AfterDawn: IT-alan uutiset

BitTorrent-sivustot turhia?

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 26.5.2008 01:53 Kommentteja (6)

BitTorrent-sivustot turhia? BitTorrent-sivustojen ainainen taistelu tekijänoikeusjärjestöjen kanssa on varmasti kaikille tuttu puheenaihe. Mininova joutuu oikeuteen, The Pirate Bay odottelee lopullista tuomiotaan ja TorrentSpy miettii, mistä saisi rahat 110 miljoonan dollarin korvaussumman maksamiseen.
Kaikki tämä saattaa olla kuitenkin ollutta ja mennyttä, sillä yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston Cubit-projekti lupaa tehdä torrent-sivustoista toimettomia.

Cubit-projektin kotisivuilla järjestelmää kehutaan kovasti. Kyseessä on Azureus-ohjelman lisäosa, joka mahdollistaa torrent-tiedostojen etsimisen suoraan hakusanoilla ilman BitTorrent-sivujen kahlausta. Cubit lupaa osata etsiä myös väärin kirjoitetuilla hakusanoilla käyttäjän oikeasti tarkoittamat lopputulokset.

Cubitin kerrotaan olevan riippumaton Pirate Bayn kaltaisista torrent-tiedostoja tarjoavista sivustoista. Kyseisen ominaisuuden takia ohjelma onkin täysin immuuni tekijänoikeusjärjestöjen vihamielisille toimille.

Mikäli Cubitin toiminta kiinnostaa tarkemmin, kannattaa tutustua projektin kotisivujen tarjoamaan kattavaan tekniseen informaatioon. Herää vain yksi kysymys: jos järjestelmä on oikeasti niin hyvä, miksi vastaavaa ei ole keksitty aiemmin?


Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

126.5.2008 2:18

"Herää vain yksi kysymys: jos järjestelmä on oikeasti niin hyvä, miksi vastaavaa ei ole keksitty aiemmin?"

On se keksitty, n.10v sitten. Gnutellassa alkuaikoina oli, mutta sitä väärinkäytettiin spammaukseen ja se söi nettiresursseja paljon.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gnutella

226.5.2008 7:41

Niinpä niin, ja kuka takaa tiedostojen olevan sitä, mitä niissä lukee / puhtaita viruksilta? Nyt jo saa olla varovainen jos lataa esim pirate baystä kamaa...

326.5.2008 7:53

Jokin kommenttisysteemi tyyliin Bitzi Ticket Gnutellalla olisi kätevä. Myös se, että julkaisijan nimimerkin näkisi, ja samaa nimimerkkiä saisi käyttää vain yksi henkilö. Nimimerkin saisi vapaaehtoisesti varattua tyyliin auth ircissä. Tuohon taas tarvittaisiin jonkinlainen palvelin? Mutta jos palvelinta ei käytettäisi muuhun kuin nimimerkkien säilömiseen, siinä ei ainakaan olisi mitään laitonta, vai pystyisiköhän rahalla vääntää tuollaisestakin laittoman? Hmm.

426.5.2008 8:14

Lainaus:
pystyisiköhän rahalla vääntää tuollaisestakin laittoman?

Tietysti. USA:ssa on voimassa kultainen sääntö: "Se kenellä on kulta, tekee säännöt". Testasin tuota pikaisesti ja hyvin tuntui toimivan.

526.5.2008 12:17

Lainaus:
Lainaus:
pystyisiköhän rahalla vääntää tuollaisestakin laittoman?

Tietysti. USA:ssa on voimassa kultainen sääntö: "Se kenellä on kulta, tekee säännöt". Testasin tuota pikaisesti ja hyvin tuntui toimivan.

Geez, minkä säännön/lain rykäisit ja paljonko maksoi?

626.5.2008 16:27

Tämä on hieman OT:
TorrenSpy ei mieti tuota maksua, sillä maksua ei annettu muutamalle piraatille vaan yhtiölle, joka on jo julistanut itsensä konkurssiin.

Aiheeseen:
Yksi syy miksi träkkeritöntä torrenttia ei olla kehitetty hirveämmin eteenpäin voi olla, että hyvin moderoitu trackeri on varmasti parempi paikka kuin täysin vapaa julkaisusysteemi spammeineen. Onhan tämä kuitenkin koputtanut ovea jo vaikka kuinka kauan mutta eikö näitä kaupallisia kehittäjiä olla yleensä haastettu oikeuteen aika ahkerasti?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto