AfterDawn: IT-alan uutiset

Kavereille kopioiminen syy musiikkikaupan alamäkeen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.4.2008 17:31 Kommentteja (31)

Kavereille kopioiminen syy musiikkikaupan alamäkeen Audio-CD-levyjen myynti on ollut laskussa jo useiden vuosien ajan, jonka johdosta koko musiikkiteollisuus on joutunut kuuntelemaan mollivoittoista kassavirtaa.
Tekijänoikeusjärjestöt ovat syyttäneet taloudellisista ongelmista internetissä tapahtuvaa luvatonta kopiointia, joka on yleistynyt selvästi viime vuosien aikana.

Todellinen ongelma ei kuitenkaan välttämättä ole netin kautta tapahtuva luvaton kopiointi, vaan kavereille tehdyt kopiot omista levyistä. Tähän tulokseen päätyi säveltäjiä, sanoittajia ja musiikin julkaisijoita Isossa-Britanniassa edustava British Music Rights (BMR), jonka tilaamassa tutkimuksessa selvisi, että 95 prosenttia brittiläisistä nuorista kopioi levyjä toisiltaan.

Tutkimusta varten haastateltiin 1158 Britanniassa asuvaa henkilöä, joiden ikähaarukka asettui 18-24 vuoden välille. Kaksi kolmasosaa vastanneista kertoi kopioivansa kavereiltaan lainattuja CD-levyjä yli viiden CD-levyn kuukausivauhdilla. 58 prosenttia vastaajista kopioi musiikkia myös kavereiden kiintolevyiltä ja puhtaasti digitaalisen kopioimisen lisäksi ihmiset nauhoittavat edelleen musiikkia myös radiosta.

Kaverikopioinnin lisäksi myös luvaton lataaminen on yleistä, sillä keskimäärin yhdellä haastatellulla oli yli 750 punnan eli noin 930 euron edestä luvattomasti ladattua musiikkia musiikkisoittimessaan.

Tutkimuksen tulos ei miellyttänyt BMR:n johtajana toimivaa Feargal Sharkeyta, joka kyllä tiesi kopioinnin olevan suosittua, mutta suuret luvut yllättivät hänet täysin. Sharkey kuitenkin uskoo, että tilanne paranee, sillä muuten monien muusikoiden on lopetettava työnsä, koska toiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Kaverikopiointi on levy-yhtiöille suuri ongelma monissa maissa, sillä lainsäädäntö on usein kuluttajan puolella, jolloin muutaman kopion tekeminen ystäväpiirille on sallittua ja tämän lisäksi yksittäisten kopioijien jäljittäminen ja oikeuteen haastaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Levy-yhtiöt ovat koettaneet hillitä toimintaa levyihin laitetuilla DRM-suojauksilla, joiden avulla on yritetty estää levyjen kopiointi. Levy-yhtiöiden epäonneksi DRM-suojaukset ovat aiheuttaneet lähinnä haittaa kuluttajille ja täten laskeneet levyjen myyntiä sekä tuoneet oikeudellisia kuluja.

Edellinen Seuraava  

31 kommenttia

116.4.2008 17:55

no voi hitsi, olen viime viikolla ajanut musiikkiteollisuutta alas kyseenalaisella tavalla, mutta mitäs sille mahtaa?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2008 @ 17:57

216.4.2008 18:06

Laskis vaan niitä hintoja niin minäkin ostaisin paljon enemmän levyjä.. Nyt tulee ostettua joku ~10 levyä vuodessa.

316.4.2008 18:15

Sama. Ostaisin enemmän levyjä jos niiden hinta laskisi. Viime vuonna olen ostanut ainakin 15 levyä nopeasti laskettuna, suurin osa tarjouslevyjä, jotka on löytynyt jo kiintolevynkin syovereistä jo useita vuosia.

Loppuen lopuksi ostettukin levy siirtyy kiintolevylle, tavalla tai toisella. Kuuntelen aika sekalaisesti eri artisteja, joten tietokoneella toimiva soittolista on ainoa turhaa levynvaihto -sambaa vähentävä tekijä.

416.4.2008 18:20

Artistin osuus levystä 4%
Teoston osuus levystä 6%:

http://img134.imageshack.us/my.php?image=levyjenhinnatuy1.jpg

Joten olisikohan paremminkin kyse Tekijänoikeusjärjestöjen työntekijöiden toimeentulosta kuin artistien toimeentulosta.

Sinänsä ei olisi ollenkaan paha jos musiikin myynnin alamäki laskuisi. Tekijänoikeusjärjestöt jotuisivat vähentämään työntekijöitä ja ehkä lobbauskin vähenisi. ja varsinkin typerät lait loppuisi.

Joten toivottavasti alamäki jatkuu.

516.4.2008 18:53
hentriz
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jouko?:
Laskis vaan niitä hintoja niin minäkin ostaisin paljon enemmän levyjä.. Nyt tulee ostettua joku ~10 levyä vuodessa.

Niimpä... Kuka nyt haluaa maksaa jostain levystä ~20€/levy. Pudottaisi edes tuon 15€ alapuolelle jonnekkin kympin tienoille, niin alkaisi täännekkin levyjä kasautumaan.

616.4.2008 19:10

Kyllä se on aina jonkun muun vika...

716.4.2008 19:18

Vaikka maksaisi euron yksi lätty, en näe mitään syytä hakea sitä kaupasta, kun voisi ladata sen muutamassa minuutissa liikahtamatta minnekkään :D

Noh. Kyllä poikkeuksia on.

816.4.2008 19:31

Ihme että on vielä näinkin yleistä?!?!

Itse en ole polttanut yhtään cdtä sen jälkeen kun mp3 ja dvd polttimen hommasin eli ehkä joku 5v sitte? tyhjiä cd levyjä en omista dvdeitä kylläkin... mulla ei oo varmaan cd soitintakaan muualla ku stereot ja auto, tosin stereot kiinni koneessa joten niitä varten en ala polttamaan ja autossa on liitin ipodia varten :P kaikki musa koneella cd mielestäni alkaa tulla tiensä päähän

916.4.2008 19:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kaakatus:
Kyllä se on aina jonkun muun vika...

Jepjep, joskus hinnat, joskus DRM, joskus artistin saama osuus, vaikeus, tutkimukset, levy-yhtiöt, jne :) Onhan tässä jotain perääkin, mutta valitettavan suurella osalla nämä toimivat vain oman waretuksen oikeuttajana: "Mä wareen, kun ei se artisti siitä kuitenkaa mitää saa, ja ne levypomokki iha kusipäitä!" ;)
Itse ainakin lataan (sen mitä lataan...) lähinnä koska se on saakelin helppoa, ikinä ei joudu pettymään ja kaikenlisäksi todella halpaa.

Epäilenpä suuresti, että monenkaan tapawarettajan hyllyyn alkaisi sen kummemmin levyjä ilmestymään, vaikka se levyn hinta kympin tai viitosen halpenisikin. Ilmaisen ja maksavan tuotteen välillä on todella suuri ero. Ja vaikka se halpeniskin puolella, miten luulette artistin osuuden käyvän? Puolittuu sekin... Ellei sitten tapahdu ihmettä, mikä saisi levy-yhtiöiden pomot perumaan Mersun tilauksen.

Edittinä sen verran, että yhden aidon levyn olen ostanut kahden virokopion lisäksi, ja netistä on tullut imutettua kaksi. (Netti)Radiota kun tulee pääasiassa kuunneltua. Sarjat taas katson Amerikan kellon mukaan yleensä jostain videolemonin kaltaisesta palvelusta, tai joskus torrenttien kautta...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2008 @ 19:58

1016.4.2008 20:18

En tiedä, mikä on syy musiikkimyynnin alamäkeen, mutta kommentoin silti omia kokemuksia / tottumuksia P2P-verkoista / musiikin ostosta. Ensinnäkään, en muista, olenko viimeisen kahden vuoden aikana ostanut ainoatakaan uutta levyä, joka olisi maksanut yli 20 euroa, 14-18 euron levyjä tulee haalittua melkolailla. Kotikaupungissani ei ole ainoatakaan kunnon levyliikettä, joten netistä tilailen suurimman osan levyistäni, toki myös ihan kaupastakin tulee ostettua, kun siellä pääsee käymään. Latailun avulla olen löytänyt kymmeniä uusia bändejä, joilta levyjä on tullut ostettua / tulen joskus ostamaan. Pidän ihan listaa ostettavista levyistä, jotta tiedän, mitä ostaa, kun sille tulee mahdollisuus, niin ei tarvitse ostaa sikaa säkissä. En koe siis p2p-verkkoja ongelmaksi, päinvastoin, varmaan yli 40 levyä olisi jäänyt hyllyyn, jos en olisi voinut tutustua bändiin p2p'n kautta. Ja lisää tulee hankittua taas, kun on sopiva hetki. Eli minun kohdalla p2p-verkot ovat lähes triplanneet musiikinostomäärät.

1116.4.2008 20:30

Miettisivät edes levy-yhiöt ketkä musiikkia eniten kuuntelevat. Nuoret ja opiskelijat ovat toddenäköisesti listan ylivoimaisessa kärjessä. Ja kyseisillä ryhmillä ei ole rahaa. Itsellä ei opiskeliana ole rahaa ostaa useampaa levyä kuussa.

1216.4.2008 20:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IsoJorma5:
http://img134.imageshack.us/my.php?image=levyjenhinnatuy1.jpg

- Tuosta kun jättäisi tuon teoston pois => artisti saisi 10%
- Menestyvä artisti ei paljoa mainostusta kaipaa, jakelu netitse lähes ilmaista => artistille ~20%
- Äänityskustannuksia pienemmäksi unohtamalla ne 4-6 täytebiisiä => ~25%
- Levy-yhtiön pomo ei mersua tarvitse => ~30%
- Nettimyynnissä ei ole vähittäismyyjääkään rosvoamassa välistä => ~50%

Veron osuuteen tuskin voi juuri vaikuttaa, mutta jo tällä tavoin artistin osuus levyn tuotosta saadaan nostettua kohtuulliseen 50%:iin.

1316.4.2008 20:53

Aletaankohan tätäkin valvomaan... Poliisit tulevat kerran viikossa ovesi taakse ja ratsaavat kotisi, jos sieltä löytyy poltettu cd jota et itse omista aitona saat sakot ja kutsun oikeuteen. Mutta jos sieltä löytyykin poltettu levy ja alkuperäinen niin heti heräävät kysymykset "Mihin ajattelit viedä tämän?", "Ajattelitko antaa tämän jollekkin, jos kyllä niin kenelle?" jne.

1416.4.2008 22:09

Itte ainakin kuuntelen voicea ja nrj:tä niin mitä saatanaa niitä enää ostaa pitäs. Semmosta skeidaa vielä tekevätkin.

1516.4.2008 22:31

Lainaus:
Kavereille kopioiminen syy musiikkikaupan alamäkeen

Lainaus:
Todellinen ongelma ei kuitenkaan välttämättä ole netin kautta tapahtuva luvaton kopiointi, vaan kavereille tehdyt kopiot omista levyistä

Kausaatio, anyone? Jotta cd-levyjen fyysinen kotikopiointi olisi syynä musabisneksen alamäkeen, tuon kopinoinnin määrän pitäisi olla kasvussa samaan aikaan kuin levymyynti laskee. Koska yksittäisellä kuluttajalla on vain rajallinen määrä resursseja käytössään edes potentiaaliseen cd-levyjen ostoon, pitäisi oikeastaan vielä noiden kotikopioitsijayksilöiden määrän kasvaa korrelaatiossa cd-myynnin laskuun.
Koska kasettiaikaan suhteellinen varallisuus oli alhaisempi kuin nykyisin, uskallan väittää, että 1980-luvun loppupuolen kasettikopioinnin vaikutus levymyyntiin oli suhteellisesti suurempi kuin cd-kopioinnin tänä päivänä edes tietotekniikkatakapajula Britanniassa.

EDIT: ja tuo tutkimushan ei millään tavalla käsitellyt muutosta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2008 @ 22:32

1616.4.2008 23:35

Lainaus:
sillä muuten monien muusikoiden on lopetettava työnsä, koska toiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa.
Sinänsä huvittava lause, koska artistit saavat tulonsa käytännössä kokonaan keikkamyynnillään ja keikkailuhan on vuosi vuodelta vain suurentanut menekkiään. Toisekseen tuskin monikaan muusikko tekee musiikkia dollarin kuvat silmissä. Vaan ihan vain tekemisen ilosta. Se siis että jotkut pienemmät artistit eivät enään pysty elättämään itseään pelkällä levymyynnillä tuskin ajaa ketään lopettamaan musiikin tekoa. Vaan pahimmillaan pakottaa artistin keikkailemaan tai tekemään muita töitä ohessa.

1717.4.2008 1:11

Just ostin pari alennuslevyä ja eipä ole pitkään aikaan tullut ostettua. Ei vaan kiinnosta jos maksaa yli 10e joku CD. Hinta kohdilleen, niin ostan jatkossakin.

1817.4.2008 2:49

Kyllä silloin kasetti ja LP aikanakin kopioitiin musiikkia jatkuvalla "soitolla".Mutta nyt 2000-luvulla tästä on vasta tullut ongelma,oliko rahan jako tuolloin erillainen?
Ja kyllä,CD-levyn hinta on kertakaikkiaan huimaava(tuloista riippuen).Viimeksi kun ostin rammsteinin levyn,oli dvd-kokoelma halvempi,eivät tietenkään uutuuksia mutta kumpikin 20euron hujakoilla.
Kyllä hyllyt täyttyisi aidoilla jos vain olisi hinta kohdallaan,kyllä aito kopion voittaa.

1917.4.2008 6:20

Joo-o... Kyllä se taitaa olla niin, että levy-yhtiöt ovat kuolemassa. Viimeaikaisten oikeus ym. juttujen suhteen uskoni alkaa loppumaan niiden toimintaan. Omakustanne levyt nettimyyntiin ja hinnat kohdalleen, niin jo saadaan artisteille niille kuuluvat rahat tuotoksistaan.

2017.4.2008 8:09

Aika yleistä tuo on, ja alkoin kasetti-ajasta :-p. Itse olen poltellut itunesista musani levylle talteen, osto levyjä vähemmän koska niiissä on ollut kopiosuoja ja itse en osta levyä jossa se on koska haluan kuunnella ostamaanilevyä missä laitteessa tahansa..ja hintaakin on tullut plättyäkohden liikaa..6-10€ voisin maksaa levystä jossa ei ole suojauksia.

2117.4.2008 8:49

Lainaus:
http://img134.imageshack.us/my.php?image=levyjenhinnatuy1.jpg

Mikäköhän mahtaa syy että koskaan ei missään haastattelussa levypomot kommentoi tuota cd:n hintarakennetta? Taitaa levypomojakin hävettää se että artistit saavat vain 4% levyn hinnasta.

Lisäksi voi miettiä onko musiikin taso noussut sen myötä kun artisti saa lisää tuloja? Esimerkiksi jenkkiläiset musiikin supertähdet (Avril Lavigne, Rihanna...) ovat todennäköisesti miljonäärejä mutta tekevätkö he sen laadukkaampaa musiikkia kuin omarahoituksella toimiva suomalainen bändi?

2217.4.2008 9:27

Juuri tuon (Suomessa täysin laillisen) kaverille/kaverilta-kopioinnin takiahan maksamme edelleen "kasettimaksua" (yksityisen kopioinnin hyvitysmaksua), joka kompensoi laillisesta kopioinnista aiheutuvat menetykset musiikin tekijöille.

Lainaus:
Jotta cd-levyjen fyysinen kotikopiointi olisi syynä musabisneksen alamäkeen, tuon kopinoinnin määrän pitäisi olla kasvussa samaan aikaan kuin levymyynti laskee.

Hyvä huomio.

Lainaus:
Toisekseen tuskin monikaan muusikko tekee musiikkia dollarin kuvat silmissä. Vaan ihan vain tekemisen ilosta.

Noista "tuskin monestakaan" kai kuitenkin nimitys musiikkiteollisuus on keksitty. Pyyteetönkin musiikintekijä elättää "breikatessaan" monta muuta ihmistä tuolla alalla. Siitä, onko moinen kenenkin etu, voi varmasti olla montaa mieltä.

2317.4.2008 11:50

Kaikki nämä IFPI, RIAA, MPA (ym lyhenteet) ajattelevat vain omaa napaansa. Totta kai heillä tulot tippuu kun eivät saa hyvityksiä
artistien teoksista, joita ostetaan kaupasta.

Sen sijaan uskallan väittää, että artisteilla lihoaa kukkarot waretuksen myötä.

Itse ainakaan en olisi koskaan tutustunut esim. bändeihin nimeltä Killswitch Engage, Trivium, Bullet for my valentine, Soilwork, Chimaira, Caliban, As i lay dying, All that Remains, Disarmonia Mundi, Raunchy, Sanctity... ja tässä vain todellakin "muutamia" mainitakseni. Lista voisi jatkua ainakin 20 kertaa pidemmäksi.

Näin ollen väitän, että kun/jos ko. bändi tulee Suomeen, olen varmasti sitä fanittamassa keikalla ja sitä kautta vien rahaa hänen kukkaroonsa huomattavasti enemmän ostamalla lipun ja paidan tai jonkin muun "fanituotteen", kun ostamalla levyn (joita suomessa ei tule olemaan, kun bändejä ei tunneta).

Noista yllämainitsemistani bändeistä nyt ainakin Soilwork, Trivium, KSE, All that remains, Raunchy ja bullet for my valentine ovat varmasti tulleet esille/tunnetuksi ns. waretuspiirien kautta.

Valtamediat seuraa kaikenlaista waretukseen liittyvää, mikä on suosittua milläkin hetkellä (elleivät sitten jopa itse wareta).
Taas uskallan esittää väitteen, että esim. Lost, prison break ja Heroes ei olisi tullut ikinä suomen tv:ssä esitetyiksi, ellei ne olisi liikkunut warepiireissä ja tuoneet keskustelua foorumeille ym.


Tässä lyhyt kooste tuosa jorinasta yläpuolella: WARETUS LISÄÄ ARTISTIEN VARALLISUUTTA ! Artistien pitäisi boikotoida noita järjestöjä!


Lainaus:
Tekijänoikeusjärjestöt ovat syyttäneet taloudellisista ongelmista internetissä tapahtuvaa luvatonta kopiointia, joka on yleistynyt selvästi viime vuosien aikana.
Kyllä, HEIDÄN taloudellisia ongelmiaan - ei artistien.

2417.4.2008 13:33

Oon kyllä samaa mieltä kuin sekunda, warettamalla on tutustunut niiiiin moneen hyvään bändiin (KSE!!). Yleensä ostan aidon levyn jos todella tykkään bändistä. On ihan kivaa konkreettisesti omistaa levy kansitaiteineen päivineen ja samalla tukea orkesteria. Ainakin suomalaiset levyt pyrin ostamaan. Enemmän tulisi ostettua jos levyjen hintoja leikattaisiin, sillä opiskelijan kukkarolle se vajaa 20 euroakin on jo paljon. Varmasti hinnanalennuksilla olisi elvyttävä vaikutus levymyyntiin.

Joitakin ulkomaisia megabändejä on ihan turha "tukea" ostamalla sälää ja levyjä. Eräs South Park -jakso oli kyllä osuva. Vanha anti-waremies Lars Ulrich itki koska ei saanut kultaista baarikaappia warettajien takia.. Voi voi :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.4.2008 @ 13:37

2517.4.2008 16:23

En ole usko että ainakaan itse olen koskaan warettamista lopettamassa. Tuskinpa saavat yhtäkään laillista räpellystä yhtä toimivaksi ja vaivattomaksi.
Tällä hetkellä riittää, että tuplaklikkaa jotain linkkiä, käy lukemassa odotellessa vaikka uutiset ja oho; koko artistin tuotanto on kuin taianomaisesti ilmestynyt kovalevylle kuunneltavaksi.

Lähipiiristäni olen myös huomannut erään jännän piirteen: Ketkä kuuntelevat eniten musiikkia? Muusikot. Ketkä warettavat eniten musiikkia? Edelleen nämä samaiset muusikot.

2617.4.2008 16:25

"Joitakin ulkomaisia megabändejä on ihan turha "tukea" ostamalla sälää ja levyjä. Eräs South Park -jakso oli kyllä osuva. Vanha anti-waremies Lars Ulrich itki koska ei saanut kultaista baarikaappia warettajien takia.. Voi voi :)"

Minäkin katsoin ko osan ja kuolin nauruun...tai melkein :-p

2717.4.2008 17:07

Ite lataan ilmaista musiikkia netistä (mm. Nullsleepin sivuilta) , sillä levyt ei koonosta, kun ne toimii jonkun 10 kertaa ja sitten siinä on jo liikaa naarmuja.eikä oo tullut mitään levyä joka kiinostaisi myyntiin, ja ne on muutenkit turhan kalliita.

Mieluiten ostan musan vaikka SD kortilta kuin ceedeenä.

2817.4.2008 19:58

Se on aina hienoa lukea kun porukka on löytänyt "orkestereita" P2P-verkkojen avulla :) Itse kuulun kyseiseen ryhmään, voin oikeastaan sanoa että yli puolet levyistäni olen ostanut "esikuuntelun" avulla..

2918.4.2008 15:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti D00mer:
levyt ei koonosta, kun ne toimii jonkun 10 kertaa ja sitten siinä on jo liikaa naarmuja

No jopas. Tämäkin on kovin yksilöllistä. Itselläni on levyjä useampi sata, ja kuuntelen lähes vallan CD-levyiltä musiikkia. Ei ne levyt naarmuunnu, jos niitä käsittelee oikein. Tunnen muutaman DJ-hommia tekevän, heillä levyt kulkevat salkussa paikasta toiseen ja niitä vaihdellaan tämän tästä, kun biisit vaihtuvat. Ja harvat valittavat naarmuista, tokihan niitä tulee kovassa käytössä, mutta kyllä levy kestää helposti satoja, jopa tuhansia, kuunteluita ilman rikkoontumista. En muista, koska viimeksi itseltäni olisi hajonnut joku levy. Vanhimmat levyt, joita yhä kuuntelen, ovat kuitenkin hankittu jo vähintään seitsemän vuotta sitten.

3018.4.2008 21:27

Lainaus:
levyt ei koonosta, kun ne toimii jonkun 10 kertaa ja sitten siinä on jo liikaa naarmuja.
Itselläni ei kyllä ole ollut mitään ongelmia osa on jo yli 20 vuotta vanhoja.

Kopiosuojattuja en ole ostanut yhtäkään, mutta olen ottanut niitä pois monen autosoittimen sisältä.

Olisi mielenkiintoista tietää moniko sellainen, joka on tuonut auton korjaamolle soittimen sisään jääneen levyn takia ostaa enää levyjä.

Luulen että tuokin on vähentänyt cd:den myyntiä.
Kopiosuojausten takia lyvy-yhtiöt ainakin menettivät kansan keskuudessa uskottavuutensa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.4.2008 @ 21:29

3119.4.2008 20:45

olisi helppoa kun olisi musiikki kauppa josta saisi ostettua "steam" tyyliin tunnukselle biisejä ja halutessaan artistin koko tuotannon tai levyn kerralla.

Tietenkin hinnan pitäisi olla todella paljon alhaisempi, itse kun en yleensä kovin montaa kertaa samaaa biisiä kuuntele.
~10cent kappale ei olisi paha hinta, voisi hankkia enemmän musiikkia kerralla ja ei tuntuisi siltä kun olisi maksanut ihan turhaan.
sen lisäksi harmittaisi vähemmän jos biisi olisi huono.

Kopiosuojaksia ei tietenkään saisi olla minkäänlaisia ja palvelun pitäsi toimia silloin kun sitä haluaa käyttää ja kapasiteettia pitäisi myös riittää nopeamman netin omistaville.

tietenkin biisi pitäisi saada kuunnella kerran pari ennakkoon jne.
tällöin kaverille kopioimisen voisi kieltää ja ihme verot/korvaukset poistaa.

sitten kun saisi jotain samantapaista vielä leffoille ja sarjoille toimivassa muodossa... mutta tämä on varmasti kaukana tulevaisuudessa, jos sielläkään.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto