AfterDawn: IT-alan uutiset

Ruotsalainen Headweb myy DRM-vapaita elokuvia P2P-jakelun avulla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 7.4.2008 17:31 Kommentteja (5)

Ruotsalainen Headweb myy DRM-vapaita elokuvia P2P-jakelun avulla DRM-vapaa musiikki on hiljalleen valtaamassa markkinoita, mutta elokuvien kohdalla DRM-vapaat kauppapaikat ovat vielä harvinaisia. Erityisesti suuret elokuvastudiot ovat pitäytyneet tiukasti DRM-suojauksissa, mutta ruotsalainen Headweb osoittaa mainiosti sen, että suurempienkin elokuvastudioiden DVD-elokuvia voi myydä myös ilman DRM-suojauksia.
DRM-suojauksien puuttuminen ei ole Headwebin ainoa erikoisuus, sillä kuluttajat lataavat ostamansa elokuvat yrityksen omalla latausohjelmalla, joka perustuu BitTorrent-tekniikkaan. Headweb säästää täten rahaa, koska kaikki tiedonsiirrosta tulevat kustannukset eivät koidu yrityksen maksettavaksi, mutta yritys palkitsee myös elokuvien jakajia antamalla heille verkkokauppaan kelpaavaa rahaa. 10 megatavun jakamisella asiakas saa itselleen yhden krediitin, jolloin noin 50 gigatavun jakamisella ansaitsee itselleen ilmaisen elokuvan.

Elokuvia jaellaan tällä hetkellä DVD-Video-formaatissa, joten niitä voi katsella useilla mediasoittimilla ja ne voi polttaa tavalliselle DVD-levylle, jonka jälkeen elokuvia voi katsella tavallisilla DVD-soittimilla. Jos tietokoneelta ei löydy DVD-elokuvien polttamiseen soveltuvia ohjelmia, voi elokuvat polttaa Headwebin latausohjelman omalla poltto-ohjelmalla DVD-levylle. Myös elokuvien katselu onnistuu latausohjelman mukana tulevalla mediasoittimella. Latausohjelmasta löytyy tällä hetkellä versiot Windows- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille ja yritys on luvannut julkaista Linux-version myöhemmin.

Elokuvien luvatonta kopioimista on pyritty hillitsemään vesileimoilla, joiden avulla elokuvan lataajat pystyy jäljittämään. Kyseessä on kuitenkin ns. "näkymätön" vesileima, jota ei pysty näkemään tavallisen katselun yhteydessä, joten elokuvaelämystä vesileima ei häiritse. Elokuvien hintataso vaihtelee Headwebissä 49-99 kruunun eli noin 5-10 euron välillä.

Palvelun kautta on ostettavissa yli 500 elokuvaa ja suosituimpien listalta löytyvät mm. 1408, Pan's Labyrinth, Bubba Ho-Tep ja Bob the Butler. Headwebiä edustava Peter Alvarsson kertoi TorrentFreakille, ettei suurempien studioiden saaminen mukaan DRM-vapaaseen elokuvakauppaan ole helppoa. Alvarssonin mukaan he ovat neuvotelleet joidenkin studioiden kanssa yli kaksi vuotta, mutta silti kaikki sopimukset eivät ole vielä valmiita.

Alvarssonin mukaan Headweb on saanut runsaasti positiivista palautetta kuluttajilta ja monet palautteen antajat voisivat siirtyä pelkästään Headwebin asiakkaiksi, jos palvelun tarjonta olisi laajempi. Tällä hetkellä Headweb on ainoastaan Ruotsissa asuvien kuluttajien käytettävissä, mutta tulevaisuudessa toimintaa on tarkoitus laajentaa Norjaan, Tanskaan ja Suomeen. Myös H.264-pakatut MP4-tiedostot kuuluvat yrityksen suunnitelmiin, jolloin asiakkaiden ei tarvitsisi ladata gigatavujen kokoisia DVD-Video-tiedostoja, jotta elokuvia pääsee katselemaan.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

17.4.2008 17:55

Palveluntarjoajat ovat varmasti innoissaan lisääntyvästä liikenteestä.

27.4.2008 17:59

Lainaus:
10 megatavun jakamisella asiakas saa itselleen yhden krediitin, jolloin noin 50 gigatavun jakamisella ansaitsee itselleen ilmaisen elokuvan.
Kuullostaa palveluna loistavalta joka on oikeasti tehty asiakkaita varten. Lisää näitä. Tuossa muodossa olisin elokuvasta jo valmis hieman maksamaankin digitaalisuudesta huolimatta (= ei koteloa tai kansia).

37.4.2008 19:31
hentriz
Inactive

Siis tälläistä ollaan odotettukin.
Kerrankin kauppa, joka palvelee täysin asiakkaita, ei vain itseään. Toivottavasti tälläinen ilmestyy tänne naapuriinkin :)

47.4.2008 19:35

Lainaus:
Lainaus:
10 megatavun jakamisella asiakas saa itselleen yhden krediitin, jolloin noin 50 gigatavun jakamisella ansaitsee itselleen ilmaisen elokuvan.
Kuullostaa palveluna loistavalta joka on oikeasti tehty asiakkaita varten. Lisää näitä. Tuossa muodossa olisin elokuvasta jo valmis hieman maksamaankin digitaalisuudesta huolimatta (= ei koteloa tai kansia).

Komppaan tätä täysin, aivan loistava idea. Jos kerran p2p on niin suosittua, niin nyt on mahdollisuus kaikkien siitä hyötyä.

58.4.2008 10:25

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 21:34

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto