AfterDawn: IT-alan uutiset

Itsestään tuhoutuvat DVD-levyt taas kauppoihin

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 28.5.2008 02:03 Kommentteja (28)

Itsestään tuhoutuvat DVD-levyt taas kauppoihin Joku saattaa muistaa vuosien takaa Disneyn surullisen kuuluisan yrityksen myydä itsestään tuhoutuvia vuokraelokuvalevyjä. Kun DVD-levy avattiin ilmatiiviistä paketistaan, alkoi 48 tuntia kestävä kemiallinen prosessi, jonka päätteeksi levy muuttui lukukelvottomaksi.
Nyt viisi vuotta myöhemmin kertakäyttöiset DVD-levyt ovat tekemässä paluuta. Yhdysvaltalainen toimistotarvikekauppaketju Staples on ottamassa valikoimiinsa Flexplay Technologiesin (jonka levyjä myös Disney käytti) itsestään hajoavat DVD-levyt. Asiasta kertoo Video Business.

Staplesin valikoimiin ei ole ennen kuulunut elokuvia, hyllyistä on löytynyt ainoastaan tyhjiä DVD-levyjä. Nyt yritys on kuitenkin päättänyt rysäyttää yli 2 000 toimipaikkansa valikoimiin uudet, 48 tuntia kestävät vuokralevyt.

Aikoinaan lukukelvottomiksi muuttuvia DVD-levyjä kuvattiin jopa kaikkien aikojen suurimmaksi ympäristökatastrofiksi. Kertakäyttöisyys ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen, ja katastrofilta vältyttiin. Ympäristövaikutuksista eivät kuitenkaan liene huolissaan ainakaan elokuvastudiot, koska kaikki suurimmat studiot ovat mukana toimittamassa elokuviaan Flexplayn kautta Staplesille.

Aluksi nimikkeitä otetaan myyntiin vain rajoitetusti. Ensimmäisessä vaiheessa myyntiin saapuu 24-26 suosittua elokuvanimikettä.

Hintaa kesäkuun puolivälissä kauppoihin ilmestyvillä levyillä tulee olemaan neljästä kuuteen dollaria. Nähtäväksi jää, onnistuuko Staplesin yritys. Disney sinnitteli vuoden.

Edellinen Seuraava  

28 kommenttia

128.5.2008 3:02

Itse imppaan leffat Piratebaystä. Ne ei tuhoudu itsestään. Ja säästää luontoa. Ja ne ilmasiakin, eikä tarvi mennä vuokraamoon asti.

228.5.2008 7:05
AfterDawn Addict

Eiköhän tuon leffan kerkiä kopioida 48:ssa tunnissa, niin etta mitä hyötyä tuommosesta levystä on?

328.5.2008 7:23

Luonto, sehän kasvaa takaisin...

En keksi yhtään syytä vuokrata elokuvaan tuollaisena.

428.5.2008 7:28

Tuohan on kuluttajien narrausta, "osta DVD levy, maksaa 5€ ja saat katsoa sitä ne 48 tuntia!" Edullista eikö?

528.5.2008 7:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vempula:
Luonto, sehän kasvaa takaisin...

Kummaa jengia tosiaan. Miksi luoda lisää turhaa roskaa kun sitä saadaan hyödyllisimmistäkin keksinnöistä. Linnaan tuollaisten keksijät!!

Lainaus:
En keksi yhtään syytä vuokrata elokuvaan tuollaisena.

En keksi yhtään syytä yleensäkään vuokrata elokuvia :D

628.5.2008 8:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IsoJorma5:
Itse imppaan leffat Piratebaystä. Ne ei tuhoudu itsestään. Ja säästää luontoa. Ja ne ilmasiakin, eikä tarvi mennä vuokraamoon asti.
Sama täällä =)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karhi:
Eiköhän tuon leffan kerkiä kopioida 48:ssa tunnissa, niin etta mitä hyötyä tuommosesta levystä on?
Ideanahan on vähentää palaamattomia elokuvia vuorkaamoihin.

728.5.2008 8:32

Kaikkee turhaa sitä nykyään keksitään ja ei tuossa ole kyllä mitään järkeäkään.

828.5.2008 8:50

Tuolloin aikoinaan pohdiskelin ideaa, että levy olisi kuitenkin uudelleen käytettävissä. Vähän kuin itsestään tyhjentyvä RW -levy, ja levystä maksettaisiin vuokrattaessa pieni pantti, kuten juomapulloista tehdään.

928.5.2008 9:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IhQnObO:
Tuohan on kuluttajien narrausta, "osta DVD levy, maksaa 5€ ja saat katsoa sitä ne 48 tuntia!" Edullista eikö?
Heh, jos elokuvan pituus on esim. 3 tuntia, niin 48 tunnin aikana ehdit katsoa sen 16 kertaa. Jos haluat nukkua välillä, niin 12 - 13 kertaa ehdit katsomaan. Eiköhän tuossa katselumäärässä ehdi kyllästyä leffaan, kuin leffaan. :-)

1028.5.2008 10:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IhQnObO:
Tuohan on kuluttajien narrausta, "osta DVD levy, maksaa 5€ ja saat katsoa sitä ne 48 tuntia!" Edullista eikö?
Menepäs makuuniin, siellä maksat 5€/6€, saat pitää elokuvaa 24h ja joudut vielä palauttamaan sen. Mielestäni tämä on ihan kohtuullinen idea, mutta kertakäyttöisyys kyllä vähän hirvittää, vaikka en mikään puunhalaaja olekaan.

1128.5.2008 10:53

cd ja dvd levyt eivät kelpaa edes energiajätteeksi, eli ne ovat tosiaan jätettä, joka jää olemaan.

1228.5.2008 11:17

Voisihahn tuo idea toimiakkin, jos levyt ovat luonnossa hajoavia, muussa tapauksessa todella itsetuhoiden ajatus.

1328.5.2008 12:31

Kaikki on puhunu vain levystä, jos kerran ilmatiiviis pakkaukses on ni mihis sen kotelon hävitys meni? Itse olen kyllä sitä mieltä että jos ostaa leffan (vhs, dvd) mikä vaan niin että käyttöoikeudet pitäisi pysyä, vaikka esim pc:n kokoonpano muuttuisi tai vuosi kuluisi. Elokuvateatterissa taas maksan palvelusta enkä "ikuisesta" omasta oikeudesta katseluun. Hirveetä vedätystä tälläset kuluttajan että luonnon kannalta.

P.S. Olen varma että kaikki omaan käyttöön kopiointi ja piratismi ON JO valmiiksi laskettu hinnoissa, mutta silti nuo ahneet jättifirmat haluaa lisää.


1428.5.2008 12:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:
Tuolloin aikoinaan pohdiskelin ideaa, että levy olisi kuitenkin uudelleen käytettävissä. Vähän kuin itsestään tyhjentyvä RW -levy, ja levystä maksettaisiin vuokrattaessa pieni pantti, kuten juomapulloista tehdään.
Tuota mietin itsekkin ja kehitin siitä vielä parannellun version. Jokaisessa videovuokraamossa olisi polttava dvd-asema tai muu vastaava tallennus mahdollisuus. Asiakas voisi marssia kauppaan minkätahansa median kanssa ja tallentaa elokuvan omalle medialleen jostakin suuresta tietokannasta (maksua vastaan tietty). Elokuvaan voisi tutustua vaikka katsomalla kyseiten leffan trailerin. Tämä ei enään välttämättä olisi vuokrausta, jos joku ei sitten kehitä samanlaista hävitys juttua kuin tuossa. Vähän niinkuin prepaid Liittymässä. Hankala toteuttaa, mutta säätöä ja lisää säätöä.

1528.5.2008 13:40

Kyllähän tuo ajatus tuntuu aika karmealta, vaikken varmaan ole kun ehkä hiukan keskivertoa enemmän ympäristöä ajatteleva henkilö. Täysin järjetöntähän tuo on ainakin niin kauan kunnes keksitään joku biomateriaaleista painettava levy, joka hajoaa kompostissa vuodessa tjsp.

mitenhän joku usb-tikkuratkaisu toimisi, vuokraamo antaa panttia vastaan asiakkaalle spesiaali usb-tikun, johon asiakas voi ladata haluamansa elokuvat nappia painamalla vuokraamossa, kun on ne ensin katalogista valinnut. Sitten jollain ohjelmallisella keinolla näitten elokuvien katseluoikeudet erääntyy 48h sisällä. Ei tietysti estäisi kopiointia, mutta ainakin vuokraamo pääsisi eroon siitä että tarvii puljata fyysisten medioiden kanssa, jotka rikkoontuvat ja katoavat, ja mikään elokuva ei pääsisi loppumaan kesken vuokraamosta.

Tämä siis tietenkin olettaen että nettiyhteydet ei tästä dramaattisesti nopeudu ihan lähiaikoina, muutenhan tuon katalogista valitsemisen ja lataamisen voisi hoitaa kotoakin. Tai voisihan siinä olla semmonen välimallin ratkaisu, vuokraamon nettisivulta valitsee elokuvat, klikkaa "Vuokraa" namiskaa ja maksaa ne. Sitten kun asiakas talsii vuokraamoon ostamaan karkit sun muut, myyjä ojentaa asiakkaalle valmiiksi ladatun tikun elokuvineen, jonka asiakas taas palauttaa liikkeeseen katselun jälkeen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.5.2008 @ 13:42

1628.5.2008 13:53

Aika absurdia luonnontuhlausta. En itsekkää keksi oikeen järkevää ratkaisua miksi tarvitsisi tommosia. On jo aika laiskuuden huippu jos ei jaksa viedä vuokra leffa takaisin vuokraamoon. Ainut uusio käyttö mahdollisuus noille on lasinalusina. Toivottavasti kuluttajat äänestävät jenkeissä lompakoillaa eivätkä tuo tollaista toimintaa. En ymmärrä miten noin läpinäkyvän kestämätön ratkaisu voi mennä läpi...

1728.5.2008 16:39

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:01

1828.5.2008 16:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geru:

mitenhän joku usb-tikkuratkaisu toimisi, vuokraamo antaa panttia vastaan asiakkaalle spesiaali usb-tikun, johon asiakas voi ladata haluamansa elokuvat nappia painamalla vuokraamossa, kun on ne ensin katalogista valinnut. Sitten jollain ohjelmallisella keinolla näitten elokuvien katseluoikeudet erääntyy 48h sisällä.
Ei kai nyt "kukaan" katso vuokrattuja elokuvia tietokoneelta. Vai mihin sen usb-tikun muka laittaisi?

1928.5.2008 17:15

Mitenkäs niille maissista tehdyille dvd levyille kävi, vai eikö ne toiminutkaan? Nehän piti pystyä kompostoimaan, eikä jätettä näin ollen syntyisi.

2028.5.2008 18:15

Ja seuraavaksi jokainen köyhä vuokrafilmien keräilijä hommaa itselleen ilma tiiviin kaapin jossa voi noita levyjä rauhassa varastoida. Soitin sinne ja kotelo hyllyt myös, joku sopiva ratkaisu vielä miten levyn saa sisään ilman että sisälle pääsee ilmaa.

2128.5.2008 18:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ekaros:
Ja seuraavaksi jokainen köyhä vuokrafilmien keräilijä hommaa itselleen ilma tiiviin kaapin jossa voi noita levyjä rauhassa varastoida. Soitin sinne ja kotelo hyllyt myös, joku sopiva ratkaisu vielä miten levyn saa sisään ilman että sisälle pääsee ilmaa.
Ja sitten heräsit ja äiti oli juuri kattanut pöytään puuroa ja maitoa.

2229.5.2008 0:01

Lainaus:
Ei kai nyt "kukaan" katso vuokrattuja elokuvia tietokoneelta. Vai mihin sen usb-tikun muka laittaisi?
Totta, eipä tullu mieleen että jotku kattoo leffoja ilman tietokonetta :)

Mietinkin että joku ongelma tuossa ideassa nyt on, kun se tuntu niin simppeliltä. ^^

Vaikka kyllähän nuo laitteet alkavat pikku hiljaa tukemaan usbia, telkut sun muut, mutta hetki tietysti vielä menee ennenkun nuo yleistyvät.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.5.2008 @ 00:03

2329.5.2008 17:50

Tosiaan joo monen mielestä olisi libdvdcss2:lle lisää töitä tuon jälkeen. Rips rips

Kestämätön ajatus monessakin mielessä.

2430.5.2008 0:55

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geru:

mitenhän joku usb-tikkuratkaisu toimisi, vuokraamo antaa panttia vastaan asiakkaalle spesiaali usb-tikun, johon asiakas voi ladata haluamansa elokuvat nappia painamalla vuokraamossa, kun on ne ensin katalogista valinnut. Sitten jollain ohjelmallisella keinolla näitten elokuvien katseluoikeudet erääntyy 48h sisällä.
Ei kai nyt "kukaan" katso vuokrattuja elokuvia tietokoneelta. Vai mihin sen usb-tikun muka laittaisi?

Enpä omista telkkaria, joten kyllä minä ainakin katson. Ja vaikka omistaisinkin, niin mediasoittimena toimisi joka tapauksessa jonkin sortin tietokone.

253.6.2008 1:38

Vaikka kyllähän nuo laitteet alkavat pikku hiljaa tukemaan usbia, telkut sun muut, mutta hetki tietysti vielä menee ennenkun nuo yleistyvät.

Pieniä USB äänisoittimia saa halvalla. Teknisesti olisi helppo tehdä USB videosoitinkin. Videoiden vuokraus palauttamisineen on kohtuullinen riesa, jos asuu vähänkään kauempana kauppakeskuksista. Tietysti on postivuokraamoja, joihin levyn voi palauttaa sitten kun muistaa.

HD videon (10-30 GB) lataaminen verkon kautta kestää vielä liian kauan ja rasittaa liikaa verkkoa. Kannattaa muistaa, että bittien siirtely ei ole ilmaista. Jonkun on sijoitettava rahaa ja rakennettava verkko. Tällä hetkellä juhlimme 1999-2001 teleboomin virhesijoitusten eli rakennetun ylikapasiteetin varassa. Se alkaa olla täynnä ja lisää pitäisi rakentaa, mutta nykyisillä hinnoilla rakentaminen ei kannata. Ei edes liitäntälaitteiden hankkiminen jo rakennettuihin optisiin kuituihin.

Itsetuhoutuvat levyt ovat ongelma. Levyssä on aika rajuja aineita, tosin pieniä määriä.

263.6.2008 16:46

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geru:

mitenhän joku usb-tikkuratkaisu toimisi, vuokraamo antaa panttia vastaan asiakkaalle spesiaali usb-tikun, johon asiakas voi ladata haluamansa elokuvat nappia painamalla vuokraamossa, kun on ne ensin katalogista valinnut. Sitten jollain ohjelmallisella keinolla näitten elokuvien katseluoikeudet erääntyy 48h sisällä.
Ei kai nyt "kukaan" katso vuokrattuja elokuvia tietokoneelta. Vai mihin sen usb-tikun muka laittaisi?
Täh? Kun soon hommattua tähän digi-tv kortin niin ei tarvi enää tv:nkään katsomisen vuoksi ekstra laatikoita, näissä monitoreissa on tarpeeksi...

2713.6.2008 19:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NoSkillZ:
Mitenkäs niille maissista tehdyille dvd levyille kävi, vai eikö ne toiminutkaan? Nehän piti pystyä kompostoimaan, eikä jätettä näin ollen syntyisi.
Liian kalliita ja kehittelyn tarpeessa. Ja hyvin ne saadaan muumioitumaan kymmeniksi vuosiksi, jos ne "kompostoidaan" tavallisen jätteen seassa. Lisäksi eettinen ongelma viljan käytöstä paketteihin ja vaikka johonkin yhtä elintärkeään kuin dvd-levyihin toisten nääntyessä nälkään...

I: Antec sonata III | Antec Earthwatts 500w | Msi p35 neo-f | Intel Pentium 4 550j | A-data vitesta 4gb | Msi hd2400pro | Seagate barracuda 250gb 7200.8 | Lite-on dvd-rom 16x | Nec dvd+-rw 16x | Zalman cnps9700led | Hyundai n220w | Razer lycosa | Logitech m-uv96 | Qpad aim 4mm lowsense | Windows xp pro sp3 eng 32-bit. | 3Dmark06: 1402 :D
II: FS Amilo A 7620: mobile AMD Athlon XP 2600+ (@1396MHz 24/7) | 512MB (PC2700 DDR) | ATI Mobility Radeon 9000 (M9) 64MB | Fujitsu MHT2040AT 40GB | DVD+RW RW8160 | WinXP home ed. sp2 | HP LaserJet 1100 (MS) | Saa nauraa.

2814.6.2008 16:52

Ja luonto kiittää. Kuka näitä älyttömiä ideoita keksii vielä nykyäänkin...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto