetiä). Vuoden vaihteesta lähtien artistit ja levy-yhtiöt ovat voineet itse ladata MP3:t suoraan palvelimelle. Suurin osa on käyttänyt 320kbit/s, jota heille myös suosittelemme.

EMI:ltä sekä New Kontorilta (Saksalainen digiaggregaattori) tullut materiaali on kaikki tarjolla 320 kbit/s. Ja käytännössä nämä kattavat varmasti yli 95% kaikesta tarjonnasta.

Musiikista ja valikoimasta hieman: EMI on maailman neljänneksi suurin levy-yhtiö, ja heidän kataloogistaan löytyy artisteja käytännössä laidasta laitaan. New Kontor taasen jakelee useita erittäin mielenkiintoisia pienlevy-yhtiöitä niin maailmalta kuin Suomestakin (mm. Sakara). Kahden muun suuren levy-yhtiön kanssa olemme pitkään neuvotelleet MP3:n myynnistä, ja uskon että pääsemme eteenpäin siinä asiassa lähitulevaisuudessa. Häviöttömät formaatit ovat hieman kaukaisempi asia (valitettavasti, itse näen niissä selvän kaupallisen potentiaalin). Tulemme toki tarjoamaan Flacia varmasti yhteistyössä pienten levy-yhtiöiden kanssa jo ennen kuin saamme koko valikoimamme Flaciin.

Lisätietoja tulevasta palvelusta löytyy blogistamme (www.levyvirasto.net/blog/).

1712.7.2008 22:21

Kiitokset Apeisalle lisätiedoista. Todella mukava että edistystä tapahtuu myös näin laillisen musiikin puollella.

1813.7.2008 12:35

320kbit/s kun tulevat tuonne niin ostan kyllä mielelläni musiikin The Groundista.

1921.11.2008 09:57
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto