AfterDawn: IT-alan uutiset

Nopeuta P2P-latauksia

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 6.5.2008 08:58 Kommentteja (13)

Nopeuta P2P-latauksia Yhdysvaltalaisen Northwestern Universityn tutkijoiden kehittelemän Onon luvataan kasvattavan P2P-latausnopeutta yhdistämällä lähellä sijaitsevat koneet keskenään.
Viime aikoina vertaisverkkoliikenne on puhuttanut niin laillisuutensa kuin järjettömän kaistankulutuksensakin puolesta. Muun muassa internet-operaattorit ovat tuskastelleet suuren P2P-liikennöinnin aiheuttamista lisäkustannuksista. Tähän Ono lupaa tuoda ainakin osittaisen ratkaisun.

Ono toimii Azureus-ohjelman lisäosana, ja sen tarkoituksena on etsiä fyysisesti lähellä sijaitsevia latauslähteitä. Tämä vähentää operaattoreiden internet-kaistan rasitusta, kun siirto tapahtuukin lataajien välillä, mahdollisesti jopa samassa lähiverkossa. Tämä kasvattaa myös latausnopeutta.

Onoa on kehitetty tutkimalla Akamai-palvelimia käyttäjien välimatkan selvittämiseksi. Jos huomataan, että lataajat käyttävät samaa palvelinta, on heidän fyysinen etäisyytensäkin luultavasti suhteellisen pieni. Tällöin on siis järkevää priorisoida kyseinen lähde ensisijaiseksi latauslähteeksi.

Onon kehittäjien mukaan lisäosaa käyttämällä viiveet pienenevät, pakettihäviöt vähenevät ja latausnopeus kasvaa. Keskimäärin lupaillaan jopa 207 prosentin latausnopeuden kasvua. Mediaaniarvon kerrotaan kasvavan parhaillaan huimat 883 prosenttia. Mitä nopeammat internet-yhteydet lähteeltä ja lataajalta löytyvät, sitä enemmän Onosta luvataan olevan hyötyä.

Lataa Ono täältä.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

16.5.2008 9:28

Kuulostaa käyttökelpoiselta toiminnolta. Toivottavasti saavat tuon kilkkeen muihinkin ohjelmiin kuin Azureukseen.

26.5.2008 10:59

Hyvältä kuulostaa. Tosiaan saisi tulla muihinkin kuin azureukseen.. :)

36.5.2008 11:02

Näinpä. uTorrentiin kun tulisi.

46.5.2008 11:48

Kuulostaa todella hyvältä. Tulisipa utorrentiin, tuo azureus kun on torrent-ohjelmien windows mediaplayer.

56.5.2008 12:01

µTorrentistahan likimain vastaava on löytynyt jo pidemmän aikaa... nimellä Local Peer Discovery. LPD ei tosin hyödynnä Akamai-palvelimia vaan multicastia ja sen avulla löytää ne kaikkein lähimmät lähiverkossa (jopa hamachissa) tai operaattorin sisäverkossa lymyävät käyttäjät - mutta ei sen pidemmälti.

Tästäkään kyllä tuskin tulee olemaan hyötyä ainakaan privaatti-trakkereilla, ne kun estävät LPD:nkin käytön torrentien private-flagillä. Varmasti kyllä nähdään tämäkin toiminto myös µTorrentissa hetken päästä...

66.5.2008 14:26

Azureus kaikessa raskaudessaan toimii kuitekin loistavasti. Latailin tuon Onon, mutten usko sen tuovan merkittävään lisä nopeutta latauksiin. Operaattorithan ne siitä enemmän hyötyvät.

76.5.2008 14:32

Kaipa tästä kohta tulee uTorrent-versio kun kuitenkin Azureuskin on torrent-pohjainen niin en usko että tämän konvertointi uTorrenttiin pitäisi olla kovinkaan hankalaa tämän koodaajille

86.5.2008 15:40

Lataajalle hyöty jää kai kuitenkin melko pieneksi, toivotaan että netin tarjoajien kulujen pienentyessä saadaan halvempia yhteyksiä. Ainakin itsellä on lataus nopeus kiinni laajakaistan nopeudesta.

96.5.2008 15:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:
Kuulostaa todella hyvältä. Tulisipa utorrentiin, tuo azureus kun on torrent-ohjelmien windows mediaplayer.
Eli toimii hyvin, mutta kukaan ei sitä halua käyttää kun kaikilla on sellaiset koneet jotka ei sen karkkeja kestä ;)

Phenom X4 955BE | HD 5770 | 4GB DDR3 || #afterdawn.com @ QuakeNet

106.5.2008 19:27

Sehän voisi vaikka toimia... Tuo reilu 200 prosenttia kuulostaa hyvinkin realistiselta (mediaaniarvoa hyvä heitellä, koska se on vain korkeimman ja matalimman arvon keskiarvo).

117.5.2008 17:45

Hyvin pelittää Azureussilla. Pitää itsekkin kommentoida näitä juttuja Azureussin raskaudesta, itse olen Azureussia pyörittänyt vaivatta vanhemmis koneissa(nykyinen kone 2gb ram ja 2400 Semperon prosu, vanhassa oli 512mt ram ja 1ghz intelin pena prosulla).
Taitaa olla jutut Azureusin raskaudesta kateelisten panettelua kun ei viitsitä opetella ohjelmaa kunnolla :D Samanlaisia juttuja on saanut kuulla Mandriva Linuxin kohalla "RPM hell" termistä vaikka en ole koskaan vastavaan törmännyt.(Joo tiedän, menee pikkaisen offtopic:ssi, mutta kun sanallista arkkua raottaa vaikeaa sitä on sulkea =) )

127.5.2008 18:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sumppi12:
Sehän voisi vaikka toimia... Tuo reilu 200 prosenttia kuulostaa hyvinkin realistiselta (mediaaniarvoa hyvä heitellä, koska se on vain korkeimman ja matalimman arvon keskiarvo).
Mediaaniarvo on keskimmäinen arvo eikä keskiarvo. Vissi ero :-) Esim. joukon { 1, 5, 6 } keskiarvo on 4 ja mediaani 5.

1310.5.2008 14:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti peisi1:
Hyvin pelittää Azureussilla. Pitää itsekkin kommentoida näitä juttuja Azureussin raskaudesta, itse olen Azureussia pyörittänyt vaivatta vanhemmis koneissa(nykyinen kone 2gb ram ja 2400 Semperon prosu, vanhassa oli 512mt ram ja 1ghz intelin pena prosulla).
Taitaa olla jutut Azureusin raskaudesta kateelisten panettelua kun ei viitsitä opetella ohjelmaa kunnolla :D
Kateudesta ei itsellä ainakaan ole kyse, käytän azureusta siitä huolimatta että omalla 1,2ghz/440mt linuxilla varustetulla koneella azureus käynnistyy todella hitaasti ja lisää aika roimasti prossun käyttöä (joka muutoin pääosin pysyy 1-10% tienoilla kaikkine softineen mitä tässä muuten ajan 24/7)... MUTTA jos sinulla on jotain vinkkejä miten azureuksen toimintaa voisi optimoida kevyemmäksi niin otan mielelläni vinkit vastaan... asetuksia on kyllä tutkailtu ja rukkailtu mutta en ole kovin paljoa saanut sillä vaikutusta tuohon asiaan...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto