AfterDawn: IT-alan uutiset

EU sanoo ei P2P-valvonnalle

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.4.2008 17:20 Kommentteja (21)

EU sanoo ei P2P-valvonnalle Euroopan parlamentti on torjunut levyteollisuuden etujärjestöjen voimakkaasti lobbaamaan antipiratismisuunnitelman, joka asettaisi palveluntarjoajat valvomaan vertaisverkkoliikennettä ja sulkesi laittomasta tiedostonjaosta kärähtäneet verkon ulkopuolelle. Asiasta äänestäneet EU-parlamentin jäsenet pitivät suunniteltua järjestelmää kansalaisvapauksien ja ihmisoikeuksien vastaisena.
Palveluntarjoajat vertaisverkkoliikenteen valvojiksi asettavaa järjestelyä Euroopan parlamentille ehdotti luovan sektorin toimialat. Parlamentti kannatti kuitenkin äänestyksellään ehdotukseen tehtyä korjausehdotusta, jossa todettiin internet-yhteyksien sorkkimisen rikkovan kansalais- ja ihmisoikeuksia.

Parlamentti toteaa tiedotteessaan, että voiton hankkimiseen pyrkimättömien kuluttajien kriminalisoiminen laittoman digitaalisen kopioinnin ehkäisemiseksi ei ole hyvä ratkaisu. Tavoitteena onkin löytää tasapainoinen ratkaisu, joka on kaikkien edun mukainen, eikä kuluttajien sulkeminen internetin ulkopuolelle missään nimessä täytä näitä kriteerejä.

Parlamentti kehottaakin alan toimijoita, erityisesti teleoperaattoreita ja internetpalveluiden tarjoajia, tekemään yhteistyötä ja etsimään oikeudenmukaisia ratkaisuja, jotta turvataan jokaiselle oikeudenhaltijoiden luokalle oikeudenmukainen ja todellinen korvaus.

Parlamentti näkee, että luovat alat ovat herkässä, mutta kasvupotentiaalia omaavassa asemassa. Tämän vuoksi parlamentti toivookin komission asettavan työryhmän selvittämään, miten kulttuuria ja luovuutta voitaisiin käyttää edistämään EU:n innovointia, talouskasvua ja yhteiskunnallista kehitystä. Tavoitteena on päästä esittämään konkreettisia toimenpiteitä.

Parlamentti myös neuvoo komissiota ja jäsenvaltioita tekemään kaiken tarvittavan teollis- ja tekijänoikeuksien kunnioittamisen ja suojaamisen suhteen. Esimerkiksi luovan sektorin toimijoiden rajat ylittävää liikkumista olisi helpotettava. Parlamentti myös kehottaa komissiota huolehtimaan alan tilastotietojen järjestelmällisestä kokoamisesta, jotta EU:n ja jäsenvaltioiden käytettävissä olisi yhtenäisiä ja vertailukelpoisia tilastoja toimintalinjojen laatimiseksi luovan ja kulttuurisektorin kehittämistä varten.

Äänestystulos asettaa tukalaan tilanteeseen niiden maiden hallitukset, jotka ovat jo aloittaneet P2P-liikenteen valvomista edistävien lakien valmistelun. Esimerkiksi Ranska ja Iso-Britannia ovat suostuneet mm. levyteollisuuden etujärjestö IFPI:n lobbaamien lakien valmistelun. Parlamentin äänestystulos ei kuitenkaan ole millään muotoa jäsenvaltioita velvoittava, vaan ne voivat edelleen päättää itse, millaisia antipiratismilakeja ne säätävät.

Ehdotettu järjestelmä tekisi palveluntarjoajista valvojia, jotka tarkkailevat asiakkaidensa P2P-liikennettä. Mikäli laittomuuksia havaitaan, ilmoittaisivat palveluntarjoajat rikkomuksista valtion toimielimelle, joka puolestaan lähettäisi varoituksen laittomuuksia harrastaneelle verkon käyttäjälle. Mikäli väärinkäytökset jatkuisivat kahdesta varoituksesta huolimatta, suljettaisiin rikkojan nettiliittymä kokonaan.

Edellinen Seuraava  

21 kommenttia

111.4.2008 17:29

Lainaus:
...voiton hankkimiseen pyrkimättömien kuluttajien kriminalisoiminen laittoman digitaalisen kopioinnin ehkäisemiseksi ei ole hyvä ratkaisu.
Kerrankin jotain järkevää tekstiä EU-päättäjien taholta.

211.4.2008 17:44

Lainaus:
Parlamentin äänestystulos ei kuitenkaan ole millään muotoa jäsenvaltioita velvoittava, vaan ne voivat edelleen päättää itse, millaisia antipiratismilakeja ne säätävät.
Suomessa onneksi (tällä kertaa) ollaan niin selkärangattomia noissa päätöksissä, että EU kun jotain sanoo niin niitten mukaan toimitaan ja mahdollisimman kirjaimellisesti/liiotellen.

311.4.2008 17:45

Lainaus:
Lainaus:
...voiton hankkimiseen pyrkimättömien kuluttajien kriminalisoiminen laittoman digitaalisen kopioinnin ehkäisemiseksi ei ole hyvä ratkaisu.
Kerrankin jotain järkevää tekstiä EU-päättäjien taholta.
Aivan ja jotain hyötyä on siis eu:stakin...

411.4.2008 17:49

Minua edelleenkin kiinnostaa miten nämä edes aikoisivat valvoa salattua P2P-liikennettä? Käyttäjältä tulee/lähtee kaistan täydeltä salattua liikennettä = warettaa ja annetaan varoitus/laitetaan yhteys kiinni?

511.4.2008 17:54
olex84
Inactive

Katotaas miten nyt sitten käy kun Englanti aikoo ensi vuonna aloittaa ton internet-valvonnan...

611.4.2008 18:16

Operaattori joka tätä harrastaa, menettää asiakkaansa. Siksi pitäisi sopia että kaikki maan operaattorit noudattaisivat sitä, jota tulee tuksin koskaan tapahtumaan. "Waretuksen" valvominen on todella työlästä ja rahaa vievää hommaa, että kyllä ne harvatkin operaattorit jotka tätä harrastavat, tajuavat lopulta että siinä ei ole mitään ideaa ja turha välittää musiikkijärjestöjen painostamisesta, koska laki ei sitä pakota.

711.4.2008 18:21
hentriz
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti olex84:
Katotaas miten nyt sitten käy kun Englanti aikoo ensi vuonna aloittaa ton internet-valvonnan...

Jep, sen haluan itse nähdä. Paljonkohan syyttömiä tuomitaan tai katkaistaan netti? Sitäpaisi, eikös se tule voimaan koko Iso-Britanniaan, eikä vain Englantiin :D
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mynthon:
Minua edelleenkin kiinnostaa miten nämä edes aikoisivat valvoa salattua P2P-liikennettä? Käyttäjältä tulee/lähtee kaistan täydeltä salattua liikennettä = warettaa ja annetaan varoitus/laitetaan yhteys kiinni?

Etpä ole ainut, kuka on tuosta kiinnostunut. P2P-verkosta voi laillisestikin ladata jotain, joten eikai kaikkia voida sakottaa.

811.4.2008 18:57

Lainaus:
Sitäpaisi, eikös se tule voimaan koko Iso-Britanniaan, eikä vain Englantiin :D
Niin ja jos tarkkoja ollaan niin Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sellaista valtiota ei ole kuin Iso-Britannia.

Suomessa tuskin oltaisikaan missään vaiheessa ryhdytty moiseen dataliikenteen penkomiseen. Luulisi Poliisin vähäisillä resursseilla olevan parempaakin käyttöä. Verovirastostakaan tuskin viitsitään lähettää jokaiseen talouteen erikseen verokarhua valvomaan verojen kiert... suunnittelua.

911.4.2008 19:31

"Minua edelleenkin kiinnostaa miten nämä edes aikoisivat valvoa salattua P2P-liikennettä?"

aivan ja helppoa se olisi tehdä laittoman kopion kokoinen tiedosto, missä näyttää videolla persettä ja nimeää sen laittoman filun mukaan...

p.s. saiskos siitä sitten syytettyä noita korkeempia (jos copyright alanurkassa)...

1011.4.2008 20:21

Ihan hyvä ja järkeväkin päätös. Se mitä ihmiset keskenään toisilleen postittelevat pysyköön salaisena.


Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

1111.4.2008 20:28

Pakko niiden on joitakin myönnytyksiä tehdä. Nuoret arvostelevat varmaan eniten eu :ta eri ikäryhmistä.

1212.4.2008 10:43

Nyt tarvii enää kumota nämä isänmaallisuus puolueet jotka haluavat erota EUsta. HYVÄ EU!

1312.4.2008 11:15

Mitäs aikanaan kehittelivät internetin. Sitä saa mitä tilaa. Ei waretusta voida varmaan koskaan estää.

1412.4.2008 11:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti shnigi:
Mitäs aikanaan kehittelivät internetin. Sitä saa mitä tilaa. Ei waretusta voida varmaan koskaan estää.
Ennen nettiäkin oli waretusta, tosin oli selvemmin ns "kopiointia" kuin warea. Levy kirjastosta, kaverilta tai naapurilta ja kopsaamaan.
Muistan ajan itsekkin hyvin kasettipuolelta, serkku osti levyn kopioitti sen ja lähetti postissa :-p, oi muistoja. Siis wanhaa muinaiswarea.

1512.4.2008 17:47

niin tuo varmaan kumoaa myös ison britannian valvonta kiistat?

1613.4.2008 11:04

ei juma... piti lukea tämä juttu muuten 3 kertaa läpi että uskoin. EU ensimmäistä kertaa osasi päättää jotain järkevää, mutta saisi ruveta päättämään muistakin jutuista paremmin

1713.4.2008 13:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opalaisen:
Pakko niiden on joitakin myönnytyksiä tehdä. Nuoret arvostelevat varmaan eniten eu :ta eri ikäryhmistä.

Päinvastoin :)
Eri ikäryhmistä vanhat ja todella vanhat ovat eniten EU-kriittisiä, ja nuoret juuri niitä eniten kannattavia. Vanhemmilla (ja ikävä kyllä, myös joillain nuorilla) on tapana uskoa vain median työntämä huono aspekti EU:sta. Nuoret jaksavat enemmän ottaa selvää asioista; joko koulussa, kavereilta tai itsenäisesti.

Oma maailmani muuttuisi melko radikaalisti, jos EU:sta mentäisiin eroamaan. Tällä hetkellä olen erityisen kiintynyt juuri tähän vapaaseen liikkuvuuteen ja näihin lainsäädännöllisiin juttuihin. Myös euroon olen kiintynyt.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mynthon:
Minua edelleenkin kiinnostaa miten nämä edes aikoisivat valvoa salattua P2P-liikennettä? Käyttäjältä tulee/lähtee kaistan täydeltä salattua liikennettä = warettaa ja annetaan varoitus/laitetaan yhteys kiinni?

Ilmeisesti juuri tähän vanhaan, jo totuttuun tapaan. Eli korppikotkat asentavat vaikkapa modatun Azureuksen, laittavat suositun torrentin lataukseen, ja alkavat listata IP-osoitteita ylös. Salauksestahan ei tässä vaiheessa ole mitään hyötyä.
Sitten vain lähetettäisiin se lista sinisilmäiselle ISP:lle ja he aloittavat johtojen vetelemisen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Shadows13:
niin tuo varmaan kumoaa myös ison britannian valvonta kiistat?

Ei välttämättä. Suomessahan on samalainen tilanne siinä mielessä, että täälä tehtiin laki, joka velvoittaa ISP:t antamaan asiakkaan yhteystiedot TTVK:lle, mikäli TTVK havaitsee kys. IP-osoitteen jakavan "laitonta" materiaalia.
Viime vuoden puolessa välissä EU:lta kuitenkin tuli lausunto, että ISP:n ei ole pakko suostua moiseen. Tämä tuli siis myöhässä, ja Suomen ISP:den on vieläkin pakko tanssia korppikotkien pillin mukaan.
http://piraattiliitto.org/uutiset/2007/0...dostonjakajille

1813.4.2008 22:32

sitten kun siirrytään takaisin tuohon "vanhanajan warettamiseen" niin uusi laki pakottaa postin tarkistamaan jokaisen kirjeen etteivät ne sisällä mitään laitonta... :D

1914.4.2008 16:20

Mitenhän tuo "piuhojen katkaisu" oikein onnistuisikaan, kun tänä päivänä saa kaiken maailman mokkuloita ja kännyköitä, joilla pääsee nopeasti nettiin? Vai olisiko kärähtänyt warettaja myös ikuisessa puhelinliittymänhankkimiskiellossa? Puhelimillekin varmasti tiedostojen lataus- ja jakopalvelut kehittyvät, jos kysyntää vain löytyy.

Lainaus:
Ennen nettiäkin oli waretusta, tosin oli selvemmin ns "kopiointia" kuin warea. Levy kirjastosta, kaverilta tai naapurilta ja kopsaamaan.


Tulivathan jo heti ensimmäisten puhelinmodeemien jälkeen purkit (BBS), joissa data vaihtui kätevästi vähän kauempaakin (eli ympäri maapallon, jos vain soitteluun oli varaa).
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.4.2008 @ 16:25

2014.4.2008 18:53

En nyt ole aivan varma olenko oikeassa mutta kerron silti ajatukseni. Kuinka nuo tekijänoikeuslässynlässyt aikovat selvittää käyttäjät ip:een mukaan ellei henkilö omista kiinteää ip:tä? Eikös se ole niin että pelkän ip:n avulla ei voida selvittää henkilötietoja niin tarkasti.

2115.4.2008 11:10

Joo toi toimis tosi hyvin kun käyt kerrostalossa naapurin mummon netillä langattomassa verkossa laitailemassa mitä haluat, joo-o suosittelen mummolle kauheat sakot jne. sitten linnaa putkaa vankilaa ja kun sekään ei riitä niin kohta syötetään ne laitteistotkin rangaistuksena "rikoksen tekijälle".

Onneksi jotain järkevääkin EU saanut aikaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto