AfterDawn: IT-alan uutiset

Metallica seuraamassa Radioheadin jalanjälkiä?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 26.4.2008 15:50 Kommentteja (17)

Metallica seuraamassa Radioheadin jalanjälkiä? Internetin suomat mahdollisuudet ovat hiljalleen vakuuttamassa levy-yhtiöitä, artisteja ja yhtyeitä, jotka pohtivat tällä hetkellä sitä, miten musiikkia pitäisi tulevaisuudessa jaella kuulijoille. Tämän kysymyksen äärellä on myös Metallica, jonka tulevaisuuden suunnitelmiin saattaa kuulua Radioheadin ja Nine Inch Nailsin tapaan musiikin ilmainen jakelu kaikille halukkaille.
Yhteen rumpali Lars Ulrich kertoi Rolling Stones -lehden haastattelussa, että yhtye haluaa olla tulevaisuudessa mahdollisimman vapaa levy-yhtiöiden rajoitteista. Ulrichin mukaan Metallica on seurannut Radioheadin ja Nine Inch Nailsin keulahahmona tunnetun Trent Reznorin viimeaikaisia toimia, joiden myötä kuluttajat ovat voineet ladata molempien yhtyeiden kappaleita ilmaiseksi. Ulrich sanoo, että yhtye tarkastelee tällä hetkellä internetin tarjoamia vaihtoehtoja erittäin suurella mielenkiinnolla.

Asia on pian ajankohtainen, sillä Metallican ja levy-yhtiö Warnerin välinen levysopimus päättyy Metallican seuraavan studioalbumin julkaisun jälkeen.

Metallica ei ole kaikkien mielestä maailman P2P-ystävällisin yhtye, sillä vuonna 2000 Metallica haastoi Napstersin oikeuteen. Vuotta myöhemmin osapuolet pääsivät sopuun keskenään, mutta Napsterin peli oli tuolloin jo käytännössä ohi, koska tekijänoikeusjärjestö RIAA:n aloittama oikeusjuttu vei Napsterin lopulta konkurssiin.

Napsterin vastaisuudesta huolimatta Metallica on kuitenkin kaupannut musiikkiaan internetissä FLAC- ja MP3-tiedostoina oman LiveMetallica-palvelun kautta ja vuoden 2006 kesällä Metallican musiikkia ilmaantui myös iTunesin valikoimiin.

Metallican suunnanmuutos saattaisi houkutella myös muita vanhemman sukupolven artisteja ja yhtyeitä mukaan oman musiikin itsenäiseen jakeluun. Tämä suuntaus ei miellyttäne suuria levy-yhtiöitä, joille nimekkäiden tähtien menettäminen tietää miljoonien dollareiden tulonmenetyksiä.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

126.4.2008 17:10

Maineen pelastusyritys tämä on todellaki, koska rahaa tulee jo ja nimi riittää voidaan taas tehdä kuten halutaan. Lars vois kuitenki muistaa miten kärkkäästi on aijemmin puhunut joten fanit eivät häntä varmaan kovin pian lämpimästi ajattele siltikään.

Hienoa silti on että edes yritetään, toivottavasti muutkin artistit tajuavat että vastavirtaan uiminen ei auta ja kansantajuinen ja haluama suunta voi tuottaa paremmin kun diktatuurinen pakkomaksu. Fanit ne loppupeleissä keikoilla käy kuitenkin ja mitä useampi saa ilmaiseksi tuotoksia pelkäämättä oikeustoimia voi myöskin mennä keikoille idoliensa perään kuuntelemaan ja tukemaan maksamalla lippurahat.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.4.2008 @ 17:11

226.4.2008 18:01

Ulrichkin tajusi ettei tarvitse niitä kultaisia baarikaappeja.. :)

326.4.2008 18:28

@nwind:

Viimeksi kun Metallica kävi Suomessa, niin Olympiastadioni myytiin alle tunnissa. Pelkästään Metallican albumit Ride The Lightning, Master of Puppets, AnD Justice for All ja "Black" pitävät huolen siitä että Metallican keikoilla riittää väkeä niin pitkäksi aikaa kuin he vain keikkailevat. Eli keikat tulevat olemaan loppuunmyytyjä levitettiinpä uutta materiaalia ilmaiseksi tai ei.

Mistä ihmeen "maineen pelastusyrityksestä" oikein sekoilet. Se että arvostaa taiteellisia saavutuksiaan ja kamppailee oikeuksiensa puolesta ei pilaa kenenkään mainetta, muuta kuin ehkä joidenkin silmissä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.4.2008 @ 18:32

426.4.2008 19:23

Kyllä se ainakin Larsin "maineen" saastutti kun se loppuun asti sitä Napster juttua ajoi. Näissä piireissä se suututti monia. Hyvä jos ilmaiseen levytykseen tulisi kohta.

526.4.2008 19:56

Aika tulkinnanvaraista, alkuperäinen haastattelu meni näin:

Lainaus:
You were one of the first artists to sue over copyright infringement and voice concerns over aspects of downloading. Eight years later, with bands like Radiohead embracing the Net and yet charting, how has your stance changed, if at all?
We have FLACs and MP3s for sale. It was never about downloading per se. We have the Vault where you can download shows from twenty years ago for free, full-on and it's been there for years. You can download recent shows days after they happen for cost. Back in the day there was a much bigger question about "on whose terms?" We said, "Wait a minute, it should be about the artist." Then all hell broke loose and we sat on the sidelines for a while. We've always been fiercely independent and controlling; sometimes to a fault. That's why we exist and why all these people show up.

And as far as the next record goes ...
You know, this is our last record under contract with Warner, so we're looking at how we can embrace everything.

Like a 360 deal with Live Nation?
Mmm, we've never sold ourselves that way. No disrespect. We want to be as free a players as possible. We've been observing Radiohead and Trent Reznor and in twenty-seven years or however long it takes for the next record, we'll be looking forward to everything in terms of possibilities with the Internet.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.4.2008 @ 19:57

626.4.2008 22:27

Täytyy kuitenkin muistaa myös se (lähinnä @ nwind), että vielä vuonna 2000 P2P käsitettiin hyvin suoraan laittomaksi eikä varsinaista taistelua tekijänoikeusjärjestöjä vastaan vielä ollut. Kahdeksassa vuodessa käsitykset niin P2P:n, tekijänoikeuksien kuin monen muunkin asian suhteen ovat muuttuneet, ja - kuten Radiohead, NIN ja nyt Metallica - tahtovat pysyä kehityksessä mukana. Ei tuota voi mitenkään sanoa "maineen pelastusyritykseksi", sillä Metallica on aina ollut - ja tulee olemaan - yksi maailman suosituimmista yhtyeistä.

Niin, eikös se viimeisin Suomen keikka myyty loppuun alta kymmenen minuutin? :P

726.4.2008 22:56

En lataa siltikään, surkea yhtye sillä Venom on parempi. Metallica on muutenkin aika teinien ihkutus yhtye ja yli suosittu ja näitä vikoja löytyy vielä enemmän.

826.4.2008 23:04

Ääh katkera oot vaan,ku Lars saa piparia niin paljo ku haluaa :)

926.4.2008 23:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IhQnObO:
En lataa siltikään, surkea yhtye sillä Venom on parempi. Metallica on muutenkin aika teinien ihkutus yhtye ja yli suosittu ja näitä vikoja löytyy vielä enemmän.
Siinäpä se paras teini angst...

Itse ainakin tukisin tätä systeemiä. Olisi hieno nähä miten levy-yhtiöt jäisivät rannalle itkemään.

1126.4.2008 23:51

Metallican viime keikka myytiin loppuun noin 45 minuutissa.

1227.4.2008 8:49

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IhQnObO:
En lataa siltikään, surkea yhtye sillä Venom on parempi. Metallica on muutenkin aika teinien ihkutus yhtye ja yli suosittu ja näitä vikoja löytyy vielä enemmän.
Siinäpä se paras teini angst...

Itse ainakin tukisin tätä systeemiä. Olisi hieno nähä miten levy-yhtiöt jäisivät rannalle itkemään.

jep on toi nobo ite vähä teini mikä ihkuttaa surkeita bändejä

munkin mielestä toi olis iha hyvä systeemi

1327.4.2008 17:09

"Radioheadin ja Nine Inch Nailsin tapaan musiikin ilmainen jakelu kaikille halukkaille."

^^ Myös Pennywisen hiljattain julkaistu albumi Reason To Believe on ollut jaossa ilmaiseksi. Kyseinen yhtye ei tosin kuulu isoimpien levy-yhtiöiden piiriin, mutta näköjään yhä useampi yhtye jakaa albuminsa ilmaiseksi halukkaille.

1428.4.2008 10:58

ASIAA !!!

Alkavat vihdoin heräilemään nykyaikaan ja jättävät nuo levy-yhtiöt nuolemaan limaisia räpylöitään.

Alkaa olemaan to-mafiallakin ihmettelemistä, että mitä vit*ua oikein tapahtuu, ketä nyt haastetaan ja mistäkin oikeuteen kun ei paalua enää tipu.

Artistit koska jakavat ?
Vai puuttuvatkohan seuraavaksi siihen kun artisti laittaa rellun jakoon ja ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään, että omaa tekijänoikeudet ja on jakaja ?

Onhan toisaalta nämä jo jonkunlaisia estotoimia kun P2P:n yrittävät estää ISP:n tasolla...

1528.4.2008 12:22

On muuten mielipiteet muuttuneet reilusti näistä surkuhupaisista ajoista.
http://www.youtube.com/watch?v=ExXUwlJENl8 Joku vielä miettii miksi Larssille nauretaan ;)

Hyvä , että artistit alkavat hyödyntämään kaikkia mahdollisia pelivälineitä.

1628.4.2008 15:01

aika ovelaa, vois olla ihan hyväkin juttu.

1730.4.2008 2:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
On muuten mielipiteet muuttuneet reilusti näistä surkuhupaisista ajoista.
http://www.youtube.com/watch?v=ExXUwlJENl8 Joku vielä miettii miksi Larssille nauretaan ;)

Hyvä , että artistit alkavat hyödyntämään kaikkia mahdollisia pelivälineitä.
Taattua coocie98 tekstiä.

Edelleenkin, jos pitää oikeuksistaan kiini, niin se ei ole pilkan kohde, kuin ehkä sinulle.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto