Hovioikeus: DVD-salauksen purku laitonta

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 26.5.2008 11:58 Kommentteja (26)

Hovioikeus: DVD-salauksen purku laitonta Vuonna 2006 tuli voimaan uusi tekijänoikeuslaki, joka vaikutti osaltaan myös AfterDawn.comin toimintaan. Paljon kritisoitu laki kieltää muun muassa kopiosuojattujen ääni- ja elokuvalevyjen suojauksen murtamisen myös omaan käyttöön kopioitaessa. Lex Karpelaksi nimetty laki kieltää myös järjestäytyneen keskustelun suojausten murtamisesta.
Tasan vuosi sitten Mikko Rauhala ja Einar Karttunen päättivät testata lain rajoja käytännössä. Miehet organisoivat internetiin keskustelupalstan, jossa he vaihtoivat neuvoja DVD-elokuvien kopiointisuojauksen kiertämisestä. Tämän jälkeen kyseiset henkilöt kertoivat toimistaan poliisille.

Monet uskoivat poliisin jättävän huomiotta julkisuusmielessä tehdyn tempauksen, mutta kaikkien yllätykseksi miehiä vastaan nostettiin syyte suojauksen loukkausrikkomuksesta. Varsinainen pommi tuli kuitenkin Helsingin käräjäoikeudelta, joka totesi miehet syyttömiksi, vaikka uuden tekijänoikeuslain mukaan kyseessä olisi ollut rangaistava teko. Helsingin käräjäoikeus totesi, ettei CSS-kopiointisuojaus täytä tehokkaan kopiointisuojauksen kriteereitä, joten syytteet hylättiin.Helsingin kihlakunnansyyttäjä Kukka-Maaria Kankaala ei kuitenkaan ollut tyytyväinen käräjäoikeuden päätökseen, vaan ilmoitti asian etenevän hovioikeuteen.

Asian käsittely pitkittyi hovioikeuden muiden kiireiden takia, mutta nyt juttu saatiin viimein päätökseen -- ainakin väliaikaisesti. Hovioikeus nimittäin tuomitsi täysin päinvastaisesti käräjäoikeuden päätökseen verrattuna. Hovioikeuden päätös tarkoittaa sitä, että DVD-levyillä käytetyn CSS-kopiosuojauksen kiertäminen on laitonta ja rangaistava teko.

Hovioikeuden mukaan tavallinen käyttäjä ei voi kyetä murtamaa suojausta omilla toimenpiteillään vahingossa. Tämän takia oikeus katsoi CSS-suojauksen kiertämisen esimerkiksi Linuxissa toistoa varten tietoiseksi suojauksen murtamiseksi.

Vastaajia edustanut Turre Legalin Tero Välimäki on kommentoinut yrityksen blogissa hovioikeuden päätöstä varsin kovasanaisesti. "Täytyy kyllä sanoa, että hovioikeus yllättää", hän aloittaa.

"Huomionarvoisesti hovi aloitti tuomion lukemisen sanomalla, että kysymys ei ole todistelun uskottavuudesta vaan kysymys on juridiikasta. Samaan hengenvetoon hovi kuitenkin rohkeni väittää, että käräjäoikeuden suullinen todistelu olisi ollut “ristiriitaista” mikä ei todellakaan pidä paikkaansa -- ainakaan kenellekään, joka oli käräjäoikeudessa läsnä. Kun hovi muutti käräjäoikeudessa todisteltuja faktoja, lauseet sisälsivät yleensä varaumia kuten “ilmeisesti”. Reilu meininki, kun kysymyksessä on rikosjuttu ja faktat luetaan “ilmeisesti” syytettyjä vastaan kirjallisessa prosessissa."

Hovioikeus katsoi lopuksi vastaajien syyllistyneen rikolliseen toimintaan alkuperäisen syytteen mukaisesti. Rangaistus jätettiin kuitenkin määrämättä erinäisten kohtuullisuussyiden takia. Hovioikeuden oikeudenkäyntikulut (9 905,20 euroa) jäivät kuitenkin vastaajien maksettavaksi.

Tero Välimäki kertoo blogissaan, ettei asia jää tähän. Valitusluvan laatiminen korkeimpaan oikeuteen on kuulemma jo käynnissä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

26 kommenttia

126.5.2008 12:15

Onpa käsittämätön tuomio.No eihän tämä mikään oikeusvaltio olekkaan, ja poliitikot voi ostaa omalle kannalleen.On kyllä hienoa ettei omia dvd elokuvia voi kopioida.

226.5.2008 12:38

Lainaus:
Tämän takia oikeus katsoi CSS-suojauksen kiertämisen esimerkiksi Linuxissa toistoa varten tietoiseksi suojauksen murtamiseksi.

Melko reilua. No jää sitten leffat tästä lähtien kattomatta. (NOT!)

326.5.2008 12:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Onpa käsittämätön tuomio.No eihän tämä mikään oikeusvaltio olekkaan, ja poliitikot voi ostaa omalle kannalleen.On kyllä hienoa ettei omia dvd elokuvia voi kopioida.
Aivan, voi helvetti mikä tuomio....nyt rupeaa tuntumaan että teosto on voidellut ihan kunnolla...millähän nyt katselen koneelta kun on untubu toisessa koneessa ja xp tässä masiinassa ja työkone on vista !

426.5.2008 13:02

No eikun keikun waremyllyt pyörimään vaan...
Itsehän ne tän aiheuttaa.

526.5.2008 13:13

Lainaus:
Kun hovi muutti käräjäoikeudessa todisteltuja faktoja, lauseet sisälsivät yleensä varaumia kuten “ilmeisesti”. Reilu meininki, kun kysymyksessä on rikosjuttu ja faktat luetaan “ilmeisesti” syytettyjä vastaan kirjallisessa prosessissa.

Ei perse mitä meininkiä. Taas on ollut joku Paavo Pesusieni nuijan varressa. Ilmeisesti tässä valtiossa ei tarvita faktoja kunhan voidaan todeta, että ilmeisesti oli jotain lakia rikottu.

Pitää toivoa, että hovioikeuden tietohallinto vaihtaa työkoneet linux alustalle ja tuon päätöksen takana olevat mulkut narahtaa itse teosta kun katsovat läppärillä DVD leffaa.

626.5.2008 13:55

Korkeimman oikeuden ennakköpäätöksiä tällaisesta ei oikin vielä ole, joten eiköhän hovin pojat vain halunneet siirtää jutun korkeimmalle asteelle.

Vaikka Suomen laki perustuukin kirjoitettuun lakiin, eikä ennakkotapauksiin, niin lain tulkinnan kannalta on nuo korkeimman oikeuden ennakkotapaukset merkittäviä.

726.5.2008 14:12

Mä en ymmärrä miten DVD suojauksen purkaminen voisi olla laillista, jos se kerran on erikseen laissa kielletty?

P*ska laki, mutta eikö tuo nyt ole selvää, että sitä on rikottu?

826.5.2008 14:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jehu80:
Mä en ymmärrä miten DVD suojauksen purkaminen voisi olla laillista, jos se kerran on erikseen laissa kielletty?
Laissa määritellään, että "tehokasta" teknistä kopiointisuojausta ei saa murtaa, mutta katsotaanko CSS sellaiseksi, kun se voidaan purkaa rivillä perliä.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

926.5.2008 15:08

Ja suomalaisten rikollisten määrä teki jälleen aikamoisen nousun. En voi ymmärtää tällaista meininkiä ollenkaan ja nyt lähti viimeinenkin halu tukea yhtiöitä. Jos tässä maassa on oikeutta, tuo käännetään vielä ympäri korkeimmassa oikeudessa mutta en pidä odotuksia korkealla.

1026.5.2008 15:44

Aivan käsittämätöntä touhua. Nyt iski akuutti himo ripata kaikki DVD:ni kovalevylle.

1126.5.2008 17:42

"Valitus korkeinpaan on jo menossa", lause näin karrikoidusti tällaiseen kevyt arvosteluun.

Eikö näillä ihmisillä ole oikeasti mitään muuta tekemistä kuin väsätä jtn. fucking valituksia jos ei tuu syytettä.... AINIIN!!! Nyt tajusin jutun jujun, jäi rahat saamatta tekiänoikeuspaskoilta, ni pitää laittaa vielä kerran käsittelyyn, jos vaikka irtois muutama satatuhatta (100 000) euroa kahviin ja pullaan.......

1226.5.2008 18:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Massikka:
"Valitus korkeinpaan on jo menossa", lause näin karrikoidusti tällaiseen kevyt arvosteluun.

Eikö näillä ihmisillä ole oikeasti mitään muuta tekemistä kuin väsätä jtn. fucking valituksia jos ei tuu syytettä.... AINIIN!!! Nyt tajusin jutun jujun, jäi rahat saamatta tekiänoikeuspaskoilta, ni pitää laittaa vielä kerran käsittelyyn, jos vaikka irtois muutama satatuhatta (100 000) euroa kahviin ja pullaan.......
Syyte tuli jo viime vuonna, muutenhan oikeudessa ei olisi edes oltu.

Eli jos olet varma, että et ole syyllinen johonkin rikokseen, mutta sinut tuomitaan siitä silti -- ja esim. naapurisi, sukulaisesi, jne pitävät sinua nyt täysrikollisena, vaikka oikeus vain totesikin sinun olevan syyllinen, muttet joudu maksamaan sakkoja -- niin et valittaisi tuomiosta? Niin ja rikosrekisteriisi jää merkintä, tuli sakkoja tai ei, jos oikeus tuomitsee sinut syylliseksi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.5.2008 @ 18:21

1326.5.2008 18:49

Eipä asiat tästä mihinkään muutu, vain filosofia muuttuu. Itse aion asian tiimoilta harrastaa hiljaista kansalaistottelemattomuutta.

1426.5.2008 21:14

Näin, suomen oikeusjärjestelmä rules!

1526.5.2008 22:39
mikkokok
Inactive

Lainaus:
Tämän takia oikeus katsoi CSS-suojauksen kiertämisen esimerkiksi Linuxissa toistoa varten tietoiseksi suojauksen murtamiseksi.
Eihän tämä tarkoita sitä että leffoja ei saisi katsoa Linuxissa DVD:ltä? En tiedä olenko palikka kun en tajua tätä, luultavasti olen, mutta jonkun kommentti viittasi siihen ettei saisi.
Voisiko joku valaista minua?

1626.5.2008 22:53

Reilu meininki. Ei voi muuta sanoa.

1727.5.2008 00:22

Minäki oon ripannu muutaman elokuvan läppärille vain sen takia, että matkustellessa haluan kattoa DVD:tä, mutta mun levyasema pitää niin hel*etin kovaa ääntä, että se käy jo hermoille, voikka kuulokkeilla kuuntelis. Kohta ne alkaa sakottamaan siitäkin, että avaat koneessa freeware ohjelman...

1827.5.2008 01:04

Kyseinen laki on ainoa laki, josta ei voi jäädä kiinni mitenkään, ellei ilmianna itseään. Eli juuri kukaan ei tule sitä noudattamaan, eikä kukaan välitä siitä. Täysin turha laki, jolla ei ole mitään merkitystä. Kun lakia ei pysty mitenkään kukaan valvomaan ja kukaan ei voi jäädä kiinni, ei sitä juuri kukaan tule noudattamaankaan.

Lainaus:
Lailla saatiin yli miljoonasta suomalaisesta nyt virallisesti rikollisia. Suomi on tässäkin suhteessa eurooppalaistumassa - laki on jotain ja käytäntö jotain muuta. Suomi onkin ollut kummajainen euroopassa, kun täällä on ollut tapana noudattaa lakeja ja direktiivejä.

Uudessa Suomessa täysin OK rikkoa lakia, kunhan ei jää kiinni. Kansanedustajat ovat tämä osaltaan esimerkillisesti tuoneet omalla käyttäytymisellään kansan tietoisuuteen sen lisäksi että ovat säätäneet tällaisen lain.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2008 @ 11:38

1927.5.2008 07:43
berethiel
Inactive

Minä kyllä aion noudattaa lakia, enkä katso enää ainuttakaan kopiosuojattua dvd:tä linuxissani.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei niitä kopiosuojattuja levyjä tule enää ostettua.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.5.2008 @ 07:45

2027.5.2008 15:16

Kaikissa kaupallisissa DVD:ssä on CSS-kopiosuojaus, joten teikäläinen ei taida ostaa hirveämmin elokuvia. Yleinen selvennys :)

2128.5.2008 06:46

Suomessa on ennenkin ollut lakeja joita ei ole noudatettu eikä valvottu. Kenenkään ei pidä jättää jotain tekemättä vain koska haluaa noudattaa lakia jossa ei ole järkeä. Lex Karpela ei minua pysäytä kun kuun alussa käyn vihdoin dvd-aseman ostamassa.

2228.5.2008 11:09

Lainaus:
Lainaus:
Tämän takia oikeus katsoi CSS-suojauksen kiertämisen esimerkiksi Linuxissa toistoa varten tietoiseksi suojauksen murtamiseksi.
Eihän tämä tarkoita sitä että leffoja ei saisi katsoa Linuxissa DVD:ltä? En tiedä olenko palikka kun en tajua tätä, luultavasti olen, mutta jonkun kommentti viittasi siihen ettei saisi.
Voisiko joku valaista minua?

Kyllä se tarkoittaa. Kaikki kaupalliset leffat on CSS-suojattuja ja se suojaus pitää purkaa, jotta leffaa voi katsoa. En osaa pukea sanoiksi, miksi windowsissa dvd-leffojen katsominen on laillista (ainakin joillain ohjelmilla).. joku selittänee tämän paremmin.

Noh täytyy nyt miettiä mitä tässä tekee.. täytyy harkita elokuvien ostamisen ja vuokraamisen lopettamista varmaankin. Viimeistään jos korkein oikeus päätyy hovin kanssa samaan tulokseen en varmsti tule ostamaan tai vuokraamaan enää yhtään ainutta elokuvaa. Jos kerran linux-käyttäjän täytyy rikkoa lakia joka tapauksessa, niin teen sen mielummin ilmaiseksi, kuin maksan siitä huvista. Vittu mikä päätös! Ei tähän voi kyllä muuta sanoa..

2328.5.2008 19:24

Kummaa hommaa. Mihin unohtuivat lailliset varmuuskopiot? Niitä kun ei voi tehdä rippaamatta.

2429.5.2008 09:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jussi111:
Kummaa hommaa. Mihin unohtuivat lailliset varmuuskopiot? Niitä kun ei voi tehdä rippaamatta.

Niin siis mielenkiintoista, että tyhjistä dvd:eistä ja kaikista muista tallennusmedioista menee ns. kasettimaksu. Nyt kuitenkin onkin niin, että kaikista dvd-leffoista on laitonta tehdä kopioita. Tosin eipä tuosta kasettimaksusta kai ennenkään ole elokuvayhtiöille mitään herunut, joten onhan se sinänsä loogista. Kaikkihan me poltamme aina ostamillemme tyhjille dvd-levyille kasapäin cd-levyjen varmuuskopioita..

2530.5.2008 23:27

Todella idioottimaista toimintaa!!!

Varmaa on että kansa reagoi ja laittaa vaikka T-paidoissaan DVD-salauksenpurkuohjeet näkyviin.

Taas nähdään kuinka "edistynyttä sivistyvaltiota" ollaan olevinaan verrattuna mm. korruptoituneisiin kehitysmaihin. Kehitysmaissa ei ainakaan ole tekijänoikeusfasismia! (Täytyypä harkita tarjousta afrikkaan lähtemisestäkin uudestaan...)

2623.10.2008 12:35
dodge-70
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avthein:
Todella idioottimaista toimintaa!!!

Varmaa on että kansa reagoi ja laittaa vaikka T-paidoissaan DVD-salauksenpurkuohjeet näkyviin.

Taas nähdään kuinka "edistynyttä sivistyvaltiota" ollaan olevinaan verrattuna mm. korruptoituneisiin kehitysmaihin. Kehitysmaissa ei ainakaan ole tekijänoikeusfasismia! (Täytyypä harkita tarjousta afrikkaan lähtemisestäkin uudestaan...)
Laitan T - paitaan heti kun jostain löydän.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto