AfterDawn: IT-alan uutiset

ShowStash ja Cinematube hävisivät oikeudessa MPAA:lle

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.5.2008 20:31 Kommentteja (8)

ShowStash ja Cinematube hävisivät oikeudessa MPAA:lle Uutisoimme viime syksynä kuinka elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) vei uutuuselokuvien luvattoman katselun mahdollistaneet Cinematube.net- sekä SSUpload.com-sivustot oikeuteen ja nyt oikeudenkäynnit ovat ainakin Cinematuben kohdalla päättyneet tappioon.
Cinematuben lisäksi oikeus totesi myös ShowStash.net-sivuston rikkoneen lakia. Molemmat sivustot ovat auttaneet oikeuden mukaan sivuston käyttäjiä tekijänoikeusrikoksissa mm. listaamalla, indeksoimalla ja etsimällä linkkejä, joiden avulla sivuston käyttäjät ovat voineet luvatta ladata tekijänoikeudella suojattua materiaalia. ShowStashille oikeus määräsi korvauksia ja sakkoja yhteensä 2,7 miljoonaa dollaria ja Cinematubelle maksettavaa tuli 1,3 miljoonaa dollaria. Tämän lisäksi kumpikaan sivusto ei saa tulevaisuudessa harrastaa vastaavanlaista toimintaa.

Oikeuden päätös lämmitti erityisesti MPAA:n henkilöstöä ja MPAA:n varajohtajana tunnettu John Malcolm sanoi, että MPAA:n tehtävä on pysäyttää tällaisten luvattomien sivustojen toiminta. Malcolm kertoi myös, että oikeusjuttu osoittaa sen, etteivät elokuvastudiot epäröi haastaa tällaisia sivustoja oikeuteen.

Sekä Cinematube että ShowStash toimivat hakukoneina, jotka eivät säilöneet elokuvia tai TV-sarjojen jaksoja omilla palvelimillaan. Oikeuden päätös asettanee ennakkopäätöksen, jonka myötä vastaavien sivustojen pyörittäminen Yhdysvalloissa muuttuu hankalaksi. Yhdysvaltojen lisäksi myös Isossa-Britanniassa tekijänoikeusjärjestöt haluavat vastaavanlaisen päätöksen, jonka avulla he voisivat yrittää hillitä elokuvien ja TV-sarjojen luvatonta internetkatselua ja tämä tehtävä aloitettiin saarivaltakunnassa viime syksynä sulkemalla suosittu TV Links -sivusto.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

124.5.2008 20:53

Aika epätoivoista toimintaa MPAA:lta, vastaavia sivustoja on netissä kymmeniätuhansia ja suurin osa sivustoista on muissa maissa, kuin Usa, joita MPAA ei voi haastaa oikeuteen. Ainoa merkitys mikä tapauksella oli on se, että vastaavat sivustot siirtävät Usasta toimintansa muihin maihin ja toiminta jatkuu ja MPAA ei voi yhtään mitään. Hyvää ilmaista mainosta MPAA kuitenkin on tarjonnut. Itsekin rupesin käyttämään ja etsimään vastaavia sivustoja, jotka nyt tuomittiin MPAA mainostuksen ansiosta.

Lainatakseni MPAA johtajan kommenttia. "Me emme epäröi haastaa oikeuteen tekijänoukeuksia rikkovia sivustoja. Olemmehan jo menestyksellisesti haastaneet Usassa oikeuteen allofmp3 500 miljoonan dollarin korvauksiin ja thepiratebayn 200 miljoonan dollarin korvauksiin. Silti nämä sivustot jatkavat toimintaansa ja emme saa koskaan tuomittuja korvaus rahoja. Ne ovat ns. peloite virtuaali rahaa."

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.5.2008 @ 21:03

224.5.2008 21:24

MIKSI_IHMEESSA_JOKU_PITAA_SERVERIA_USA:ssa??!?!?!
Nyt ei kylla sympatiaa tule kun tarjotaan sivua kirjaimellisesti tarjottimella mpaa:lle... vahan jarkea tuohon touhuun.

324.5.2008 22:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:
Aika epätoivoista toimintaa MPAA:lta, vastaavia sivustoja on netissä kymmeniätuhansia ja suurin osa sivustoista on muissa maissa, kuin Usa, joita MPAA ei voi haastaa oikeuteen. Ainoa merkitys mikä tapauksella oli on se, että vastaavat sivustot siirtävät Usasta toimintansa muihin maihin ja toiminta jatkuu ja MPAA ei voi yhtään mitään. Hyvää ilmaista mainosta MPAA kuitenkin on tarjonnut. Itsekin rupesin käyttämään ja etsimään vastaavia sivustoja, jotka nyt tuomittiin MPAA mainostuksen ansiosta.
Ihan täysin en ymmärrä tuollaista asennetta mikä nykyään on näitä oikeudenkäyntejä vastaan. Kyseessä on kuitenkin lainvastainen toiminta ja tuotteista kuuluu maksaa. Jos ei ole varaa niin silloin on ilman.

Oma mielipide on muuttunut tässä asiassa muutamassa vuodessa täysin päinvastaiseksi, kun on tullut kuunneltua näiden lataajien uhoamista ja täysin väärää käsitystä siintä miten markkinatalous toimii.

425.5.2008 14:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:
miten markkinatalous toimii.
Aika lailla niin etta artisti saa levystaan noin 10 senttia / myyty levy eli kaikki rahat tulevat konserteista minne ihmiset menevat kun ovat ensin ladanneet albumin ja tietavat musiikin olevan hyvaa. Elokuvan tekijat saavat suurimman osan rahoistaan mainostamalla elokuvassaan jotain tuotetta ja elokuva tahdet saavat kiintean palkan esiintymisestaan menestyi elokuva sitten miten vaan.
Kiitos kysymasta, nain se toimii.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.5.2008 @ 14:03

525.5.2008 17:57

Mitäpä jos se markkinatalous ei olekkaan oikea ideologia jonkun mielestä?Myös kommunismi ja muutama muukin ideologia on osoittautunut huonoksi järjestelmäksi.Oikeastaan aika, ja ihmiset itse päättävät suunnan, ja voipi olla että 10 vuoden päästä markkinatalouden "musta kirja"laskee ruumiit ja tuhon mitä se sai aikaan.

625.5.2008 22:18

Lainaus:

kun ovat ensin ladanneet albumin ja tietavat musiikin olevan hyvaa.
Bändit tarjoavat netisivuillaan mahdollisuuden nykyään tutustua uusiin albumeihinsa eli tutustumisen voi tehdä sitä kautta.

Lainaus:
Elokuvan tekijat saavat suurimman osan rahoistaan mainostamalla elokuvassaan jotain tuotetta ja elokuva tahdet saavat kiintean palkan esiintymisestaan menestyi elokuva sitten miten vaan.
Kiitos kysymasta, nain se toimii.
Ei kukaan voi ajatella näin typerästi.

726.5.2008 10:10

Minäpä voin ajatella ihan miten haluan, ja olen sitä mieltä tällä hetkellä että natsi-saksakin toimi yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin USA, olisi edes toimivia autoja jos ei muuta.

Toivottavasti nyt joku keksii nousta setä samulin suosikkimaan esimerkkiä vastaan ja lopettaa tuon hulluuden oravanpyörän ennenkuin se "ylijuoksee" keksijänsä.

kuka tahaansa voi ajatella typerästi toisten mielestä, mutta voihan se mennä niinkin että kun suurin osa ajattelee näin niin näin sen täytyy olla ja siksi se joka ajattelee eritavalla on "väärässä".

ihan rehellisesti sanoen tuli tässä kirjotellessa lähinnä mieleen http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallissosialismi

pohdintaa pohdintaa...

826.5.2008 10:19

Lainaus:
Elokuvan tekijat saavat suurimman osan rahoistaan mainostamalla elokuvassaan jotain tuotetta ja elokuva tahdet saavat kiintean palkan esiintymisestaan menestyi elokuva sitten miten vaan.
Lainaus:
Ei kukaan voi ajatella näin typerästi.
Miksei voisi? Minusta olisi ihan hyvä protesti päättää olla maksamatta elokuvasta, jonka tähdet ja tekijät saavat aivan kohtuuttomia, miljoonien taalojen, palkkioita.
Mutta luulen kyllä, että niiden osuus warettajista, jotka oikeasti protestoivat (eivätkö vain ota kun ilmaiseksi saavat) on varmastikin pieni. Mutta ei se silti tarkoita, etteikö joku voisi ajatella noin ihan tosissaankin. Paljon hullumpaakin on kuultu.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.5.2008 @ 10:21

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto