AfterDawn: IT-alan uutiset

Skype siirtyi kännykkään

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.4.2008 18:14 Kommentteja (3)

Skype siirtyi kännykkään Nettipuhelin Skypen kautta on voinut Nokian kännyköillä soitella VoIP-puheluita jo jonkin aikaa esimerkiksi Fring-palvelun kautta. Nyt ulkopuolisten kehittämiä sovelluksia ei enää välttämättä tarvita, sillä Skype on esitellyt oman kännyköille räätälöidyn sovelluksensa betaversion. Java-pohjaisen sovelluksen beta-versio toimii yli 50 Nokian, Sony Ericssonin, Motorolan ja Samsungin puhelimessa. Fringiä ei kuitenkaan vielä kannata heittää nurkkaan, sillä Skypen sovellus ei tarjoa täysin ilmaisia VoIP-puheluita, vaan käyttää matkapuhelinoperaattoreiden äänipuheluita ja datayhteyttä.
Kännykkä-Skype (Skype for your mobile) ei valitettavasti siis ole sataprosenttinen VoIP. vaan käyttää osittain hyväksi datayhteyttä. Datayhteyden kautta voi lähettää pikaviestejä, osallistua ryhmächatteihin sekä tarkistaa ovatko kaverit online-tilassa.

Parasta Kännykkä-Skypen betaversiossa on se, että ohjelman avulla voi soittaa sekä Skypeen että lanka- ja matkapuhelimiin. Puheluista veloitetaan kotimaan minuuttihinnan mukaan, jonka lisäksi käyttäjä maksaa lankaliittymiin ja matkapuhelimiin soitetuista puheluista sekä kännykkä-Skypeen ohjatuista vastaanotetuista puheluista SkypeOut-maksun. Puhelun kestoon perustuvan SkypeOut-maksun sijaan voi halutessaan hankkia myös paketin, jolla voi soittaa lankapuhelimiin tiettyihin maihin tai alueille kiinteällä kuukausihinnalla.

Puheluiden luvataan tulevan esimerkiksi normaaleja matkapuhelimista ulkomaille soitettuja puheluita edullisimmiksi. Lisäksi, mikäli liittymämaksu sisältää kiinteän määrän minuutteja, voi käyttäjä esimerkiksi soittaa kännykkä-Skypen avulla ulkomaille Skypeen lisämaksutta.

Näin ollen täysin ilmaiset wlan-ominaisuutta hyödyntävät puhelut loistavat (käsittämättömästi) poissaolollaan, mutta ne toivottavasti tulevat mukaan lopulliseen versioon.

"Matkapuhelimille tarkoitettu Skype on vielä kehitysvaiheessa, mutta halusimme kuitenkin julkaista tämän beta-version, jotta Skypen käyttäjätkin pääsevät testaamaan sovellusta. Käyttäjien palaute on meille erittäin tärkeää. Haluamme tietää, mitkä ovat sovelluksen vahvuudet ja heikkoudet, jotta voimme kehittää sitä paremmaksi. Kännykkä-Skypen julkaiseminen on osoitus siitä, että Skype integroituu myös matkapuhelimiin", kertoo Gareth O'Loughlin, joka on Skypen laitteista vastaava johtaja.

Aiemmin tällä viikolla Skype esitteli uuden palvelun, joka mahdollistaa soittamisen ulkomaisiin lankapuhelimiin kiinteällä kuukausihinnalla. Vaikka Suomi ei sisällykään Skypen kiinteähintaisen paketin kohdemaihin, pääsevät suomalaisetkin nauttimaan edullisista ulkomaan puheluista. Kohdemaita on yhteensä 34 kappaletta, mukana on muun muassa ulkosuomalaisten suosimat Ruotsi, Englanti, Espanja, Belgia, Australia sekä Yhdysvallat.

Mobiilisovellustaan Skype testaa alkuun seitsemässä maassa, jotka ovat Suomi, Ruotsi, Tanska, Iso-Britannia, Viro, Puola ja Brasilia. Puheluiden soittamista lukuun ottamatta beta-version muut ominaisuudet toimivat myös muissa maissa. Testaaminen jatkuu vielä useiden kuukausien ajan. Tämän jälkeen kännykkä-Skypestä julkaistaan virallinen versio, joka tulee miljoonien matkapuhelimien omistajien saataville ympäri maailmaa.

Ohjeet sovelluksen lataamiseen ja lista yhteensopivista puhelimista löytyvät osoitteesta http://www.skype.com/go/mobiledownload. Lataussivu löytyy suoraan osoitteesta http://mobiledownload.skype.com/. Skype suosittelee sovelluksen käyttöä kotimaassa ja liittymillä, jotka sisältävät kiinteähintaisen datapaketin.

Alla kuvia Skypen mobiiliversiosta (klikkaamalla saa näkyviin suuremman kuvan).


Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

126.4.2008 9:19

Hehe mites noihin skypen kuviin on eksynyt kuva hulu:sta?

226.4.2008 11:15

Windows Mobile esim HTC kännyköissä on pystynyt käyttämään natiivia (ei java!) Skype-sovellusta jo piiiitkääään.

326.4.2008 11:35

Eipä tuolla tee ulkomailla matkustaessa mitään. Taidan pysytellä Fringin käyttäjänä, kun samalla ohjelmalla toimii myös messegerit...

Jotain huhua on liikuskellut, että Skype olisi edelleen kehittämässä natiivia S60 sovellusta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto