AfterDawn: IT-alan uutiset

JVC esitteli 35 megapikselin videoprojektorikennoa

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 16.5.2008 00:08 Kommentteja (7)

JVC esitteli 35 megapikselin videoprojektorikennoa Japanissa kehitetyn Super Hi-Vision -tekniikan vaatimuksista yksi on se, että toistolaite pystyy näyttämään vähintään 7680 x 4320 pikselin kuvaa. Kyseinen tarkkuus on nykyistä täyden tarkkuuden teräväpiirtokuvaa neljä kertaa suurempi niin leveys- kuin korkeussuunnassakin. Super Hi-Vision tunnetaan myös nimellä UHDV (Ultra High Definition Video).
JVC on esitellyt ensimmäisenä valmistajana kyseiseen tarkkuuteen pystyvää, videoprojektoreihin tarkoitettua kennoa.

8K4K-nimisen uutuusnäyttömoduulin tarkkuus on huimat 8192 x 4320 pikseliä. Tämä tekee kennon kokonaistarkkuudeksi 35,4 megapikseliä. Super Hi-Vision -formaatin mukainen videokuva on tarkkuudeltaan noin 33,2 megapikseliä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että nykyinen täyden tarkkuuden teräväpiirtokuva (1920 x 1080 pikseliä) sisältää ainoastaan kaksi megapikseliä.

JVC kehitti vuonna 2003 ensimmäisen näyttömoduulin, joka kykeni 3840 x 2048 pikselin tarkkuuteen. Videoprojektoriin tämä nelinkertaiseen teräväpiirtotarkkuuteen kykenevä mikronäyttö istutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Viime vuoden kesällä kyseisestä 4K2K-näytöstä esiteltiin 1,27-tuumainen versio, joka kykeni jo 4096 x 2400 pikselin tarkkuuteen.

Uudella 8K4K-näytöllä on kokoa 1,75 tuumaa. Yhden pikselin kooksi kerrotaan ainoastaan 4,8 neliömikronia. Pikselien välillä sen sijaan kerrotaan olevan ainoastaan 0,24 mikronin rako.

JVC:n uutta näyttömoduulia voidaan käyttää esimerkiksi tutkimuskäytössä ja Super Hi-Vision -tekniikan kehittämisessä. Kuluttajamarkkinoille kyseisen tarkkuuden projektoreita ja videokameroita kannattanee odotella esimerkiksi ensi vuosikymmenen loppupuolella.


Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

116.5.2008 0:36

Eka! :D No hieno homma et näiski päästään eteenpäin.

216.5.2008 6:23

Kuluttajamarkkinoille UHDV-projektori? Ei taida ihan olohuoneen katseluetäisyys riittää... Noin suuri resoluutio tarvitsee jo suuren fyysisen koon että lisätarkkuuden voi erottaa. Puhumattakaan laadukkaasta valkokankaasta. Ei taida ihan halvimmasta päästä olla kun joskus tulee kuluttajamarkkinoille =)

316.5.2008 13:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Finnisher:
Kuluttajamarkkinoille UHDV-projektori? Ei taida ihan olohuoneen katseluetäisyys riittää... Noin suuri resoluutio tarvitsee jo suuren fyysisen koon että lisätarkkuuden voi erottaa. Puhumattakaan laadukkaasta valkokankaasta. Ei taida ihan halvimmasta päästä olla kun joskus tulee kuluttajamarkkinoille =)
Sanottiinhan tuolla, että vasta seuraavan vuosikymmenen loppupuolelle voisi tuollaisia olettaa koteihin. Se, että mitä hyötyä tuollaisesta resosta on kotikäytössä on hyvä kysymys.

Tuo kuva, jossa on noita eri resoja havainnollistaa kyllä aika hyvin. :) Ja mä pärjään vielä ihan hyvin sd-laadulla. Sinäänsä hieman turhaa. Kai johonkin perkeleenmoisiin screeneihin. Sitten tarvitaan jo jumalattomasti valotehoa, että näyttää hyvältä.

416.5.2008 13:41

Isoissa elukuvateattereissa tällaset on jees

516.5.2008 14:29

neverlife: Haluatko pokaalin kun olit eka?

Banaania vaan tämmösille.

Sitten aiheeseen. Elokuvateattereissa tälläinen olisi hyvä, mutta eipä kotikäytössä oikein mitään hyötyä, ellei halua saada naapuria kateelliseksi.

616.5.2008 15:16

Tässä pieni talukko liittyen milloin resoluutioeron voi huomata - screenin koko vs. katseluetäisyys:

http://davidlenihan.com/WindowsLiveWrite...n_chartfull.png

717.5.2008 15:42

Suunnilleen tuohon 8192 x 4320 kuvantarkkuuteen pääse hyvällä kameralla, filmillä ja projektorilla. En muista tarkkoja arvoja, mutta Imax melko varmasti ylittää tuon tarkkuuden. Ilmakuvat ovat ihan varmasti paljon parempia. Katsojan näön tarkkuus ja näkökentän kokokin pitää ottaa huomioon. Kuvan tallettaminen ja siirtäminen vaatii entistä parempia pakkaustekniikoita, veikkaan aallokekoodausta (wavelets). Veikkaan myös, että tuon tason tavaraa alkaa tulla ammattimarkkinoille viiden vuoden sisällä. Käyttötarpeita ja sovelluksia on jo olemassa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto