AfterDawn: IT-alan uutiset

Adobe aukaisee Flashin kaikille

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 2.5.2008 01:34 Kommentteja (9)

Adobe aukaisee Flashin kaikille Adoben kehittämää Flash-tekniikkaa hyödyntävät sovellukset ovat yleistyneet viimeisien vuosien aikana huomattavasti ja nykyään Flash-ohjelmia voi tietokoneiden lisäksi käyttää mm. pelikonsoleissa ja matkapuhelimissa. Adobe on kuitenkin rajoittanut Flash-tekniikan käyttöä eri laitteissa tiukoilla lisensointiehdoilla, joiden seurauksena Adobe on saanut negatiivista palautetta mm. avoimen lähdekoodin tukijoilta.
Adobe on nyt kuitenkin päättänyt löysätä tiukkoja lisensointiehtojaan huomattavasti uuden Open Screen Project -hankkeen myötä, jossa ovat mukana Adoben lisäksi mm. Intel, LG, Motorola, Nokia, NBC Universal, Samsung ja Toshiba.

Open Screen Projectin tarkoitus on luoda yhtenäinen ajoympäristö kaikille mahdollisille laitteille, jotta niissä voidaan ajaa samoja ohjelmia. Pohjana hankkeelle toimivat Adoben Flash- ja Air-tekniikat, jotka Adobe avaa kaikille halukkaille, jotta hankkeen toteutuminen olisi mahdollista.

Adobe antaa siis kaikille halukkaille mahdollisuuden toteuttaa omia SWF- ja FLV-tiedostoja hyödyntäviä ohjelmia ilman erillisiä lisensointimaksuja tai rajoituksia. Samalla Adobe lopettaa lisensointimaksujen keräämisen jaelluista Flash-ohjelmista, jolloin laitevalmistajien ei tarvitse enää maksaa Adobelle korvauksia jokaisesta myydystä laitteesta, jossa on Flash-ohjelmisto mukana. Näiden muutosten lisäksi Adobe julkaisee vielä rajapinnan, jonka avulla Flash-yhteensopivuuden lisäys onnistuu mahdollisimman moneen laitteeseen.

Adoben tekemien muutoksien myötä Flash-tuki tulee yleistymään erityisesti mobiililaitteissa ja uutinen ei ole varmasti mieluisa Microsoftille, joka on yrittänyt taistella Flashin ylivaltaa vastaan oman Silverlight-tekniikan avulla. Matkapuhelinvalmistajien lisäksi uudistus kiinnostanee myös videosisältöä internetin kautta tarjoavia TV-toimijoita, jotka voivat tulevaisuudessa palvella Flashin avulla useiden eri laitteiden käyttäjiä, jolloin kaikille laitteille ei tarvitse räätälöidä omaa videopalvelua.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

12.5.2008 8:12
Kozlov
Inactive

Hyvä veto Adobelta

22.5.2008 8:27

Aivan mahtava veto Adobelta. Samalla kun tekevät Sirverlightin nousun todella vaikeaksi, tulevat auttaneeksi käyttäjiä paljon. Nyt kun Flash on "avoin" saadaan linuxille vielä parempi toimivuus Flashin kanssa. Käyttäjien surffailua tulee helpottamaan kun Flash toimii kaikilla alustoilla samanlailla ja sivujen kehittäjät voi keskittyä yhteen tekniikkaan. Ei tarvii miettiä onko WMP, QT tai RMP asennettu kun haluaa katsella netissä videoita. Flash hoitaa homman tyylikkäästi kuitenkin..ja taitaa nykyisin tukea HD videota?

32.5.2008 10:37

Kerrankin Microsoft teki jotain hienoa julkaistessaan tuon Silverlightin...vaikkakin se tulee floppaamaan armottomasti.
Ilman sitä ei Adobe varmasti olisi harkinnutkaan tällaista vetoa.

42.5.2008 13:20

Ihan hyvä, että näin kävi. Mitä vähemmän on Microsoftaa liikkeellä sen parempi. Vaikkakin yhdyn edelliseen, että ilman silverlightia näin ei varmaan olisi käynyt.

52.5.2008 14:11

"Samalla Adobe lopettaa lisensointimaksujen keräämisen jaelluista Flash-ohjelmista, jolloin laitevalmistajien ei tarvitse enää maksaa Adobelle korvauksia jokaisesta myydystä laitteesta"

kohtahan laitteitakin saa jo ilmaiseksi, kun aina hintaa perustellaa lisensointi sitä ja lisensointi tätä...

62.5.2008 18:41

taidetaan saada youtube toimimaan pspllä vihdoinkin!

74.5.2008 23:18

Hienoa. Jos se Flash alkaisi toimimaan vähän vakaammin linuxillakin.

84.5.2008 23:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Ihan hyvä, että näin kävi. Mitä vähemmän on Microsoftaa liikkeellä sen parempi. Vaikkakin yhdyn edelliseen, että ilman silverlightia näin ei varmaan olisi käynyt.
Voi olla, mutta adobe on viimeiset vuodet ollut se "paskasormi". Kaikki mihin adobe koskee sormellaan muuttuu paskaksi.
Idea hyvä alunperin, mutta kaikki paisuu järjettömäksi ja liian suureksi. Adobe reader esim? järjetön paketti ja muut tekevät sen kevyesti... niinkuin adobe teki sen alussa.
Mitä vähemmän adobea liikkeellä sen vähemmän ylikokoisia ohjelmia.

95.5.2008 1:05

Gnash, Gnash, Gnash.

Olisi aivan mahtavaa, jos se saataisiin 100 % yhteensopivaksi Adoben kanssa.

Voisi tulostaa vessapaperille niitten 32 bit CPU-himoisen viritelmän binäärin ja pyyhkiä todella huolellisesti!

Gnash toimii nykyisin jo todella hyvin vaikka se onkin CPU-nälkäisempi vielä (multithreading ainakin löytyy ominaisuuksista ;D)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto