AfterDawn: IT-alan uutiset

BSA miettii vihjepalkkiosta luopumista

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 14.5.2008 23:24 Kommentteja (6)

BSA miettii vihjepalkkiosta luopumista Ohjelmistovalmistajien etujärjestö BSA (Business Software Alliance) on maksanut jo pidemmän aikaa ohjelmistopiraatteja käyttävien yritysten käräyttämiseen johtaneista vihjeistä palkkion. Nyt eturjärjestö on kuitenkin alkanut miettimään, onko vihjepalkkion maksaminen järkevää.
Vuosittaiset vihjekampanjat ovat olleet toimiva tapa ohjelmistopiraattien kiinni saamiseen. Parhaimmillaan BSA mainosti vihjeestä saatavan palkkiosumman yltävän jopa 25 000 euroon.

Nyt BSA on kuitenkin miettinyt palkkiosta luopumista. Sen maksamisen uskotaan leimaavan ilmiantajaa.

"Keskustelemme siitä, onko palkkioiden maksamisessa järkeä. Tarkoituksena ei ole leimata ketään", Suomen BSA:n puheenjohtajana toimiva Erkko Skantz sanoo. Päätöksiä kantelurahoista luopumisesta ei ole kuitenkaan tehty vielä suuntaan tai toiseen.

Hänen mukaansa BSA olisi syytä tuntea kepin lisäksi myös porkkanasta. Järjestö haluaakin auttaa yrityksiä hallinnoimaan paremmin ohjelmistojensa laillisuutta.

Suurten kansainvälisten ohjelmistovalmistajien etuja puolustavalla BSA:lla on tällä hetkellä vain yksi suomalainen jäsenyritys, Tekla. Uusia jäsenyrityksiä ei ole tällä hetkellä näköpiirissä.


Piratismi kukoistaa yrityksissä

"Lisenssirikkomukset ovat usein sellaisia, että hankitaan esimerkiksi palvelinohjelmisto kymmentä käyttäjää varten, mutta käyttäjiä saattaakin olla sata. Samoin saatetaan venyttää lisenssiä asentamalla yhtä työasemaan varten hankittu ohjelmisto useampiin", Skantz kuvailee.

BSA tilaa vuosittain tutkimuksen maailman piratismitilanteesta IDC:ltä. Luku on nyt keskimäärin 38 prosenttia. Tämä tarkoittaa noin kolmen prosentin kasvua edellisvuodesta. Piratismin kerrotaan lisääntyvän kasvavilla markkinoilla, muualla tilanne kohenee. Suomessa ollaan tällä hetkellä noin 25 prosentin tietämillä. Pirattiohjelmistojen käyttö suomalaisissa yrityksissä onkin vähentynyt edellisvuodesta kaksi prosenttia.

"Siltikin tuo tarkoittaa, että joka neljäs käytössä oleva ohjelmisto on luvaton. Jos tämä hyväksytään yrityksissä, hyväksyttäisiinkö sekin, että joka neljäs tietokone olisi varastettu", Skantz ärähtää.

"Softakauppias voi miettiä, miltä tuntuisi, jos myynti olisikin neljänneksen suurempi. Ja onko niin, että tuo 25 prosenttia ei jakaudu tasaisesti, vaan on yksittäisiä firmoja, jotka eivät maksa mistään ohjelmistoistaan? Ne saavat merkittävää kilpailuetua epärehellisyydellään. Mahtaako tuollainen yritys huolehtia muistakaan velvoitteistaan?", Skantz toteaa.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

115.5.2008 0:28

Mites yritysten liikesalaisuudet ????

Jos 25% yrityksistä käyttää piraatteja ja niiden koneet saadaan viedä tutkittavaksi, niin 25% yritysten tiedot on kaikkea muuta kuin turvassa!!

215.5.2008 1:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IsoJorma5:
Mites yritysten liikesalaisuudet ????

Jos 25% yrityksistä käyttää piraatteja ja niiden koneet saadaan viedä tutkittavaksi, niin 25% yritysten tiedot on kaikkea muuta kuin turvassa!!
Vähän luulen ettei yritykset anna koneitaan viedä tutkittavaksi. Jos järjestöt tulee niitä hakemaan niin on vartijat tiellä ja ovet lukossa. Jos viranomaiset hakevat niin sittenhän on liikesalaisuudet turvattu.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.5.2008 @ 01:28

315.5.2008 9:17

Itse en viranomaisiin (kuten poliisi) luota sehän on melkeen sama kuin eduskunnan päättäjiin sokeana luottaminen.

suurin osa ihmisistä ajaa kuitenkin lähes aina jollakin tavalla omaa etuaan, myös arvovaltaisemmat ja lain "yläpuolella" olevat.

415.5.2008 10:16

Itse en ainakaan omaan yritykseeni piraattiohjelmistoja hankkisi, henkilökohtainen käyttö onkin asia erikseen.

Ja onhan nykyään kalliimmille kaupallisille ohjelmille tarjolla vaihtoehdoksi päteviä ilmaisia ohjelmistoja, jolloin piratismin kitkeminen ei pakosti lisää myyntiä puuttuvalla neljänneksellä.

Palkkiona tuo 25000 euroa kuulostaa kieltämättä aika suurelta summalta, mutta silloin varmaankin täytyy ilmiantaa jo joku laajempi piraattilevitys... Tuskin itse kylläkään pikkusummasta lähtisin ketään ilmiantamaan, ajattelisin vain, ettei asia minulle kuulu.

517.5.2008 1:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IsoJorma5:
Mites yritysten liikesalaisuudet ????

Jos 25% yrityksistä käyttää piraatteja ja niiden koneet saadaan viedä tutkittavaksi, niin 25% yritysten tiedot on kaikkea muuta kuin turvassa!!

Ei kai niitä pääsäntöisesti mihinkään tutkittavaksi viedä. Tehdään ratsia puljuun ja katotaan kuinka monella koneella on softat asennettuina ja kuinka monelle koneelle on lisenssi kunnossa.. voin toki olla väärässäkin, mutta tämä käsiyts minulla on asiasta. Tiedä sitten, kuinka televisiolupatarkastajatyylinen tämä tarkastus on. Eli siis että tarvitaanko tähän tarkastukseen tarkastettavan yrityksen lupa vai voivatko hakea oikeudelta, tai milta sitä haettaisiinkaan, luvan tähän tarkastukseen.. luvattahan eivät varmasti voi marssia mihinkään ja vaatimaan mitään tarkastuksia.

63.6.2011 17:12
ajcryFNjqW
Vahvistamaton

YouÂ’re on top of the game. Thkans for sharing.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto