AfterDawn: IT-alan uutiset

Nettiradioiden tekijänoikeusmaksuista miljoonalaskut Yahoolle, AOL:lle ja RealNetworksille

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.5.2008 16:40 Kommentteja (4)

Nettiradioiden tekijänoikeusmaksuista miljoonalaskut Yahoolle, AOL:lle ja RealNetworksille Tekijänoikeuskorvauksien maksaminen internetin kautta tarjottavista radiokanavista on kuumentanut tunteita ympäri maailmaa, koska radiokanavia tarjoavien tahojen mielestä tekijänoikeusjärjestöt vaativat liian suuria tekijänoikeuskorvauksia.
Kinastelu korvauksista sai eilen uuden käännekohdan, kun Yhdysvalloissa mm. säveltäjiä ja sanoittajia edustava ASCAP (The American Society of Composers, Authors and Publishers) sai merkittävän oikeusvoiton koskien nettiradioiden tekijänoikeuskorvauksia.

New Yorkissa liittovaltion tuomarina toimiva William Conner päätti ratkaista ASCAP:in sekä Yahoon, AOL:n ja RealNetworksin välisen oikeusjutun ASCAP:in hyväksi määrittämällä ASCAP:in näiltä yhtiöiltä saamat tulot 2,5 prosenttiin kyseisten yritysten nettiradioiden tuottamista rahasummista.

AOL joutuu maksamaan pelkästään vuodelta 2006 korvauksia noin 5,95 miljoonaa dollaria ja Yahoon lasku samalta vuodelta on 6,76 miljoonaa dollaria. AOL:n ehdottama korvaussumma oli 632 000 dollaria ja Yahoon 889 000 dollaria. ASCAP:in vaatimukset olivat puolestaan AOL:n suhteen 7,83 miljoonaa ja Yahoon suhteen 7,38 miljoonaa dollaria, joten tuomarin päätös ei ollut kovin positiivinen tieto AOL:n ja Yahoon johtajille.

RealNetworksin kohdalla puhutaan myös miljoonista dollareista, mutta päätöksessä ei annettu esimerkkiä RealNetworksin maksamasta summasta. Yahoon pitää maksaa korvauksia takautuvasti vuodesta 2002 alkaen, AOL:n vuodesta 2005 ja RealNetworksin vuodesta 2004. Arvioiden mukaan ASCAP tienaa yhteensä näiltä kolmelta yritykseltä noin 100 miljoonaa dollaria vuoden 2009 loppuun mennessä tekijänoikeuskorvauksien muodossa.

RealNetworksia oikeudessa edustanut Bob Kimball sanoi päätöksen jälkeen, että oikeus päätyi lopputulokseen, josta RealNetworks aikoo valittaa, koska korvauksien määräytyminen ei ole johdonmukaista.

ASCAP:in lisäksi kyseisten yritysten pitää maksaa tekijänoikeuskorvauksia myös levy-yhtiöille, sillä ASCAP ei edusta levy-yhtiöitä.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

11.5.2008 20:01

Tää alkaa menemään täysin järjettömäksi tämä touhu...

Ei kyllä mtn järkea siinä, että pistetään kaikki muusikoiden uraa ja levymyyntiä edistävät tahot pulittamaan kauheat summat...

Varmasti löytävät edestään vielä nämä asiat ja silloin tulee itku silmään monella taholla...

21.5.2008 21:42

Niin...to-mafia iski jälleen. Itse en osta enää levyjä, vaan latailen niitä erillisitä (sieltä sun täältä) musiikkipalveluista kuten itunes jne...kun yleensä tupaa olemaan 2 hyvää tsipaletta ja loput paskaa josta en todellakaan maksa 16€..


Ja nuo radiothan edistävä kummasti artisteja, varsinkin aloittelevia sellasia. Järjetön päätös taas.

31.5.2008 22:27

Laitetaan sitten kaikki musiikkia tarjoavat palvelut jäihin. Pois kaikki netti- sekä tavalliset radiot, pois musiikkivideot, pois kaikki musiikkilähteet, musiikin saat vain maksamalla 20€ levystä kaupassa. Katsotaan sitten paraneeko myynti.

42.5.2008 11:23

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 21:55

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto