AfterDawn: IT-alan uutiset

BBC aloitti DVB-T2-testilähetykset

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.6.2008 19:43 Kommentteja (10)

BBC aloitti DVB-T2-testilähetykset Analogiset TV-lähetykset pysyivät pitkään täysin muuttumattomina lähetystekniikan ja standardien osalta. Digi-TV on kuitenkin tuonut jatkuvasti pieniä muutoksia lähetyksiin ja standardeihin, joista antenniverkon lähetyksissä seuraavaksi odotetaan DVB-T2:sta, jonka pitäisi antaa lähetyksille 30-45 prosenttia enemmän tiedonsiirtokapasiteettia nykyisiin DVB-T-lähetyksiin verrattuna.
DVB-T2 on ollut jo pari vuotta kehityksessä ja tällä viikolla uutta standardia päästiin vihdoin kokeilemaan, kun BBC aloitti eilen testilähetykset Isossa-Britanniassa. BBC:n testilähetyksissä lähetetään teräväpiirto-ohjelmaa, koska DVB-T2:n suurempi tiedonsiirtokapasiteetti on erityisen tärkeää tuleville antenniverkon teräväpiirtokanaville. Jos DVB-T2:n kanssa ei esiinnyt ongelmia, nähdään Isossa-Britanniassa antenniverkon teräväpiirtolähetyksiä jo ensi vuoden loppuun mennessä.

DVB-T2 testilähetykset olivat huojennus tietoliikennetekniikan kehitystä valvovalle Ofcomille, jonka edustajat lupasivat pari kuukautta sitten, että antenniverkon teräväpiirtolähetykset pääsevät käyntiin Isossa-Britanniassa vielä ensi vuoden aikana. Tarkoituksena on antaa yksi kanavanippu DVB-T2:ta hyödyntävien teräväpiirtokanavien käyttöön. Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan tähän kanavanippuun tulisi kolme teräväpiirtokanavaa.
DVB-T2-standardin ensimmäinen luonnosversio valmistui tämän viikon torstaina, joten ensimmäiset DVB-T2-lähetyksiä vastaanottavat digiboksit ehtinevät markkinoille ensi vuoden aikana. Nykyisiä DVB-T-laitteita ei voi päivittää DVB-T2-yhteensopiviksi, joten kuluttajien täytyy hankkia uusi digiboksi DVB-T2-lähetysten katselua varten. Teräväpiirtokanavien lisäksi DVB-T2 mahdollistaa useamman tavallisen kanavan laittamisen samaan kanavanippuun hyödyntämällä suurempaa tiedonsiirtokapasiteettia ja kehittyneempiä pakkausmenetelmiä videolle (H.264/MPEG-4 AVC), mutta toistaiseksi DVB-T2 on tarkoitettu lähinnä teräväpiirto-ohjelmille ja nykyisiä DVB-T-lähetyksiä on tarkoitus jatkaa vielä useita vuosia, joten brittien ei tarvitse hankkia välittömästi uusia laitteita television kaveriksi.

DVB-T2-tekniikan toimintaa tullaan esittelemään tulevilla IBC-messuilla (International Broadcasting Convention), jotka järjestetään Amsterdamissa syyskuun 12.-16. päivä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

128.6.2008 19:50

Miksi Suomi ja YLE ei pysty tällaisiin mitenkään? Ikinä? No, raha voi olla ongelma mutta silti, ei edes mietitä tällaisia!

228.6.2008 21:42

Toivottavasti tulevaisuudessa nähdään boxeja joihin voidaan aina päivittää uudella softalla standardien uudet versiot.

328.6.2008 22:47

Ei tulla näkemään päivitettäviä bokseja kun sellaiset eivät oikein ole laitevalmistajien intressien mukaisia. Onhan se mahdottoman hyvä bisnes kun 3-4 vuoden välein voidaan myydä kuluttajille aina uusi 300 euron laatikko.

428.6.2008 23:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti CodecDude:
Toivottavasti tulevaisuudessa nähdään boxeja joihin voidaan aina päivittää uudella softalla standardien uudet versiot.
Eiköhän se tässä ole raudasta kiinni. Aika paljon maksettaisiin turhaa nykyisistä digibokseista, jos tuo mahdollisuus olisi tuotu.

529.6.2008 00:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TemeTee:
Miksi Suomi ja YLE ei pysty tällaisiin mitenkään? Ikinä? No, raha voi olla ongelma mutta silti, ei edes mietitä tällaisia!

DVB-T2 on juuri se systeemi mikä suomeenkin on tulossa. Lähetysten odotellaan alkavan tähän tietoon 2010 vuonna...

629.6.2008 11:26

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti CodecDude:
Toivottavasti tulevaisuudessa nähdään boxeja joihin voidaan aina päivittää uudella softalla standardien uudet versiot.
Eiköhän se tässä ole raudasta kiinni. Aika paljon maksettaisiin turhaa nykyisistä digibokseista, jos tuo mahdollisuus olisi tuotu.
Jep, kyllähän se nyt on ihan raudasta kiinni. Loppuu auttamattomasti jo tehokin kesken boxeista. Tarkoitinkin kommentillani sitä että boxeista tehtäisiin enemmän tietokoneen kaltaisia laitteita eli runsaasti laskentatehoa jolloin signaalia voisi purkaa ja käsitellä softatasolla.

Tosin niin kuin mainitsitkin nämä boxit olisivat varmasti paljon nykyisiä kalliimpia.

729.6.2008 14:38

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti CodecDude:
Toivottavasti tulevaisuudessa nähdään boxeja joihin voidaan aina päivittää uudella softalla standardien uudet versiot.
Eiköhän se tässä ole raudasta kiinni. Aika paljon maksettaisiin turhaa nykyisistä digibokseista, jos tuo mahdollisuus olisi tuotu.
Lisäksi siinä olisi sellainen ongelma, että aika harva osaa esim. vuonna 2008 sanoa millaisia "passiivisia" tv-lähetyksiä katsomme vuonna 2028. Ts. lähetystaajuudet, liittimet (mikä vain voisi olla "rajaava tekijä")

Lainaus:
Tarkoitinkin kommentillani sitä että boxeista tehtäisiin enemmän tietokoneen kaltaisia laitteita eli runsaasti laskentatehoa jolloin signaalia voisi purkaa ja käsitellä softatasolla.
No oman käsitykseni mukaan htpc ratkaisee tuollaisen pulman. Digi-tv-kortti koneeseen kiinni ja siinä on tallentava digi-boksi. Samalla htpc toimii ns. kierrätysalustanana johon voi pultatava kaiken laisia muista koneista vanhoiksi jääneitä osia (mm. kovalevyjä, blu-ray-asemia jne.)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.6.2008 @ 14:40

830.6.2008 04:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TemeTee:
Miksi Suomi ja YLE ei pysty tällaisiin mitenkään? Ikinä? No, raha voi olla ongelma mutta silti, ei edes mietitä tällaisia!
Eiköhä se just nimenomaa johdu siitä että BBC:llä on "pikkasen" suurempi budjetti kuin YLE:llä. En ihmettelis yhtään vaikka ois isompi budjetti kuin kaikilla Suomen kanavilla yhteensä :D.

930.6.2008 14:19

Voi voi...kun ottaa Piraattipoukaman auki ja lataa sieltä teräväpiirtona sen mitä haluaa katsoa, ei tarvitse kärsiä YLEn rantaruåtsalaisten perseilyistä...

1030.6.2008 16:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bscd:
Ei tulla näkemään päivitettäviä bokseja kun sellaiset eivät oikein ole laitevalmistajien intressien mukaisia. Onhan se mahdottoman hyvä bisnes kun 3-4 vuoden välein voidaan myydä kuluttajille aina uusi 300 euron laatikko.
ei kaikki osta 300 euron tallentavia boxeja. niitä saa alta 50 euron perusboxeja. meillä on kolme lootaa ja kaikka on alle 100 euron vempaimia.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto