AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokia istuttaa Linuxin puhelimiinsa

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 20.5.2008 11:15 Kommentteja (10)

Nokia istuttaa Linuxin puhelimiinsa Matkapuhelinvalmistaja Nokia on nyt tosissaan Linux-pohjaisten kännyköiden kanssa. Kauppalehti.fi ja Bloomberg uutisoivat yrityksen valmistelevan Linux-kännyköiden tuomista markkinoille.
"Etenemme ehdottomasti siihen suuntaan", Nokian rahoitusjohtaja Rick Simonson vakuutteli maanantaina JP Morgan Chase -seminaarissa.

Kun puheenaiheeksi tuli Linux-versio, jota tulevissa puhelimissa mahdollisesti tultaisiin käyttämään, Simonson kuitenkin vaikeni. Hän kertoi jättävänsä sen tekniikasta päättävien harteille.

Vaikka Linuxin käytöstä tulevissa puhelimissa kerrottiinkin avoimesti, ei Nokia kuitenkaan suostunut ottamaan kantaa esimerkiksi siihen, tuleeko yritys tekemään yhteistyötä Googlen Android-ohjelmistoalustan kanssa.

Android on Googlen Linux-pohjainen alusta, jota yritys aikoo jakaa ilmaiseksi halukkaille puhelinvalmistajille.

Ennen Nokian Linux-puhelimia on kuitenkin luvassa tukku tututtuja Symbian-pohjaisia S60-käyttöympäristöllä varustettuja puhelimia. Tarkempaa ajankohtaa Linux-puhelinten ilmestymiselle ei vielä ole.

Vaikka Nokialla ei tällä hetkellä ole vielä puhelimia, joista löytyisi Linux-käyttöjärjestelmä, löytyy yrityksen tuotevalikoimasta Linux-pohjainen N810, jonka tarkoituksena on toimia mobiilina internet-päätteenä.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

120.5.2008 12:13

Kosketusnäytöllinen iphone-klooni nokialta androidin kanssa <3

220.5.2008 13:02
Peqo
Inactive

nyt kun vielä sais tietään minkä hintasia noi puhelimet olis, mutta muuten kyllä mulle kelpaa :P

320.5.2008 13:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peqo:
nyt kun vielä sais tietään minkä hintasia noi puhelimet olis, mutta muuten kyllä mulle kelpaa :P

Että ihan sama millainen luuri kunhan on nokia ja linux niin kelpaa?
Sanasta sanaan sama juttu kun kauppalehdessä.

420.5.2008 15:11
pisberg
Inactive

tekiskö tämä nyt sitten sen että nokia pc suitesta tehtäisiin myös linux versio? =)

520.5.2008 17:07

Käsittääkseni Nokia ovi suite (tai mikä lie sitten kun julkaistaan) tulee korvaamaan PC Suiten. Pitäisi toimia myös Linuxissa ja Macissa.

620.5.2008 17:24

Sieltä se linux yleistyy ja yleistyy, niikuin omalle koneellekkin saapui muutama kuukausi sitten.

720.5.2008 17:31

Tämä taitaa olla Nokialle vähän pakkosauma tämä Linuxiin siirtyminen, sillä ainakin itse näkisin, että S60 on aikalailla menneen talven lumia...varsinkin mikäli softayhteensopivuus S60v3 - S60 Touch siirroksessa katkeaa. Eipä monikaan S60-kehittäjä viitsi enää tehdä ohjelmaansa uudestaan varsinkin kun juuri pari vuotta sitten niin sai tehdä siirryttäessa S60v2 - S60v3.

Googlella on Android ja Applella iPhonen Mac OS (ja M$:llä buginen Windows Mobile), joille kehittäminen on lastenleikkiä Symbianiin verrattuna. Lisäksi iPhonella ilmeisesti (tehojen salliessa) pitäisi valmiiden Mac OS -ohjelmien alkaa toimia vain hyvin pienin muutoksin. Että ellei Nokia saa jollain ilveellä Applelta lisensoitua tuota Mac OS:ää omiin tuleviin kosketusluureihinsa, niin ainut vaihtoehto alkaa olla hypätä Android-kelkkaan...aivan oman yet another linux-alustan kehittäminen koituu varmasti turmioksi.

820.5.2008 19:04

Sen saa nähdä että korvaako tuo Linux Symbian ympäristöt vai ei. Symbianin kehitys kuitenkin on koko ajan vauhdissa ja vaikea uskoa että tällaista hyppäystä yhtäkkiä tehtäisiin. Nokiahan osti vuoden alussa Trolltechin jonka Qt-kirjastolla saadaan järjestelmäriippumattomasti koodatua sovelluksia ja paljon varsinkin Linuxissa käytössä. Jos tuo symbian alkaa kunnolla tukemaan tuota kirjastoa, niin silloinhan ohjelmien koodaus ja porttaus sille helpottuisi kovasti.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.5.2008 @ 22:43

921.5.2008 15:44

Kun tulee nokialta Linux luuri nokia 6630 ominaisuuksilla, niin ostan sen :)

1028.5.2008 10:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bscd:
Tämä taitaa olla Nokialle vähän pakkosauma tämä Linuxiin siirtyminen, sillä ainakin itse näkisin, että S60 on aikalailla menneen talven lumia...varsinkin mikäli softayhteensopivuus S60v3 - S60 Touch siirroksessa katkeaa. Eipä monikaan S60-kehittäjä viitsi enää tehdä ohjelmaansa uudestaan varsinkin kun juuri pari vuotta sitten niin sai tehdä siirryttäessa S60v2 - S60v3.

Googlella on Android ja Applella iPhonen Mac OS (ja M$:llä buginen Windows Mobile), joille kehittäminen on lastenleikkiä Symbianiin verrattuna. Lisäksi iPhonella ilmeisesti (tehojen salliessa) pitäisi valmiiden Mac OS -ohjelmien alkaa toimia vain hyvin pienin muutoksin. Että ellei Nokia saa jollain ilveellä Applelta lisensoitua tuota Mac OS:ää omiin tuleviin kosketusluureihinsa, niin ainut vaihtoehto alkaa olla hypätä Android-kelkkaan...aivan oman yet another linux-alustan kehittäminen koituu varmasti turmioksi.
On noita vaihtoehtoa muitakin kuin android. Openmoko on melkein valmis ja neo freerunner -puhelinkin tulee kohta markkinoille.. sitten on vielä ainakin trolltechin qutopia, joka on ollut kättövalmis jo pitkän aikaa.. toisin kuin anrdoid, joka on vasta imetysasteella..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Sony yllätti – Julkaisee alkuperäisestä PlayStationista mini-version! Sony yllätti – Julkaisee alkuperäisestä PlayStationista mini-version! (19.9.2018 11:54)
Nintendo on tarttunut kiitettävällä tavalla kiinni nykyisestä minikonsolitrendistä ja julkaissut uusia versioita sen legendaarisista konsoleista. Mukana tulee joukko klassikkopelejä, joita hakattiin ....
WhatsApp kehittää uutta toimintoa – Pidentää akkukestoa WhatsApp kehittää uutta toimintoa – Pidentää akkukestoa (19.9.2018 11:43)
Iltamyöhäsellä sängyssä WhatsAppia hakkaaville on luvassa hyviä uutisia, sillä pikaviestisovellukseen on tulossa tumma Dark Mode -teema. Aktivoinnin jälkeen WhatsAppin värimaailma muuttuu vaaleasta ....
YouTube Gaming -sovelluksen kehitys loppuu – Täältä löydät pelivideot jatkossa YouTube Gaming -sovelluksen kehitys loppuu – Täältä löydät pelivideot jatkossa (19.9.2018 08:16)
YouTube lähti pelivideoihin mukaan hieman myöhässä, minkä takia Twitch on päässyt kasvamaan nykyiseen kokoluokkaansa videopalveluna. YouTube on yrittänyt kampittaa Twitchiä omalla YouTube Gaming ....
Firefox hyppäsi virtuaaliseen todellisuuteen – Lataa Firefox Reality Firefox hyppäsi virtuaaliseen todellisuuteen – Lataa Firefox Reality (19.9.2018 08:02)
Jos tykkäät käyttää Firefoxia tietokoneella ja puhelimessa, niin enää ei ole syytä olla käyttämättä sitä myös virtuaalilaseilla. Mozilla on nimittäin julkaissut Firefox Reality -nimisen verkkoselaimen, ....
Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon (18.9.2018 20:15)
Amazonia ei tunneta teknologiayhtiönä, mutta se silti toimi ääniavustajien ja älykaiuttimien pioneerina. Nyt biljoonan dollarin verkkokauppajätti työstää ainakin kahdeksaa Alexalla varustettua laitetta. ....

Uutisarkisto