Nokia istuttaa Linuxin puhelimiinsa

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 20.5.2008 11:15 Kommentteja (10)

Nokia istuttaa Linuxin puhelimiinsa Matkapuhelinvalmistaja Nokia on nyt tosissaan Linux-pohjaisten kännyköiden kanssa. Kauppalehti.fi ja Bloomberg uutisoivat yrityksen valmistelevan Linux-kännyköiden tuomista markkinoille.
"Etenemme ehdottomasti siihen suuntaan", Nokian rahoitusjohtaja Rick Simonson vakuutteli maanantaina JP Morgan Chase -seminaarissa.

Kun puheenaiheeksi tuli Linux-versio, jota tulevissa puhelimissa mahdollisesti tultaisiin käyttämään, Simonson kuitenkin vaikeni. Hän kertoi jättävänsä sen tekniikasta päättävien harteille.

Vaikka Linuxin käytöstä tulevissa puhelimissa kerrottiinkin avoimesti, ei Nokia kuitenkaan suostunut ottamaan kantaa esimerkiksi siihen, tuleeko yritys tekemään yhteistyötä Googlen Android-ohjelmistoalustan kanssa.

Android on Googlen Linux-pohjainen alusta, jota yritys aikoo jakaa ilmaiseksi halukkaille puhelinvalmistajille.Ennen Nokian Linux-puhelimia on kuitenkin luvassa tukku tututtuja Symbian-pohjaisia S60-käyttöympäristöllä varustettuja puhelimia. Tarkempaa ajankohtaa Linux-puhelinten ilmestymiselle ei vielä ole.

Vaikka Nokialla ei tällä hetkellä ole vielä puhelimia, joista löytyisi Linux-käyttöjärjestelmä, löytyy yrityksen tuotevalikoimasta Linux-pohjainen N810, jonka tarkoituksena on toimia mobiilina internet-päätteenä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

120.5.2008 12:13

Kosketusnäytöllinen iphone-klooni nokialta androidin kanssa <3

220.5.2008 13:02

nyt kun vielä sais tietään minkä hintasia noi puhelimet olis, mutta muuten kyllä mulle kelpaa :P

320.5.2008 13:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peqo:
nyt kun vielä sais tietään minkä hintasia noi puhelimet olis, mutta muuten kyllä mulle kelpaa :P

Että ihan sama millainen luuri kunhan on nokia ja linux niin kelpaa?
Sanasta sanaan sama juttu kun kauppalehdessä.

420.5.2008 15:11
pisberg
Inactive

tekiskö tämä nyt sitten sen että nokia pc suitesta tehtäisiin myös linux versio? =)

520.5.2008 17:07

Käsittääkseni Nokia ovi suite (tai mikä lie sitten kun julkaistaan) tulee korvaamaan PC Suiten. Pitäisi toimia myös Linuxissa ja Macissa.

620.5.2008 17:24

Sieltä se linux yleistyy ja yleistyy, niikuin omalle koneellekkin saapui muutama kuukausi sitten.

720.5.2008 17:31

Tämä taitaa olla Nokialle vähän pakkosauma tämä Linuxiin siirtyminen, sillä ainakin itse näkisin, että S60 on aikalailla menneen talven lumia...varsinkin mikäli softayhteensopivuus S60v3 - S60 Touch siirroksessa katkeaa. Eipä monikaan S60-kehittäjä viitsi enää tehdä ohjelmaansa uudestaan varsinkin kun juuri pari vuotta sitten niin sai tehdä siirryttäessa S60v2 - S60v3.

Googlella on Android ja Applella iPhonen Mac OS (ja M$:llä buginen Windows Mobile), joille kehittäminen on lastenleikkiä Symbianiin verrattuna. Lisäksi iPhonella ilmeisesti (tehojen salliessa) pitäisi valmiiden Mac OS -ohjelmien alkaa toimia vain hyvin pienin muutoksin. Että ellei Nokia saa jollain ilveellä Applelta lisensoitua tuota Mac OS:ää omiin tuleviin kosketusluureihinsa, niin ainut vaihtoehto alkaa olla hypätä Android-kelkkaan...aivan oman yet another linux-alustan kehittäminen koituu varmasti turmioksi.

820.5.2008 19:04

Sen saa nähdä että korvaako tuo Linux Symbian ympäristöt vai ei. Symbianin kehitys kuitenkin on koko ajan vauhdissa ja vaikea uskoa että tällaista hyppäystä yhtäkkiä tehtäisiin. Nokiahan osti vuoden alussa Trolltechin jonka Qt-kirjastolla saadaan järjestelmäriippumattomasti koodatua sovelluksia ja paljon varsinkin Linuxissa käytössä. Jos tuo symbian alkaa kunnolla tukemaan tuota kirjastoa, niin silloinhan ohjelmien koodaus ja porttaus sille helpottuisi kovasti.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.5.2008 @ 22:43

921.5.2008 15:44

Kun tulee nokialta Linux luuri nokia 6630 ominaisuuksilla, niin ostan sen :)

1028.5.2008 10:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bscd:
Tämä taitaa olla Nokialle vähän pakkosauma tämä Linuxiin siirtyminen, sillä ainakin itse näkisin, että S60 on aikalailla menneen talven lumia...varsinkin mikäli softayhteensopivuus S60v3 - S60 Touch siirroksessa katkeaa. Eipä monikaan S60-kehittäjä viitsi enää tehdä ohjelmaansa uudestaan varsinkin kun juuri pari vuotta sitten niin sai tehdä siirryttäessa S60v2 - S60v3.

Googlella on Android ja Applella iPhonen Mac OS (ja M$:llä buginen Windows Mobile), joille kehittäminen on lastenleikkiä Symbianiin verrattuna. Lisäksi iPhonella ilmeisesti (tehojen salliessa) pitäisi valmiiden Mac OS -ohjelmien alkaa toimia vain hyvin pienin muutoksin. Että ellei Nokia saa jollain ilveellä Applelta lisensoitua tuota Mac OS:ää omiin tuleviin kosketusluureihinsa, niin ainut vaihtoehto alkaa olla hypätä Android-kelkkaan...aivan oman yet another linux-alustan kehittäminen koituu varmasti turmioksi.
On noita vaihtoehtoa muitakin kuin android. Openmoko on melkein valmis ja neo freerunner -puhelinkin tulee kohta markkinoille.. sitten on vielä ainakin trolltechin qutopia, joka on ollut kättövalmis jo pitkän aikaa.. toisin kuin anrdoid, joka on vasta imetysasteella..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto