AfterDawn: IT-alan uutiset

3D-tykki kotikäyttöön

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 23.5.2008 00:46 Kommentteja (2)

3D-tykki kotikäyttöön AVING.net raportoi Projectiondesign-nimisen yrityksen tavoitteesta tuoda 3D-projektorit kotikäyttöön. Norjalainen Projectiondesign suunnittelee, valmistaa ja markkinoi videoprojektoreja niin ammatti- kuin kotikäyttöönkin.
Täyteen teräväpiirtotarkkuuteen yltävästä projektorista löytyy DVI- ja VGA-liitäntöjä kaksin kappalein. Tarkoituksena onkin tuoda molempiin kuva eri näytönohjaimista, jonka jälkeen projektori tykittää kuvat vuorotellen 60 hertsin taajuudella valkokankaalle. Laitteen kerrotaan pystyvän näyttämään samanaikaisesti 60 hertsin taajuudella kahta 1080p-signaalia.

Kolmiulotteisen elämyksen saamiseksi kuvan katseluun vaaditaan erilliset 3D-lasit. Järjestelmään kuuluvat aktiiviset 3D-lasit ovat yhteydessä projektoriin langattomasti infrapunan avulla, joten johtojen kanssa ei tarvitse pelata. Aktiivisuudella tarkoitetaan tässä tapauksessa lasien läpinäkyvyyden synkronoitua säätöä. 3D-lasit päästävät valon läpi vuorotellen kummallekin silmälle, jolloin lopputulos on sama kuin aikoinaan punaisella ja vihreällä kalvolla varustettuja 3D-laseja käytettäessä.

Lähteen mukaan projektori on tarkoitus lanseerata Etelä-Korean markkinoille tämän vuoden syyskuussa. Muista markkina-alueista ei ole vielä tietoa. Myös hinnoittelu on vielä hämärän peitossa.

Katso kalvosarja 3D-projektorin esittelytilaisuudesta AVING.netin sivuilta.
Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

123.5.2008 13:49

Tää on komee ja hintaakin varmaan jonkun verran on, kun se tulee markkinoille Suomesta puhumattakaan.

221.10.2008 15:36

Tuli tuosta 3D projektorista mieleen netissä liikkuvat jutut tee-se-itse 3D näytöistä. LCD-suljinlaseja on kaupoissa ainakin toisinaan saatavilla ja ohjeita löytyy, miten VGA-liitäntään voi tehdä lasien tahdistukseen tarvittavan yksinkertaisen kytkennän. Näkemäni jutut oli tehty CRT-näytöillä, mutta joillain alle 5 ms LCD-näytöilläkin jutun pitäisi onnistua.

Wired-lehdessä Sept. 2008, s. 82 on rakennusohjeet kahteen LCD-näyttöön ja polarisoiviin laseihin perustuvalle 3D-näytölle. Siinä annetaan ymmärtää, että kanavaeroteltua 3D-videoaineistoa olisi jostain saatavissakin. Katselin hiljattain kahteen videoprojektoriin perustuvalla systeemillä esitettyä kasvien biologiaan opettavaa aineistoa ja oli se paljon selvempää kuin 2D kuva. Usein vain 3D-jutut tehdään liioitellusti eivätkä niiden tekijät edes näytä tietävän kameroiden suuntauksen periaatetta. Siis 3D-kameroita pitää kääntää kuten ihminen silmiään kuvan pääkohtien etäisyyden mukaan.

Halvoissa polarisaatiolaseissa on usein valmistusvirheitä. Jos lasien polarisaatiot eivät ole tarkkaan 90 asteen kulmassa, syvyysvaikutus heikkenee selvästi. Samoin jos lasit tai pää on vinossa. Mitä hintaan tulee, 3D ei ole paljoakaan 2D-juttuja kalliimpaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto