AfterDawn: IT-alan uutiset

3G-kytkykauppaan suunnitellaan muutoksia

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.4.2008 18:33 Kommentteja (8)

3G-kytkykauppaan suunnitellaan muutoksia Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on halukas sallimaan 3G-puhelinten ja liittymien kytkykaupan jatkossakin, mutta kaupan pelisääntöjä halutaan sorvata kuluttajaystävällisempään suuntaan. Ministeriön laatiman lakiluonnoksen mukaan kytkysopimuksen enimmäispituus olisi jatkossakin kaksi vuotta, mutta kuluttajalla olisi oikeus katkaista sopimus eri syistä. Lisäksi kahden vuoden sopimuksen rinnalla olisi tarjottava myös lyhyempääkin sopimusta.
3G-kytkykaupassa saisi jatkossakin tarjota kahden vuoden eli 24 kuukauden mittaisia pitkiä sopimuksia, mutta niiden rinnalla olisi tarjottava 12 ja 18 kuukauden eli vuoden ja puolentoista vuoden sopimuksia.

Jatkossa kytkykauppa voisi myös laajeta 3G-puhelimista osaan GSM-puhelimista, esimerkiksi pöytä- ja turvapuhelimiin sekä joihinkin erityispuhelimiin. Tavallisen GSM-puhelimen piiriin kytkykauppaa ei jatkossakaan haluttaisi ulottaa. Tarkennuksia ehdotukseen voi kuitenkin olla vielä luvassa, sillä ministeriö odottaa kommentteja siitä, millaisille erikoispuhelimille kytkykaupan tulisi olla sallittua.

Kuluttajalle halutaan muutenkin sallia enemmän kontrollia liittymän ominaisuuksien suhteen. Esimerkiksi saldorajoitus pitää saada voimaan, mikäli kuluttaja sellaisen haluaa. GSM-liittymistä tuttuun tapaan teleyrityksen olisi kuluttajan halutessa etukäteen ilmoitettava sovitun maksurajan ylittymisestä.

Halutessaan kuluttaja voisi myös päästä sopimuksesta eroon ennen sen umpeutumista, kunhan maksaa jäljellä olevasta sopimusajasta kohtuullisen korvauksen. Korvauksen suuruus jää kuluttajan ja operaattorin sovittavaksi, mutta ministeriö toivoo summan löytyvän jo sopimuspaperista. Kuluttajan ja yrityksen välisessä kaupassa ehtojen kohtuullisuutta valvoisivat Kuluttajavirasto ja Viestintävirasto.

Seuraavaksi LVM odottaa lausuntoa kaikkiaan 300 eri taholta, joille lausuntopyyntö toimitettiin. Listalla on teleyrityksiä, kännykkävalmistajia, järjestöjä, muita ministeriöiät sekä eri viranomaisia.. Lausuntoja on aikaa antaa 16. toukokuuta asti.

Tarkoituksena on, että uusittu laki tulisi voimaan maaliskuun 2009 loppuun mennessä. Nykyinen määräaikainen laki matkapuhelimien ja liittymien kytkykaupasta on voimassa maaliskuun 2009 loppuun saakka.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

125.4.2008 19:34

Tuossahan on ihan hyviäkin, eli sop.pituudet, saldorajat, erikoispuhelimet yms, nyt ollaan kytkyissä menossa oikeaansuuntaan.

225.4.2008 20:24

Minusta tämä kytkykauppa homma on kyl aiva turhaa ja varsinkin vanhemmille sukupolville hyvin hankala tapaus. Osa ihmisistä ei välttämättä heti käsitä koko ideaa tästä kytkykaupasta, vaan "ostaa" puhelimen ajatellen sen olvean halpa ja kappas, kokoajan joutuu maksamaan siitä ja kun lähtee perumaan sopimusta, ei se onnistu kirveelläkään.

Tietysti onha tuohon tulossa nyt muutoksia, mutta silti ainakin itse suhtaudun koko härdelliin varauksella. En ainakaa itse tule ikinä "ostamaan" kännykkää tällä tavalla.

325.4.2008 20:45

Ihan hyviä muutoksia, joista tosin osa on jo nykyisin mahdollisia. Purkaminen pitäisi olla mahdollista tietyllä rahasummalla aina, on aivan vammaista pitää jotain asiakasta väkisin kiinni. Ei se ole edes operaattorin etu, kun saa asiakaan silmissä vain huonon ja joustamattoman maineen - liittymä lähtee joka tapauksessa kun sopimus on ohi. Joustavuutta ja asiakaslähtöisyyttä lisää niin kytkyistä tulee vielä nykyistä parempia vaihtoehtoja.

425.4.2008 21:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cevec:
Minusta tämä kytkykauppa homma on kyl aiva turhaa ja varsinkin vanhemmille sukupolville hyvin hankala tapaus. Osa ihmisistä ei välttämättä heti käsitä koko ideaa tästä kytkykaupasta, vaan "ostaa" puhelimen ajatellen sen olvean halpa ja kappas, kokoajan joutuu maksamaan siitä ja kun lähtee perumaan sopimusta, ei se onnistu kirveelläkään.

Tietysti onha tuohon tulossa nyt muutoksia, mutta silti ainakin itse suhtaudun koko härdelliin varauksella. En ainakaa itse tule ikinä "ostamaan" kännykkää tällä tavalla.
Nyt näin kolmatta kytkyäni tässä maksaessa en voi kun todeta että itselleni tämä on ollut aivan loistava mahdollisuus. Olen toki ollut sidottu kyseiseen numeroon(ja operaattoriin) sen 2v aina per kytky, mutta kun olen köyhä opiskelija, ei tulisi pieneen mieleenkään ostaa 850e puhelinta suoraan(saatikka sitten kolmea sellaista 2.5v sisällä), mutta nyt kun kytkyn mukana saan sen n.25e/kk(eli halvemmalla kuin kaupasta) ja samalla hiton hyvät tarjoukset liittymään, niin ei tässä voi kuin kiittää systeemiä. Ainoa mitä olen vähän harmitellut on se, että otin silloin parisen vuotta sitten ihan ensimmäisten joukossa kytkyn, ja sen johdosta maksoin aika paljon tyhjästä sitten pari vuotta.

525.4.2008 21:25

Ovatko nämä kytkykaupat vain jonkinlaisia osamaksusopimuksia mihin on liitetty päälle erilaisia puheaika/tekstiviesti/tietoliikenne-sopimuksia? Itse olen ymmärtänyt noista joistain laskelmista, ettei säästö koko sopimuskauden ajalta ole kovin suuri, jos sitä on lainkaan...

625.4.2008 21:37

Sitähän ne käytännössä ovat, ja olet osittain oikeassa tuon säästön suhteen. Tällä hetkellä maksan n95 8gb brownistani 14.5€/kk Sauniksen puolella, jolloin kokonaishinnaksi muodostuu 24x14.5€=348€. Hinta suoraan ostettuna näyttää pyörivän tuolla 650€ tienoilla, mutta jos jaksaisi odottaa sen 6+kk niin hinta tulisi varmasti alaspäin, ja kun olen tuosta kytkystäni päässyt eroon, ei hinta enää varmasti ole tuota 350€. Täten ei voida ajatella että kytkyn ostaja säästää automaattisesti useamman satasen vaikka näin äkkiseltään näyttäisikin käyvän. Kytkyn päälle tulee tietysti vielä operaattoreista riippuen liittymäkuluja, mutta omassa liittymässäni näitä ei onneksi ole ;)(jotain hyötyä siitäkin että tuli töitten kautta perehdyttyä matkapuhelinalaan vähän tarkemminkin.)

725.4.2008 21:53

Milestäni kytkykaupasta puuttuu yksi olennainen ominaisuus: operaattorin vaihto. Toinen operaattori voisi hoitaa purkaimisesta aiheutuvan hyvityksen toiselle, jolloin kytkymaksut siirtyisivät uudelle operaattorille. Olisi ainakin kuluttjajaystävällistä ja siirryttäisiin samaan suuntaan, kuin puhelinliittymän ja numeron säilymisen suhteen yleensäkin.

825.4.2008 21:58

Kuluttajaystävällinen kylläkin juu, mutta ei operaattoriystävällinen. Nämä yleensä tarjoavat samoja puhelimia erihinnoilla, valikoimissa todella paljon eroa ja sitten siihen päälle vaihtamisesta seuraavat maksut ymv. Ja sitten tietysti sekin vielä että tällä hetkellä laki ei salli moista, mutta saapi nyt nähdä mihinkä tässä päädytään lopuksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi vuoto paljastaa jälleen Galaxy S10:n erikoisen kamerakolon Uusi vuoto paljastaa jälleen Galaxy S10:n erikoisen kamerakolon (17.1.2019 21:18)
Samsungin kymmenen vuoden Galaxy-taivalta juhlitaan 20. helmikuuta, jolloin tietysti luvassa on myös uusi Galaxy S10 -lippulaivapuhelin. Jonkin verran laitteesta tiedetään, mutta paljon on ....
1 kommentti
Microsoft paljasti Windows 10 -uudistuksia: Hakupalkki ja Cortana erotetaan toisistaan Microsoft paljasti Windows 10 -uudistuksia: Hakupalkki ja Cortana erotetaan toisistaan (17.1.2019 19:11)
Microsoft on paljastanut virallisessa Windows-blogissa uusia tietoja tulevasta päivityksestä. Windows Insider -testaajille saapunut Windows 10 Insider Preview Build 18317 muuttaa erityisesti ....
1 kommentti
Spotifyhin uusi toiminto – Helpottaa musiikin kuuntelua autolla ajon aikana Spotifyhin uusi toiminto – Helpottaa musiikin kuuntelua autolla ajon aikana (17.1.2019 16:51)
Suoratoistpalvelu Spotify on lisännyt mobiilisovelluksiinsa uuden Car View -näkymän, jonka tarkoituksena on helpottaa musiikkipalvelun käyttöä ajon aikana. Joku voisi sanoa, ettei puhelinta ....
Jollan uusin päivitys on nimeltään Sipoonkorpi Jollan uusin päivitys on nimeltään Sipoonkorpi (17.1.2019 13:39)
Suomalainen matkapuhelinyhtiö Jolla on julkaissut Sipoonkorpi nimisen päivityksen Sailfish-pohjaisille puhelimille. Pääosin päivitys keskittyy yhteyksien, turvallisuuden sekä käyttäjäkokemuksen ....
1 kommentti
Suomalainen älykiekko mukana KHL:n tähdistöottelussa Suomalainen älykiekko mukana KHL:n tähdistöottelussa (17.1.2019 11:53)
Jääkiekkoliiga KHL:n tähdistöottelussa hyödynnetään suomalaista älykiekkojärjestelmää. Tamperelaisen Bitwise Oy:n kehittämä Wisehockey on mukana 20. tammikuuta pelattavassa All-Star –ottelussa ....

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto