AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokialla kallis moka Comes with Music -sopimuksissa?

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 29.4.2008 17:07 Kommentteja (8)

Nokialla kallis moka Comes with Music -sopimuksissa? "Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee" on toteamus, joka lienee tällä hetkellä Nokian musiikkiliiketoiminnoista vastanneiden johtajien ja entisten johtajien mielessä. Nokian johtajat ovat nimittäin The Registerin mukaan solmineet levy-yhtiöiden kanssa erittäin typeriä sopimuksia, jotka tekevät "Comes with Music" -konseptista yhtiölle erittäin kalliin.
Nokian Comes with Music on konsepti, joka on liitetty muutamiin yhtiön musiikkiominaisuudella varustettuihin puhelimiin. Comes with Music (CwM) antaa puhelimen käyttäjälle määräajaksi rajattoman latausoikeuden valikoimassa olevaan musiikkiin. Tähän mennessä Nokia on päässyt sopimukseen kahden suuren levy-yhtiön, Universalin ja Sony BMG:n kanssa.

The Registerin tietojen mukaan Nokian sopimus levy-yhtiöiden kanssa velvoittaa yhtiön maksamaan erillisen korvauksen jokaisesta latauksesta sen jälkeen, kun yksittäisen käyttäjän latausmäärät ylittävät 35 kappaletta. Mikäli tiedot pitävät paikkansa, on sopimus selvästi aiemmin oletettua huonompi ja rankaisee Nokiaa siitä, että palvelun käyttäjät toimivat yhtiön toivomalla tavalla.

Tähän asti on oletettu, että Nokia maksaa levy-yhtiöille kiinteän 35 dollarin (22,5 euron) korvauksen jokaisesta myydystä CwM-puhelimesta. Jo tuota sopimusta pidettiin huonona, sillä sen arvioitiin jättävän Nokian voittomarginaalin nollille. Tosin nyt Register toteaa, että todellisuudessa kertakorvaus olisi ainoastaan kolmanneksen aiemmin oletetusta (noin 7,5 euroa).

Ilmeisesti kaksi Nokian johtajaa, jotka olivat vastuussa sopimuksista, ovat jo saaneet tuntea harkitsemattomien toimiensa seuraamukset. Vuonna 2006 palkattu Nokia Musicin toimitusjohtaja Ed Averdieck sai kenkää aiemmin tänä vuonna. Lisäksi Nokia Multimedian entinen johtaja Tommi Mustonen jatkaa Nokian palveluksessa, mutta on saanut "rikokseensa sopivan rangaistuksen" ja joutuu jatkossa henkilökohtaisesti neuvottelemaan levy-yhtiöden kanssa.

The Registerin nimettömänä pysyttelevä sisäpiirin tietolähde pitää Nokian sopimusta täysin holtittomana liiketoimena. Lisäksi lähde arvioi sopimuksen koituvan yhtiölle erittäin kalliiksi.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

129.4.2008 18:03

Sonera osti ilmaa Saksasta, paperiyhtiöt sekoilivat USA:ssa ja Nokia on tehnyt huonon sopimuksen "Comes with Music" -konseptissa. Ilmeisesti tekevällä sattuu.

229.4.2008 21:38

Saatanan tunarit...

Ehkä niillä on liikaa rahaa.

329.4.2008 21:43

Rapetessa ja raiskatessa roiskuu aina. Pitää uskaltaa uskaltaa :D

Jos nyt kerran mentiin metsään, niin ei se haittaa. Kyllä ne Nokialla hoitaa ton kuntoon aivan varmasti.

429.4.2008 22:51

Ei nokia taida olla ainoa laitevalmistaja joka myy tappiolla peitotakseen kilpailijat (ps3 vs xbox)... nokia varmaan yrittää vastata iphonen musiikkisoittimeen antamalla omaan luuriin ilmaiset musiikit...

529.4.2008 23:26
AfterDawn Addict

Ymmärsinkö nyt ihan oikein,

eli nokia veloittaa kuluttajalta puhelimen hinnassa ns. kiinteän maksun, jolla kuluttaja voi ladata tuolta palvelusta niin paljon vuodessa musaa kuin lystää. Tämä siis kustantaa kuluttajalle varmaan puhelin mallista riippuen 50-100€. Nokia taas joutuu maksamaan levy-yhtiölle kiinteän summan jokaisesta myydystä CwM-luurista eli 7.5-22.5€ ja sen lisäksi jokaisesta ladatusta biisistä kun käyttäjä ylittää 35 kappaleen latausrajan. Eihän tossa oo mitää järkeä :D

630.4.2008 0:07

Legendaarinen "nimettömänä pysyttelevä lähde" iskee jälleen.
Iphone ei ole piikki nokian lihassa, jonka pääpaino on halpojen puhelimien massatuotanto kehittyville markkinoille.
Riski tehdä yhtäkkisesti tappiota huimia määriä marginaalisegmentin tuotteessa tuskin menee läpi minkään yhtiön johtokunnalle.
Olisikohan tuo tietolähde kenties sittenkin kilpailevan yhtiön edustaja, joka kommenteillaan haluaa nokian kertovan enemmän sopimuksestaan ja mahdollisesti kopioida toimivaa konseptia?

730.4.2008 8:51

Lainaus:
Tähän asti on oletettu, että Nokia maksaa levy-yhtiöille kiinteän 35 dollarin (22,5 euron) korvauksen jokaisesta myydystä CwM-puhelimesta
ASian vionee olettaa myös niin, että 22,5 euron maksu kuluttajalta levy-yhtiölle, olisi kohtuuton korvaus, esimerkiksi vuoden rajattomasta oikeudesta ladata ja kuunnella ko. levy-yhtiön musiikkia? Eihän sillä saa kuin 22 musiikkikappaletta normilataamosta! Eli jossakin hinnat klikkaa ja pahasti.

830.4.2008 23:47

...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.4.2008 @ 23:48

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto