Nelonen aloitti teräväpiirtolähetykset Welhon kaapelissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.6.2008 19:06 Kommentteja (15)

Nelonen aloitti teräväpiirtolähetykset Welhon kaapelissa Suomen teräväpiirtotarjonta on saanut jälleen uuden kilpailijan, kun Nelonen on tuonut ohjelmansa teräväpiirtomuodossa Welhon kaapeli-TV-verkkoon.
Nelosen uusi teräväpiirtokanava ei kuitenkaan käytä lähdemateriaalina vielä teräväpiirtosisältöä, vaan käytössä on samat lähdemateriaalit kuin Nelosen nykyisillä digi-TV-kanavilla. Kuva kuitenkin skaalataan 1080i-resoluutioon, joka parantaa Nelosen ja Welhon edustajien mukaan kuvanlaatua 1080i-resoluutiota tukevissa televisioissa. "Se on lähes HD-tasoa, tavallisesta resoluutiosta parannettua kuvaa" "Kuvanlaatu on huomattavasti parempi kuin standardissa digi-TV:ssä." kommentoi Nelonen Median liiketoimintajohtaja Juha-Pekka Louhelainen Tietokone-lehdelle.Louhelainen kertoi Tietokoneelle, että tulevaisuudessa Nelosen on tarkoitus tarjota aitoa teräväpiirtosisältöä. Louhelainen ei kuitenkaan kertonut tarkemmin milloin kanava aloittaa tällaisen materiaalin näyttämisen. Louhelaisen mukaan varsinkin ulkomaisista sarjoista suurin osa olisi saatavilla teräväpiirtoisena, mutta teräväpiirtosisällön hankkiminen maksaa enemmän, jonka vuoksi Louhelainen uskoo, että teräväpiirtosisältö keskittyy pääasiassa maksukanaville. Nelosen uusi teräväpiirtokanava on ilmainen katsojille ja se lähetetään salaamattomana, joten maksukortin hankkiminen ei ole pakollista. Ohjelmien katseluun käy DVB-C-lähetyksiä tukeva HD-digiboksi tai tietokoneeseen liitettävä digiviritin.

Nelosen suunnitelmiin kuuluvat myös teräväpiirtoiset JimTV- ja KinoTV-kanavat, jotka aloittavat toimintansa ensi vuoden puolella. Nelonen ei ole kuitenkaan lyönyt lukkoon lopullisia teräväpiirtosuunnitelmiaan, sillä toistaiseksi ei ole varmaa se, miten teräväpiirtotarjonnan suuremmat kustannukset pitäisi rahoittaa. "Teräväpiirtolähetysten bisnesmalli ei ole selvinnyt. Tarkoitus on kuitenkin saada katsojat viettämään enemmän aikaa Nelosen medioiden parissa" kommentoi Louhelainen Tietokoneelle.

Tällä hetkellä sekä YLE että Nelonen ovat kertoneet suunnitelmiaan teräväpiirtolähetysten suhteen, joten seuraavia teräväpiirtouutisia odotellaankin Pöllölaakson suunnalta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

116.6.2008 19:14

Hirveetä kaistantuhlausta

216.6.2008 19:27

laittais satelliitti jakoon.

317.6.2008 00:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Samuli23:
Hirveetä kaistantuhlausta

Kaapeliverkossa on varmasti hirveesti pulaa kaistasta..
Köyhät vaan itkee ku on kyllä hd telkku, muttei varaa digiboksiin!

417.6.2008 08:25

Tuli tuollainen kyllä aika puun takaa :) Tosin millaistahan kuraa toikin on kun on vaan skaalattua...

517.6.2008 10:42

Kannattaa odottaa...

617.6.2008 10:47

Osaan kyllä ihan itsekkin skaalata, kiitos vain, ei tarvitse kaistaa siihen käyttää. Oikeeta hd-kuvaa kehiin.

717.6.2008 11:43

Onhan tossa kuvanlaadussa nyt varmaan aika hyvä ero, kun lähdemateriaali skalataan suoraan 1080i formaattiin, kun että se skaalattaisiin eka digitv:lle ja siitä käyttäjä skaalaa sen 1080i formaattiin.

817.6.2008 11:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ahx1:
Onhan tossa kuvanlaadussa nyt varmaan aika hyvä ero, kun lähdemateriaali skalataan suoraan 1080i formaattiin, kun että se skaalattaisiin eka digitv:lle ja siitä käyttäjä skaalaa sen 1080i formaattiin.
Mitä tarkoitat skaalaamisella digitv:lle? Eiköhän se lähdemateriaali ole jo valmiiksi SD-tasoista? Vai ymmärsinkö väärin?

917.6.2008 14:18

Ahx1 tarkoittaa varmaan sitä, että lopputulos on parempi sen takia, koska teräväpiirrossa pakkaus tehdään vasta lopuksi.

Eli, normaalissa digilähetyksessä (SD-reso), jota katsotaan teräväpiirtotelevisiolla ketju menee seuraavasti:
alkuperäinen lähetys pakataan SD-resolla (häviöllinen pakkaus) ja lähetetään, jolloin teräväpiirto-TV skaalaa jo (häviöllisesti) pakattua kuvaa.

HD-lähetyksissä kuva skaalataan ennen lähetystä, jolloin pakkausvirheet eivät tule skaalaukseen mukaan.

pakkaus+skaalaus on siis yleensä huonompi vaihtoehto kuin skaalaus+pakkaus, jos käytössä on häviöllinen pakkaus.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.6.2008 @ 14:21

1017.6.2008 23:53

Tottahan tuo tietysti on, mpeg2 on vieläpä aika raju pakkausmetodi. Jotenkin vain luotan enemmän omaan, tarkasti testattuun ffdshow-skaalaukseeni kuin nelosen päässä tehtävään, mutta pakko kai luottaa siihen että he osaavat hommansa.

1118.6.2008 16:10

Juurikin näin, en tarkoittanut skaalaamista (vaikka niin kirjoitinkin) vaan puhuin tuosta pakkaamisesta digitv:lle sopivaksi. En tiedä mitä käyttävät lähdemateriaalina, mutta tuskin se nyt noin vahvasti pakattua mpeg2:sta on kuin digitv:n kautta meille tulee.

1218.6.2008 23:53

Tietenkin he voisivat myös käyttää tuon kaistan parempilaatuisen sd-kuvan lähettämiseen, joka sitten näyttäisi hyvältä sd-telkkareissa, mutta jota myös kelpaisi itse skaalailla.

1319.6.2008 16:41

Aikamoista bullshittiä väittää skaalatun SD-kuvan olevan "lähes HD-tasoista"... Tottakai parannus nykyiseen on varmaan merkittävä, koska nykyiset TV-lähetykset eivät oikeastaan ole edes SD-tasoa, koska pakkaus on niin julmaa.

Mutta ei laadukas, virheetön, skaalattu SD-kuva silti mitään teräväpiirtoa ole. Se on yksinkertaisesti laadukasta SD-kuvaa.

1420.6.2008 01:05

Lähtisivät vaan enemmän Canal Digitalin kelkkaan. Nyt jo KinoTV tulee satelliitista, mutta jään odottelemaan Aitoa HD kuvaa Jimiltä ja Kinolta CanalDigitalin muiden kuuden HD kanavan lisäksi.

1520.6.2008 01:05

HD on täällä ja nyt, satelliitista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.6.2008 @ 01:07

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto