AfterDawn: IT-alan uutiset

Kuluttajien teräväpiirtotietämys puutteellista

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 13.6.2008 14:45 Kommentteja (12)

Kuluttajien teräväpiirtotietämys puutteellista Kuluttajavirasto ja kodintekniikkakaupan tiedotusfoorumi Kotek kertovat, että teräväpiirtotelevisioita ostetaan usein väärin perustein tai ainakin puutteellisten tiedoin. Yli yhdeksän kymmenestä ostetusta televisiosta on tänä päivänä HD-valmiita, mutta usealle kuluttajalle se ei kerro koko totuutta. Kuluttajavirasto painottaakin, että valmius tarkoittaa ainoastaan mahdollisuutta katsoa teräväpiirtotasoista materiaalia.
HD-ready- tai Full HD -merkinnällä varustetun television lisäksi TV-katsoja tarvitsee teräväpiirtolähetyksiä tukevan digiboksin mikäli televisiossa ei ole sisäänrakennettuna teräväpiirtoviritintä. Vaihtoehtoisesti Blu-ray- ja HD DVD -soittimet pystyvät toistamaan oman formaattinsa teräväpiirtoelokuvia. Väärinkäsityksistä yleisimpiä on myös se, että teräväpiirtolaitteistolla tavallinen digilähetys näyttäisi paremmalta. Teräväpiirtotasoisesta lähetyksestä pääsee kuitenkin nauttimaan ainoastaan mikäli kyseessä on HD-kanava, joita tällä hetkellä ei lähetä yksikään suomalainen televisioyhtiö. Teräväpiirtotelevisiosta pääsee siis nauttimaan ainoastaan maksullisten kaapeli- ja satelliittikanavien avulla. Väärinkäsitys saattaa johtua muun muassa siitä, että myyjä ei huomaa kertoa, että myymälässä kuva on tarkkaa, koska kuvanlähteenä toimii esimerkiksi teräväpiirtosoitin.

Kotek kertoo, että kodintekniikkamyyjiä on perehdytetty vastaamaan askarruttaviin teräväpiirtokysymyksiin ja sekä Kotek että Kuluttajavirasto kehottavat kuluttajia kysymään neuvoa myyjiltä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

113.6.2008 14:54

No eipä taida kodinkoneliikkeissä montaa sellaista telkkaria olla jossa ei olisi HD-ready- tai Full HD -merkintää. Niin ehkä sen takia 9/10 ostetuista telkkareista on HD-valmiita..

213.6.2008 15:38

Väärinkäsitys saattaa johtua muun muassa siitä, että myyjä ei huomaa kertoa, että vaikka myymälässä kuva on tarkkaa, koska kuvanlähteenä toimii esimerkiksi teräväpiirtosoitin.

Niin varmaan huomaa juu. Jättää tarkoituksella kertomatta. Joo kyllä se tässä näkyy mutta kotona se kuva on huonompi kun sun vanhalla putkitöllöllä? Monta pannaan pakettiin. ai ei yhtään no mikä se nu nuin men. Juu ei siin mitään katellaan.

313.6.2008 15:53

Taitaisi kyllä jopa hieman tuota bisnestä hidastaa, jos kuluttajat esim tietäisivät, että mahdollisesti joskus muutaman vuoden päästä tulevan antenniverkon teräväpiirtolähetyksen standardia, resoluutiota tai muitakaan ominaisuuksia ei ole vielä määritelty, joten tulevaisuuden "varalle" on vaikeaa ostaa töllöä juuri nyt.

Ja tosiaan, (maksuttomien) nykytv-lähetysten laadulla isomman töllön "immersio" jää hieman kyseenalaiseksi pikseleiden, artifaktien ja muiden veljesten näkyessä selvästi koska harvoilla katseluetäisyys isoon töllöön on riittävä digitv-kuvanlaadulla.

Myyntimiesten ja naisten pitäisikin ensin saada asiakkaalta myönteinen tv-ostopäätös ja sen jälkeen myydä kylkeen vielä vähintään ok-tasoinen skaalaava dvd-soitin hdmi-liitännällä (lienee kohtuuhinnalla saatavissa, 100-200 e?). Siitä lienee olisi tämän hetken tavis-perheelle eniten riemua, kun hyllyssä olevat kymmenet disneyn kokoperheen elokuvat edes skaalautuisivat kohtalaisesti uudelle isolle näytölle.

413.6.2008 17:06

Joo-o on myös huomattu tuo että asioista ei kerrota kunnolla kaikissa näissä "alan" liikkeissä, harvoissa ja valituissa asiat kerrotaan niinkuin ne oikeasti on ja muissa vähän kuin yritetty vältellä kysymyksiä.

513.6.2008 21:16

Lainaus:
Taitaisi kyllä jopa hieman tuota bisnestä hidastaa, jos kuluttajat esim tietäisivät, että mahdollisesti joskus muutaman vuoden päästä tulevan antenniverkon teräväpiirtolähetyksen standardia, resoluutiota tai muitakaan ominaisuuksia ei ole vielä määritelty, joten tulevaisuuden "varalle" on vaikeaa ostaa töllöä juuri nyt.

1080p telkkari on tulevaisuuden teräväpiirtolähetyksiä varten se täysin varma ratkaisu. En nyt ymmärrä mitä vaikeaa tässäkin on...
Lainaus:
Ja tosiaan, (maksuttomien) nykytv-lähetysten laadulla isomman töllön "immersio" jää hieman kyseenalaiseksi pikseleiden, artifaktien ja muiden veljesten näkyessä selvästi koska harvoilla katseluetäisyys isoon töllöön on riittävä digitv-kuvanlaadulla.

Omalla 42" telkkarilla katseluetäisyys on ihan digilähetyksilläkin sen 2,5 metriä enkä voisi kuvitellakkaan katsovani kauempaa. Mieluummin hinaisin tuota telkkaria lähemmäksi kuin kauemmaksi...

613.6.2008 21:51

Lainaus:

1080p telkkari on tulevaisuuden teräväpiirtolähetyksiä varten se täysin varma ratkaisu. En nyt ymmärrä mitä vaikeaa tässäkin on...
[infernaalista pilkun nussimista]
No tietenkin sellainen 1080p telkkari joka tukee ainakin 24, 50 ja 60 virkistystaajuuksia.
[/infernaalista pilkun nussimista]
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.6.2008 @ 21:52

714.6.2008 4:21

Kertokaa joku, milloin ihmismassa on viimeksi tietänyt ylipäätänsä mistään.

815.6.2008 11:47

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:04

915.6.2008 15:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Näin on. nykylähetyksien kuva näyttää paremmalta kuvaputkitöllöstä. Onneksi tuli ostettua viimeisiä poistotelevisioita halvalla. Tällä pärjää monta vuotta, kunnes joku tekniikka on valmis ja vakiintunut.
Pitäisi se kuluttajallekin kertoa...

Köyhien puhetta. Kun ei ole rahaa ostaa sitä kunnon taulutv:tä niin yritetään valehdella itselleen ja muille.

Itselläni kokemusta hyvin monesta hyvästä kuvaputkesta eikä niiden kuvanlaatua voi edes verrata nykyiseen plasmaan vaikka katsoisi digilähetystä. Ero on niin suuri nykyisen telkkarin hyväksi :)

1016.6.2008 0:38

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Näin on. nykylähetyksien kuva näyttää paremmalta kuvaputkitöllöstä. Onneksi tuli ostettua viimeisiä poistotelevisioita halvalla. Tällä pärjää monta vuotta, kunnes joku tekniikka on valmis ja vakiintunut.
Pitäisi se kuluttajallekin kertoa...

Köyhien puhetta. Kun ei ole rahaa ostaa sitä kunnon taulutv:tä niin yritetään valehdella itselleen ja muille.

Itselläni kokemusta hyvin monesta hyvästä kuvaputkesta eikä niiden kuvanlaatua voi edes verrata nykyiseen plasmaan vaikka katsoisi digilähetystä. Ero on niin suuri nykyisen telkkarin hyväksi :)
Tai sitten sinulla ei vaan ole silmää huomata eroa (lol) tai olet ostanut kalliin taulutelevision ja valehtelet itsellesi ja samalla muille kun yrität vakuuttaa itsellesi, että ostamasi kallis televisio on todellakin parempi kuin putket.
Myönnän kyllä, että joissakin taulutelevisioissa on yllättävän hyvä kuvanlaatu, mutta kyllä tällä hetkellä on parempi pysyä kuvaputkissa ja käyttää raha, jonka tuhlaisi taulutelevisioon, johonkin hyödyllisempään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.6.2008 @ 00:39

1116.6.2008 1:55

Lainaus:
Tai sitten sinulla ei vaan ole silmää huomata eroa (lol) tai olet ostanut kalliin taulutelevision ja valehtelet itsellesi ja samalla muille kun yrität vakuuttaa itsellesi, että ostamasi kallis televisio on todellakin parempi kuin putket.
Myönnän kyllä, että joissakin taulutelevisioissa on yllättävän hyvä kuvanlaatu, mutta kyllä tällä hetkellä on parempi pysyä kuvaputkissa ja käyttää raha, jonka tuhlaisi taulutelevisioon, johonkin hyödyllisempään.

No aika monen tuttuni silmät sitten valehtelee myös kun ovat telkkarini nähtyään vaihtaneet kuvaputket pois ja siirtyneet taulutv maailmaan :)
Ei ole enää kiinnostanut tihrustaa pientä ja huonoa kuvaa.

Jokainen tietty päättää mitä rahoillaan tekee mutta kuvaputkien maksimissaan 30" näkyvä pinta-ala ei vaan monelle riitä.

Jos pientä telkkaria haluaa katsella niin ihan samahan se on vaikka katsoo sitä kuvaputkea...

127.7.2008 12:37

Lainaus:
Lainaus:
Tai sitten sinulla ei vaan ole silmää huomata eroa (lol) tai olet ostanut kalliin taulutelevision ja valehtelet itsellesi ja samalla muille kun yrität vakuuttaa itsellesi, että ostamasi kallis televisio on todellakin parempi kuin putket.
Myönnän kyllä, että joissakin taulutelevisioissa on yllättävän hyvä kuvanlaatu, mutta kyllä tällä hetkellä on parempi pysyä kuvaputkissa ja käyttää raha, jonka tuhlaisi taulutelevisioon, johonkin hyödyllisempään.

No aika monen tuttuni silmät sitten valehtelee myös kun ovat telkkarini nähtyään vaihtaneet kuvaputket pois ja siirtyneet taulutv maailmaan :)
Ei ole enää kiinnostanut tihrustaa pientä ja huonoa kuvaa.

Jokainen tietty päättää mitä rahoillaan tekee mutta kuvaputkien maksimissaan 30" näkyvä pinta-ala ei vaan monelle riitä.

Jos pientä telkkaria haluaa katsella niin ihan samahan se on vaikka katsoo sitä kuvaputkea...
Ja sinun tulee ostaa silmälasit jos 30" telkkaria katsellessa pitää tihrustaa...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto