AfterDawn: IT-alan uutiset

Viasat lähetti luvatta teräväpiirtokiekkoa

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 16.5.2008 16:20 Kommentteja (32)

Viasat lähetti luvatta teräväpiirtokiekkoa Meneillään olevien jääkiekon MM-kisojen kuvanlaatua on moitittu niin katsojien kuin Yleisradionkin suunnalta. Otsikoihin teräväpiirtolähetyksillä päässyt Viasat esitti jääkiekko-otteluita muutaman päivän ajan Suomessa luvatta. Kyseessä oli kuitenkin "inhimillinen erehdys".
Viasatin mukaan lähetykset olivat päässeet Ruotsin, Tanskan ja Norjan lisäksi vahingossa myös Suomen jakeluun. Lähetykset lopetettiin heti kun asia oli huomattu, eikä Viasat Finlandin maajohtajan Jarkko Nordlundin mukaan Ylen tarvinnut puuttua asiaan.

Yleisradion eksklusiiviset oikeudet MM-jääkiekkoon koskevat sekä maanpäällisiä että kaapeli- ja satelliittilähetyksiä. Tämän takia teräväpiirtolähetyksiä tapahtumista, joihin Ylellä on yksityisoikeudet saa odotella vielä pitkään. Yleisradion pääjohtaja Mikael Jungner on kertonut, että valtakunnalliset pääkanavat eivät muutu teräväpiirtoisiksi ennen vuotta 2016. Nordlundin mukaan Viasat on kuitenkin kiinnostunut keskustelemaan yhteistyöstä eri osapuolten kanssa.

Osa Viasatin asiakkaista oli hankkinut teräväpiirtopaketin juuri kisojen alla, jotta otteluista pääsisi nauttimaan HD-tasoisina. Nordlund kuitenkin kiistää, että luvattomia teräväpiirtolähetyksiä olisi mainostettu. Hänen mukaansa Jyväskylässä sijaitsevaa asiakaspalvelua on informoitu nimenomaan jääkiekon MM-kisojen ja Formula F1 -kisojen eritysasemasta.

Edellinen Seuraava  

32 kommenttia

116.5.2008 17:25

ööh, luvatta? kuka kieltää tyyppejä lähettämästä HDta niille, jotka HDta pystyvät katsomaan.

216.5.2008 17:34

Yle?

316.5.2008 17:45

Ylellähän on kaikki oikeudet jääkiekkoon suomessa kuten euroviisuihinkin (korjatkaa jos olen väärässä) näin ainakin uutisesta käsitin, ja eipähän ne muut kanavat lähetä lätkää ku yle...


Emolevy: Asus M2N-VM DH| Kiintolevy: 500Gb ja 500Gb ulkonen| Näytönohjain: Nvidia 8800GS| Prosessori: AMD Athlon64 x2 5600+ 2,8GHz noctuanin U12P coolerilla| Muisti: 2048Mb + 2048Mb| Käyttöjärjestelmä: Windos 7 rc ultimate|Kamera: Olympus E-510

416.5.2008 17:45

Yle ei lähetäkään HDta, joten varaa niilläkin valittaa.

516.5.2008 17:59

Lainaus:
Yleisradion pääjohtaja Mikael Jungner on kertonut, että valtakunnalliset pääkanavat eivät muutu teräväpiirtoisiksi ennen vuotta 2016
No just joo, onpa hienoa kehitystä.
Ensin pakotetaan hieno ja mullistava digitv ja sitten lykätään oikeasti uusi teknologia hamaan tulevaisuuteen.

616.5.2008 18:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pallero20:
Yle ei lähetäkään HDta, joten varaa niilläkin valittaa.
Niimpä niin yle taas...yle SUCKS.

716.5.2008 18:15

Lainaus:
Yleisradion pääjohtaja Mikael Jungner on kertonut, että valtakunnalliset pääkanavat eivät muutu teräväpiirtoisiksi ennen vuotta 2016. Nordlundin mukaan Viasat on kuitenkin kiinnostunut keskustelemaan yhteistyöstä eri osapuolten kanssa.

Tuo on sen verran pitkä aika ja markkinavoimat jylläävät niin, että voipi olla että jo ennen tuota yle on aika yksinään SD-lähetystensä kanssa.

816.5.2008 18:38

"Äitii! Yle pilas taas kaikkien leikit! Mä en tykkää!"
Näin on.

916.5.2008 18:43

Yleltä mainonnan arvoinen tv-luvan vastike.. katsella lätkää ja euroviisuja vanhalla tekniikalla. Onkos njut hjuva fiilis?
Vähäsen ku viäl nostavat tv-lupamaksuja nii johan sillä rahalla kohta lähtee vahtaamaan kisoja paikan päälle.. *o))

1016.5.2008 18:58

Koen TV-luvan maksamatta jättämisen entistä enemmän oikeudenmukaiseksi asiaksi, vaikka sillä oletettavasti on päinvastainen vaikutus. YLE on kehityksen jarruna. Protestoikaamme sitä jättämällä TV-luvat maksamatta.

YLE = Yhteisö Luusereille ja Epäonnistujille

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.5.2008 @ 18:58

1116.5.2008 19:52
masa92
Inactive

Kaikki haukkuu YLEä siitä kuinka se jarruttaa kehitystä. Lukekaapa lakia niin näetti miksi.

1216.5.2008 20:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masa92:
Kaikki haukkuu YLEä siitä kuinka se jarruttaa kehitystä. Lukekaapa lakia niin näetti miksi.

Ettei vanhusten päät sekoaisi teknologiasta?

1316.5.2008 20:09
masa92
Inactive

Niin se vähäsen menee. Koska ylen tulee olla kaikille ongelmitta saatavilla niin mikäs teet..

1416.5.2008 20:13

Ilmeisesti teillä ei ole varaa tilata maksullisia HD kanavia kun tällä lailla Ylen päätös teitä hatuttaa?

Ja kyllä tuo on varmasti ihan yleinen totuus, kaikki kanavat joutuvat jotain muutakin tekemään kuin muuttamaan paneelin kytkentöjä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.5.2008 @ 20:21

1516.5.2008 21:14

onneksi ylellä ei ole kaikkia oikeuksia olympialaisiin.saa sentään katsoa eurosportin kautta hd:nä kisat.
tuota että yle ei ala lähettämään hd kuvaa ennen 2016, ei usko poliisitkaan.varmasti tapahtuu ennemmin.

1616.5.2008 21:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Quiote:
Ilmeisesti teillä ei ole varaa tilata maksullisia HD kanavia kun tällä lailla Ylen päätös teitä hatuttaa?

Ja kyllä tuo on varmasti ihan yleinen totuus, kaikki kanavat joutuvat jotain muutakin tekemään kuin muuttamaan paneelin kytkentöjä.
no saako ne hd lähetykset lätkästä RAHALLA. sain uutisesta sen käsityksen että viasat ei saa lähettää niitä.

1716.5.2008 22:56

Se että tästäkin asiasta YLE:n kannalta on lakia kirjoitettu on jo vääryys.

Ehkä 30 vuotta sitten se oli järkeenkäypää mutta ei nykyään.
Asioilla on tapana kehittyä. Mutta ei suomi koska siitä on kirjoitettu laki joka sanoo että suomi ei saa kehittyä muiden mukana!!!!

En ole ikinä tv-lupaa maksanut enkä ikinä tule maksamaan. Jos se verona menisi niin sitten se menisi mutta en todellakaan tule vapaaehtoisesti sitä ylelle maksamaan.

Joku luultavasti pohtii että kaikki jotka eivät lupaa maksa niin on pummeja. No, kaikki jotka eivät sitä maksaa luultavasti pohtii taas päinvastoin. Eli jos se maksaa niin täytyy olla jo jonkin verran idiootti jos ei sen vertaan jo tajua kuinka enemmän hyötyä olisi vaikka niillä satasilla pyyhkiä oman pepun!

Lainaus:
Niimpä niin yle taas...yle SUCKS.
Todellakin!

Lainaus:
Kaikki haukkuu YLEä siitä kuinka se jarruttaa kehitystä. Lukekaapa lakia niin näetti miksi.
Enivei se Yhteisö Luusereille ja Epäonnistujille sitä jarruttaa vaikka olisi mitenpäin sitä lakia kirjoitettu.

** vitutuksen multihuipennus kun suomi hävisi ryssille! Argh!!

1816.5.2008 23:05
ruut1ukko
Inactive

En muusta rutise kuin:** vitutuksen multihuipennus kun suomi hävisi ryssille! Argh!!Eikös tuo ryssittely ole jo vanhan aikaista?

1916.5.2008 23:15

Lainaus:
Eikös tuo ryssittely ole jo vanhan aikaista?
Niinpä..

Jos tuosta jotain johtopäätöksiä voi tehdä niin: Jos olisit tajunnut jotain vielä silloin kun he olivat ryssiä niin he olisivat vielä sinulle nykyaikaistettuna ryssiä. Ja vaikka olisitkin tajunnut jotain silloin niin et rutisisi vaan hymähtelisit! ;)

No muokataan nyt tuotakin että:

** vitutuksen multihuipennus kun suomi hävisi venäläisille!

Are you happy pappy now sweet cheek?

2016.5.2008 23:47

Hieman on offtopic mutta täytyy sanoa että lähes itkettää että netti on täyttynyt kaiken maailman valittajista ja virtuaali pippelinsä venyttäjistä täälläkin on kommenttien taso laskenut aika radikaalisti siitä kun itse käyttäjäksi liityin (jäsen vuoden 05 kesästä)... Saisi banni olla PALJON herkemmässä

EDIT: En ole varma onko afterdawn paikka tulla purkamaan ylevihaansa tai mainostaa sitä ettei maksa tvlupaa (tämä tosin modejen päätettävissä) vähän kuten oli godtube artikkeli niin kaikki tulevat mainostamaan kuinka ei usko jumalaan? On tainnut käyttäjien keski-ikä laskea.. voi pitää tällaiset yle ym vikinät omana tietonaan

lapsellista touhua tuollainen ^^

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.5.2008 @ 23:53

2117.5.2008 9:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SuomiP:
Hieman on offtopic mutta täytyy sanoa että lähes itkettää että netti on täyttynyt kaiken maailman valittajista ja virtuaali pippelinsä venyttäjistä täälläkin on kommenttien taso laskenut aika radikaalisti siitä kun itse käyttäjäksi liityin (jäsen vuoden 05 kesästä)... Saisi banni olla PALJON herkemmässä

EDIT: En ole varma onko afterdawn paikka tulla purkamaan ylevihaansa tai mainostaa sitä ettei maksa tvlupaa (tämä tosin modejen päätettävissä) vähän kuten oli godtube artikkeli niin kaikki tulevat mainostamaan kuinka ei usko jumalaan? On tainnut käyttäjien keski-ikä laskea.. voi pitää tällaiset yle ym vikinät omana tietonaan

lapsellista touhua tuollainen ^^
Keski-iän laskemisen huomaa esim. jo useamman henkilön nimimerkin jälkeisestä vuosiluvun mainitsemisesta. Joten siinä todella on yksi merkittävä syy tällaisten kommenttien tulvaan. Toisekseen uutisoinnin pääaihe on kyllä Viasatin "luvaton" ohjelmatarjonta siitä maksaville kansalaisille, mutta sivuaa niin vahvasti "vanhan hyvän" Yleisradion naurettavaa touhua (lukekaa Suomen valtion) että voisin itsekin heittää vikinät tätä aihetta koskien.

Itse boikotoin myös Yleä ihan periaatteen vuoksi, ja voisin keksiä montakin eri keinoa jolla edistää asioita parempaan suuntaan. Samaa valittavat silti lähes kaikki täällä, joten tuskin mitään uuttakaan olisi tulossa. Viasatilta asia inhimillinen erehdys, mutta Yleisradio natsielkein nostaa jutusta järkyttävän metakan.

Hyihyi Yle, halleluja Viasat!

2217.5.2008 15:19

Asia ei oikeastaan minulle kuulu eikä näy, mutta ilmeisesti Ruotsin HD Viasat näkyy ainakin Länsi-Suomessa, jos pyytää ruotsalaista tuttavaa ostamaan sopivan maksukortin. Tämä oli ennenvanhaan yleinen tapa katsoa muiden maiden parempaa ohjelmatarjontaa. Jollei asiasta tule isoa juttua, eivät satelliittiyritykset puutu asiaan. Nykyisten satelliittien lähetinantennit ovat paremmin suuntaavia, joten esim. Englannin juttuja ei Suomessa enää näy kunnolla.

2317.5.2008 18:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sam49:
Asia ei oikeastaan minulle kuulu eikä näy, mutta ilmeisesti Ruotsin HD Viasat näkyy ainakin Länsi-Suomessa, jos pyytää ruotsalaista tuttavaa ostamaan sopivan maksukortin. Tämä oli ennenvanhaan yleinen tapa katsoa muiden maiden parempaa ohjelmatarjontaa. Jollei asiasta tule isoa juttua, eivät satelliittiyritykset puutu asiaan. Nykyisten satelliittien lähetinantennit ovat paremmin suuntaavia, joten esim. Englannin juttuja ei Suomessa enää näy kunnolla.
Kyllähän ihan Suomessakin voi ostaa Viasatilta HD-kanavia, mutta ainoastaan yle see esittää lätkän mm-kisoja Suomessa. En kyllä välttämättä haluasi katsoa illan matsia ruotsalaisen kanavan tarjoamana. Ei se HD paljoa pelasta jos selostus on ruotsiksi ja selostaja myös luonnollisesti Ruotsin puolella :).

2417.5.2008 21:33

Kuinka monella teistä itkijöistä on oikeasti HD-vehkeet ja viasatin paketti?

2518.5.2008 21:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kortonki:
Kuinka monella teistä itkijöistä on oikeasti HD-vehkeet ja viasatin paketti?
Kysyppäs näin: Kuinka monella on hd-tv ja hd-purkki jolla katsella?
No minulla hd-purkki, hd-taulutöllö ja siinä poksissa hd-paketti by canal...voin sanoa että kuva on (esim: discovery) parempi kuin yle docccareissa vaikka ne osa on ostettu juuri discoveryltä...joten digi sucks and hd..

Eihän periaatteessa saisi yleä haukkua (meidän oma mafia...) mutta on se tässä parin viimevuoden aikana mokaillut sen verran että voisi pikkuisen purnata :-p

2619.5.2008 1:26

Suomalaiset vanhenevat, ainakin keskimäärin. Näkö heikkenee ja vaatimustaso laskee. Kohta riittää musta-valkoinen kuvan, kunhan siellä laatikossa jotain liikkuu.

Vakavasti ottaen 2010 olisi sopiva aika laajalle maanpäälliselle (DVB-T) yhdentaajuuden HD kokeilulle ja 2011 vakiolähetyksille. Taajuuksia on vapaana vaikka kuinka. Pieni ongelma on se, että YLE myi ohjelmanjakelutekniikkansa eikä kuva kulje Pasilaa kauemmaksi ilman isoja lisämaksuja. Digita kuulemmamma veloittaa bittimäärän mukaan, mikä on ongelma HD:n kanssa. HD sinällään näyttää menevän laitteista läpi siinä kuin SD:kin. Ehkä nettijakelu pelastaa YLEn. Olisi vahinko jos YLE menisi nurin. Heillä on kansallisesti arvokkaat äänite- ja elokuvakokoelmat ja joukko alaa osaavia työtekijöitä.

2719.5.2008 17:11

Ensinnäkin Jungner on sanonut, että ylen peruskanavat eivät siirry ennen 2016 hd:hen, mikä ei tarkoita sitä etteikö sitä ennen olisi jo yksi ylen hd-kanava, johon kootaan tv1 ja tv2 parhaita ohjelmia. Veikkaan itse että tälläinen kanava tulee 3-5 vuotta ennen täydellistä siirtymistä. Ja toisekseen ärsyttää nämä, jotka näkevät aina kaikessa syyn olla maksamatta tv-lupaa, mutta sitten kuitenkin haukutaan yle lyttyyn. Jos et maksa ylen katsomisesta mitään niin älä valita. Ei rahaa uusiin hd-investointeihin kasva puissa.

2819.5.2008 18:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aitzo:
Ensinnäkin Jungner on sanonut, että ylen peruskanavat eivät siirry ennen 2016 hd:hen, mikä ei tarkoita sitä etteikö sitä ennen olisi jo yksi ylen hd-kanava, johon kootaan tv1 ja tv2 parhaita ohjelmia. Veikkaan itse että tälläinen kanava tulee 3-5 vuotta ennen täydellistä siirtymistä. Ja toisekseen ärsyttää nämä, jotka näkevät aina kaikessa syyn olla maksamatta tv-lupaa, mutta sitten kuitenkin haukutaan yle lyttyyn. Jos et maksa ylen katsomisesta mitään niin älä valita. Ei rahaa uusiin hd-investointeihin kasva puissa.
Arvaas kuka sen hd:n maksaa? Me kuluttajat tv-luvassa ja verovaroista tulee pieni osa ! Joten on syytä valittaa.

2920.5.2008 18:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mkj:

Arvaas kuka sen hd:n maksaa? Me kuluttajat tv-luvassa ja verovaroista tulee pieni osa ! Joten on syytä valittaa.
Niin, ilmeisesti tässä kuitenkin oli tarkoitus lähinnä naureskella niille jotka ensin kovaäänisimmin ilmoittavat etteivät tv-maksua maksa eivätkä myöskään tule maksamaan, ja sen jälkeen sitten haukkuvat ylen toiminnan.

Valitettavasti ne ihmiset jotka eivät ole mistään koskaan mitään valmiita maksamaan vaan kaikki pitäisi saada heti, välittömästi ja ilmaiseksi, ovat myös niitä kovaäänisimpiä arvostelijoita.

3020.5.2008 20:22

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mkj:

Arvaas kuka sen hd:n maksaa? Me kuluttajat tv-luvassa ja verovaroista tulee pieni osa ! Joten on syytä valittaa.
Niin, ilmeisesti tässä kuitenkin oli tarkoitus lähinnä naureskella niille jotka ensin kovaäänisimmin ilmoittavat etteivät tv-maksua maksa eivätkä myöskään tule maksamaan, ja sen jälkeen sitten haukkuvat ylen toiminnan.

Valitettavasti ne ihmiset jotka eivät ole mistään koskaan mitään valmiita maksamaan vaan kaikki pitäisi saada heti, välittömästi ja ilmaiseksi, ovat myös niitä kovaäänisimpiä arvostelijoita.

Niin ymmärrän pointtisi hyvin. Mutta eikös meillä kuluttajilla ole kuitenkin sen luvan suoma oikeus valittaa? Mielestäni on koska tämä ylen digitouhu on koominen ja toisaalta tas se paljon puhuttu HD olisi se parempi vaihtoehto (melkein uskallan sanoa valmiimpikin kuin paska digi). No Mikael-poika ei oikein itsekkään taida tietää mitä haluaa, osa hänen kommenteistaan on ristiriidassa, no itse ainakin kritisoin niin kauan kun homma toimii...KUNNOLLA !

3121.5.2008 21:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mkj:

Niin ymmärrän pointtisi hyvin. Mutta eikös meillä kuluttajilla ole kuitenkin sen luvan suoma oikeus valittaa? Mielestäni on koska tämä ylen digitouhu on koominen ja toisaalta tas se paljon puhuttu HD olisi se parempi vaihtoehto (melkein uskallan sanoa valmiimpikin kuin paska digi). No Mikael-poika ei oikein itsekkään taida tietää mitä haluaa, osa hänen kommenteistaan on ristiriidassa, no itse ainakin kritisoin niin kauan kun homma toimii...KUNNOLLA !
Millähän perusteella HDTV on valmiimpi?

Edelleenkin HD lähetykset toimivat tällä haavaa käytännössä vain satelliitissa ja kaapelissa. Eikä noita laitteita ole paljonkaan myynnissä lukuunottamatta maksu tv-firmojen satelliittipaketteja.

Kaapelin hd-tarjonnan voikin sitten vielä sivuuttaa ilman sen kummenpia mainintoja.

Antennin DVB-T ei hd-jakeluun sovellu, ja DVB-T2 standardi on vielä keskeneräinen, laitteita ei ole. Conax-pairing tulee olemaan HD:n kanssa arkipäivää ihan pian, ja nykyisistä laitteista ei sitäkään monikaan edes tue. Tietokoneen hdtv-korteista tuskin yksikään tulee saamaan tukea. Ainakaan toimivaa.

Mielummin siis katselen tällä haavaa "huonosti" toimivia sdtv-digilähetyksiä kuin alpha-testaan tekniikkaa jota ei tosiasiassa ole edes kunnolla olemassa.

Myös sisällössä on vielä hurjasti toivomisen varaa, ei huvita katsoa ylihintaan ruotsiksi selostettua urheilua, vanhoja elokuvia ja luontodokkareita vaan sen takia että kuva on 4 kertaa tarkempi kuin sdtv:ssä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.5.2008 @ 21:02

3223.5.2008 2:41

Antennin DVB-T ei hd-jakeluun sovellu

Maanpäällinen DVB-T HD (1080) toimii ihan hyvin Australiassa ja useissa paikoissa USA:ssa. On toiminut noin 2001 lähtien. Australiassa osa kanavista toimii 1080 juovan, osa 720 juovan HD-systeemillä, jopa 576p on käytössä. Linkkejä:
http://www.cnet.com.au/tvs/0,239035250,240000380,00.htm (Australia)
http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television -
http://www.smh.com.au/cgi-bin/common/pop...7420256561.html
- http://www.hdtv-news.co.uk/hdtv/general/ (mainosten joukossa on asiaakin) - http://www.mobilesatellitetv.com.au/digital-tv.html (hiukan vanha juttu)

Käytännössä perus-bittivirta on HD:ssä suunnilleen sama kuin monen SD-lähetyksen pohjalla (raw stream), mutta HD vie yksin koko fyysisen 7 MHz kanavan entisessä PAL-systeemissä. Lähete on teknisesti sama 8000 alitaajuuden systeemi entisissä PAL-maissa, USAssa tietysti erilainen. Se mistä ei ole selviä kokemuksia on yhden taajuuden lähetys.

HD:tä lähetetään nykyään MPEG-2 koodauksella, mutta MPEG-4 olisi tehokkaampi. Ainakin Norjassa aiotaan ottaa käyttöön MPEG-4 HD, ilmeisesti myös Virossa. Ilmeisesti MPEG-4:llä saadaan samalle fyysiselle DVB-T kanavalle kaksi HD:tä tai yksi HD ja lisäpalveluja.

HD 1080 lähetyksen vastaanotto vaatii hiukan paremman kohinasuhteen kuin SD, eli paremman antennin (n. 3 dB) tai lisää lähetystehoa. Ei kuitenkaan niin paljoa kuin kohinaton analogilähetys. Ilmeisesti virheenkorjaava koodaus HD:ssä on heikompi kuin SD:ssä.

HD-kortteja, itse asiassa SD- ja HD-yhdistelmiä saa kaupasta alle 100 e. Useat dekooderipiirit, esim. vanha Philips SAA-7130 osaa purkaa HD:tä. Myös USB-juttuja löytyy. Katkoton kuva vaatii yli 2 GHz todellisen kellotaajuuden, levylle tallennus ainakin 2.4 GHz. Olen nähnyt viitteitä korteista, joissa on valmiina MPEG-4 dekooderi, mutta patenttijuttujen takia tämä puoli on hiukan hämärä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto