AfterDawn: IT-alan uutiset

Hologramminäytöt silmille ja menoksi

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 28.5.2008 01:12 Kommentteja (4)

Hologramminäytöt silmille ja menoksi Muutama päivä sitten kerroimme vakoiluaurinkolasista, jotka lähettivät kahden kameran taltioiman kuvan langattomasti tallentavaan näyttöpäätteeseen. Viime viikolla SID-tapahtumassa Los Angelesissa Sony esitteli hieman toisenlaisia silmälaseja. Kyseessä olivat nimittäin ensimmäiset varteenotettavat videosilmälasit. Asiasta uutisoi Tech-On.
Erilaisista videonäyttöjä sisältävistä silmälaseista on ollut vuosien mitteen useita yritelmiä. Mitään todellista läpimurtoa ei kuitenkaan ole tehty ja monet viritelmät ovat jääneet prototyyppiasteelle.

Vaikka Sonyn lasit ovat niin ikään protoasteella, on yrityksellä vakaa aikomus tuoda laite jossain vaiheessa myös kuluttajamarkkinoille.

Laseissa käytetty tekniikka poikkeaa muista vastaavista viritelmistä. Silmälasinäytön kolme millimetriä paksut linssit sisältävät kaksi hologrammikalvoa, jotka ovat hieman erillään toisistaan. Toinen kalvoista toistaa vihreän, toinen punaisen ja sinisen värin.

Kuvan kerrotaan syntyvän ledillä valaistavan mikronäytön avulla, joka tuottaa kuvan holografiselle näytölle linssin pinnalle. Kahden eri hologrammikalvon käytön ansiosta näytölle ei synny haamukuvia, jotka ovat olleet vastaavaa tekniikkaa hyödyntävien silmälasinäyttöjen ongelma tähän asti.

Tekniikka kuulostaa hienolta, mutta tarkkuudessa jäädään jälleen turhan alas. 320 x 240 pikselin tarkkuudella ei paljoa juhlita varsinkaan teräväpiirtoelokuvia katseltaessa. Tarpeellinen tarkkuus määräytyy toki käyttökohteen mukaan. Painoa uutuuslaitteelta löytyy varsin hillityt 120 grammaa.

Tarkkaa aikaa lasien massamarkkinoinnille ei kerrottu, mutta yhdeksi mahdollisuudeksi Sony epäili jo vuotta 2010. Tällöin tarkkuuskin on saatu varmasti jo paremmalle tasolle.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

128.5.2008 1:43

Kuulostaa oudolta että ihmis-silmä pystyisi tarkentamaan noin lähelle. Vai taitetaanko kuva samalla periaatteella kuin silmälaseillakin, että tarkennus onnistuisi helpommin? Luulisi ainkin silmien rasittuvan nopeasti.

228.5.2008 3:26

eikö tuo ole suhteessa jo aika paljon pixeliä jos miettii kuinka lähelle silmää tulee, eihän noissa monen metrin päässä olevissa ruuduisa sitten ole niiiin kauhean paljon enempää.

328.5.2008 10:29

Ihan kivalta kuulostaa, mutta kyllä se iso näyttö on kuitenki paras, sillä, silon kaveritkin voi kattoa sitä kuvaa. Jos haluaa vain itse kattoa jotain videoo, tai vastaavaa, niin ehkä on ihan ok, mutta veikkaan että ei tuu kovin yleistymään.

428.5.2008 14:22

Lainaus:
Kuulostaa oudolta että ihmis-silmä pystyisi tarkentamaan noin lähelle.

Toisaalta vaikkapa elektronisia kiikareita, pimeänäkölaitteita ja kameran etsimiä käytetään juurikin yhtä läheltä. Pitkäaikaista käyttöä ei tosin ole tullut koskaan kokeiltua.

Lainaus:
eikö tuo ole suhteessa jo aika paljon pixeliä jos miettii kuinka lähelle silmää tulee, ....

Ei kai se pikselien määrä siitä suhteellisestikaan miksikään muutu.
Jos silmä erottaa esim. 1000 pikseliä vaakasuunnassa metrin päästä, niin kai se erottaa tuhat sentinkin päästä, jos pikselien koko pysyy suhteessa samana?
Eli pikselien koko jaetäisyys toisistaan pitää skaalata etäisyyden mukaan, jos haluaa, että kaikki pikselit ovat nähtävissä, mutta kyllä kai kuvan tarkkuus on läheltäkin katsottaessa pikselien määrästä kiinni.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto